Szerkesztő:Szipuka/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A villányi Vörösbor Fesztivál a szüret alkalmával megtartott rendezvény, amit évente megismételnek. A város egyik célja, hogy a borkultúrára alapozott idegenforgalmat Villányban és környékén fellendítse. Ezt a célt szolgálják a városi borászati rendezvények is. Az egyiket tavasszal tartják és inkább egy majális, a neve BorZsongás Fesztivál. A nyáron megrendezett Ha péntek - akkor Villány program pedig tovább növeli a pincék, borozók látogatottságát. De a legrégibb és legismertebb a szüretkor rendezett Vörösbor Fesztivál.

A fesztivál eseményei[szerkesztés]

Szőlőültetvények Villány közelében.
A háttérben a Szársomlyó-hegy

A Vörösbor Fesztivál mindig október első hétvégéjén kerül megrendezésre Villányban. Korábban kétévente rendezték, de mivel rengeteg ember látogat ide, már évente tartják. Szervezésével a város egy gazdasági társaságot bízott meg.

Borászstandokkal, színpadokkal, táncbemutatókkal, hagyományőrző programokkal, vásári árukkal, sztárvendégek részvételével zajlanak az ünnepi események. 2009-es fesztiválon a Neoton Família koncertjén hatalmas tömeg tombolt.

Sokan vesznek részt borkóstolókon. Neves villányi borászok állítják fel pavilonjaikat, akik a pincékben, borozókban még télen is fogadnak vendégeket. A legtöbben a szüreti felvonuláson vesznek részt. Huszárok, hintók, borrendek vonulnak fel. Három napig csak sétálóutcaként járható a fő utca. Szombatonként tűzijátékkal kedveskednek a látogatóknak. A fesztiválra hagyományosan sok osztrák és német turista is érkezik.

Villányi borok, borászatok[szerkesztés]

A borfesztivál elsősorban a szüret és a helyi borok, borászok ünnepe. A minőségi borok meghatározott termőterületről, úgynevezett „borvidékről” származó szőlőből készülnek. Magyarországon 22 borvidéket tartanak nyilván. A villányi borvidék elsősorban vörös borairól nevezetes.

Siklós környékén inkább fehér-, Villány környékén pedig vörösbort termelnek. Ismertebb borfajták:

A fesztiválon ismert pincészetek kínálják boraikat: Gere, Bock, Polgár, Jekl Béla, Wunderlich Alajos, Keller-pince. A villányi borkultúrához tartoznak a rendezvényen is jelen lévő borrendek. A borrend tagjai esküvel vállalják feladatukat, a villányi bor terjesztését, hírnevének növelését, a hagyományok megőrzését. A borrend kancellárja Maurer György.

A villányi borok megkülönböztető és azonosító jele egy virág lett. A magyar kikerics már nemcsak a természet egyik növénye, hanem egy borcsalád képviselője is: a villányi borok szimbóluma.

Források[szerkesztés]