Szerkesztő:Samat/Archív 01

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Üdvözlet! Köszöntünk a magyar Wikipédiában, Samat/Archív 01!

A Wikipédia szerkesztésének fortélyaihoz az első lépések oldalon találsz bevezetőt. A szerkesztést a homokozóban gyakorolhatod. Ha bármi kérdésed lenne, akkor a kocsmafalon érdeklődhetsz. Kérjük, különösen ügyelj a felküldött szövegek és képek jogtisztaságára és forrásaid megjelölésére!

Ha van kedved, írhatsz magadról pár szót a felhasználói lapodon (például érdeklődési körödről, nyelvtudásodról). A személyes vitalapokat üzenőfalként használjuk, ezen üdvözlet is példa rá. Kérünk, hogy a vitalapokon így írd alá hozzászólásaidat: ~~~~.

Jó szerkesztést és tartalmas szórakozást kívánunk! Dami reci 2007. szeptember 12., 15:18 (CEST)

Fotogrammetria

Helyes. Kérlek nyúlj bele és bővítsük a témát. --Mapmap 2007. szeptember 13., 13:37 (CEST)

Híd

WWOOWW!! Szervusz, Druszám! Az első cikked fantasztuikus, örülök, hogy itt vagy közöttünk. Ha bármilyen segítségre van szükséged, megtalálsz a vitalapomon (Klub). További jó munkát! --Burumbátor Klub (szivar és konyak csak ismerősöknek) 2007. szeptember 13., 17:03 (CEST)

Re: Helyesírási kérdés

A "lánchíd" egyszerűen egy speciális híd, egy hídfajta, és ugyanolyan szabályok szerint írjuk, mint a "híd" szót, vagyis az AkH.11 182. értelmében külön. Nagybetűre és kötőjelre nincs szükség. Ádám 2007. szeptember 14., 00:15 (CEST)

Abban igazad van, hogy a "Lánchíd" alak is használható, ezt egy percig sem tagadtam, csak a kérdésedre válaszoltam. A "Széchenyi lánchíd" terén viszont fenntartom a véleményem; erre annak idején Antalné Szabó Ágnes hívta fel a figyelmem. A 180., illetve a 186–192. pontok nem alkalmazhatók erre, mert a Lánchíd se nem állam- vagy körzetnév, se nem intézménynév. A "Széchenyi" előtag nem pusztán kiegészíti a "Lánchíd" formát, hanem egy névváltozatot jelöl, amire saját szabályozás vonatkozik. Mivel a nagybetűs Lánchíd már egy konkrét objektumra utal, ez elé már nem lehet kijelölő jellegű tagot tenni; ha mégis ilyen áll előtte, az már nem ugyanazon szó előtt áll, hanem a megfelelő köznév előtt, és egy másik elnevezésről beszélünk. De nyugodtan kérdezd meg az MTA közönségszolgálatát. Ádám 2007. szeptember 14., 00:51 (CEST)

Ne aggódj az archiválás miatt, látom, hogy kicsit kezdő vagy még, de mindenképp jó szándékú. :) Ádám 2007. szeptember 14., 14:56 (CEST)

Engedély

Nálam válaszoltam. Üdv, --Burumbátor Klub (szivar és konyak csak ismerősöknek) 2007. szeptember 14., 05:11 (CEST)

Ja, szívesen, máskor is! Legalább tudott Linko neked segíteni? Ha van még kérdésed nyugodtan zaklass, ha tudok segítek, bár még én is viszoylag új vagyok itten! :) A hídak cikked NAGYON tetszik! Ez már szinte mehet referálásra! Csak így tovább! Szia, --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. szeptember 19., 13:13 (CEST)

Nálam a válasz! :) Remélem segítettem! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. szeptember 19., 19:43 (CEST)

Szünet

Most egy rövid ideig munkaszünetet kell tartanom. A munkaszünet okának pontos leírása: munka szünet. Mindenki döntse el, melyik vonatkozik a szerkesztői és melyik a mérnöki munkára. Vígasztalásul: amikor visszatérek, fordítva lesz :)

Addig is nyugodtan hagyjatok üzenetet, megnézem. Hamarosan újra jövök... Samat 2007. szeptember 20., 18:49 (CEST)

El is várjuk, hogy visszagyere, viccelsz? :) nagyon szép a cikk, csak még kéne bele több kép! De nagyon szép, nehogy itthagyj minket! ;) --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. szeptember 21., 13:33 (CEST)
Alakul kérem, alakul! :) --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. szeptember 28., 13:43 (CEST)

Samat is back!

Szia Samat! Hát örülök, hogy úgy gondolod remek esztétikai érzékem van (mondták már!). ;) A cikk nagyon szép, ugye tudod, hogy egy karnyújtásnyira van a reftől? :) A segovai képek közül nekem a 2. tetszik, tehát a nem parkolós, az akvaduktos közül pedig az első, ahol látszik is a víz. (A másodikon olyan, mintha az mező lenne.) Szerintem a cikkben az introt még meg kéne hosszabbítanod, az Északi Tisza-hídról is kéne pár sor, és persze a Mecseknádasdy és Zalalövőiről is. +arról az 5 híres hazai hídépítőről, akik még nem kékek! ;)
Lenne egy indiszkrét kérdésem: tegnap a pécsi talin azt mondta egy-két kollega, hogy állítólag a BME-n vannak olyan tanárok akiknél az a beadandó, hogy írj egy cikket wikire. Ez igaz?
A következő talira remélem majd Te is eljösz, reményeink szerint lesz egy BP-n a közeljövőben. Szia, --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. szeptember 30., 18:34 (CEST)
Szia! Júj, nagyon tetszenek az új képek!!!! Gyönyörű! Csak így tovább!!! Ha jól olvasom Te építőmérnök vagy. Nem tudnál nekünk egy bekezdést írni a Budapest cikkbe "BP építészeti stílusa" címszó alatt? Szerintem az nagyon hiányzik onnan! Én már rengeteget hozzátettem ahhoz a cikkhez, de ez nem megy. :) Esetleg ha akarod szintén írhatnál egy bekezdést "BP hídjai alcímen". Biztos sokra értékelné a közösség! Előre is köszi! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. október 2., 17:40 (CEST)
Samat Drága, látom belevetetted magad a Wiki közepébe rendesen! :) Nagyon helyes! Na szóval: szavaztam, de a munka rád vár! Lécci, tegyé má be képeket a magyar hídakról is! Köszi és kitartást! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. október 10., 16:11 (CEST)
Hát Samat, ami azt illeti real-life problemeket is szoktunk/szoktam oldani itt wikin... :))) Tudod, ha függő vagy, nehéz az egyensúlyt tartani! ;) Kitartást, aztán siess visszafele! --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. október 10., 16:27 (CEST)

Szentgotthárdi csata - hibák

De hát akadnak itt ott, akkor ha gondolod javítsd ki, vagy világosítsál fel róla és akkor majd én kijavítom. 2007. szeptember 27. Doncsecz 

Bocs

a híd allapodra tévedtem, és kijavítottam rajta két apró hibát. Valamiért azt hittem, kész szócikk:)). Ezért utólag is elnézést kérek. --Lily15 üzenet 2007. október 1., 15:20 (CEST)

Úgy gondoltam, ha a név -öv részét lefordítottad, akkor legyen az egész magyarul. A másik, számomra elfogadhatóbb változat: maradjon az eredeti nyelvű elnevezés, ami itt, ha jól veszem ki, Gaoliang. Tehát Gaoliang híd, és ha készül róla szócikk, abban meg lehet említeni nevének a jelentését. Hidak neveit nem igazán szoktuk lefordítani, lásd Golden Gate híd. --Lily15 üzenet 2007. október 1., 15:50 (CEST)

Én mint hozzáértő:))). Mindenesetre nagyon köszönöm:). Viszont érdekes ellentmondást találtam a commons és az angol wiki között: Image:Gaoliang Bridge.JPG. Az ő elnevezési szokásaik itt nem igazán mérvadóak, és a nem latin betűs írású nyelveknél szeretettel fordulunk az eredetihez, legyen az japán, kínai, vagy egyéb, hogy a hozzáértők azután hosszan, igen hosszan vitatkozzanak a helyes átírási formáról:). Nagyjából ez áll az arab hidak neveire is, ilyenkor bizalommal lehet fordulni Mathae kartárshoz, aki elmondja neked a magyar fonetikus formát, valamint, ha kéred, a szó összes jelentését, és azután lehet válogatni:). Viszont a ponte, pont és egyéb latin nyelvű hidakkal megfogtál. Én előszeretettel használnám, főleg a nagyon ismert hidaknál (pl. Pont Neuf), a magyarul is ismert alakot, de lehet, hogy csak megszokás okán (a Neuf híd valóban furán fest), viszont mint latin betűs írás, nem szorul mindig fordításra. Szóval a legegyenesebb tanácsom: vesd fel a kérdést a Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás) oldalon, és ott a szerkesztőtársak segíteni tudnak. Egyébként Jáde:)). --Lily15 üzenet 2007. október 1., 16:47 (CEST)

Nyílt kártyákkal

"Szóval az lesz a trükköm, hogy az egyetlen MerciLessz név alatt fogok zoknik tucatjaival bábelőadni... Van itt gógyi... --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 2., 21:04 (CEST)"

Forrás: User vita:Pasztilla#Copypaste --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 13:43 (CEST)

Azért szép dolog ez a fórumszerű közeg, mert mindenki kiélheti magát bennó (vagy a bennó lakozó mást), míg nem zavarja a környezetét ebben.
Engem a zoknik sem zavarnak, míg nem zavarnak (remélem érthető :) pl. nem a szavazást akarják befolyásolni). Sőt, időnként még szórakoztatnak is. :) De az igaz, hogy a kifejtő elmélkedésekért nem kell a szomszéd bábodhoz átmenned :)) Samat 2007. október 8., 14:00 (CEST)
Íme bizonyság, hogy mégsem olyan nyilvánvaló az eltömegesedés, ha ilyen hamar föl lehet ismerni egyéni attribútumokat! Eszerint akármit is akarnék bábozni, pusztán a szag stílusából rá lehetne ismerni. Hahá: csakhogy az titok, hogy milyen sűrűn váltok! Jó horgász is alapos beetetéssel kezd... De az is lehet, hogy az trükk, hogy azt állítom: ez más, holott egyvégtibe ugyanazt fújom! :)) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 14:13 (CEST)
Az a szerencse, hogy meg sem próbállak elkapni ebbéli mesterkedésedben. Így nincs szükség rá, hogy halnak nézzél :)) Samat 2007. október 8., 14:30 (CEST)

reagálok

Szia Samat! A kocsmafalon tett megegyzésedet köszönöm, mert arra hívja fel a figyelmet, amire szükséges is sajnos, hogy tudnillik lehet egy kérdésről normális és nemnormális hangon is párbeszédet folytatni. És ahogy láthattad, MerciLessz otromba belépőjéig sikerült is a normális hangot hozni, onnantól azonban sajnos én is belemásztam a csapdájába, és a nemnormális következett. Úgyhogy mégegyszer kösz a figyelmeztetést, a magam részéről igyekszem is aszerint eljárni a jövőben (is). Üdv: --Weinerelvtárs 2007. október 8., 15:40 (CEST)

Én sosem kötözködöm. Ilyen módon "alapból" nem is személyeskedem. Ha megtámadnak, megvédem magam. Üdv: --Weinerelvtárs 2007. október 8., 16:15 (CEST)

Ménök

Látom, belekóstoltál a kategóriák világába... A rendszerezés tudományát úgy hívják errefelé: folkszonómia. en:Folksonomy...

