Szerkesztő:Voxfax/Panagia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
13. századi Nagy Panagia Jaroszlavlban

A Panagia (görög: Παναγία, fem. a panágios, pan- + hágios, a Minden-Szent; hangsúlyos Sablon:IPA-grc a középkori, majd a modern görög nyelvbe is transzliterált Panayia vagy Panaghia, Szűz Mária egyik, különösen az ortodox kereszténység által használt címe.

A legtöbb Szűz Máriának szentelt görög templomot Panagiának nevezik; a standard nyugati keresztény "Szent Mária" megnevezést ritkán használják az Ortodox Keleten, mint Mária tekinthető a legszentebb emberi lénynek, ezért magasabb szinten van, mint a szentek.

Ikonográfia[szerkesztés]

Panagia is az a kifejezés, hogy egy adott típusú ikon a Theotokos, melyben ő szembesül a néző közvetlenül, általában látható, teljes hosszúságú, vele kéz a orans helyzetben, egy medál, amely bemutatja a kép Krisztust, mint egy gyermek előtt a mellkasát. Ez a medál szimbolikusan képviseli Jézus belül az anyaméhben a Szűz Mária abban a pillanatban, a Megtestesülés. Ez a fajta ikon is nevezik a Platytéra (görög: Πλατυτέρα, szó szerint szélesebb , vagy tágasabb): költőien, amely a Teremtő a Világegyetemet az ő méhében, Mary vált Platitera tonna ouranon (Πλατυτέρα τῶν Ουρανῶν), "tágasabb, mint az Ég". Ez a típus is néha a Szűz a Jel vagy A Hölgy a Jel, egy hivatkozás Ézsaiás 7:14:

Ezért az Úr maga kell, adok neked egy jelet; Íme, szűz kell elképzelni, medve egy fiam, meg kell hívni a neve Immánuel.

Egy ilyen kép gyakran kerül a belsejében a szentély, amely felkel, közvetlenül az oltár fölé az Ortodox templomok.Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik ezzel szemben a szokásos vallási mozaikok, amelyek általában arany háttérrel, a Platitera gyakran ábrázolták egy sötét kék háttér, néha szaggatott, arany csillag: egy hivatkozás, hogy az Ég.

Mint a legtöbb ortodox Mária-ikonon, a betűk ΜΡ ΘΥ (rövidítés ΜΗΤΗΡ ΘΕΟΥ, "Isten Anyja") általában a bal felső sarokba írva, míg jobbra Szűz Mária halója van.

Mindenit, milyen hosszú idő[szerkesztés]

18. századi bizánci stílusú bronz Panagia Jeruzsálemben

Kiterjesztés ez utóbbi értelemben a Panagia egy engolpion egy ikon a Theotokos, kopott egy ortodox püspök. Ezek lehetnek nagyon egyszerű Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik , vagy rendkívül bonyolult,Forráshivatkozás-hiba: A nyitó <ref> címke formai hibás vagy rossz névvel rendelkezik attól függően, hogy az egyéni ízlés, az adott püspök.

Tyihon Szent Pátriárka a szokásos szerzetesi Panagia, és Jézus Engolpionjába öltözve

Amikor egy Ortodox püspök ruházott az Isteni Liturgia, vagy egy másik szolgáltatás, visel panagia egy mellkereszt át a másik ruhákat.[1] A prímás egy autokefál egyház, amikor teljesen rendelt, hord panagia, a mellkereszt, egy engolpion a Jézus.[2] Püspökök minden soraiban, amikor nem ruházott általában viselni a panagia egyedül a riassa[3] (reverenda); gyakran ez a részlet, hogy a szemlélő, megkülönbözteti egy püspök, egy pap vagy szerzetes. A panagia általában ovális alakú, koronázza egy kép, egy Kelet - mitre. Néha a püspökök fogja viselni a panagia, amely vagy négyzet (lásd a képen), vagy olyan alakú, mint egy Bizánci kétfejű sas; ez utóbbi különösen igaz a görög püspökök.

Amikor a püspök joga, mielőtt az Isteni Liturgia, a panagia bemutatott neki egy tálcán. Ő megáldja két kézzel a subdeacons hozza neki, hogy megcsókolja, majd helyezze a panagia a nyaka körül, míg a protodeacon lendít a censer azt mondja, hogy a következő imát:

Isten hozzon létre egy tiszta szívet, ó, majd a renew egy igaz lélek belül téged, mindig, soha, mindörökké. Ámen.

Miután a liturgia, amikor a püspök tart a panagia le, hogy unvest, kereszt magát, megcsókolja a panagia ahol a Szent Táblázat (oltár). Miután unvesting, amivel a külső riassa, hogy megáldja a panagia, keresztek magát újra feltette, mielőtt kilépne keresztül a Szent Ajtó , hogy áldja meg a hívek.

