Szerkesztő:Szalakóta/segítség

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Szerkesztő:Szalakóta/piszkozat

Szerkesztő:Szalakóta/színek

Wikipédia:Képletleíró nyelv

Deni segédlete

Szerkesztő:Wikitanács


Köszöntés[szerkesztés]

Köszöntünk a magyar Wikipédiában, kedves Szalakóta/segítség!

Üdvözlünk!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. A Wikipédiában folyó társalgások jobb megértéséhez a wikifogalmak és rövidítések (szó)jegyzékében találsz segítséget.

Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid pontos megjelölésére!

Kezdő szerkesztőként személyes segítőt, mentort is kaphatsz magad mellé, vele megtárgyalhatod a szerkesztéssel kapcsolatos problémáidat. Ehhez jelentkezz be (ha eddig nem tetted volna), és kattints ide! Bonyolultabb szerkesztési ügyekben a kocsmafalra írhatsz kérdéseket, ha egy szerkesztőtársad tudja a választ, ugyanott fog válaszolni.

Egy közismereti tudakozót is működtetünk, ha valamit nem találtál.

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Cassandro Tahdita+Streit... 2008. április 6., 21:46 (CEST)

Képfeltöltés[szerkesztés]

Keresztapám szeretné feltöltetni az utazásai során készített fényképeket, viszont túl bonyolult számomra az engedélyeztetés leírása, így nem tudom neki elmagyarázni ennek a menetét. Lehetőleg szájbarágósan. Szalakóta vita 2020. július 28., 16:42 (CEST)

@Szalakóta: a legegyszerűbb az volna, ha ő maga töltené fel a fotókat, mert akkor nem kell engedélyt küldeni. Igaz, előtte regisztrálnia kellene, és a feltöltés sem biztos, hogy olyan egyszerű egy tapasztalatlan szerkesztő számára. Ha te töltöd fel a képeket, akkor a következő lépéseket kell követni:

  1. keresztapádnak elküldöd, milyen név alatt töltötted fel a képeket;
  2. ő ezekre a nevekre hivatkozva elküldi az engedélyt a permissions-hu@wikimedia.org címre. A példa kedvéért tegyük fel, hogy keresztapád Szegeden járt nemrég, és feltöltesz öt szegedi képet a következő elnevezésekkel (ezeket most csak kitalálom):
  • Fájl:Szegedi Szabadtéri Színház nézőtere (2020).jpg
  • Fájl:Somogyi Könyvtár épülete este, Szeged (2020).jpg
  • Fájl:Dugonics tér, Szeged (2020).jpg
  • Fájl:Anna-kút, Szeged (2020).jpg
  • Fájl:Boldogasszony sugárút a Hősök kapujával, Szeged (2020).jpg

Ha tehát ezekkel a nevekkel töltöd fel a képeket, az alábbi szövegű engedélyt kell elküldenie keresztapádnak az említett e-mail címre:

Kijelentem, hogy az alábbi képek szerzői jogainak tulajdonosaként jogosult vagyok a képek szerzői jogairól nyilatkozni:

  • Fájl:Szegedi Szabadtéri Színház nézőtere (2020).jpg
  • Fájl:Somogyi Könyvtár épülete este, Szeged (2020).jpg
  • Fájl:Dugonics tér, Szeged (2020).jpg
  • Fájl:Anna-kút, Szeged (2020).jpg
  • Fájl:Boldogasszony sugárút a Hősök kapujával, Szeged (2020).jpg

Beleegyezem, hogy a képek a Wikimédia-projektek oldalain a „Nevezd meg! – Így add tovább! 4.0” (CC-BY-SA 4.0) licenc alatt kerüljenek közzétételre.

A hozzájárulás nem korlátozódik a Wikipédiára, vagy az ahhoz kapcsolódó oldalakra. Elfogadom, hogy biztosítom a jogot a képek terjesztésére, kereskedelmi vagy nemkereskedelmi célból történő felhasználására, vagy igény szerinti módosítására, amennyiben betartják ezen licenc és a törvények szabta feltételeket.