Hogy ez hogy működik, arra egy híján húsz éve már rájöttem. Sorolta a nagylány a rokonságot, kérdezgette, ki micsoda, és jó tanulóhoz illően ismételgette is: edőménök, épitészménök, gépészménök, ketészménök... A lelkésznél megállt benne egy pillanatra a szusz, mert valami hiányzott, de aztán győzött a drill: lekész...ménök !! És lelkesen elvigyorodott, hogy nem lehet ám ilyen könnyen túljárni az eszén, de azt is tudja, hogy csak meg akartuk tréfálni...

Már majdnem kétéves volt. Bizony! --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 20:12 (CEST)

Kezdem belátni, hogy ez a kategorizálás kevésbe tudományos alapokon nyugszik, mint gondoltam. Mert eredeti elképzeléseim szerint vannak alá-fölérendelt, meg mellérendelt témák (természetesen tudományos értelemben). De aztán kiderül, hogy vannak fontos, meg kevésbé fontos témák is, amiknek feljebb meg lejjebb kell kerülnie, hogy könnyebb legyen megtalálni. Innentől kezdve lobbierő és hatalom kérdése, melyik kategória hol található a fában, mert mindent meg lehet magyarázni. Amit nem, azt pedig nem kell.
Egy indiszkrét kérdés (ne nevess ki érte, gyenge a felfogásom): akkor Te hölgynemű vagy, vagy az a nagylány valaki más? :) Samat 2007. október 8., 21:37 (CEST)
A nagylány a nagylányom... Én meg az ő apja! :) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 21:41 (CEST)
Igen, ez volt az első gondolatom. És köztudott, hogy annak igaza levén...
(És malaca volt a csajnak, mert akkoriban még csak félkészen volt olyan a családban az olyan, hogy "élelmiszergazdasági marketing szakmérnök" ! :) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 21:47 (CEST))
Biztos megoldotta volna. Mondjuk rövidíti úgy, hogy az elejét meg a végét meghagyja: élmérnök. És ennek az illető még örült is volna...
Lehet, az lenne a legjobb, ha a lányod rendberakná az egész kategóriarendszert. Könnyen lehet, akkor lenne tökéletes :)
Remélem nem tanult ki azóta mindenféle tudományt, mert az sokat ront az esélyeken. :)) Samat 2007. október 8., 21:51 (CEST)

Hát erősen útban van a todományos elbutulás felé, de flepnije még nincs róla, úgyhogy elvileg még nem késtünk le semmiről. De hogy kedve lenne-e még a könytárazó amatőrök által nagy lelkesen összedobált szalmakazlat fésülgetni, arról nem vagyok sziklaszilárdan meggyőződve. --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 21:59 (CEST)

Tiszta apja! :))) Samat 2007. október 8., 22:01 (CEST)
Nézd meg! És van ám másik is !... Tavaly nyáron még egész ügyes teammunkával fordítgattuk-illesztgettük "Az első lépések" lapjait. Mára abból a kis csapatból csak fél-fél öregek dohogunk itt több-kevesebb rendszerességel; az ifjúság megpattant... --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 22:12 (CEST)
Megnéztem. Kár, hogy megpattantak. De majd visszatérnek és felkavarják az állóvizet. :) Samat 2007. október 8., 22:23 (CEST)
Lassan talán összeáll, hogy miért is tesztelek én itt ezt-ezt-amazt. --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 8., 22:27 (CEST)
Miért is? Hogy elviselne-e a Wikipédia több tagot is a családból teljes összeomlás nélkül? :)) Samat 2007. október 8., 22:33 (CEST)

Nincsen semmiféle vész! Hirtelen távozásomat nem a te beleérzőképességed váltotta ki, hanem a a két gyermek logikus tartozéka, a jeles família (említési sorrendben) negyedik tagja, támasza, talpköve és autokratája... :) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 9., 13:03 (CEST)

Az első mondatnak nagyon örülök. A másodikat nem kommentálom :) (Na most mehetek megint kövezni vagy mi) Samat 2007. október 9., 13:08 (CEST)

Lehet hogy bután hangzik: végül is rajtam múlik alapvetően, hogy mit és mennyit mutatok meg magamból, meg hogy milyen hangnemet alakítok ki irányomban globálisan, lokálisan és perszonálisan. Magyarul: ha bajom van, meg szokom mondani! --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 9., 13:17 (CEST)

Lelkizés lezárva :) Samat 2007. október 9., 13:22 (CEST)
Pedig azt csak elkezdtem...!... :)) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 12., 12:47 (CEST)
Talán jobb volt úgy :) Vagy banyaménöknek? Ha a leányodnak ilyen nagy hatása van úgy, hogy nincs is itt, mekkora hatalma lehetne, ha itt lenne??? :)))
(Itt semekkora hatalma se lenne, lásd fekete lyuk... Nem néztem volna amúgy a cikkre, ha a Láng Gépgyárban nem lugggatam volna magam is Hollerith-kártyákat darukötözői szabadidős foglalkozásként - pont két sikeres miskolci felvételi között! --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 12., 13:05 (CEST))

Mi az a darukötöző foglalkozás? Nem csinálsz erről egy szócikket? :)

A darukötöző az a muksó, aki igyekszik úgy variálni a drótkötelekkel, hogy tízcenti vastag vaslemezek lehetőleg ne zuhanjanak hatméternyi magasból másik tucatnyi vaslemezre, mert hirtelen megugrik a zajszennyezés. Nos, ott se mindig minden jön össze... :) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 12., 13:19 (CEST)
Ááá, így már világos. Köszi. Ezt a nem mindig mindent ismerem: naponta leesik valami a nagyobb építkezéseken... (Lebuktam, hogy nem járok eleget kivitelezéseken.) Samat 2007. október 12., 13:23 (CEST)

Minden dolgok mértéke az ember...

... itt a wikin is...! --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 12., 14:14 (CEST)

(És ha félreérted: úgy köll neked! --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 12., 14:14 (CEST))
Lehet ezt máshogy is hangsúlyozni: úgy köll, neked! :)
Rendben: ezután legalább egy napig nem kérdezek. Csak ne kelljen kikeresztelkednem :)) Samat 2007. október 12., 14:25 (CEST)
Én jól bírom a kérdezz-feleleket. De a tapasztalatom az, hogy itt a Wikipédián is különbözőek vagyunk, és most ezt a tudást osztottam meg veled. És ha sokat osztozkodunk ("share"), mi lessz belőle??
...dehogy Merci... Szervezeti tudás !! --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 12., 14:33 (CEST)
A tanácsod tehát: ne kérdezz, csak csináld, aztán ha valakinek nem tetszik, majd szól (majdnem tettem egy kérdőjelet a végére). Samat 2007. október 12., 14:51 (CEST)

WP:BSZ: tipikusan azok húznák magukra, akiknek nem igazán inge. Legyél te szabályerősítő kivétel! --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 12., 15:20 (CEST)

Igyekezni fogok :)) (Most pedig tényleg igyekszem, mert el fogok késni...) Samat 2007. október 12., 15:45 (CEST)

Re: egybe vagy kötőjellel

  • Ha a gyorsforgalmi utaknak mint olyanoknak a hálózatáról beszélünk, akkor ugye úgy kapcsolódik össze a három szó, hogy [[gyorsforgalmi út] hálózat], és ezt a helyesírás mozgószabálya alapján úgy jelöljük, hogy gyorsforgalmiút-hálózat.
  • Ha viszont egy olyan úthálózatról beszélünk, ami maga gyorsforgalmi jellegű (ha van ennek értelme, hogy a hálózat legyen gyorsforgalmi), tehát [gyorsforgalmi [út hálózat]], akkor azt úgy írjuk le, hogy gyorsforgalmi úthálózat. Ha jól sejtem, nem erre gondolsz.
  • A gyorsforgalmi út-hálózat írásmódot nem tartom lehetségesnek.

Zárójelben teszem hozzá, hogy néha nem dönthető el egyértelműen, melyik a jobb, mert mindkettő értelmes, és ilyenkor a helyesírásilag egyszerűbbet választjuk: pl. az önkormányzatiképviselő-választás és az önkormányzati képviselő-választás közül az utóbbit.

A másik két dologhoz is hozzászóltam, amit kértél. Köszi az irántam való bizalmad. :) Ádám 2007. október 13., 23:37 (CEST)

Régi helyesírási jótanács, hogy ilyenkor érdemes az összetételt felbontani, és a birtokost jelölni: gyorsforgalmi utak hálózata és önkormányzati képviselők választása, az átvágja a gordiuszi csomót, és szebb is. :) – kivBennó 2007. október 16., 23:42 (CEST)

Szócikkek számolása

Ha nem vagy itt abban a pillanatban, amikor megszületik a cikk, akkor utólag már képtelenség eldönteni. Írd be valamelyiket, aztán jó lesz az, utólag olyan mindegy már :) – Alensha üzi 2007. október 14., 17:29 (CEST)

Szentgotthárdi csata - kiemelésre érett e?

Többször dolgoztam a szentgotthárdi csata (1664) szócikken és igyekeztem az általad magadott szempontok szerint is korrigálni. Úgy érzem most már befejezet, talán lehetne a kiemelt szavazásra jelölni, igaz még van pár nap az egy hónap leteltéig. Te mit gondolsz? 2007. október 14. Doncsecz 

Meg lesz, ahogy tanácsoltad, csak a csatát felvázoló térképek kontrasztját nem tudom megváltoztatni sajnos, nem igazán értek hozzá, de megpróbálom valahogy, ha bármi lenne akkor szólok. 2007. október 14. Doncsecz 

Biztos véletlenül nyomtam még egy "I"-t, de egyébként XVII. századi a kép. 2007. október 14. Doncsecz 

Hiánypótlás

Hát ja, tegnap délután megvolt a heti pihenőnap, de ma már kora reggel óta ontom a hozzájárulást... Amúgy egész ügyes beugrás volt! :) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 15., 14:47 (CEST)

Jó hogy jössz, mert már nagyon vár a munka. Köszönöm a dícséretet, de még van tanulnivalóm (a kérdésekről meg láthatóan nem tudok leszokni) :)) Samat 2007. október 15., 14:54 (CEST)

Sárgulásra várva

Kedves Samat! Meszidzset ide: --84.0.154.167 2007. október 16., 12:02 (CEST)

(mozogjunk, kérem, mozogjunk, mert szól a levesnóta... ) --84.0.154.167 2007. október 16., 12:06 (CEST)
Lamaradtál, mint a borravaló... De legalább Nyenyec kolléga elkönyvelhet egy bizonyítékot arra, hogy a Wikipédián nincs pótolhatatlan ember!... :) --MerciLessz BalhéLessz 2007. október 16., 14:01 (CEST)

