Szerkesztő:Szabo Tamas/namespace

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

mi az a namespace[szerkesztés]

Kedves Kata, Neked szivesen válaszolok, de ha elolvasod a vitalapot, akkor ott az egyetlen eredmény a Te megszólalásod volt, a többi nem is akarja megértenni (kivétel Godson).

A NAMESPACE azt jelenti, hogy a Pallas Lexikon egymondatos szócikkeienk a cime és tartalma nagyjából komyoly emberek kezdeményezése (kivétel az elavult). Ezek a nevek lefoglalnak egy helyet (egy oldalt) a Wikipediában, de halálbiztos soha nem vandál módon. Vagyis a cim lefoglalása nem önkényes, valószinü hasznos, automatikus reklám a Wikipediának a Google már igy meg tudja találni. Hiszek az emberekben, hogy a több ezer ilyen cikkböl mindenki szeret valamit és tud róla hasznosat (a magyar Wiki-ben januárban feladtam, de az angolban most már a háromszorosa: http://en.wikipedia.org/wiki/User:Tamas_Szabo).

A Wikipedai koncepciója, hogy a szócikk neve egyenlö a hozzá tartozó adatbank bejegyzéssel, vagyis ha beirsz egy új nevet akkor egy új oldal keletkezik - ezt a pofonegyszerü, de nem triviális elvet NAMESPACE használtam én is lásd CHIP Magazin 1990 körül elsö német hypertext 1987. Ez a szoftverem lett 1992-ban a Mexico City Muzeum katalogusa, vagyis hasonlit a Wikipediara. Akkor még nem volt HTML, Internet...

A NAMESPACE csak akkor probléma, ha maga a névadás vandál, gusztustalan, stb. Az egy mondat csak hasznos, ha annak már értelem van. Üdvözöl Tamás db007 2007. március 24., 11:07 (CET)


ezek vannak abszolút halálra ítélve

"amelyekről nem tudunk többet mint egy mondat. Mivel ezek vannak abszolút halálra ítélve. " Ez az igazi vandalizmus, amikor az admin-ek irtanak, mivel az egymondatosok is tartalmazhatnak Link-eket, egy papir lexikon-ban is már igy volt! De itt sajnos az informatikusok szavazati súlya kilátástalan. Nagyon érdekel a téma, 1987 óta csinálom a hypertextet, de azt hiszem elfáradtam, Egy kézen (max 5) vannak akik a reformjavaslatomat megértették (Kata, Godson, Burumbátor, Alensha) a többség azért van ellene mivel a kérdésekböl kiderül, hogy el sem olvsták. Pedig ott nagyon egyszerü, nem informatikai kifejezéseket használtam. db007 2007. március 24., 11:28 (CET)