Kérem, hogy engem mint szerzőt az alábbi módon jelöljenek meg:

  • Szalakóta keresztapja

Jelen engedélyemmel szerzői jogaimról nem mondok le, de a mások által végzett módosítások nem lesznek nekem tulajdonítva.

Elfogadom, hogy ezt a beleegyezésemet nem vonhatom vissza. Tudomásul veszem, hogy a képeket a Wikimédia-projektek nem biztos, hogy örökké megőrzik.

Dátum
Név


Ahova azt írtam, hogy „Szalakóta keresztapja”, az megint csak példa volt természetesen. Értelemszerűen oda a keresztapád neve kerül, de ha nem akarja, nem kötelező, hogy szerepeljen a képek alatt a valódi neve, lehet ott más is, például a monogramja, vagy becenév. Az engedélyt egyébként elég egyszerűen elküldenie keresztapádnak a saját e-mail címéről, nem kell külön papírra írni a szöveget, meg a szkenneléssel babrálni.

Az engedélyezés nagyjából ennyiből áll; miután beérkezett az engedély az említett címre, egy OTRS-kezelő majd válaszolni fog keresztapádnak, a képek alá pedig kihelyezi az engedély meglétét jelző OTRS-sablont. Ha esetleg a képfeltöltés problémát jelent számodra, szívesen leírom annak is a menetét. Mindenesetre lehetőleg a Commonsba töltsd a fotókat, ezen az oldalon. – Regasterios vita 2020. július 28., 17:35 (CEST)

Köszönöm szépen. Szalakóta vita 2020. július 28., 17:53 (CEST)

A tudakozó sablonjai[szerkesztés]

A figyelmedbe ajánlom, hogy van néhány válaszadó sablonunk itt: Kategória:Tudakozó. Köztük ez is: {{leona}}(?). Karmelaposta 2008. május 4., 23:58 (CEST)
Ez lesz belőle:

Ez az egyik leona rejtvény. Ne vedd rossz néven, de ez itt nem egy rejtvényfejtő fórum, hanem az enciklopédia olvasószolgálata. Akkor kívánunk segítséget nyújtani, ha egy adott cikkből hiányzik valamilyen, az enciklopédiába illő információ, vagy ha valakinek segítség kell ahhoz, hogy megtalálja, melyik cikk illetékes egy idevaló témakörben. Éppoly kevéssé vállaljuk a rejtvények megfejtését, mint a házifeladatok megoldását.
Ha mástól várod a megfejtést, nem pedig magad akarsz azután kutatni, akkor a választ keresd inkább a leona fórumán, a spoilerek között.
Jó szórakozást kívánunk!

Köszönöm. Szalakóta vita 2008. május 5., 21:34 (CEST)

Sajnáljuk, de itt a Wikipédián illetlenségnek számít feltenni a Miért nincs cikk erről? kérdést. Cikkigényedet itt jelezheted: Wikipédia: Kért cikkek.

Kulcsszavak[szerkesztés]

  • A kulcs helyettesítésére készítek egy ajánlósablont, hogy ha a válasz csak egy vagy több link, akkor elég legyen annyit írni:
    {{ajánl|Miskolc|Párizs|Moszkva}}
    .
Ez lesz a belőle:
A kérdezetteknek a következő cikk(ek)ben érdemes utánanézni: Miskolc, Párizs, Moszkva
  • Ezen kívül továbbra jó bekékíteni az arra érdemes szavakat, csak a {{kulcs}} használatával hagyunk fel.
  • Persze érvényben van a {{keresd}}(?) is, arra az esetre, ha elvárható lett volna a kérdezőtől, hogy maga is megtalálja:
    {{keresd|Miskolc}}
Ez lesz a belőle:
Írd be a Wikipédia ablakának jobb szélén található keresőablakba: Miskolc , majd kattints arra a gombra a keresőablak alatt, ami így néz ki: Menj, és máris megtalálod a keresett cikk(ek)et.
  • vagy pedig a
    {{Tudakozó-keresd|Miskolc}}
Ez lesz a belőle:
  • Mint látod, van arra lehetőség, hogy kurtán is válaszolhass, ha éppen csak arra futja az idődből és a válasz benne van a cikkekben.
Karmelaposta 2008. október 7., 18:09 (CEST)