Épület-építmény

Kedves Samat! Kérlek, rendezzétek az alábbi vitát Satak Lord-dal, én csak közreműködő voltam. Természetesen a vita végeztével visszanevezem, ha úgy adódik! üdv: Dorgan 2007. október 16., 21:01 (CEST)

Re: FV

Szia! Sajnos én ehhez csak annyit tudok hozzátenni, hogy a Giovanni valóban Jánost jelent olaszul. (Azt viszont nem értem, hogy miért lett volna neki olasz neve.) Üdv, – El Mexicano (taberna) 2007. október 17., 11:51 (CEST)

Válasz

Mert megkért – Aláíratlan hozzászólás, szerzője Marci1994 (vitalap | szerkesztései)

Kedves Druszám! Kértél, mondjam el. Nos, nem tudom elmondani, én magam sem azzal dolgozom. Csak úgy gondoltam, hogy úgy kell működnie, ahogy írtam. Sajnálom, hogy beleszóltam. :((( --Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. október 17., 12:59 (CEST)

Re:építmény-épület

Szia! Természetesen én is tisztában vagyok a kettő fogalmával. De vegyétek úgy hogy csak kötözködtem, rossz szokásom. (mellesleg nem alaptalanul kötözködtem, mert azzal a szöveggel, ami a kategória régi neve alatt van, abszolút nem értek egyet, ezt kellene átfogalmazni vagy lecserélni) Üdv: Satak Lord 2007. október 17., 15:12 (CEST)

Más: el sem tudod képzelni, mennyire megörültem a Híd készülő cikkének! Én is tervezgettem, hogy írni kéne már :):)Satak Lord 2007. október 17., 15:15 (CEST)

Azért gurultam be, mert nagyon bosszant a szöveg (kiemelések tőlem): "Ezt a kategórialapot csakis azért tartottuk meg, mert elképzelhető, hogy valaki így keresse: hibás, de feltételezhető alakról vagy természetes alternatív névről irányít át a megfelelőre. Ennek a kategóriának tehát üresnek kell lennie!"

Nincs megfelelően megfogalmazva. Pl: nem kéne bele a csakis szó, és vmi olyasmit kéne bele írni hogy közhasználatban lévő/elterjedt, de helytelen alakról irányít át stb. Az utolsó mondat meg egyszerűen nem kell bele.
Gyűjtök akkor egy kis anyagot a hidakhoz, de nem ígérem meg 100%, mert már így is akkora a megírandók listája, hogy elég lesz azt kikékíteni az allapomon. További jó munkát kívánok! Satak Lord 2007. október 17., 16:13 (CEST)

Ady költészete

Szia! Ilyet, hogy kitörlöd a tartalmat, csak akkor csinálj légyszi, ha a tartalma erősen sértő (pl. trágár, rasszista, stb.), mert a törlő adminnak így is, úgy is utána kell nézni a laptöriben, hogy tényleg olyan menthetetlen-e a cikk (szerkesztőnként változik ugyanis, hogy mi azonnali, mi szubcsonk, stb.) (Amúgy meg nagyon jó lenne ilyen témájú cikk, csak én sajnos nem vagyok annyira irodalomtudós, hogy megírjam :) üdv, – Alensha üzi 2007. október 17., 16:07 (CEST)

Az értelmetlent nem muszáj törölni, elég a trágárt. Abban igazad van, hogy az azonnalitól megijedhet az anon, de a szerkesztők nem mindig várnak, mielőtt ráteszik... – Alensha üzi 2007. október 17., 16:32 (CEST)

LHTR

Igen ő volt. Szegényke annyira hülye hogy nem vezsi észre, hogy a vörös karikában az iksz a törlésre vonatkozik nem a megtartásra. Azt írta hogy na látod (márhogy én) hogy neki van igaza és más szerkesztők is hazsnosnak vélik az ő munkásságát és hogy "Törökorzság Timea ellen hjuhééé" :)) Tényleg elmefogyott a gyerek :) --Timiş mélboksz 2007. október 17., 21:37 (CEST)

Dublin hídjai

Kedves Szamat!

Most írok még egy cikket, hogy megmaradjon a kat. Nem szeretem, ha értelmes dolgok kerülnek törlésre. Nagyon kevés időm és nagyon sok munkám van, ezért nem válaszoltam eddig. --Ksanyi 2007. október 18., 12:55 (CEST)

Visszavonni a törlést

Szia! Ilyet nem lehet csinálni. Majd lezárják úgy, hogy marad a szócikk. Kérlek vond vissza a szerkesztést. Üdv Szajci reci 2007. október 18., 13:35 (CEST)

Ezt a szabályt nem én találtam ki. Más szócikknél is volt már így. Holnap, vagy holnapután lezárják, szóval ezzel ne is foglalkozz már. üdv Szajci reci 2007. október 18., 13:42 (CEST)

Hidak

Hááát... Az az arbatásh nekem nagyon nem tetszik, és mivel az arabok maguk is így írják, simán írhatjuk számmal is. A köztársaságot illetően Dzsumhúrija a megfelelő átirat. A perzsa hidakhoz addig nem mernék hozzászólni, amíg nem látom őket eredetiben leírva, kicsi vagyok én még ehhez látatlanba :). Az OH-t illetően DD-hez fordulj, ő tett olyan felajánlást, hogy ingyen-bérmentve bárki wikipédistának hajlandó juttatni egyet, mivel az munkaeszköz... persze, nem tudom, él e még az ajánlata. Végezetül: a nem közismert, tisztán köznévi elemeket tartalmazó hídelnevezéseket szerintem lefordíthatjuk. Azaz Tower Bridge marad, de Köztársaság híd, Július 14. híd, Szivárvány híd és Tájkép ív... mondom én szakértetlenül.--al-Mathae Vita 2007. október 18., 17:50 (CEST)

Ha megadod az angol linket, utána tudok nézni. --al-Mathae Vita 2007. október 18., 18:14 (CEST)

OH

Igen! És még tartozom is eggyel, csak nem voltam üzletközelben az elmúlt hetekben :( Persze, kapsz egyet, hogyne. A többi kérdésre nem felelek :)) Data Destroyer 2007. október 18., 18:18 (CEST)

Bocsánatért esedezem

Ezennel vegye úgy uraságod, hogy ünnepélyesen meg van követve, ugyanakkor adminisztrátori feddésben részesítem magamat. :) Ne haragudj, tényleg, nem köllött volna, dádá. A PTSD igaz, meg a fáradtság is, de MENTSÉGEM, az nincsen. :(( Természetesen dehogyis akartalak volna megbántani, már csak azért sem, mert szerfölött megkedveltelek – hoppá!! ez már megint egy admintévelygés, mert ugye admin még udvariasabb azokkal, akiket nem kedvel szívből... :-). Hiába, most már csak az alvás segít. Mea maxima culpa. Egyébként ha visszakeresgélsz néhány vonatkozó laptörténetben, megtudhatod, hogy az átírási vitákhoz képest a Szent Bertalan-éj csacska kis mulatság volt, afféle diákos kilengés. :) • Bennóakiv 2007. október 18., 22:42 (CEST)

Welcome to the dzsumbuj

Ki jó, ki nem. Elválik az ocsútól a tiszta forrás. – MerciLessz BalhéLessz 2007. október 19., 07:45 (CEST)

Elnézést

Szia! Elnézést tényleg másképp néz ki. Akkor most kell vagy törölhető, mert azt nem mondtad? Szajci reci 2007. október 24., 15:17 (CEST)

Igen természetesen. Még egyszer bocsánat. De szerintem nyugodtan használhatod a commons képeit, ezért felesleges vagdosnod a képeket. A hídról nagyon sok kép van Róma alatt:) Üdv és további jó szerkesztést. Szajci reci 2007. október 24., 15:26 (CEST)

Szia! Ez a kép kell még? Kép:Inka kötélhíd.jpg Szajci reci 2007. október 24., 18:08 (CEST)

Szóval kell. Akkor benthagyom. Azokat a képeket törlöm csak, amelyek feleslegesek, nem kellenek, illetve fent vannak a commonsban. Üdv és köszi a segítséget. Szajci reci 2007. október 25., 07:40 (CEST)

Intézményesülés

Ne merd azt mondani, hogy ezt a kérdőfalat nem te ötlötted és sugalltad !! :) – MerciLessz BalhéLessz 2007. október 26., 09:46 (CEST)

Nem merem :)) Samat üzenetrögzítő 2007. október 26., 09:49 (CEST)

Indok

Elmesélem neked az indokláskötelezettség gyakorlati szerepét, aztán vagy elhiszed, vagy nem.

A Wikipédián leadott "számlálható vélemények" jócskán többsége a törlési eljárás során születik. Az ellenző, támogató, összevonó és más hasonló javallatok mindegyik csoportjában található több-kevesebb sületlenség az érvelésekben. Ha nagyságrendileg fele-fele az állás, igen sokat nyomhat a latban, ha "valami" hátszél elkezd fúni egyik vagy másik irányba. Ugyanez a helyzet az irányelvek és személyi javaslatok megvitatása körül: csordogál az ilyenolyan vélemény, és egyszercsak megjelenik egy határozottan egyirányú "véleményt véleményező" akarat. A közhiedelemmel ellentétben ennek az eljárásnak nem a már leadott voksok felülbírálása a célja: azok csak demostrációs eszközök a még vacilláló szavazók befolyásolására. (Mellékhaszonként azért persze a beavatkozásig kialakult arányok megváltozása is bezsebeltetik.. :) Öregebbeknek a könyökén jön ki ez az untig ismert előénekesi produkció, de a jelek szerint az ifjúság meglepően nagy hányada nem képes felismerni.

Talán már te is kezded megtapasztalni, hogy a wikipédisták egy köre jól kitapinthatóan tömörül egy világosan körvonalazható világnézet körül: ez a világnézet a jakobinus észvallás egy késői hajtása. Semmi köze a szintén észalapú természettudományos vizsgálódáshoz vagy műszaki munkához, hiszen nem megfigyeli, hogy a világ milyen, hanem ellenkezőleg: bizonygatja, hogy milyennek kellene lennie. Az észvallás csupán egy a sokféle bálványimádás közül, és nem is érdemelne különösebb figyelmet, ha nem akarna olyan heves vággyal a megtévesztésig hasonlóvá válni a valódi észhasználathoz.

