Szerkesztő:Viloris/Munka5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hine egyik legismertebb felvétele: Power House Mechanic (1920 v. 1921)

Lewis Wickes Hine (Oshkosh, 1874. szeptember 26.Hastings-on-Hudson, 1940. november 4.) amerikai fotográfus, szociológus.

Élete[szerkesztés]

Édesapját fiatalon egy balesetben vesztette el. Hine, hogy családja számára biztosítani tudja a megélhetést munkát vállalt. A chicagói, a columbiai majd a New York-i Egyetemen tanult szociológiát. Fotográfiai ismereteit autodidakta módon sajátította el. tudását New York-ban az Ethical Culture School-ban kamatoztathatta, ahol fotózást tanítani. Diákjaival ellátogatott Ellis Island-re, ahol a bevándorlókról készítettek felvételeket. 1906-tól a Russell Sage Foundation munkatársaként a Pittsburgh Study szociológiai kutatás keretében Pittsburgh városában acélipari munkások mindennapjait dokumentálta.

1908-tól a gyermekmunka felszámolásért küzdő National Child Labor Committee (NCLC) alkalmazásában járta az országot. Több mint egy évtizeden keresztül fotózta a gyermekmunkások viszontagságos életét. Fényképezett gyárakban, bányákban, Nyugat-Virginiában üveghutákat, Észak-Karolinában textilgyárakat látogatott meg. Nem egyszer biztosítási ügynöknek, vagy kereskedőnek álcázta magát, hogy olyan helyekre is bejusson, ahová másként nem lett volna lehetősége. Hine felvételei voltak az első képes bizonyítékok a dolgozó gyermekek sanyarú helyzetéről: szegénységről, szenvedésről, nélkülözésről. Több ezer felvételt készített, melyeket az NCLC a gyermekmunka elleni kampányaihoz használta fel: a szervezet saját kiadványaiban, többek között a The Survey magazinban, plakátokon, előadásokon jelentette meg őket. Hine fotódokumentumai jelentősen hozzájárultak az NCLC törekvéséhez, az amerikai gyermekmunka felszámolásához.

A gyermekmunkások után figyelmét a munkásosztály tagjainak szentelte. A róluk készített felvételeken keresztül bepillantást nyerünk a munkások mindennapjaiba. Hine úgy vélte Amerikai valódi építőkövei ezek az emberek, akiket nem egyszer heroikus ábrázolással méltatott. Az egyik leghíresebb felvételét, a Power house Mechanic-ot egy is egy, munkásokat bemutató fotósorozat részeként készítette a Pennsylvania Railroad System vállalatnál. A fényképen egy trikót viselő fiatal munkás egy csavarkulccsal pózol egy hatalmas gőzgép szivattyújánál. A kép készítésének időpontját a legtöbb forrás 1920 elejére datálja, mégis a legvalószínűbb, hogy egy évvel később, 1921-ben készülhetett. A felvétel több címmel is ismert: Mechanic at Steam Pump in Electric Power House; Man with Wrench vagy Power house mechanic working on steam pump; Man with Wrench vagy Steamfitter.

Az első világháború alatt a Nemzetközi Vöröskereszt tevékenységét követte nyomon Európában. A háborút követő évtizedekben amerikai munkásokat bemutató fotósorozatán dolgozott. 1930-ban megbízást kapott az Empire State Building építésének dokumentálására. Fiával, Croydonnal együtt fél év alatt több mint ezer fényképet készítettek az impozáns felhőkarcoló építésről.

A nagy gazdasági világválság idején úja a Vöröskereszt számára készített felvételeket a déli államokban. A Tennessee Valley Authority megbízásából pedig Tenessee hegyeinél élők életét dokumentálta. A Works Progress Administration Nemzeti Kutatási Projektjének keretében vezető fotográfusként dolgozott. Emellett a Ethical Culture Fieldston School-ban tanított.

Hine 1940. november 4-én, 66 évesen hunyt el egy operációt követően. Halála után fia, Croydon felvételeit és negatívjait a Photo League-nek adományozta. A Photo League-t 1951-ben felszámolták. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma jelezte szándékát a Hine hagyaték átvételére, de ez nem valósult meg: a fotók végül a George Eastman Househoz és a Kongresszusi Könyvtárhoz kerültek.

Galéria[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Lewis Hine című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]