Szerkesztő:Vince/Wikimánia D.C.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Wikimania Takes Manhattan[szerkesztés]

a Wikimania konferencia előtt többféle felvezető esemény is volt, amik közül - lévén még sosem jártam ezen a kontinensen - a Wikimania Takes Manhattan-t választottam. Itt július 4-e és 9-e közt szerveztek több városnéző sétát és egyéb programot New York szerte Pharos vezérlete alatt.

Én július 6-án, péntek délután érkeztem meg, a szállásra pedig pont akkor értem oda, amikor az aznapi természettudományi múzeumi (American Museum of Natural History) látogatás véget ért. Persze a srácok még nem értek vissza, így egyedül indultam neki a városnak és csak este, a szálásra visszaérve találkoztam más wikimániásokkal. Tőlük megtudtam, hogy a szervezés eddig nem az igazi...amit sajnos volt szerencsém megtapasztalni élőben is.

Gyaloglás, fejvakarás...
(a fejvakaró a szervező: Pharos)

Szombaton volt a Wiki World's Fair a Govenors Islanden, amire úgy gondoltam, hogy délután benézek, mivel az aznapi városnéző sétát onnét indulva tervezték (délutáni indulással). Napközben megnéztem hát magamnak az üzleti negyedet (Downtown) majd felszálltam 4-kor az ingyenes kompra a szigetre. Látványos út volt, a szigetre érve a bejáratnál meg is találtam a "sátoros ünnepet" ámde wikipédiásoknak nyoma sem volt sehol...ott mondták, hogy a sziget másik végén is van egy nagyobb park, ahol szoktak rendezvényeket tartani. Ott sem volt senki Wikimániára vagy Wikipédiára utaló pólóban. A sziget maga szép volt, így nem volt időpazarlás egy pillanat sem, amit ott töltöttem, de meg nem találtam őket, a pontosabb leírás (szigeten hol) pedig elmaradt. Pontosabban késő este a szállásra visszaérve kiderült, hogy miután elkezdték a murit, valaki megírta a gps koordinátákat, hogy hol vannak...de nekem se wifi se gps nem volt a telefonomban, netkávézó meg csak Manhattanben, így végül kimaradt. Véleményem szerint azért illett volna már napokkal korábban pontosan leírni, hogy a szigeten hol is lesznek (jó eldugott helyen voltak, mint kiderült). Azon már meg sem lepődtem, mikor este a szállásra visszaérve a többiek elmondták, hogy az aznapi közös városnéző séta elmaradt.

A harmadnapi (vasárnapi) séta az ENSZ székháztól (42. utca) a túlpartig (High Line - 34. utca) tartott, aminek nagyját az előző két nap alatt letudtam, így inkább menet közben gondoltam becsatlakozni valamikor. Persze útvonaltervet aznap reggelig nem találtam, így erről a tervemről inkább lemondtam (őszintén szólva arról sem voltam meggyőződve, hogy meg lesz-e tartva egyáltalán). Délután kettő körül a Times Square-nél ennek ellenére véletlen beléjük botlottam, így mégis becsatlakoztam. Ezen többször is össze-vissza sétáltunk, sokszor úgy tűnt (illetve párszor bizonyosan úgy is volt) hogy a srác épp az adott ponton találta ki a következő helyszínt. Ezekből a Pierpoint Morgan Library meglátogatása volt olyan program, amit egyedül nem jutott volna eszembe megtenni. Az összesen kb 3 órányi sétálgatás alatt összeismerkedtem pár sráccal, mint például Harry Mitchell-el, a Monmouthpedia egyik pillérével, ha lehet így fogalmazni és Pharossal is, a főszervező-túravezetővel.

Commons:Category:Wikimania Takes Manhattan
A Wikimédia Commons tartalmaz Wikimania Takes Manhattan témájú médiaállományokat.

Az egész WTM-ből csak ez a 3 órányi városnézős bolyongás, meg a kb egy órányi szigeten bolyongás volt az, amin részt vettem végül (utóbbi igazából nem is volt részvétel, előbbi meg véletlen volt...), a többire pedig meg sem próbáltam elmenni. Ezzel a többiek beszámolói alapján abszolút helyes döntést hozva vagy fél napnyi időt spóroltam, amit egyéni városnézéssel tölthettem.