Képek[szerkesztés]

Képfeltöltéskor mit írjak a forrás részhez? A fájl nevét? Szalakóta vita 2009. január 23., 19:29 (CET)

Nem (hiszen a fájl neve bármi lehet, az nem mond semmit...). A kép "forrását" add meg, ha pl. te készítetted a képet, akkor: "own work" (=saját munka), ha egy webhelyről való, akkor a hely URL-jét add meg (http://......). Ha egy konkrét személytől származik a kép, az illető nevét írd oda (pl. "Pista Haverom"). misibacsi*üzenet 2009. január 23., 23:07 (CET)

Köszönöm. Szalakóta vita

Kiemelőműhely[szerkesztés]

Itt lehet elérni a műhelyt:

Wikipédia:Javaslatok kiemelt szócikkekre

Idézet[szerkesztés]

Így lehet idézetet csinálni:

Idézet

Egy ref többször[szerkesztés]

Így lehet egy refre többször hivatkozni:

  • Eredet szerint:
    • Genuin, veleszületett vagy külső [1]

befolyásolástól függetlenül kialakult

    • Metaforikus[1]
    • Kondicionált, külső befolyásolásra kialakult (például hűtőmágnesek hatására)[2]
  1. a b http://www.synaesthesie.org/2synaesthesia/Lexikon
  2. http://www.synesthesia.info/Witthoft.pdf

Nagykötőjel[szerkesztés]

Csak, hogy oszoljon az ezzel kapcsolatos homály:

A nagykötőjel kodifikálása viszonylag újkeletű dolog, először az 1954-es AkH.-ban szerepel. A bizonytalanság az alkalmazásában nyilván nem független ettől. A jelenlegi állás szerint négy nagyobb csoportra osztható a használata:

  1. Két vagy több tulajdonnév alkalmi kapcsolatának jelölése: Geiger–Müller-számláló, Czuczor–Fogarasai-szótár ezzel szemben a Hankó-Faragó vezetéknév egyetlen, összetett családnév. Egyéb tulajdonnevekben hasonlóképpen az alkalmi összekapcsolódást jelzi: Ferencváros–Újpest-rangadó;
  2. két vagy több nép/nyelv nevének a kapcsolata: Osztrák–Magyar Monarchia;
  3. valamettől valameddig viszony: 10–15. oldal;
  4. géptípusok betű, szó- és számjelzései: T–34, TU–154 stb.

Megszűnt weboldalak[szerkesztés]

Sokszor előfordul, hogy egy forráshivatkozásként megadott weboldal az évek során eltűnik a netről, és az adott szócikk tartalmára vonatkozóan ennél a forrásnél már nem érvényesül az a követelmény, hogy a forrásoknak ellenőrizhetőnek kell lennie. Korábban Cassandronak volt ilyen problémája egy akadémikus részletes életrajzával kapcsolatban, ami lekerült az MTA honlapjáról, nemrég pedig a pécsi sport története szócikknél derült ki, hogy az internetes forrás, ami alapján a szócikk készült, már nem elérhető.

Ilyen esetekre jól használható a http://web.archive.org ami az Internet folyamatos archiválásával foglalkozik. A használata igen egyszerű. Egy keresőmezőben megadod a kívánt honlap url-jét (címét), és ha van róla archivált adat, akkor egy táblázatban megkapod az egyes időpontokban mentett változatát a teljes(!) honlapnak, amit aztán ugyanúgy használhatsz, mintha élne. Gondoltam, hasznos lehet másnak is ez az infó. – Ary vita 2010. július 18., 12:36 (CEST)