Szerkesztő:Sint akasi/Allap/store/6

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Miből lesz a cserebogár?
(Child of Our Time)
MűfajDokumentumfilm

AlkotóTessa Livingstone
FőszereplőRobert Winston professzor,
A gyerekek és családjuk

Gyártás
Részenkénti játékidő60 perc
Sugárzás
Eredeti adóBBC One
Eredeti sugárzás2000 – folyamatban
További információk
SablonWikidataSegítség

A Miből lesz a cserebogár? egy - a BBC és a The Open University összefogásában készülő - dokumentumfilm sorozat Robert Winston professzor előadásában. A sorozat célkitűzése, hogy tiszta és tudományosan pontos képet adjon arról, hogyan befolyásolják a gének és a környezet a gyermekek fejlődését, a kialakuló felnőtt személyiségét. A BBC tudományos részlege 2000-ben 22 olyan családot kezdett tanulmányozni, melyben abban az évben született gyermek. A terv szerint a forgatócsoport e gyermekek fejlődését követi nyomon egészen 20 éves korukig. A sorozat epizódjainak túlnyomó részében olyan - a résztvevőkön végrehajtott - kísérleteket mutatnak be, melyek révén választ remélnek egy sor eddig nyitott kérdésre, közülük az egyik legfontosabbra: "Azok vagyunk, akinek születtünk, vagy akinek neveltek bennünket?"

A gyerekek[szerkesztés]

A kiválasztott - lehető legkülönbözőbb genetikai, szociális, földrajzi és etnikai tulajdonságokkal rendelkező - 22 családban 25 gyermek született:

  • Alex és Ivo: Az egypetéjű iker fiúk 11 héttel korábban születtek a vártnál, szüleikkel (Berenice Lloyd és Alastair Young) Glasgow-ban élnek. Bár kinézetre olyan hasonlóak, hogy még tanáraik is nehezen különböztetik meg őket, személyiségük nagyon különböző.
  • Calvin: Calvin nehéz terhesség közben, a vártnál 10 héttel korábban született, Helen és Andy Pearson második gyermekeként, nővérét Lauren-nek hívják.
  • Charlie: A kislány édesanyja, Toni 16 éves volt, amikor teherbe esett. Éppen szakított a barátjával, de úgy döntött, hogy egyedül is vállalja a gyermeket. Toni szülei (sőt az ő szüleik) is nagyon fiatalok voltak, amikor az első gyermekük megszületett és nem lelkesedtek azért, hogy Toni folytassa ezt a sorozatot, ám mindenben támogatták.
  • Charlotte G.: Charlotte Goldsmith Essex-ben született, egy 15 hónappal idősebb fiútestvér mellé, akit Tyler-nek hívnak.
  • Charlotte L.: Charlotte Burke mesterséges megtermékenyítéssel fogant, szülei Richard és Jacqui Burke. A szülés a vártnál egy hónappal korábban indult meg és Charlotte iker fiútestvére halva született. Charlotte mozgékony, boldog és egészséges baba volt.
  • Ethan: Ethan Észak-Írországban él mamájával Kerri-vel, papájával Jonathan-nal és testvérével Jordan-nal. Kerri egyedülálló anya volt, amikor Jonathannal találkozott, első fia 19 éves korában született. Ethan születése előtt Kerri már elveszített két kislány magzatot, majd a terhesség harmadik hónapjában lezajlott spontán vetélés követekeztében Ethan ikertestvérét is. Ethan nyugodt természetű csecsemő volt.
  • Eve: Eve szülei, Tim és Caroline Scarborough evangélikus keresztények, akik évekig próbálkoztak sikertelenül a mesterséges megtermékenyítéssel. Eve váratlanul és természetes módon fogant, amitől a szülők el voltak ragadtatva, ám Caroline szülés utáni depresszióba eset.
  • Helena: Helena a 25. héten született, egyedüliként túlélve ezt a három ikermagzat közül. Túl korai születése miatt az orvosok meg voltak győződve arról, hogy súlyos károsodások érték, ezért azt javasolták a szülőknek, hogy vegyék le őt az életben tartó gépekről. A szülők (Jeanette és Barry) erről hallani sem akartak, és minden energiájukkal a kislány felépülését segítették.
  • Het: Het egy szorosan összetartó, nagy családba született, szülei Vijay és Tejal. Het anyanyelve a gujarati.
  • James: James édesanyjának, Carolnak nagyon nehéz gyerekkora volt, és mérsékelt tanulási problémákkal küzd. Carol külön él mind a nagyobb lánya (Bernie), mid pedig James apjától.
  • Jamie: Miután Sharon Craven két előző gyermekével szülés utáni depressziótól szenvedett, ezért férjével úgy döntöttek, hogy sterilizáltatja magát. Később kiderült, hogy a műtét nem sikerült, hiszen Sharon ismét gyermeket várt. Jamie megszületése után Sharon nehezen tudott kötődni a fiához (ismét depressziós lett), így nagyrészt édesapja, Ian gondozta a kisfiút.
  • Mabel, Alice és Phoebe: A lányok hármas ikrek és van három idősebb testvérük, szüleik: Nigel és Tracey Baller. Az ikreknek különböző a vérmérsékletük: Alice a domináns, Mabel fiús lány, Phoebe pedig csendes és pajkos.
  • Matthew: Az aranyos, bár kissé félénk és aggódó Matthew Kathryn és Graham Singleton második fia, bátyját Robert-nek hívják.
  • Megan: Megan Rhodri és Gaynor Davies lánya, akik egy Wales-i farmot vezetnek, van egy nővére és egy bátyja.
  • Nathan: Nathan egy vidám, lelkes kisfiú, szülei Ruth és Richard Price, akik vegetáriánusok és arra törekednek, cselekedeteikkel ne ártsanak senkinek és semminek.
  • Parys: Paryst, aki császármetszéssel született, édesanyja (Alison Lapper) egyedül neveli. Alison mozgássérült, kéz nélkül és nagyon rövid lábakkal született, ezért mindig lakik velük egy gondozó, aki a fiú ellátásában a segítségére van.
  • Rebecca: Rebecca nagyon kicsi babaként született Mark és Gill Saunders gyermekeként egy zsidó családba egy idősebb fiútestvér mellé.
  • Rhianna: Rhianna Tanya Knights és Andy Lees egyetlen gyermeke, boldog és könnyen kezelhető baba volt.
  • Rubin: Rubin a 37. héten született és sürgős intenzív ellátásra szorult, majd két hónapos korában újból kórházba került tüdőgyulladással. Rubin harmadik a négy fiútestvér közül, édesanyja Debbie Bayfield sokáig egyedülálló volt, majd feleségül ment negyedik fia édesapjához. Rubin boldog és érzékeny gyermek.
  • Taliesin: Taliesin Olivia és Robin Stevenson fia, van egy nővére Emily.
Olivia tinédzserként lett anya Taliesin nővérével és korán abbahagyta az iskolát.
  • Tyrese: Tyrese Marie és Jamal Hakeem harmadik gyermeke, az egyetlen fiú, határozott és társaságkedvelő, akár csak az édesanyja.

