Szerkesztő:Szinkoly/todo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A linebacker (piros színnel) egy tipikus 4-3 defense formációban

A linebacker (LB), azaz sorhátvéd az amerikai futballban a defense oldal játékosa. A pozíciót Fielding Yost amerikai futball edző találta ki. A sorhátvédek a védekező sorjátékosok mögött állnak fel. A sorhátvéd az offense quarterbackjének a megfelelője, lényegében ők a defense vezérei. A pályán lévő linebackerek száma befolyásolja a védelem lehetőségeit. A sorhátvédek mezeinek a számai az offense centerjével közösen az 50 és 59 között vannak.

Jellemzői[szerkesztés]

A sorhátvéd fontos tulajdonsága az erős fizikum, hogy ellen tudjon állni a támadó sorjátékosok blokkolási kísérleteinek, de legyen elég gyors és mozgékony is, hogy képes legyen fedezni a passzokat az átvevő játékossal szemben. Ezenfelül jó helyzetfelismerő képességgel kell rendelkeznie, hogy gyorsan és pontosan tudjon helyezkedni. Így összességében a sorhátvéd a defense mindenese és csak kiváló képességű emberek tudják a feladatait maradéktalanul ellátni.

Feladatai[szerkesztés]

Lényegében támogatnia kell a védekező sorjátékosokat, fedeznie a védőket az emberfogásban, valamint a labdát birtokló ellenfél szerelésében is segítenie kell. Amennyiben passzjáték van, visszahúzódik, és segít fedezni a potenciális fogadókat.

A sorhátvéd munkája sokszor a védelem által nem fedezett támadó sorjátékosokhoz vagy futójátékosokhoz igazodik. Biztosítania kell a pálya középső részét. Ha a támadójáték középen zajlik, a sorhátvéd előremegy a tolongás fele és blokkolja a támadósor tagjait, vagy blitz reményében a quarterbacket. Ha átkaroló akció folyik, azaz a labdát a pálya külső oldalán vagy a szoros szélsőkön kívül vezetik, akkor a sorhátvéd feladata a labda követése is, hogy szerelhesse a hordozó játékost.

Típusai[szerkesztés]

A linebackerek száma a védelemi taktikától függően pályán egyszerre 3 vagy 4 lehet. Ha 3 van, akkor a következő az elnevezésük:

  • Strong-side linebacker (SLB): A strong-side az az oldal, ahol a tight end foglal helyet. Kódneve Sam. Mivel a running back játékosok általában a tight endek oldalára irányulnak, és az ő blokkjuk mellett futnak el, ezért a linebackernek gyakran kell a running backeket szerelniük. Mivel ő a legerősebb linebacker, gyakran ráküldik a quarterbackre, ez a blitz.
  • Middle linebacker (MLB): Szinte mindig a Mike kódnevű linebacker a védekező team vezére. Általában ő dönti el, hogy mit játszik a védelem, ő beszél az edzőkkel is. Fő feladata a futások megállítása, Fő feladatai a futás megállítása, illetve a passznál az emberfogás, vagy zónázás.
  • Weak-side linebacker (WLB): Kódneve: Will. Ő a leggyorsabb a három linebacker közül, mivel leggyakrabban passz elleni védekezésre használják. Természetesen a futás ellen is védekeznie kell, ha arra kerül a sor. Általában bizonyos keretek közt ugyan, de szabad szerepet kap.

Ha 4 linebacker van, akkor outside, illetve inside linebackerként hivatkoznak rájuk. Ezt a felállást leginkább akkor alkalmazzák, ha az ellenfél gyakrabban passzol. Ilyenkor mindkét külső linebackert alkalmazhatják a "pass rushra". A két belső linebacker közül az egyik nagyobb, robosztusabb, a futás ellen hasznos, míg a másik gyorsabb, és inkább a passz elleni védekezés az erőssége. Ilyenkor Mike lesz a kódneve, annak, amelyik az SLB-hez van közelebb, és Jack vagy Buck, amelyik a WLB-hez. Hivatalosan LILB és RILB, azaz Left és Right Inside Linebacker a nevük.

Források[szerkesztés]