Innentől rádbízom. – MerciLessz BalhéLessz 2007. október 27., 23:42 (CEST)

Köszönöm, hogy leírtad, így tágult a világképem :)
Cserébe elsírom a bánatom, miért válaszolok ilyen lassan és nehezen mostanában. Az utóbbi napokban a gépen számításokat végzek, amik teljesen kihasználják a gépet minden tekintetben. Közben egy kattintásra 5-20 perc várakozás után történik valami. Ez eleve kizárja a friss változtatások figyelését, de a hozzászólásokra való válaszadást is megnehezíti, mert mire eljutok a mentésig, addigra biztos, valaki ütközik és mire újra elmenteném, újra. Így egy idő után meguntam és nem is erőltetem. Ezt tetézte tegnap este, hogy a délután alatt megírt cikkem a böngésző lefagyása miatt elveszett, majd kiderült, hogy ezt a két napja futó számítás sem élte túl. Most kezdhetem újra, pedig a határidő így is szoros... Sírás vége (remélem). Samat üzenetrögzítő 2007. október 28., 08:02 (CET)

Todok :P

Igen, igen, I always have problems with typing. Obviously, I know it's tudok :D:D:D Timpul 2007. október 29., 17:34 (CET)

Átmozg

Te is át tudod mozgatni (jól is néznénk ki, ha mindenhez a Bennó kellene :D) Csak akkor kell adminsegítség a mozgatáshoz, ha már van a leendő címen egy olyan lap, aminek van laptörije. A hídépítés története‎ címen nincs még semmi, tehát átmozgatható oda :) – Alensha üzi 2007. október 30., 21:56 (CET)

Na ilyenkor hova válaszoljak? :) (Bennótól kérdezek a vitalapján és az Istennőtől kapok válasz itthonra!) A helyzet az, hogy mindkét eset fennáll (lásd híd).
És akkor mi van, ha a két laptöri (szócikkes és a useres) fedésben van időben? Ilyenkor összefonódik és hatalmas változások lesznek az egymás után következő változatok között? Samat üzenetrögzítő 2007. október 30., 22:03 (CET)

Ha az egész hídépítés cikket a híd cikkéből másoltad ki, akkor valahol említsd meg egy szerkösszefoglalóban, hogy a híd cikkből kiszedve. Így kívánja meg a GFDL licenc.

Ha a két laptöri fedésben lenne, akkor azt lehetne megcsinálni, hogy töröljük a szócikkben lévőt, odamozgatjuk a usernévtérbelit, majd visszaállítjuk előzménynek a törölt szócikknévtérbelit. Akkor az lesz látható, amit usernévtérben megírtak, a réginek meg a laptörténete besorolódik az új cikké elé. Ilyet csináltam már, amikor összekavarták a laptörit egyesek... – Alensha üzi 2007. október 30., 22:07 (CET)

(Szerkesztési ütközés után)

Nem, olyankor döntened kell, melyik a jobb, és ha rámozgatjuk, helyre tudjuk állítani a régi laptörténetet, de a lap a tiéd állapotát fogja mutatni. :) Egyebekben hallgass Alenshára... :) • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. október 30., 22:08 (CET)

Alensha Istennő :)
A szerk. összefoglalós megjegyzést nem értem. Egyrészt mindkét cikket én írtam és magamat nem kívánom beperelni, másrészt az összefoglalóba beírtam a követhetőség miatt hogy kimásoltam. Vagy így nem jó? Samat üzenetrögzítő 2007. október 30., 22:23 (CET)

Ha mindkettőt te írtad, akkor jó :) Ha meg már bele is írtad az összefoglalóba, akkor még jobb.

Egyébként meg most láttam, amit a Bennónak írtál, szerintem nemcsak az újoncokra jellemző, hogy örülnek, ha nő a szerkesztéseik száma... én lassan 4 éve itt vagyok, de még mindig nagyon büszkén tudom nézegetni :D – Alensha üzi 2007. október 31., 00:18 (CET)

Számok meg hükszoszok

Láttam, hogy megvolt a 900, mentem is aludni :D A hükszoszokról nem igazán tudni, honnan jöttek, csak annyit, hogy valami nomád nép voltak (a nevük a hekau haszut óegyiptomi kifejezésből jön, ami puszták fejedelmeit jelent). Érdekes módon van, aki a Bibliában szereplő héberekkel hozza összefüggésbe őket. De úgy igazán nem nagyon tudni, kik voltak. – Alensha üzi 2007. október 31., 11:33 (CET)

Műhelyek

Kedves műhelyrendezgető! Nézem, ahogy rendezkedsz és óhatatlanul felvetődik a kérdés: jó-e ez a felosztása a műhelyeknek? Ez-e a valós rendezési elvrendszer: humán-reál, vagy megpróbálkozhatnánk egy az univerzum tudományos felosztásához közelebb álló rendezési elvet bevezetni? Nem tudom, csak kérdem... :) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. október 31., 13:26 (CET)

Egyelőre nézegettem őket. Nem tudom. Az aktív műhelyek nagyjából a földrajz, töri/művészettöri, foci/forma1, zene, tv-sorozatok és szereplőik témák köré csoportosulnak. Van olyan műhely (pl. a világörökség), amelyik több helyen is előfordul most. Az általad említett tudományos felosztás esetén rengeteg lukas terület lenne, de a többszöri előfordulást nem biztos, hogy kiküszöbölné. Persze ennél lehet jobb felosztást találni, mert több esetben elég sánta a jelenlegi besorolás. Én benne vagyok az újításban.
Viszont lapozgatva a laptörikben arra jutottam, hogy a legtöbb műhelyben hosszú hónapok óra nem járt senki, és elég sok műhelyt egyszemélyben Csörföly Dani működtet (legalábbis hozott létre). Nagyjából összefoglalta, mivel kellene foglalkoznia egy ilyen műhelynek, aztán otthagyta, hátha valaki tényleg csinálja. Lehet, hogy nincs igazam, de így tűnt.
Engem zavar az elnevezési összevisszaság. Többségében ott van a műhelynév előtt a Wikipédia névtér megnevezés is, de több helyen nincs. Ahol viszont ezek egymás alatt találhatóak, elég furán néz ki. A WP:BSZ alapján már majdnem kiírtottam az összes Wikipédia szót (hogy csak a műhelynevek legyenek a felsorolásban), de gondoltam, előtte azért mégis megkérdezem... Az is zavar, hogy fogalmam sincs, mikor miért van külön/egybe/kötőjellel írva a műhelynév meg a műhely szó. :( Samat üzenetrögzítő 2007. október 31., 13:48 (CET)

Kötőjel: tessék a helyesírás szagértőkhöz fordulni, ott a válasz, és az mind helyes! Úgy bizony!!

Csörföly D szerkesztőtárs valóban csinált ilyeneket, de az élet szerint ezeket nem az alulról eredeztetett, belülről fakadó igény kielégítésére hozta létre, hanem valami ettől eltérő ok miatt... Lehetséges, hogy a magyar wiki szerkesztőszámának jelentős gyarapodása esetén élettel telnek meg ezek a műhelyek, de ma ez még nincs így. (Én pl. nem bírom elképzelni, hogy egy cikk fordítása során több időt töltsek a különböző sablonok meg információk elhelyezésével a készültségi állapotra való tekintettel, mint magával a fordítással.)

Műhely: műhely névtér egyelőre nem lévén, ezeknek a munkaterepeknek mindnek Wikipédia névtérben kell lennie, egységesen.

Én nem gondoltam, hogy a Széchenyi-könyvtár katalógusrendezőjét vezessük be, csak ez a humán-reál túl középiskolásnak hagzik, és, ahogy Te is érzékeled, egyes műhelyek nehezen besorolhatók (sport pl. humán vagy reál? súlyemelés vagy sakk? :) )– Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. október 31., 13:55 (CET)

Kösz, hogy szóltál. Csak jelzem, hogy az 1800-as listámon azonnal megjelenik, hogy hol válaszolsz, és én nem hagyok ki alkalmat a válaszolásra... :D :) De tényleg kösz. – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. október 31., 14:00 (CET)
Miért pont 1800? Ez valami hosszan kikísérletezett optimális érték? :)) Samat üzenetrögzítő 2007. október 31., 14:24 (CET)
Félreértettél! Nem azt kérdeztem, miért vannak a Wikipédia névtérben, hanem hogy ez miért jelenik meg a (látható) linkben. Szerintem felesleges és zavaró.
A földrajzos részek sem igazán illenek bele a reál megnevezés alá. A besorolásban próbálok segíteni. Talán hasznát vehetnénk a kategorizáláshoz kapott ötleteknek: Vita:Kezdőlap#Samat javaslatai Akár használhatnánk a Wikipédia:Tartalomjegyzék főcímeit is. Samat üzenetrögzítő 2007. október 31., 14:24 (CET)

1800: így, ahogy mondod. Ez biztosítja manapság számomra azt az oldalhosszot, amellyel az alvási periódusom (otthon kb. 18-02) alatt születő szerkesztéseket reggel egyben át tudom fogni. Ez folyamatosan növekszik, ahogy nő a szerkesztők száma, de egyelőre elég, tudván, hogy ez a legaktívabb periódus otthon.

Látható link: az oldalt elkészítő szerkesztő lustasága. Hozzáfogott, de azt már nem gondolta végig, hogy hogy lenne SZÉP. Ennyi.

Amit írsz, minden használható. Nem érdemes várni senkire, csináld! Majd szólnak, ha nhem tetszik, de általában az ilyen infrastruktúrafejlesztő feladatok nem népszerűek a magyar Wikin, viszont meg kell csinálni őket, tehát akárki, aki látja, hogy csinálod, örülni fog neki.

Én is nagyon így folytattam le első 3 hónapomat, csináltam a dolgokat... A negyedikben admin lettem :))))) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. október 31., 14:35 (CET)

Ne fenyegess!!! :)
Estére összeszedem magam és nekilátok... Samat üzenetrögzítő 2007. október 31., 17:12 (CET)
Samat, Téged diszkréten felkértek tangózni! :) – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 1., 22:02 (CET)

Pszichológiai műhely

Vagyok –  G ambrus kérdezz 2007. október 31., 23:33 (CET)


Vasút műhely

Miért nem nézed meg a műhely laptörténetét? Láthatnád, hogy nagyon is aktív!!! Mi értelme van az ilyen felesleges fontoskodásnak? – b.zsolt 2007. november 1., 00:51 (CET)


Települések munkacsoport jelen

Élünk, virulunk! Villy Itt tessék beszólni 2007. november 1., 01:36 (CET)

Igen, arról beszélek :) Villy Itt tessék beszólni 2007. november 1., 10:59 (CET)

Kb ugyanaz mint a Magyarországi romák és a magyar cigányok között. A magyar településekbe beletartozik pl Újvidék meg Erdély. Gondolom ez a nagy különbség. Villy Itt tessék beszólni 2007. november 1., 11:06 (CET)

Jó kérdés. Én őszintén szólva csak a hazai városokkal, kistérségekkel stbfoglalkozok, Szerintem Peyerk is. Én inkább úgy mondom, hogy elfér a 2 egymás mellet, ha az a béke záloga. Annyira nem irogattunk eddig sem a munkacsoport lapjára, mindenki "tudja a dolgát". HA változás van a közigazgatási beosztásban, akkor azokat javítjuk a wikin, de én ebból kifolyólag csak magyarországi dolgokkal foglalkozok, a külföldi meg nem érdekel. Villy Itt tessék beszólni 2007. november 1., 11:42 (CET)

Ne kérd fel. Villy Itt tessék beszólni 2007. november 1., 11:50 (CET)

Mert pl az alakuláskor is hosszú ideig ment a herce-hurca, hogy mi legyen a neve a munkacsoportnak, és ráadásul a wikin mindenkinek rögeszméje, hogy mindenre csak azt lehet mondani, hogy "magyarországi", mert az nem ugyanaz, mint a maghyar. Végülis kérheted az egyesülést, de sztem elenállásba fogsz ütközni. Ha meg nem, akkor hajrá. Én attól függetlenül csak a hazai településeket fogm tutujgatni. Villy Itt tessék beszólni 2007. november 1., 12:00 (CET)


