Szerkesztő:The L/Opisthocoelicaudia

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Opisthocoelicaudia
Evolúciós időszak: késő kréta
Az Opisthocoelicaudia csontvázának rekonstrukciója
Az Opisthocoelicaudia csontvázának rekonstrukciója
Természetvédelmi státusz
Fosszilis
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Hüllők (Reptilia)
Öregrend: Dinoszauruszok (Dinosauria)
Rend: Hüllőmedencéjűek (Saurischia)
Alrend: Sauropodomorpha
Alrendág: Sauropoda
Csoport: Titanosauria
Család: Saltasauridae
Nem: Opisthocoelicaudia
Borsuk-Białynicka, 1977
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Opisthocoelicaudia témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Opisthocoelicaudia témájú médiaállományokat.

Az Opisthocoelicaudia (jelentése 'hátulsó üreges farok') egy titanosauria dinoszaurusznem a késő krétából. Fosszíliáit Mongólia maastrichti rétegében találták. Eddig egyetlen példány jól konzerválódott, részleges maradványai ismertek, csak a fej és a nyak hiányzik. A nem egyetlen faja az Opisthocoelicaudia skarzynskii.

Anatómia[szerkesztés]

Az Opisthocoelicaudia, akárcsak a többi sauropoda, nagytestű, négy lábon járó, hosszú nyakú, növényevő dinoszaurusz volt. Azonban nagy mérete ellenére sem tartozott a leghatalmasabb sauropodák közé. Gregory S. Paul 1997-ben a majdnem teljes csontváz alapján 11,3 méter hosszúra és 8,4 tonna tömegűre becsülte. Egy későbbi tanulmány G. C. Packardtól és társaitól 2009-ben 13 tonnában állapította meg a faj tömegét.

A koponya és a nyak csontjai nem maradtak fenn. A farok rövidnek számít (35 csigolyából áll), hasonlóan mint a rokon Alamosaurus esetében. A gerincoszlop egyenes vonalú volt. Amíg a hagyományos rekonstrukciók nagyjából vízszintes gerinccel ábrázolják az állatot, addig Daniela Schwarz és kollégái úgy gondolták, hogy a gerinc hátrafelé lejtett. A lapocka így 55-60°-t zárt be a vízszintessel és meredekebb gerincvonalat képezett, mint azt azelőtt gondolták, ezért a fajnak magasabb válla lehetett.

Osztályozás[szerkesztés]

Felfedezés[szerkesztés]

Az Opisthocoelicaudia fosszíliáit Mongólia Ömnögovi megyéjében (ajmag) fedezték fel

Ősökológia[szerkesztés]

Ősbiológia[szerkesztés]

A farok szerepe[szerkesztés]

Borsuk-Bialynicka úgy gyanította, hogy az Opisthocoelicaudia farka egyfajta harmadik lábként szolgált, mikor az állat a hátsó lábaira ágaskodott fel, hogy elérje a felsőbb faágakat. Érvelése szerint a hátul homorú farokcsigolyáknak köszönhetően a faj farka rugalmasabb volt, mint más sauropodák esetében. Más jellegzetességek, melyek a medencecsontokon találhatóak (a megvastagodott szélű acetabulum) is ezt az elméletet támasztották alá. Egy fiatalabb tanulmány más jellemzők alapján arra jutott, hogy az erősen megrövidült farok ezen testrész védelmi szerepének bizonyítéka a fajnál, és más saltasauridáknál.