Wikimania D.C.[szerkesztés]

0. nap[szerkesztés]

Mivel nem volt olyan elegáns szerelésem, amiben részt vehettem volna a Kongresszusi Könyvtárban a Google szponzorálásában tartott eseményen, így az „elő nyitányt” ki kellett hagyjam, helyette a városban bóklásztam egész nap.

1. nap[szerkesztés]

Jimmy Wales beszél a megnyitón

A nap nekem is, ahogy mindenkinek reggelivel indult, ahol összetalálkozott a teljes magyar delegáció.

A „nyitóünnepség” (ahogy később a záró is) a konferencia helyszínéül szolgáló George Washington University Lisner Auditórum nevű színháztermében volt, minden más program a szomszédos épületben, a Marvin Centerben zajlott. Ezután Beth Simone Noveck meglehetősen érdekesnek bizonyult előadására ültem be, igaz csak késve, mert elsőre összekevertem egy másik előadással, s mire átértem, már bőven a közepén tartott. Így is érdekfeszítőnek bizonyult - remek előadó - a technológia és a kormányzat viszonyáról, hogyan tudja megváltoztatni - elsősorban gyorsítani, egyszerűsíteni és hogyan lehet(ne) még átláthatóbbá, valamint hatékonyabbá tenni a kormányzati hivatalok működését például a wiki rendszerek alkalmazásával, amin az érintett állampolgárok az adott hivatallal tudnak kommunikálni, esetleg együttműködni (pl új öteleket felvetni, meglévő programokat kiteljesíteni, stb.) Ezen gondolatait 2009-ben Wiki Government címen könyve is foglalta. Őutána úgynevezett „ignite session” következett, azaz gyors, feszes, pontosan két perces előadások, egészen pontosan öt darab. Közülük csak egy volt unalmas, míg egy másiknak a technikával kellett kicsit hadakoznia. Mindannyian a wiki, mint technológia új vagy „alternatív” hasznosítási lehetőségeiről ötleteltek, részben már megvalósított, részben csak elméletben létező példákon keresztül. Röviden összefoglalva azt kell hogy mondjam, az afrikai dzsungelek mélyén már most olyan net van, amiről még Washingtonban is majdhogynem csak álmodoznak. Ez az Afrika vonal egyébként az egész konferencia egyik nagy vonulata volt, ami átívelt a nyitóünnepségtől egészen a zárásig. Európáról csak összehasonlításokkor esett szó. Furamód (persze lehet nem a megfelelő előadásokra mentem) Észak-Amerikáról voltaképp alig esett szó, a prímet Afrika vitte, Ázsiáról esett még szó alanyi jogon, a többi kontinens csak akkor került szóba ha összehasonlítani kellett őket az előbbi kettővel.

Ide lehetett kiülni kajálni. Általában 90-100 fahrenheit (32-37 fok) körül mozgott a hőmérséklet

Következett a tavalyi (a tiltakozásokkal mindenhol sikeresen elbuktatott) SOPA és PIPA, illetve ACTA olasz verziója ellen az olasz wikipédia elsötétítéséről tartott előadás, ahol a pro és kontra érveket igyekeztek összeszedni, valamint azt, hogy mit csináltak jól és mit csináltak rosszul, továbbá óvva intettek attól mindenkit, hogy mostantól minden apró cseprő dologra elsötétítés legyen a válasz. Az előadást az orosz wikipédia pár szerkesztője fűszerezte meg igazán, akik alig két nappal korábban sötétítették el a wikijüket az ottani adatvédelmi törvénytervezet elleni tiltakozásul (jelenleg a törvény elfogadását felfüggesztették az orosz törvényhozáson belül)

Utánuk egy amerikai demokrata párti politikusjelölt beszélt arról, hogy a saját weboldalát wiki-szerűvé alakítva az addig alig pár fős látogatottsága egyrészt rövid idő alatt az egekbe szökött, másrészt az aktivitás, valamint a polgárok (citizens) írásai alapján hamar fel tudta térképezni, hogy milyen kérdésekkel is kellene elsősorban foglalkoznia és miket kéne hanyagolnia. Egy dolgot nem vett számításba, az online kampány erejét, így mire észbe kapott már késő volt; a házon belüli versenyt végül a jóval ismertebb párttársával szemben ha nem is sokkal, de elbukta így végül nem ő lett a demokrata jelölt a helyi képviselőségre. Elfelejtettem a nevét for president. Ő beugró előadó volt, mert a lengyel srác, aki a lengyel anti-acta előadást tartotta volna, egyszerűen felszívódott. Az eset elég kellemetlen és zavarbaejtő volt az amúgy népes lengyel delegáció számára, mivel még vagy négy másik előadásban is benne lett volna a srác, illetve még egyet vagy kettőt kellett volna neki tartania.