Aktív műhelyek listája

Látom mostanában foglalkozol a műhelyekkel, és ha már ennyire benne vagy, tudnál csinálni egy két oszlopos táblázatot egyelőre csak egy listát az aktív műhelyeknek? Azért kéne, hogy feltudjam használni az új KP vázlatához. Előre is köszi! :) • Borovita 2007. november 1., 18:14 (CET)

Wikipédia:Műhelyek, bátran alkalmazd :)) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 1., 18:21 (CET)
De itten az aktív is inaktív, az inaktív meg aktív és nekem az aktív lista kellene... • Borovita 2007. november 1., 18:28 (CET)

Kedves Boroboci! :))) 1. Kérlek ne becézd ebbe az irányba a nickemet. 2. A Te szerkesztőablakodból kiveszett a törlés gomb? Tudod, kijelölöd, azután delete. És már bent sincs az inaktív... :))) Ironizálok, de nagyjából ennyi. – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 1., 18:36 (CET)

Félreolvastad, az Baci volt! :) • Borovita 2007. november 1., 18:40 (CET)

Ja, az más. Ha lehet, akkor se... :))) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 1., 18:44 (CET)

Na ne má' itt veszekedjetek. Arra ott van a saját vitaoldalatok :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 1., 21:47 (CET)

Tangó

Szia, Drusza! Tényleg, Te tudsz táncolni latin táncokat? Tudod, amelyeknek csak egy kicsi része a tangó? :)) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 2., 17:46 (CET)

Az utóbbi időben szoktam nézni a táncosokat a parketten. Egyelőre jobb nekem a közönség soraiban. Aztán lehet, hogy majd kedvet kapok... Hamarosan úgyis szüneteltetnem kell(ene) a tanfolyamot. Azt meg nem szeretném, hogy kihagyok több órát egymás után. :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 2., 17:56 (CET)
(fogcsikorgató vigyorgás) A Labdarúgóműhely pedig figyel.... Ne kóstolgass, mert olyat teszek, hogy rab leszek... – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 2., 18:09 (CET)

:Mi figyelünk egymásra... De Rád is... És velem nem találkozik senki... Mert engem utálnak.... OK, Sir? :) :) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 2., 18:16 (CET)

Valószínűleg jelentkezem az Állatok műhelyébe, amiért írtam a Labdarugás, meg a Vasút műhelynek... Samat üzenetrögzítő 2007. november 2., 18:19 (CET)
Január 20-a körül szokott lezajlani a táncmentes periódus. Hmm?? – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 2., 18:17 (CET)
Szerintem térjünk vissza rá akkor :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 2., 18:20 (CET)

Tökéletesen kódoltál. Szerintem tangózni is legalább ilyen jól tudnál. Ha nem jobban... :))) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 2., 18:25 (CET)

Skype

Kérlek, ha haszálsz ilyet, vegyél fel kisstomi1965 és kisstomi2 néven. A 2-es a melóhelyi. Nem nagyon tudok ma neked már semmi okosat mondani, csak hogy legyen. Kösz, előre is, – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 2., 18:31 (CET)

Jelenleg nincs a gépemen, de reggel csak a Te kedvedért telepítem. :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 02:13 (CET)
Na inkább megcsináltam. Nem tudtam volna munkavégezetlenül rendesen aludni :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 02:38 (CET)

Tahát letöltötted (5 perc :) ). Most akkor keress új partnert a fent megadott nevekkel (most az 1965-ös működik). Ha MSN-t szeretsz, szólj, ott is vagyok. – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 3., 13:11 (CET)

Már felvettelek éjjel a partnerek közé, csak nem indítottam el :) Régebben MSN-t használtam, az utóbbi időben egyiket sem... Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 13:14 (CET)

Tipográfia-műhely

Szia.

Meg tudnád indokolni, hogy miért társadalomtudomány vagy bölcsészet a tipográfia? Általam ismert legpontosabb besorolása az alkalmazott művészet, az angol wp szerint en:Portal:Visual arts. Maat 2007. november 2., 20:58 (CET)

archívumford

Szerintem nagyon is meggondolásra érdemes Karmela mindkét kezdeményezése, sőt lehet, hogy az útmutatót kéne inkább módosítani:

  1. fordított sorrendben keresi az ember inkább a régebbi archokat,
  2. ahogy növekszik a forgalom a KF-en, valószínűleg el kell sajátítani azt a technikát, hogy az egyhétnél régebben frissült szakaszokat mozgatjuk át, tehát az archiválás nem lesz tekintettel a pontos sorrendre, később talán robot fogja csinálni. • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 2., 21:29 (CET)
Re1: Nem értek egyet. Mint ahogy balról jobbra és fentről lefele írok és olvasok, ahogy a lapoknak az alján vannak az új hozzászólások, úgy az archívumnak is az alját nézem meg először.
Re2: Van benne valami, sőt, megfontolandó. :) Lehet, hogy így kell majd csinálni, addig viszont az archiválás dátuma legyen a link neve, különben kavarodás lesz belőle.
Viszont azt hiszem a sablonba te belehamisítottad Karmela aláírását. Ezt a törvény szigorúan bünteti :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 2., 21:40 (CET)
Figyi sablon viszont ne legyen az oldal tetején, mert ronda, meg minek. Ha ez lesz az eljárás, ki kell hirdetni, hogy az archívum linkjéből látszódik, hogy az okt. 31. előtti témák ott vannak. Samat üzenetrögzítő 2007. november 2., 21:47 (CET)
Az elképzelésem valami ilyesmi lett volna, csak a vandáltól már nem jutottam hozzá, hogy befejezzem a táncház előtt.
Karmelaposta 2007. november 2., 23:57 (CET)
Köszi, hogy bemutattad a tervet. Az egyoszlopos görgethető megoldás idővel szerencsésebb lesz, mint mindet elhelyezni egy dobozban. Viszont az én szemem továbbra is az alján keresi az újat. Persze, hozzá lehetne szoktatni, hogy ne így tegyen. De nem lehetne inkább a mostani időrendi sorban úgy, hogy a görgető az alján álljon meg? Ha nem, akkor nem... Egyébként megfontolásra bedobom, hogy az oszlopos módinál nem az évszámokat kellene vastagra venni, hanem a legutolsó archívált linket. Pluszmegjegyzés lehetne, hogy IE7 alatt a jelenlegi megoldás rosszul jelenik meg (FF alatt jó), de én ilyet nem mondok, mert ma két órányi oldalszerkesztés után derült ki, hogy hiába ellenőrzöm három böngészőben, IE6 alatt széthullik az egész :( Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 02:01 (CET)
Most még nem tudom, hogy a göretésnél be lehet-e állítani, hogy az alján álljon meg. Az alapértelmezés az, hogy a tetejét mutatja először. Majd utánanézek, de háromkor megint táncház van, majd aztán.
Szuper, hogy kipróbálgatod az összes böngészővel!
Vastagítás: minek az egyáltalán? Csak bonyolítja az archíválást.
Karmelaposta 2007. november 3., 13:59 (CET)

Borókával megbeszélhetitek az átalakítást, ő csinált egy összecsukhatót, csak aztán valamiért azt gondoltam, hogy legyen mindig szem előtt az egész, ha meg olyan méretű lesz, akkor allapot kell csinálni évenként, és csak az éveset belinkelni. Viszont! A vastagítást nem hagyom!! Az az én ötletem volt, és ránézésre szépen tagolja az éveket. Ne báncsátok!! • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 3., 16:23 (CET)

:O Virággá váltam? ~ Borovita 2007. november 3., 16:54 (CET)
Rendben. Nyitott vagyok akár összecsukható, akár görgethető megoldásra, sőt, most még a jelenlegi is jó (amíg nem nő túl nagyra a doboz, a mostani a legjobb). De most még nagyon lefoglal a tegnapi sokk. (Elég fáradt vagyok, így lassan haladok, de készülgetek...)
Ha viszont Borókává vált Boró, akkor csináljatok vele, amit akartok, mert nem védett Magyarországon (ott van az oldalon) :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 17:08 (CET)
Meg még a rózsa se védett, de kiemelt képünk lehetne róla, így hát a promociós kampány keretében mondom; tessék szavazni! :) ~ Borovita 2007. november 3., 17:36 (CET)
Nem találom semmi nyomát, hogyan lehetne elérni, hogy a scrollbar alsó állásban kezdjen. Tehát ha scrollbározunk, akkor mégiscsak fejre kell állítani a listát.
Ez olyan, mint egy halom tányér: a tetejére teszem, amit elmosogattam, és a tetején levővel kezdem a használatot is.
Karmelaposta 2007. november 3., 19:32 (CET)
Ezt a tányéros hasonlatot nem is mondhatta volna más :)) Akkor legyen úgy! Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 19:39 (CET)
Nézd meg kérlek az {{archív}}(?) sablont. Karmelaposta 2007. november 26., 11:32 (CET)

Hidak

Köszi :) Azt a hidas szerk. összefoglalót 2 éve írtam, akkor még pici voltam és tudatlan, mindenesetre ha bővülnek, elolvasom majd őket :) üdv, – Alensha üzi 2007. november 3., 12:11 (CET)

Samat élete első Barnstarja

Barnstar, azért a sok időért...
...amit a WP:MŰHELY felújítására fordítottál, kategorizáltál, kérdezgettél, képeket raktál. Ezentúl mindenki könnyebben találja meg azt a műhelyt amit éppen keres, köszönjük ezt, és hogy ne maradjon mulandó ez a Barnstar is őrízze az emléket! :) És itt szeretném megköszönni az aktív műhelyek listáját is! :)Borovita 2007. november 3., 16:20 (CET)


Köszönöm szépen :))

Cserébe hoztam egy vadiúj közösségi portál-kódot, hogy az IE6-osak se panaszkodjanak... Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 22:13 (CET)

Azt meg én köszönöm! :) – Borovita 2007. november 3., 22:18 (CET)
Gratulálok! Azt hiszem ezzel Te tartod a legkevesebb idő alatt odaítélt barnstar rekordját! Nem semmi! :) – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 4., 12:12 (CET)

Pedig a kategóriarendszerben végzett átalakítások kb. tízszer ennyi időbe kerültek, csak az nem ilyen látványos :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 4., 14:26 (CET)

Közösségi lap

Szia, Samat! Kicsit elhamarkodtad a közösségi lap lecserélését: nézd meg a lap alját (kiemelés, referálás stb.). – Hkoala vita 2007. november 3., 21:22 (CET)

Válasz reája: Wikipédia-vita:Közösségi portál#ProblémákokBorovita 2007. november 3., 21:24 (CET)
Remélem nem hamarkodtam el. Azokat a tartalmakat egy fadarab tölti ki. Már csak várni kell rá egy-két órát, hogy frissítsen... :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 21:25 (CET)
Pont erre mondam, hogy elhamarkodtad; egy-két órát nyugodtan várhattál volna a cserével. – Hkoala vita 2007. november 3., 21:35 (CET)
Szerintem a kiemeltes dolgok addig nem fognak változni sokat, ha meg igen akkor lehet őket követni a {{KiemeltHírek}}nél. – Borovita 2007. november 3., 21:39 (CET)
A hattyú halálát kikérem magamnak, max. a koala halálát játszottam el :-). A mondanivalómnak annyi volt a lényege, hogy félkész dolgokat nem szokás a kirakatba tenni, ez pedig a szócikk, szócikk, szócikk- el határozottan nincs kész. Ha tegnapielőtti állapot lett volna, akkor nem is szólok egy szót sem, máskor is előfordult, hogy nem frissült azonnal. – Hkoala vita 2007. november 3., 21:49 (CET)
Én úgy tudtam, hogy csak akkor frissül, ha a helyén van. Akkor meg várhatnánk rá. Vagy rosszul tudom? Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 21:51 (CET)
A bot nem a {{KiemeltHírek}}-et frissíti? És akkor a közösségi lapra azt kell belinkelni? Kérdezz meg valakit, aki ért hozzá, mert nem tudom én sem. – Hkoala vita 2007. november 3., 21:55 (CET)
Biztos nem, mert már napok óta ott van az oldalon belinkelve, és esze ágában sem volt frissülni...

