Szerkesztő:Vitorla/Ha bosszant a Tudakozó

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bosszankodás[szerkesztés]

Kedves Vitorla!

Olvastam kifakadásodat a kurta-fucsa udvariatlan kérdésfeltevésekről, és azt is látom, hogy időnként jól elküldöd a kérdezőket a googlijukba.
Én a következő meggondolást szoktam követni:
  1. Először is a legfontosabbat, azt tisztázom magamban, hogy a téma a Wikipédia hatókörébe tartozik-e vagy sem. Ha nem, akkor a Kategória:Tudakozó sablonkincséből, az elutasító sablonok listájából választok egy passzentosat. Csakis ilyenkor, egy nem a Wikipédiára tartozó kérdésnél mutogatok esetleg a guglira a {{gugli}}(?) vagy a {{Tudakozó-gugli}}(?) sablon bevetésével.
  2. Ha a téma a Wikipédiába való, akkor az a kérdés, hogy van-e a Wikipédiának cikke róla. Ha igen, de nem könnyű megtalálni, akkor kedvesen, ha viszont a Wikipédia saját keresőjével könnyű lett volna megtalálni, akkor a {{keresd}}(?) vagy a {{Tudakozó-keresd}}(?) felhasználásával válaszolok.
  3. Most ott tartunk, hogy a Wikipédiára tartozó dologról van szó, de nincs meg a Wikipédiában. Ebben az esetben nem mutogatok a guglira, még akkor sem, ha azzal könnyű lett volna megtalálni, hanem többé-kevésbé kimerítően válaszolok. A kérdező egy hiányosságra vezetett rá, a gyűjtött anyag idővel megtalálja majd az útját a megfelelő cikkhez. Ha udvarias volt a kérdező, akkor még a sajnálkozást is kifejezem, az érdekesebb ötleteket megköszönöm. Ha a kérdés tulságosan is átfogó, akkor átküldöm a {{Tudakozó-kértcikk}} segítségével oda, ahol a komplett cikkek kérésének helye van.
  4. Utolsó helyen jön az a kérdés, hogy a kérdésfeltevés hogy nézett ki. Úgy gondolom, hogy a Wikipédiát elsősorban a válaszok, a kérdések pedig a kérdezőt minősítik. A leggyakrabban a {{Tudakozó-kerek}} sablonra van szükség, ez lesz belőle:
Persze az ilyet nem érdemes minden egyes kérdésnél bevetni, naponta legfeljebb kétszer. Csínján kell bánni a keretes sablonokkal, áttekinthetetlenné tehetik a lapot.
Ha a kérdező helyesírása rossz, akkor a válaszba igyekszem beleszőni a helyes változatot, de nem változtatom meg az ő hozzászólását. Ez nem csak udvariatlanság lenne, de még információveszteség is: a mi arctalan és névtelen közegünkben ez mesél valamit az illetőről, árulkodik arról a közegről, ahonnan való.
Egyébként még az ilyen odavetett kérdés is hasznos lehet, mint a mai d day, ugyanis amikor kipróbáltam, rájöttem, hogy nincs róla átirányítás a megfelelő helyre, és gyorsan pótoltam is.
Időröl-időre nekigyürkőzöm, és átmásolom az illetékes cikk vitalapjára a kérdés-feleleteket, ha úgy gondolom, hogy az összehozott anyagot érdemes lenne beleszőni a cikkbe. Ha van hozzá kedvem, magam is megteszem ezt. Ilyenkor aztán felveszem erre a listára: A Tudakozó ihlette kiegészítések és új cikkek. Ha a cikk még nem létezik, de nincs kedvem magamnak létrehozni, akkor csak a vitalapját hozom létre, hogy odamásolhassam az anyagot.
Szerintem az a legjobb, hogy ha bosszant egy kérdés, akkor egyszerűen kihagyod. A bosszúságból könnyen születik egy meggondolatlan válasz. Különben is, az a legnagyobb büntetés, ha hosszabb ideig megválaszolatlanul marad a kérdés.

Karmelaüzenőlap 2009. október 26., 00:11 (CET)