Áldott kenyér[szerkesztés]

A szent liturgia során a kehelytányérra helyezett kenyérdarabok. A nagy kocka a Bárány, Tőle balra a kis háromszög a Panagiaból kivett Theotokos

Panagia is utalhat, hogy egy prosphoron (Ἄρτος της Παναγίας, Ártos tēs Panagías, "a Kenyér, a Szent"), amely ünnepélyesen megáldotta tiszteletére a Theotokos során az Isteni Liturgia (lásd Prosphora a részletekért). Ebből a kenyér, egy nagy háromszög tiszteletére a Theotokos vágott, majd helyezni a diskos (kehelytányér) során a Liturgia Készítmény. A fennmaradó kenyér áldott a Szent Táblázat (oltár) során a himnusz Axion Estin, mielőtt az áldást az antidoron. A pap teszi a Keresztet a Panagia a Szent Misztériumok (megszentelt Teste , Krisztus Vére), mint mondja, "Jó a neve a Szentháromság."

Egyes kolostorok van egy speciális rítus, szertartás úgynevezett "Emelés, a Panagia", amely kerül sor, a trapeza (ebédlő). Miután az elbocsátás , a Liturgia, a háromszög alakú rész van vágva a prosphoron a refectorian (szerzetes felelős az ebédlő). A Panagia, akkor vágjuk ketté, majd meghatározott kéreg lefelé egy tálcán. A testvérek megy a körmenet a catholicon (fő templom), hogy a trapeza, a Panagia kerül sor a tálcát a fejét a felvonulás. Egyszer ott, a Panagia kerül a táblázat címe a Panagiarion.

Az étkezés után, a refectorian leveszi a klobuk (epanokamelavkion , kamilavkion), íjak, hogy az összegyűlt testvérek, mondván, hogy "Áldjon meg, szent Atyák, bocsáss meg, egy bűnöst," amely a testvériség íjak, a válaszokat pedig, hogy "Isten bocsásson meg, könyörüljön." Akkor, figyelembe véve a Panagia a keze ügyében, felemeli, miközben azt mondom, hogy "Nagy az a neve, hogy" majd a közösség továbbra is "a Szentháromság." A szertartás akkor folytatódik, hogy "O-szent Isten Anyja, segíts nekünk!" a válasz, hogy "A imát, Ó, Isten, légy irgalmas, ments meg minket". Két himnusz , majd énekelt, miközben a refectorian kíséretében a pap kezével censer, kínál, a Panagia, hogy azokat össze. Minden vesz egy darab között az ujj, hüvelykujj, halad keresztül a füstölőt, majd a fogyaszt, mint egy áldás.[4]

Nevek[szerkesztés]

A "Panagia" származnak, a közös görög adott nevek Panagiota (nőies; kiejtés: Pah-nem-YAW-tah; közös diminutives: Ghiota, Nota) , Panagiotis (férfire vonatkozó: Pah-nem-YAW-tees; közös kicsinyített: Panos, Notis). Mindkét név jelzi, hogy a személy tiszteletére nevezték Mária, Jézus anyja , következésképpen a neve napja ünnepelte, mintha nevű Mary vagy Mario.

Az ortodox világ, egyedi ikonok, valamint az egyházak, a Szűz Mária gyakran adott konkrét nevek, amelyek tükrözik bizonyos teológiai vagy közbenjáró szempontok Mária, vagy bizonyos szabványosított ábrázolások a hagiography, vagy sajátosságai az adott templom vagy kolostor. Néhány példa az ilyen nevek ( görög):

  • Angeloktiste (Angyal-Beépített)
  • Bebaia, Angel (az Egyes Remélem)
  • Boetheia (a Segítő)
  • Brephokratousa (a Csecsemő-Birtokos)
  • Chrysopege (a Szökőkút Arany)
  • Deomene (a Kérelmező)
  • Eleousa (az Irgalmas)
  • Eleutherotria (a Felszabadító)
  • Evangelistria (a Jó Hír Hozója)
  • Galatiane vagy Galatousa (Nővér)
  • Giatrissa (Gyógyító)
  • Glykophilousa (az Édes Csók)
  • Gorgoepekoos (a Gyors-Figyelj)
  • Gregorousa (Éber)
  • Hagia Skepe (a Szent Védelem)
  • Hagia Zóna (a Szent Fűző)
  • Hodegetria (a Vezető)
  • Hypermachos Sztratégosz (a Védekező Általános)
  • Kataphyge (a Safe Haven)
  • Megalochare (Nagy Grace)
  • Myrobletissa (Tavaszán Mirha)
  • Myrtiotissa ( Mirtusz)
  • Nerantziotissa ( Keserű Narancs)
  • Pantanassa (a Királynő)
  • Paraportiane vagy Portaitissa (a Kapu)
  • Paregoretria (aki Vigaszt)
  • Phaneromene (a Feltárt)
  • Pharmakolytria (a Megszabadító a méreg)
  • Platitera tonna Ouranon (a Szélesebb, mint az Ég)
  • Ponolytria (a Megszabadító a fájdalom)
  • Thalassine (a Tenger)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Press releases, Saint Vladimir Orthodox theological seminary
  2. Three Hieararchs Chapel, Saint Vladimir Orthodox theological seminary
  3. OCA photo Archiválva 2006. március 4-i dátummal a Wayback Machine-ben.
  4. The oldest known surviving manuscript contain the ritual of the "Elevation of the Panagia" is found among the manuscripts preserved at Dumbarton Oaks near Washington, DC.

[[Kategória:Szűz Mária-ábrázolások]]