A probléma megoldódott. :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 3., 21:56 (CET)

(Két szerkesztési ütközés után) Ütközzétek a kicsifiút! :@ A KiemeltHírekről van belinkelve, másrészt kicseréltem ideiglenesen amig Dani meg nem csinálja. – Borovita 2007. november 3., 21:58 (CET)
Köszönöm! – Hkoala vita 2007. november 3., 22:05 (CET)

szavazz!

Szia!

Gondoltam szólok, hogy már Neked bőven megvan az 50 nagy szerkesztésed, így most már elkezdhetnél voksolni szavazás, referálás, törlés oldalakon, ill. admin ügyekben! :) Úgy látom még nem tetted meg. – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 4., 12:14 (CET)

Szavazás és admin ügyekben viszont még nincs meg a 60 napom (jelenleg 167 óra hiányzik hozzá). A többiben (referálás, kiemelés, törlés) igazad van, majd gyakrabban gyakorlom jogos jogaimat :) Köszi, hogy szóltál. Samat üzenetrögzítő 2007. november 4., 12:19 (CET)
Szívesen! – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 4., 12:23 (CET)

A csillaghullás éjfél után a leglátványosabb

A nagy radírcsillagrend
A friss változtatások sasszemű figyelőjének
Bináris ide 2007. november 6., 01:21 (CET)


Ez a hét most már szép és jó. Mindegy mi lesz ezután.  :))))))

Köszönöm szépen! Samat üzenetrögzítő 2007. november 6., 02:06 (CET)

Esküszöm csak ámulok és bámulok... :) – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 7., 21:28 (CET)

Nem csodálom. Én is :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 7., 21:31 (CET)
Hidd el, ez a magyar net legtutibb helye! :) – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 7., 21:36 (CET)

:D

Már te is pávián akarsz lenni? :D [1] Azt hittem, Mathae az egyetlen... Amúgy meg: szintén Nyilas? :) – Alensha üzi 2007. november 7., 18:08 (CET)

A majmok az őseim, és lélekben ma is közel állok hozzájuk. Egyébként gyűjtögető életmódot folytató halász-vadász-madarász is vagyok, tipikus fegyverem a íj. Az ősi származásomat ez is megerősíti. És még egy perdöntő bizonyíték:
"Szintén zenész" is vagyok. Azért értek olyan jól a zenei/ritmikus intelligenciához! :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 7., 18:14 (CET)

wikiszülinap

na én alszom, mert már csak egy homályt látok a betűk helyett. Pár nap alatt megleszünk vele, befejezem a táblázat megírását, meg majd megkérek valakit, h a táblázatot legalább 3 oszlopba rakja, mert így marha hosszú. A gyüjtésedet a vitalapról átmásolhatnád magára a lapra, h egy lapon legyenek. a vitalapról meg töröld ki nyugodtan, ott inkább vitázzunk :-)

ha kész vagyunk vele, akkor átmozgatjuk wikipédianévtérbe. jó éjt és köszönömNikita 2007. november 8., 03:13 (CET)

Rendben. Jó éjszakát! Samat üzenetrögzítő 2007. november 8., 03:15 (CET)

IRC

Igazából nem tudom. Próbáltam a join meg a connect gombot nyomkodni több irányból, és mindig a beállítások ugrik fel, amiben a be nem írt emailcímemnél villog a kurzor...

Az cseles módon azt jelzi, hogy be kéne írnod egy emailcímet :-)

(Nem muszáj valósnak lennie, bár illik.)

TgrvitaIRCWPPR 2007. november 8., 19:46 (CET)

Látod, erre a nem is gondoltam :))
Közben feltelepítettem a kvircet, az meg jó volt enélkül is. No majd meglátogatlak titeket. Köszi! Samat üzenetrögzítő 2007. november 8., 20:13 (CET)

userlapodon

de jobban örülnék, ha egy valódi műhely tagja lehetnék. Jelige: segítő ujjak kerestetnek. bővebben ez mit jelent? (hogy csak egyedül csinálod?) Nikita  2007. november 9., 00:37 (CET)

Ez azt jelenti, hogy amíg a területen teljesen egyedül szerkesztek, felesleges műhelyt létrehozni. Érdekel? Samat üzenetrögzítő 2007. november 9., 00:40 (CET)

Óra

Még hány óra? :) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 9., 13:35 (CET)

A pontos időt megtalálhatod a userlapomon: 1440-nél lesz pontos. Bár szi alapján már vasárnap 00:01 perckor is pontos lesz... Samat üzenetrögzítő 2007. november 9., 13:44 (CET)
Budapesti idő szerint?? :)) Kézeld, 20 centi hó esett ma, és még most is szakad...– Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 9., 13:56 (CET)
Ha az itteni időjárásra is kíváncsi vagy: eddig órákig szakadt az eső, most elállt. :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 9., 14:04 (CET)

Ritmusintelligencia

A ritmus intelligencia helytelen, mert egybe kell írni. Ezért a cikket is átmozgattam ritmus- és zenei intelligenciára, kötőjellel.

Az eső nálunk is elállt... :) – Alensha üzi 2007. november 10., 01:07 (CET)

Ulibka

Egy szép német mosolyt a Te orcádra :)))) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 10., 18:27 (CET)

Danke, mein lieber Freund! Tudtam, hogy nem fog simán menni, előre leírtam Pasztillának. De ez ezzel jár... Samat üzenetrögzítő 2007. november 10., 18:31 (CET)
Aber mit Vergnügen... Augusztus 10 és október 31 között nem volt rajta szerkesztés. Képzeld mi volna, ha tényleg inaktív volna, ahogy Te megvádoltad őket :D :D :D – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 10., 18:38 (CET)

Üzenet vár rád is

itt Karmelaposta 2007. november 10., 18:44 (CET)

Munkacsoport

Az a lap engem nem nagyon érdekel, felőlem rajta lehet, hogy inaktív. Ami nekem kell, az allapomon van. – Alensha üzi 2007. november 10., 21:28 (CET)

Ami az allapomon van, az most is szuper :PPP – Alensha üzi 2007. november 10., 21:34 (CET)

Szia! Nem tudom, hogy mennyire jogos az inaktív jelző a kémiai munkacsoportokra, de tény, hogy túlzottan nagy aktivitásról nem lehet beszélni. Sajnos az utóbbi időben meglehetősen ritkán érek rá foglalkozni a wikivel és kémiai szócikkekben közreműködni csak kb. egy hónappal ezelőtt kezdtem el. Éppen a szervezetlenség miatt tartottam attól, hogy belekezdjek. Mindenesetre nem javasolom sem a munkacsoportok megszüntetését sem összevonását, mivel ha valaki hozzálátna a rendezési munkához, ez egy jó kiindulási alapot jelenthetne számára. Most, hogy van kémia portál, remélhetőleg valami változásra a közeljövőben számíthatunk. Poganyp (csevej) 2007. november 11., 08:57 (CET)

Atosds

Íme, az elhamarkodott üdvözlet. Érdemesebb lett volna megnézni, mit is szerkeszt. :-))) Bináris ide 2007. november 12., 13:43 (CET)

Ez egy példa az elhamarkodott üzenetre, már elnézést! Érdemesebb lett volna megnézni, én mit szerkesztettem. :)
(Bár a vitalapján elkéstem és most kétszer kapta meg majdnem ugyanazt...) Samat üzenetrögzítő 2007. november 12., 13:51 (CET)

Re anon

Köszönöm a felajánlott segítséget:). Most csak hárman voltunk. Képzeld el ugyanezt a szitut egy ártatlan (?) anonra ráugró hat-hét járőrrel, admin a határban sem. Na az sem volt semmi:))! --Lily15 üzenet 2007. november 12., 14:34 (CET)

Mentségükre szóljon, akkoriban sokkal kevesebben voltak. Mindenesetre azóta vezetem a legtöbbször vandalizált userlap tulajdonosa virtuális toplistáját:)). --Lily15 üzenet 2007. november 12., 14:44 (CET)

Jogharmonizáció :-)

User:Vince/Szavazás - ebbe átkopiztam, vsz írd bele/át az át/beleírnivalóidat. WP:BSZ ;) – Vince blabla :-) 2007. november 14., 08:19 (CET)

PS: Egyébként nem mindig értem, hogy hol miről beszélsz épp. A táblázatba nem nyúltam érdemben, a minden 2 hét és a "min" törlése kivételével, az alatta levő szöveget olvasd, abból (kéne, hogy) álljon össze a táblázat. – Vince blabla :-) 2007. november 14., 08:28 (CET)

Méghogy nincsenek véletlenek :) Az előbb léptem be és már el is olvastam, mire üzenetet kaptam, tőled. Szerintem a végét sikerült összezagyválnod, a mielőttös részt sem értem, minek írtad át "WP:SZ szavazásokról" szakaszcímre, ráadásul két = jeles szakaszba, mikor alatta van egy szakasz számos alfejezettel pontosan ezekről (WP:SZ, WP:JA) A javaslatot kitételt sem értem, miért törölted, így akármeddig ott lehet egy javaslat, mondjuk tezsemazt két évig, addig csak összejön az a hét, ami kell. A "szavazásra jogosultak" rész kivételével, ami jó lett, szerintem fölösleges nyújtás és „zagyvarás” :) szorri. Ja, és a táblázat is jobb lett :) – Vince blabla :-) 2007. november 14., 14:59 (CET)

Szia!

