Szerkesztő:Történelem p/Zinovij Petrovics Rozsesztvenszkij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Zinovij Petrovics Rozsesztvenszkij
Beceneve„Veszett kutya”
Nemzetiségeorosz
Ország Orosz Birodalom
Fegyvernem Orosz Birodalmi Haditengerészet
Szolgálati ideje1868-1906
Rendfokozataellentengernagy
Egysége2. Csendes-óceáni Hajóhad
CsatáiOrosz–török háború
Orosz–japán háború
KitüntetéseiSzent György-rend
Szent Vlagyimir-rend

Zinovij Petrovics Rozsesztvenszkij (oroszul: Зиновий Петрович Рожественский, Szentpétervár, 1848. november 11. [régi orosz naptár szerint október 30.] – Szentpétervár, 1908. január 14. [régi orosz naptár szerint január 1.]) orosz tengerésztiszt (ellentengernagy), az 1904-1905-ös orosz–japán háború során a Balti-tengerről a Távol-keletre vezényelt ún. 2. Csendes-óceáni Hajóhad parancsnoka. Ebben a tisztségében ő vezette az orosz tengeri erőket az 1905. május 27-28. között megvívott csuzimai csatában, ahol az orosz erők döntő vereséget szenvedtek, ezzel végleg eldöntve a teljes háború kimenetelét is.

Származása és korai pályafutása[szerkesztés]

Zinovij Petrovics Rozsesztvenszkij 1848. november 11-én (az akkor életben lévő Julián naptár szerint 1848. október 30-án) született az Orosz Birodalom fővárosában, Szentpéterváron egy arisztokrata család gyermekeként, apja foglalkozását tekintve orvos volt. A fiatal Rozsesztvenszkij tizenhét évesen lépett be az Orosz Birodalmi Haditengerészet kötelékébe, 1868-ben végzett a szentpétervári Tengerészeti Akadémián, ami az ország egyik legelitebb tengerésztisztképző intézménye volt. Az iskola elvégzését követően rövid ideig a Balti Flotta kötelékében teljesített gyakorlatot, ahol felettébb felkeltették az érdeklődését a tengeri tüzérséggel kapcsolatos kérdések, ezért beiratkozott a Mihajloszkij Tüzérségi Akadémiára.Tanulmányai során a tanulás mellett több kutatómunka és kísérlet részese is lehetett, többek közt a későbbi admirális, Andrej Alekszandrovics Popov irányítása alatt. 1873-ban végezte el az akadémiát és elsőosztályú hadnagyi rangban a Balti Flottához került, ahol egyike lett a flotta tűzvezető tisztjeinek. 1875-ben megházasodott, majd rövidesen megszületett kislánya. 1876-ban a Balti-tengerről a Fekete-tengerre vezényelték át.

Az 1877-ben kitört orosz–török háború során részt vett a gyengén felszerelt és kevés hadihajóval rendelkező orosz Fekete-tengeri Flotta hadműveleteiben. 1877 júliusában kinevezték az orosz Veszta ágyúnaszád egyik főtisztjének, mely hajó több sikeres támadást is intézett a török csapatokat ellátó kereskedelmi hajók ellen. 1877. július 23-án a romániai Konstanca kikötőjétől harmincöt kilométerre a Veszta találkozott a nálánál jóval erősebb török páncélossal, a Fethi Bulend-el, mellyel tűzharcba bonyolódott. A Veszta több súlyos találatot is elszenvedett, legénységének jelentős része meghalt vagy megsebesült, de ötórás tűzharcot követően sikerült leráznia az őt üldöző török páncélost, mely csakugyan több találatot is elszenvedett. A súlyos veszteségek ellenére a kikötőjébe visszatérő hajó legénységét hősként fogadták és mind a hajó kapitányát, Nyikolaj Baranovot, mind Rozsesztvenszkijt kitüntették. Rozsesztvenszkij megkapta a Szent Vlagyimir-és a Szent György-rend negyedik fokozatát, továbbá előléptették korvettkapitánnyá.

Szerepe az orosz-japán háborúban[szerkesztés]

A Balti Flotta útja a Távol-Keletre[szerkesztés]

A csuzimai csata[szerkesztés]

Későbbi élete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

{{DEFAULTSORT:Rozsesztvenszkij Zinovij Petrovics}} [[Kategória:1849-ben született személyek]] [[Kategória:1905-ben elhunyt személyek]] [[Kategória:Orosz történelmi személyek]] [[Kategória:Orosz tengerészek]] [[Kategória:Orosz haditengerészek]]