Marie aggódik amiatt, hogy Tyrese bajba kerül, úgy hiszi, hogy a fekete fiúknak sokkal nehezebb sikeresnek lenni az életben, mint fehér társaiknak. A szülők elváltak, amikor Tyrese három éves volt, az apa most északon él, Birminghamben.

  • William: William császármetszéssel született, szüleivel és bátyjával egy kisvárosban él Yorkshire-ben.

Epizódok[szerkesztés]

  • 1. Sorozat (2000)
    1. Babák

A sorozat legelső részében 10 család mutatkozik be, megismerkedhetünk a szülők reményeivel és félelmeivel.

  • 2. Sorozat (2001)
    1. A személyiség vizsgálata

A gyermekek éltében az első év hihetetlenül fontos. A viselkedési és gondolkodási minták és a kezdenek kialakulni és gének, melyeken személyiségünk nyugszik kezdenek megmutatkozni. Egy éves korukra már fogalmat alkothatunk gyermekünk személyiségéről és vethetünk egy pillantást arra, milyen lesz mint felnőtt. A gyermek személyiségét kialakító élmények már az anyahéhben kezdődnek. Az orvosok úgy gondolják, hogy a terhesség alatti feszült, nyomasztó események (mint pl. az anya szorongása, autóbaleset) hatással lehet a gyermekre, imvel a stresshormonok átjutnak a méhlepényen. A szülésnek is lehet hatása. Hat hónapos korukban a megfigyelt gyerekeknek kezdett megmutatkozni a különböző személyiségük. Minden megfigyelt különböző módokon ü néhány magabiztos és merész, mások bizonytalan és félénk. Megpróbáljuk kideríteni, hogy melyik gyerek bátor és melyik félénk. Ennek kiderítésére szokatlan helyzetet teremtünk, egy ember tigrismaszkot visel. Amikor találkoztak a maszkot viselő idegennel a félénk gyerekek azonnal sírva fakadtak. Az átlagos gyerekek csak akkor sírtak, amikor a tigris ordítani kezdett. A bátor gyerekek egyáltalán nem sírtak. A gyermekek harmadát találták félénknek, harmadát átlagosanak és harmadát bátornak. Azt is vizsgálták, hogy mennyire boldogok és érzik magukat biztonságban a gyerekek. A pszihológusok úgy gondolják, hogy ha nem alakul ki erős kötelék a szülő és a gyerek között az első évben, akkor a gyermek boldogtalanná válhat.


We also wanted to test how happy and secure the children were. Psychologists believe that if a strong parental bond isn't formed during the first year, a child will probably become unhappy.

One way to test this is to measure a child's reaction when their parent leaves a room and then returns.

Most of our babies cried or became miserable when their parent left and were visibly happy to see them when they returned. Some of those who felt insecure didn't cry when their parent left and didn't react when they returned. Others cried a lot when their parent left and couldn't be comforted when they came back.


    1. Fiús lány vagy lányos fiú
    2. Az agy titkai
  • 3. Sorozat (2002)
    1. Köszönöm az emlékeket
    2. Hatalmi harcok
    3. Aktív vagy lusta
  • 4. Sorozat (2003)
    1. Hogyan legyünk népszerűek
    2. Érted amit mondok?
    3. Út az önbecsüléshez
  • 5. Sorozat (2005)
    1. Identitás válság
    2. A játék
    3. Mire valók az apák?
    4. Az első megmérettetés
  • 6. Sorozat (2006)
    1. A boldogság
    2. Jó és rossz
  • 7. Sorozat (2007)
  • 8. Sorozat (2008)

A gyermekek történetei[szerkesztés]

2006-ban a elkészítették a Miből lesz a cserebogár? egy melléksorozatát, amely minden héten 30 percben bemutatta egy-egy gyermek történetét születésétől 6 éves koráig. Ezek az epizódok nem tartalmaztak lényegesen újdonságot az előző részekhez képest.

Hivatkozások[szerkesztés]

Külső linkek[szerkesztés]