Ugrás a tartalomhoz

Szerkesztő:Worrida/uni/psu/Frederic Littman

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Worrida/uni/psu/Frederic Littman
SablonWikidataSegítség

Frederic Littman (Hidegszamos, Kolozs vármegye, Osztrák–Magyar Monarchia, 1907 – Portland, Oregon, Amerikai Egyesült Államok, 1979) magyar-amerikai szobrász, Oregon művészeti oktatásának jelentős alakja. Legtöbbször Pietro Belluschi olasz építésszel együtt dolgozott.

Élete

[szerkesztés]

Budapesten, majd a párizsi Julian Akadémián tanult. 1931-ben a Salon d’Automne kiállítója volt; kezdetben a Beaux-Arts de Paris, majd 1934-től Charles Malfray alatt az Académie Ranson oktatója lett. Itt ismerte meg feleségét, Marianne Gold szobrászt.

Zsidóként 1940-ben feleségével az USA-ba menekültek, ahol az ohiói Antioch Egyetem, majd az oregoni Reed Főiskola oktatói lettek. Később elváltak, de életük végéig barátok maradtak.

Littman később a Portlandi Művészeti Múzeum Múzeumi Művészeti Intézetének (ma Északnyugat-csendes-óceáni Művészeti Főiskola), majd 1973-tól nyugdíjba vonulásáig a Portlandi Állami Egyetem oktatója volt. Nevezetes diákjai között volt Manuel Izquierdo.

Munkái

[szerkesztés]
  • Nyolc darab, Oregon iparágait ábrázoló márványmatrica a salemi Első Nemzeti Bank épületén (Belluschival; 1947-ben készült, 2017-ben felújították)
  • A portlandi Sioni evangélikus templom rézteteje (Belluschival, 1950)
  • I. világháborús emlékmű a Marion megyei Törvényszék épületén (Belluschival, 1954-ben felavatva)
  • Pioneer Woman, portlandi bronzszobor (1956)
  • Sedes Sapientiae (A bölcsesség széke), ólom dombormű (Portlandi Egyetem, 1958)
  • A portlandi Izrael háza zsinagóga rózsaablakai és bronzajtói (1960)
  • Farewell to Orpheus, bronzszökőkút (Portlandi Állami Egyetem, 1968)

Jegyzetek

[szerkesztés]

Fordítás

[szerkesztés]
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Frederic Littman című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.