Várunk vissza! :-) Üdv, Totya 2007. november 14., 17:51 (CET)

Köszi, igyekszem :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 14., 21:36 (CET)
Hiányozni fogol addig is. :( • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 15., 00:55 (CET)

Milyen wikiszabi az, ahol folyamatosan figyeled a vitalapod meg az irc-t? :D – Alensha üzi 2007. november 15., 18:33 (CET)

Részleges. Az orvosaim már ezt is szép sikernek könyvelték el.  :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 15., 19:37 (CET)

Románia megyéi

Úgy tűnik, sikerül dűlőre jutni Románia megyéinek ügyében. Kérlek, írd le te is a véleményedet! Köszönettel – Hkoala 2007. november 17., 15:02 (CET)

Köszönöm a módszertani segítséget, kiírtam a szavazást. – Hkoala 2007. november 18., 09:47 (CET)

OH

Igen, persze, van is olyan kolléga, akinek ígértem, csak még nem tudtam eljuttatni... Elteszek egyet neked is. Data DestroyerMi fáj, gyere mesélj... 2007. november 18., 12:50 (CET)

Empis livida

Elnézést, ahogy elnézem, kicsit elkéstem, de a probléma megoldodott. VC-süzenet 2007. november 18., 14:31 (CET)

Vígaszvirág

Vígaszvirág, amiért folyton ijesztgetünk a sárga csíkkal. Karmelaposta 2007. november 20., 18:01 (CET)
Teljesen megvigasztalódtam. :-) Köszi! Samat üzenetrögzítő 2007. november 20., 23:31 (CET)

Vita:Fotográfia

A Vita:Fotográfia-n támogathatod a névváltoztatást. Minden jót – Beyond silence 2007. november 22., 08:18 (CET)

Typisch Wikiholic

ahhoz képest, hogy nem voltál itt, egész sokat itt voltál. Üdv újra itthon. Karmelaposta 2007. november 25., 22:11 (CET)

Bizony-bizony! Még erre a pár napra is elkértem öcsém mobilnetjét, nehogy kihagyjatok valami fontos dologból Mosolygok ... Samat üzenetrögzítő 2007. november 25., 22:45 (CET)
A mentorszabadságodnak is vége van? Újra léthatóvá teszed magad? Karmelaposta 2007. november 26., 02:31 (CET)

Beadminultál :)

Használd egészséggel :)

Tisztelt adminjelölt úr! Ezennel van szerencsém tudatni önnel, hogy beadminult. Értesítem a bürökratákat, hogy ruházzák fel önt az ERŐvel. Addig olvasgassa az Adminkézikönyvet, vésse fel magát a WP:ADMIN lapra, lássa el júzerlapját a {{adminisztrátor}}(?) bélyegzővel, és sok sikert kívánok tevékenykedéséhez! • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 26., 00:08 (CET)

Hát így jártál. Ha gonosz akarnék lenni, most gratulálnék. :-PP Bináris ide 2007. november 26., 00:11 (CET)
Akkor én gonosz vagyok. :-)) Gratula! – Totya 2007. november 26., 00:25 (CET)

És mivel nem adtál meg e-mailcímet, hát nem tudom ideírni, hogyan kell feliratkoznod a SZUPERTITKOS adminlistára. Kérlek, írj nekem, hogy írhassak... Vagy aggyál meg emilcímet már no. :) • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 26., 00:27 (CET)

Adtam én emailt, csak nem tettem nyilvánossá. Ez nem ugyanaz :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 26., 13:18 (CET)

Gratula! :D – másik gonosz üzi 2007. november 26., 00:28 (CET)

Nicsak, hogy rohan az idő :)) Gratulálok, és csak keményen! – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 26., 05:42 (CET)
Sok sikert!Beyond silence 2007. november 26., 09:29 (CET)
Gratulálok! Most már a rendszer is tudja, hogy beadminultál.. :) .Üdv– Dami reci 2007. november 26., 10:33 (CET)
Gratula, békét, türelmet! OsvátA Palackposta 2007. november 26., 11:50 (CET)

Ezentúl az erő veled van, mindenki más ellened. Jószerencsét! – grin 2007. november 26., 10:47 (CET)

Majd igyekszem úgy munkálkodni, hogy az erő és majdnem mindenki más is velem legyen :)
Köszönöm mindenkinek. :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 26., 10:45 (CET)

Hóhó, az álTamás admin lett! Gratula! :D Boro | vita 2007. november 26., 15:59 (CET)

Ez a sok fül meg gomb elég félelmetes az első napon. Már többször rákattintottam véletlenül mindenféle csúnya dologra. Még jó, hogy kell megerősítés. A legjobban tényleg a rollback (visszaállítás) gomb tetszik, de azt mondhattátok volna, hogy nem kérdez rá semmire! Visszaállítás után csak pislogtam, hogy kellett volna-e vagy sem :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 26., 23:09 (CET)

Gratula!!!!!!! Burum mindig kiszúrja a kezdők színe-javát! :D --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 28., 13:31 (CET)

:O

Te fiú vagy??? :D – al-Mathae Vita 2007. november 26., 23:24 (CET)

Az igaz, hogy egyszer régen, lányos zavaromban lenéniztelek, de attól még nem kell visszaadni. Csak nem arra akarsz ezzel utalni, hogy eddig lánynak hittél? :-) Samat üzenetrögzítő 2007. november 26., 23:30 (CET)

Na de Mathae fiam!! A színvakság még csak hagyján, ismerünk színvak adminisztrátorokat (ny-nyel kezdődik a nevük), akik ettől még kiválóak. De azért ez... :) • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 26., 23:33 (CET)

Én komolyan azt hittem, hogy itt egy szende kisleányról van szó. Persze a hídmérnökségnél gyanakodhattam volna, de hát a mai világban... – al-Mathae Vita 2007. november 26., 23:58 (CET)

hol, hol, hol nénizted le a mathae-t? :D difflinket légyszi, meg arra is, ahogy reagált :D – Alensha üzi m 2007. november 27., 00:13 (CET)

Diff a kíváncsi kislánynak, aki nem tudja eldönteni, felvágjon vagy sem :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 27., 00:20 (CET)
Azt hiszem, tudom a megoldást! Én vagyok a ludas, ezzel a sablonommal, az adta Samatnak az ötletet, hogy Marcsikának nevezze magát. Karmelaposta 2007. november 27., 00:58 (CET)
Bizony-bizony, vigyázni kell a mintapéldákkal :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 27., 01:04 (CET)

hihi :D ilyen gyöngyszemek bezzeg csak a Bennó vitalapján vannak mindig... :( – Alensha üzi m 2007. november 27., 01:12 (CET)

Udvaroltam én neked már Nikita vitáján is, de válaszra se méltattál :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 27., 01:17 (CET)
hát akkor még valószínűleg nem volt biztos, hogy fiú vagy :DDD (mer az addig oké, hogy a nicked kódolva Tamás, pontosabban tamaS, de ebből még nem derül ki semmi, pl. Immanuel is lány...) – Alensha üzi m 2007. november 27., 01:19 (CET)
És ez is csak egy fajta kódolás. Arra nem is gondoltál, hogy ezt az egyszerű megfejtést direkt megtévesztésnek szántam? :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 27., 01:28 (CET)

Tudom én, hogy igaziból Aladár a neved... (Ha már te is kiadsz titkos infókat az adminlistáról :DDD) – Alensha üzi m 2007. november 27., 01:42 (CET)

:D Samat üzenetrögzítő 2007. november 27., 01:47 (CET)

Hehe, én azt az "öcsit" annak idején humornak szántam :) – al-Mathae Vita 2007. november 27., 19:01 (CET)

Admin

Köszönöm, és én is gratulálok Neked így utólag is! :) Dorganvita 2007. november 27., 21:21 (CET)

Ugye tudod, hogy a Magyar Wiki Rekordok Könyvébe többszörösen bekerültél? ;)– OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 30., 16:10 (CET)

mivel kerültél be? :) többen szavaztak rád, mint a Sypre? ha igen, akkor úgy kell neki, ő meg az én rekordomat döntötte meg :D – Alensha üzi m 2007. november 30., 18:53 (CET)

Tudom :)) Samat üzenetrögzítő 2007. december 2., 01:02 (CET)

Sárgára

Akarod, hogy az üzicsíkod más színű legyen? mondjuk kellemes türkizkék, kék betűkkel, és csicsergő fiatal lányokkal, akik csak Rád várnak? – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 28., 14:48 (CET)

Tamás, Te elrontod itten a fiatalokat... :D Egyébként, ezt tényleg meg lehet oldani? Na és hogyan? --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 28., 14:52 (CET)
Látod Samat, kellett neked korpa közé keveredned... :D --OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 28., 15:00 (CET)

Orsi, igen, meg. De el kell dönteni, ki a korpa és ki az ocsú :) – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 28., 15:37 (CET)

Még gondolkodom az ajánlaton. Nagyon vonzó! :-) Rábeszéltél! Hagyjuk a gabonaféléket, maradjunk a színeknél meg a lányoknál :)) Samat üzenetrögzítő 2007. november 28., 15:53 (CET)
Re:Burum: És velem miért nem osztottad meg ezt a szupertitkos infot? :( – OrsolyaVirágBeszélj hozzá! 2007. november 30., 15:51 (CET)

hajrá

Mit látsz?– Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. november 28., 16:03 (CET)

zőődet. mindenhol zőődet. :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 28., 16:12 (CET)

Sablon:Baz

A hagyományok értelmében rögvest a userlapra kerül, már csak azért is, mert a benne hivatkozott blokknapló az alapján azonosítja a kívánt tételt, ha valaki meg akarja nézni az indoklást. Ha a júzerlapja meg van jelölve, nem érdemes a vitalapját is. Opa üzenetét átraktam a vitalapra. • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 28., 17:40 (CET)

Ajjaj... Samat üzenetrögzítő 2007. november 28., 17:42 (CET)

Most meg már mi a baj? Persze le kéne írni rendesen az adminkézikönyvben. • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 28., 17:46 (CET)

Először megelőzött Opa a blokkal, aztán leütközött a Karmela az AÜ-n. Ezek után törölted az üzenetemet a vitalapon, amit visszavontam, de nem kellett volna. Ellenben a végén ottmaradt egy hibás üzenet a vitalapon. Ez csak elég ok egy ajjajra, nem? :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 28., 17:50 (CET)

Barbatrükk

Tgr jóvoltából sok sablonunk már úgy működik, hogy ha a "törlöd" linkre kattintasz a sablonban (az "adminisztrátoroknak" kezdetű bekezdésben), és nem a lapfüllel mész a törlésre, automatikusan kitölti a szerkösszefoglalót, belinkelve, szépen megmagyarázva. Ez különösen duplikátumtörléseknél, szubcsonknál, commonsos duplumoknál jön nagyon jól. • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 29., 01:14 (CET)

Köszönöm a tippet, jólesett. Pont az előbb nézegettem, hogyan csinált Opa olyan szép összefoglalókat olyan gyorsan... Samat üzenetrögzítő 2007. november 29., 01:18 (CET)

Lebuktattam Opát. :) Erről jut eszembe, lehet, hogy kéne egy adminmentorálást is csinálni, pláne, hogy így felszaporodtunk. Aber megy az magától is. :) Jóéjt! • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 29., 01:24 (CET)

Akár hiszed, akár nem, nekem már eszembe jutott, és éppen a segítséget kér sablonon dolgozom :) Samat üzenetrögzítő 2007. november 29., 01:27 (CET)
Már örökbe is vagy fogadva. Kérdezz bátran a vitalapomon. :) Amire nem tudom a választ, arra nem fogok válaszolni, de igyekszem ajánlani valakit majd magam helyett (abban nagy vagyok) :-). • Bennóvendégszerető hajlékom 2007. november 29., 01:34 (CET)
Látod milyen népszerű vagy! Ez már az AÜ-n is látszott, aztán hirtelen lett három gyereked is. Csak nehogy túlvállald magad! :-) Samat üzenetrögzítő 2007. november 29., 01:38 (CET)

Ezt most mire véljem?