Benjamin Mako Hill

A választások végeztével még épp sikerült elcsípnem Benjamin Mako Hill (őrült fazon, marha jók az előadásai és érdekes dolgokat is kutat) prezentációját arról, hogy a különböző elismerések miként hatnak a szerkesztőkre. A legérdekesebb és egyben legviccesebb az aktivitást mutató ábra volt, ami alapján az adott szerkesztőt átlaga folyamatosan fokozódó aktivitást mutatott, majd abban a pillanatban, hogy megkapták az elismerést, aktivitásuk mértéke szabadesésbe csapott át és a korábbi töredékére csökkent. Utána felületesen ismertette a többi wikis (online közösségekkel kapcsolatos) kutatását is az elmúlt évből.

Ezután Philippe Beaudette és a szintén a WMF-ben dolgozó James Forrester előadása következett a Wikipédia mozgalom és a politika kapcsolatáról; ezen belül is elsősorban a mozgalom lobbierejéről (pl hogyan vették őket egyre komolyabban, ahogy nőttek) valamint az általuk elért vagy kiharcolt eredményekről. (itt szóba került az olasz és az orosz wiki elsötétítése és azok következményei is).

Este megpróbáltam bejutni a GLAM fogadásra a Newseum nevű - értelemszerűen az újságírással foglalkozó - múzeum tetőterében tartott fogadásra, de nem engedtek be. Mint kiderült, pár nappal korábban fel kellett volna iratkozni valami listára. Rajtam kívül mintegy tizenöt másik srác és csaj járt még így, akikkel remekül összehaverkodtuk a bejáratnál; egymást túllicitálva igyekeztünk bedumálni magunkat az eseményre, miközben a kijövők kitűzőjét is felhasználva igyekeztünk bejutni. Mondanom sem kell, sorban pattantunk le a két, amúgy roppant kedves és addigra a röhögéstől már szabályosan fulladozó-könnyező hölgyről. Nem tudom ki volt az a Tina, aki odaadta a kitűzőjét, de tizenötünk közül egyikünknek se hitték el, hogy ő lenne az. A magas, kalapos észt srácról különösen nem. Végül aztán az egyikük felment és megbeszélte, hogy bemehetünk mi is. Be is mentünk mind; kaptunk kuponokat is, amit sörre, illetve borra váltottunk, s néztük a lemenő napban a tetőterasztól (is) igen látványos Capitoliumot; boldog véget ért a nap.

2. nap[szerkesztés]

A Wiki Loves Monuments (nálunk sajnos idén elmaradt) önkéntesei, önkéntes-jelöltjei

A második napon a nők és a Wikipédia viszonyát boncolgató előadásra ültem be először; itt kiderült, hogy ha az ember körbenéz a teremben, a valóságot látja. Nevezetesen a Wikipédiát elsősorban a fiatal (főleg egyetemista) férfiak szerkesztik (ezen belül is túlnyomó részt európaiak és észak-amerikaiak), közülük is inkább az egyedülállók, s különösen azok, akik informatikai irányultsággal rendelkeznek. Ezt eleve riasztónak írták le egy nő számára - egyetértek - és egyebek mellett (a Jimbo Wales által a nyitóbeszédében is megemlített) Kate Middleton esküvői ruháját hozták fel példának, mint olyan témát, ami a nők egy jelentős hányadának fontos téma, az előbb említett "többségnek" azonban érdektelen, s ezen keresztül igyekezték szemléltetni, hogy a Wikipédia tartalmát tekintve mennyire nyomasztóan eltolódott a „férfias témák” felé (történelem, technika) A szerkesztők átlagos ivararányát olyan 70-30 és 80-20 közé tették (sajnos nem emlékszem pontosan), ami tekintve, hogy a világban kb 51-49 a nők javára az arány, eléggé siralmas. Utánuk jött a GLAM előadás, ahol öten leginkább egymással társalogva cserélték ki a helyi hivalatokkal és bürokráciával vívott harcokban szerzett tapasztalataikat. Mivel ez nem különösebben érdekelt, inkább átmentem a "wikis across goverment" folyamra, ahol a kanadai belső kormányzati wikiről - GCPEDIA) volt egy előadás. Itt szintén a hatékonyságot és az addig nehézkes és lassú frissítés helyébe lépett naprakészséget emelték ki (például korábban a szervezeti átalakításokat a belső telefonkönyv frissülése több hetes-hónapos lemaradással követte csak, ahogy minden más belső oldal is gyötrelmesen lassan követte a változásokat) Az eszközt egyúttal belső tudásmegosztásra is használják, amivel a kormányzat hatékonyságát is sikerrel tudták növelni. Ezt még két hasonló előadás követte az amerikai tengerészgyalogság által használt szemantikus wikiről, valamint a már előbb említett kanadai felhasználási mód amerikai verziójáról, a Diplopediáról.

