Szerkesztő:Szu986/Namazu (japán mitológia)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Kashima controls a namazu
Namazu the savior
Earthquake Early Warning FM Radio containing an EEW Namazu logo (lower right of top photo)

In Japanese mythology, the Namazu (鯰) or Ōnamazu (大鯰) is a giant catfish who causes earthquakes. He lives in the mud beneath the earth, and is guarded by the god Kashima who restrains the catfish with a stone. When Kashima lets his guard fall, Namazu thrashes about, causing violent earthquakes. Following an earthquake near Edo (modern day Tokyo) in 1855 (one of the Ansei Great Quakes), the Namazu became worshiped as a yonaoshi daimyojin (god of world rectification).[1]

Namazu-e (catfish prints) are a minor genre of ukiyo-e.[1] They are usually unsigned and encompass a large variety of scenes such as a namazu forcing the wealthy to excrete coins for the poor, and a namazu atoning for the earthquake he caused.[1]

It is believed by some that the origin of the story is the fact that catfish can sense the small tremors which happen before an earthquake, and are shown to be more active at such times. Supposedly, the sudden activity was observed in ancient times and believed the quakes to be the result of a giant catfish.

Modern use[szerkesztés]

Catfish are depicted on pictures of emergency earthquake preparedness activities in Japan. For Example, the Earthquake Early Warning (Japan) logo by the Japan Meteorological Agency utilizes pictures of the catfish on devices capable of issuing an early warning.

References[szerkesztés]

  1. a b c Smits, Gregory (Summer 2006). „Shaking up Japan: Edo Society and the 1855 Catfish Picture Prints”. Journal of Social History 39 (4), 1045–1078. o.  
  • Rabitz, Albrecht & Gisela Rabitz, “When the Namazu Shakes its Body”, Andon, No. 88, 2010, pp. 5-27.

External links[szerkesztés]

Sablon:Jmyth navbox long


namazu

A Namazu vagy az Onamazu a japán mitológia óriásharcsája, amely földrengéseket okoz. A föld belsejében él, és egy Kashima nevű harcos/isten őrzi, aki egy hatalmas kővel tartja kordában. Amikor Kashima figyleme csőkken, a Namazu kiszabadul és hatalmas földrengéseket okoz. Egy 1855-ös földrengést követően, amey Edó (a mai Tókió) közelében pattant ki, a Namazut a világ helyrehozójaként [???] (yonaoshi daimyojin) kezdték tisztelni.

A harcsát ábrázoló képek (Namazu-e) a *** (ukiyo-e) alműfaja. Általában nem írják alá, és nagyon sokféle jelenetet ábrázolnak, melyek között találhatóak olyanok, amelyeken a Namazu a gazdagokat arra kényszeríti, hogy [excrete] pénzt a szegényeknek, vagy olyanok, amelyeken a harcsa vezekel a puszttításért.

Egyesek úgy vélik, hogy a legenda alapja az a tudományos ény, hogy a harcsák képesek érzékelni a földrengéseket megelőző apró rezgéseket/rengéseket és ilyenkor sokkal aktívabbak. Elképzelhető, hogy a régi időkben ezt a megfigyelés vezetett ahhoz a következtetéshez, hogy a földrengéseket egy óriási harcsa okozza.

modern use

A harcsafigura megjelenik a sürgősségi földrengés-elhárítási tevékenységekhez kapcsolódó grafikákon, Például a japán meteorológiai ügynökség földrengések előrejelzésére szolgáló készülékein szereplő EEW logón.