Szerkesztő:Wéber László György/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A történetíró vetélkedés logója

100 szóban Veszprém[szerkesztés]

A chilei Plagio Fundacionnal együttműködésben 2022 tavaszán indult Veszprémben a 100 szavas történetíró vetélkedés. A világon első alkalommal bonyolították le középvárosban a sajátos műfajú irodalmi vetélkedést.

Európában Budapesten, Prágában és Pozsonyban szervezték meg korábban a pályázatot. Veszprémben az eredeti formátum előírásainak megfelelően határozták meg a szabályokat: maximum 100 szóban, Veszprémmel összefüggésben és irodalmi jelleggel írják meg történeteiket a pályázatra jelentkezők.

A szervező[szerkesztés]

2020-ban indult el dr. Dióssy László és Wéber László szerkesztésében a StúDió Veszprém Podcast. A "megkerülhetetlen embereket és történeteket" felvonultató műsorfolyamban elsősorban Veszprém, illetve a Balaton téréségének kulturális, társadalmi, gazdasági és tudományos életét alakító vendégekkel beszélget minden pénteken a két szerkesztő. A politikamentes podcast a térség első és meghatározó közéleti online talkshowja. A történetmesélés korábbi formáját továbbfejlesztve határozta el a két alapító a 100 szóban Veszprém megvalósítását. A szerkesztőpáros elképzelése szerint a közösségi részvételre alapuló történetírás hozzá tud járulni a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sikeréhez. A pályázat lehetőséget ad a veszprémieknek arra, hogy "akadálymentesen" kapcsolódhassanak a kulturális főváros alkotói közösségéhez és magát az EKF-et, annak működését is társadalmasítsák. A szerkesztők, mint alapító-producerek helyi és térségi vállalkozásokat kértek fel a projekt finanszírozására, ami így állami, önkormányzati vagy uniós források nélkül valósulhatott meg.

A 2022-es pályázat[szerkesztés]

A pályázatra márciustól augusztus 20-áig küldhették be írásaikat a szerzők[1]. Bárki pályázhatott magyar nyelven megírt maximum 100 szavas történettel, illetve történetekkel (egy szerző akár több pályaművet is küldhetett[2]). A legjobb írások a döntőbe kerülve versengtek a pénzdíjakért, melyekről a Géczi János, Nyáry Krisztián és dr. Praznovszky Mihály alkotta zsűri döntött. A producerek meghirdették a közönségdíjat is, a döntős írásokra a Facebookon adhatták le szavazataikat az érdeklődők. Minden döntőbe jutott írás megjelent a "100 szóban Veszprém - Történetek Veszprémről" kötetben.

A 78 történetet és illusztrációt tartalmazó kötet


A kötetben szereplő mininovellákhoz veszprémi képzőművészek (Debreczeny Zoltán, Hegyeshalmi László, Schmidt Kiara és Zongor Gábor), valamint a Pannon Fényképészkör Egyesület fotósai készítettek illusztrációkat.

A pályázatra közel 600 írás érkezett, ezek közül 74 került be a döntősök közé 64 szerző tollából.

A eredményhirdetésre és a kötet bemutatására 2022. október 11-én került sor a veszprémi Hangvillában.

A pályázat utóélete[szerkesztés]

A '100 szavas városokban" a turisztikai ügynökség vagy a helyi önkormányzat gondoskodott az írások és az illusztrációk köztéri elhelyezéséről, illetve városmarketingbe illesztéséről. A producereknek erre nincs lehetőségük, azonban a kötet megjelenését követően közönségtalálkozókat, felolvasásokat szerveznek. Az írásokból hangzóanyag is készül, mely a saját felületeiken, illetve rádiócsatornák közvetítésével lesz elérhető. Terveik szerint a helyi tananyag részévé válhat egyik-másik történet, akár színműben is feldolgozhatják a döntős írásokat.

A szervezők arról is gondoskodnak, hogy a Magyar Nemzeti Levéltárban elérhetővé váljon az összes pályamű, így azoknak az írásai is fennmaradnak az utókor számára, akik nem kerültek be a döntőbe.

100 szóban Veszprém 2023[szerkesztés]

A StúDió Veszprém Podcast tervei szerint 2023-ban is meghirdeti a történetíró pályázatot. Az első évben szerzett tapasztalatok alapján az általános és középsikolák bevonására több figyelmet fordítanak, valamint a igyekeznek bevonni a városba érkező külföldi turistákat és az EKF-programjaira ellátogató hazai közönséget is

Az új pályázatot a www.100szobanveszprem.hu oldalon hirdetik meg a szervezők.


  1. VEHIR. (Hozzáférés: 2022. február 4.)
  2. Veszprém Tv Híradás. (Hozzáférés: 2022. február 4.)