Ezután Dami előadását tekintettem meg a társszervezeti bizottság történetéről és helyzetéről, majd átsiettem a GLAM előadásfolyamára, ahol a nap hátralévő részét töltöttem. Számos helyi kooperációról esett szó (leginkább múzeumokkal), valamint a Wiki Loves Monuments köré szervezett eseményekről, azon belül is elsősorban a fotósétákról, amiknek egy külön panelt is szenteltek. Itt pár gyakorlati dologra rá is kérdeztem, lévén a magyar fotósétákat jómagam szervezem.

Délután Malatinszky szerktárshoz voltam a teljes magyar kontingenssel együtt hivatalos egy kis kerti sütögetésre, sörözésre, dumálásra. Remekül éreztem magam, ezúton is köszönöm a vendéglátást :)

3. nap[szerkesztés]

A rendezvény végén készült csoportfotó

A zárónapot Sue Gardner indította aki a WMF alapítvány (a Wikipédia mögött álló, annak működését biztosító szervezet) igazgatójaként leginkább magáról a szervezetről beszélt, valamint a legutóbbi kuratóriumválasztásról, ami után maga a kuratórium fáradt a színpadra (igen, a színházteremben voltunk) s tőlük lehetett kérdezni. Ezután többekkel is beszédbe elegyedtem, aminek az lett a vége hogy eljött az ebédszünet, ahol utoljára volt szerencsém tipikusan amerikai módon egy papír lunch boxból zacskós zsömlét, chipset és előre csomagolt salátát enni, valamint vagy szó szerint jéghideg (már már ihatatlanul fagyos) vizet inni, vagy választani a sokkal kellemesebben hűs sprite és a cola közül. Végülis mindhárom nap a sprite-ra esett a választásom.

Ebéd után a már korábban említett Benjamin Mako Hill előadására esett a választásom, amiben a Wikipédia előtti wiki-szerű próbálkozásokat foglalta össze (összesen nyolc ilyen volt) s igyekezett alaposan megválaszolni (itt az alkotókkal készített interjúkat is segítségül hívva), hogy miért is nem lettek sikeresek szemben a kilencedik ilyen online enciklopédia próbálkozásként fellépő Wikipédiával szemben. Utána jött egy kenyai srác, aki saját erejéből kijárta és megteremtette az offline wikipédiát hazájában (egészen pontosan az internettel nem rendelkező iskolák számára is elérhetővé tette) amit bizonyos időközönként frissítenek is, miközben ha jól emlékszem, ugyanúgy szerkeszthető, mint az online verzió.

Végezetül újra a Lisner auditóriumban gyűltünk össze a záróünnepségre, ahol egyúttal bemutatkozott a 2013-as Wikimánia helyszíne, Hong Kong is. A zárás egy szórakozóhelyen volt, ahol különböző kocsmai sportokban próbálhatta ki magát az ember (én leginkább biliárdoztam) és természetesen valamilyen ital mellett tovább szocializálódhatott a többiekkel.

Commons:Category:Wikimania 2012
A Wikimédia Commons tartalmaz Wikimánia 2012 témájú médiaállományokat.

Másnap délelőtt útra keltem, hogy eltöltsem az éves szabadságom hátralévő részét az államok, illetve Kanada keleti felének felfedezésével.