? Amúgy Tgr és Karmela is eltanácsolt a közvetítéstől, számukra én káros vagyok ilyen összefüggésben, ha tehát nem kötözködés volt, amit írtál, akkor velük konzultálj előbb. Ha kötözködés, akkor megkérlek, hogy soha többé ne keress engem (se vitalapon, se másutt). --Weiner 2007. december 2., 07:41 (CET)

Köszönöm a javaslatokat, szívesen veszek mindent!

Még egy kérdés: hol találok az ilyen "függvényeket"? pl ez a tataroz. – da7777 2007. december 2., 14:05 (CET)

195.199.171.246

Má' mé'haragudnék? Csak nem egyformán ítéltük meg. Szerintem egyértelmű vandállal nincs miért finomkodni. De lehet, hogy gyerek még, és fejlődhet. Ki tudhatja ebben a virtuális káoszban? Üdv: OsvátA Palackposta 2007. december 4., 10:42 (CET)

Nem az a gond ezekkel, hogy mit csinálnak, hanem az, hogy hol. Az internet idióta világában a Wikipédia egy ritka hely. Vagy fórumok vannak, ahol mindenki firkálhat, szentségelhet, törölgethet, cigányozhat, vagy hivatalos site-ok, ahol meg senki sem. A szabad szerkesztés fennköltségét – a szabadságét úgy egyáltalán – nehéz megérteni. Azt az alapelvet, hogy mindenki szabadon építhet, és senki sem rombolhat szabadon. Ld. még: Homokvár. OsvátA Palackposta 2007. december 4., 10:54 (CET)

Balkány referálás

Rendben van. (Képek

1. amúgy mit szólsz a Balkány szócikkhez.


2. aláíráskor, hogyan tudjátok kiírni (felső indexxel) a vitalapot? Légyszíves írd le!

Kössz!

madura úr 2007. december 4., 16:28 (CET)

Építősök :)

Szia! Valóban építőmérnök vagyok (talán ismerjük is egymást), de itt inkább a humán részeimet élem ki :) A közlekedés területén azért piszkálok ezt-azt, álmaim között szerepel egy közlekedés portál is... Nehéz lesz. Szerintem dobjuk össze azt a mérnök műhelyt, idővel csináljunk neki portált is! Legyünk nagyvonalúak és - a szerkesztők és szócikkek számára való tekintettel - legyen egy integrált műhely. Legyen benne szerkezetes rész, legyen benne közelekes rész, legyen benne urbanisztika, és legyen benne hely az építészeknek is. Majd ha kinőjük - úgy 50 év múlva - akkor osztódunk. Csinálok egy allapot az oldalamon, ott majd gyúrhatjuk a portált, de egyelőre a vitalapomon elkezdek összeírni valami vázlatot. Törlés: az oldalamon tényleg van néhány törlésre vágyó lap, ha megtennéd, megkösszönném! (Ezt még valamikor a kezdet kezdetén csináltam, és ezekből valamiért nem áthelyezéssel szültem meg a végleges szócikkeket.) üdv Kabóca vita 2007. december 5., 07:56 (CET)

Köszönöm a törlést! Többi a vitalapomon. Üdv Kabóca vita 2007. december 5., 11:57 (CET)

Aláírás

Köszönöm szépen az eligazítást.

Amúgy ugyanígy lehet tenni képet is.

Leírod?

Madura Mátévita 2007. december 5., 14:37 (CET)

Köszönöm, megint.

Madura Mátéhozzászólások 2007. december 5., 14:52 (CET)

hidak

eddig sose értettem, miért vannak ilyen nevek, hogy összekötő híd, amikor minden híd összeköti a két partot... ebből a wikipédiából annyi mindent megtudni, hogy lehidalok :D

vicc. ismered?

kamion beszorul a híd alá, rendőr odamegy poénkodni: „mi van, beszorultunk, beszorultunk?” mire a kamionos: „nem, b****eg, hidat szállítok!”

Alensha üzi m 2007. december 5., 15:06 (CET)

Ismertem, de köszönöm szépen, jólesett. Ma nem volt valami vidám napom :( Samat üzenetrögzítő 2007. december 5., 19:02 (CET)
Három napos pici cica. Hogy jobb napod legyen :) – Alensha üzi m 2007. december 5., 19:09 (CET)

Kedves vagy! Ettől már tényleg jobb, köszi! :)

Köszönöm!

Kösz a segítséget, a userlapom szebb, mint újkorában. :-) Nem voltam vonalban, amikor törölted, de nem ijedtem volna meg akkor sem, mert rájöttem volna, mi van mögötte. Tudod, kicsit olyan érzés volt, mint amikor megerőszakolnak valakit, piszkosnak éreztem a userlapot azzal a laptörténettel. Bináris ide 2007. december 5., 15:50 (CET)

re: kérdés

Megpróbálok utánanézni. üdv, – Alensha üzi m 2007. december 6., 02:45 (CET)

sajnos igaz, a családja már kiírta az iwiwes adatlapjára, csak az egyetem oldalán nincs még fenn. igazat írt az, aki kiírta a vitalapjára; december 3-án volt a temetése a Szent Annában. nyugodjon békében :( – Alensha üzi m 2007. december 6., 02:53 (CET)

Műhelyek

Szia! Egy kérdés: a műhelyek lapjában nyugodt szívvel turkálhatok, irogathatok hozzá? Meg még egy: A műhely oldala az a műhely tagok kommunikációját is szolgálja, azaz gyakorlatilag ott is üzenhetünk egymásnak (szigorúan ontopic dolgokat)? Már megtettem, mind a két műhelybe beleirogattam egy keveset. üdv Kabóca vita 2007. december 7., 09:19 (CET)

Wikipédia:Mérnökműhely - egyes itt felsorolt dolgok érdekelnek engem is, pl. szívesen írogatok több repülőtér szócikket az enwiki alapján. A helyesírást, formázást mindenhol javítani szoktam, ahol úgy gondolom, hogy én tudom jól... :-) A cikkeket inkább bírálni és bővíteni szoktam, az üres szócikkek megriasztanak, tehát a megírandók elkezdését másokra hagyom. Esetleg lehetne a műhely allapjain elkezdeni csonkokat, amik vázlatszerűen tartalmaznák, hogy mi kerüljön a cikkbe, ezeket könnyebb lenne megbeszélni és később bővíteni. misibacsi vita 2007. december 7., 17:59 (CET)
Üdvözlet és lépj be a még csak éledező Műhelybe! Minden újabb bitnek nagyon örülünk :)
Azt szerintem is megtehetjük (vagy talán ez a műhely alapgondolata is?), hogy nyitunk allapokat, amiken többen dolgozunk, és ha már egész jók, kirakjuk a valós virtuális térbe {képzavar}. Kabóca vita 2007. december 7., 21:51 (CET)

Indítsuk!!! Még sok okosságot kiírhatnánk (célokat, szemléletet, stb.), de ez így már vállalható. Jut eszembe, a fenntarthatósággal kapcsolatos dolgokat, mielőbb szeretném megcsinálni! Írtam a hídműhely vitalapjára! Kabóca vita 2007. december 14., 22:34 (CET)

Re:AsgardBot

Szia! Mielőtt bármi módosítást végzel, mindig írj nekem, mert a bot a szöveget mindig újragenerálja, és figyelmen kívül hagyja az ilyen típusú változásokat. Mindjárt kijavítom. Üdv. //Danivita·ʒ·ɘ 2007. december 8., 03:20 (CET)

Építész??? 8-)

Hát... a családomban van ugyan kőművesmester, és meg tudom különböztetni a téglát a vályogtól, de azt hiszem, ennél közelebb az építészethez nem igazán fogok jutni, mármint technikailag:)). Sajnálom, de attól tartok, érdemben nem tudok segíteni. – Lily15 üzenet 2007. december 8., 13:21 (CET)

ÉPÍTÉSZMÉRNÖK

Ez egy csodálatosan szép hivatás-szakma. Pontosabban:

  • 1:) Van okleveles és van sima (diploma nélküli) változata, ez fontos, mert tevékenységi körbeli limitet jelent.
  • Az építészmérnök, pongyolán az építész, korában építőművésznek is titulálták.


  • A kultúrmérnök, általános mérnök, építőmérnök szakmák alapvetően a

- földmérés, térképészet, út, vasúttervezés, geológia, föld-és sziklamunkák(közös néven földművek), légiközlekedési, stb tervezés és kivitelezésre hangolódnak. Ide trtoznak a satikusok (szerkezettervezők) is, (bár építészmérnöki oldalról is bejárható).

  • az építőmérnök kategória műszaki kivitelezés és -szervezés feladatokra hangolódik, közeli, esetenként átfedéssel a kultúr (általános-) mérnöki tevékenységekkel.
  • A csak főiskolai végzettségűek lehetnek ugyanezen szakmai csoportokban, általában ők is használják a mérnök úr megnevezést, de ez csak virtuális.
  • 2.) Az (okl) építészmérnök: építészeti-, műemlékvédelmi tervezés és kivitelezés, város-községrendezés (urbanisztika)

építőművészeti-, urbanisztikai-, településtudományi tudományos kutatás és irodalom, szakértés, stb. feladatokra jogosít. Az építész-kamara jelenlegi minősítési rendszere szerint I-II-II. szakmai fokozatába tartozóan tervezési és kivitelezési jogosultsági rendszer van érvényben.

  • Az állami és települési főépítészek csak okl. építészmérnökök lehetnek.
  • (Lily15-nek jelezd vissza, jó, ha ő is tudja, amennyiben az építészet (építőművészet) téma érdekel, ő erről tud tájékoztatni, valaki már összeszedte egyszer korábban).


Egyelőre ennyi.

Üdvözlettel:

Kit36a 86.101.50.178 (vita) 2007. december 10., 01:16 (CET)

VÁLYOGTÉGLA

Megkeményedett sár !

Ősi, agyag-pelyva (szalmatörmelék, stb) keverékéből kialakított kisméretű építőelem. Általában napon szárítják, mert ha tűzön kiégetik, akkor már kerámia-tégla. Amennyiben száraz helyen, vagy csapadék- és talajvíztől szigetelt szerkezetet építenek vele, tartós anyag (lásd Közel-Kelet több évezredes zikkuratu-it): Igen jó hőszigetelő képessége van. A hagyományos szerkezetek elkötelezettjei ma is haználják, ősidők óta a fa alátámasztó (dúc, oslop, stb) szerkezetekkel társítva (Lásd Mezei Sándor nagyon korán elhúnyt tanítványom Zalaegerszegen, Göcsejben, stb)

Erről ennyit.

Kit36a 86.101.50.178 (vita) 2007. december 10., 01:16 (CET)

KULTURMÉRNÖK

Értem a kérdést, jó hosszú a válaszotok.

  • A kulturmérnökség a hajdani hadmérnökoktatásból ered, az építész pedig a művészoktatásból.

Ez meg is látszik mindkettőn, még ma is.

  • A (had)kulturmérnökiből kialakultak sokkal egzaktabbak, pontosabbak, mert alkalmazásuk veszélyesebb.
  • az építészi, építészmérnöki - a művészi oldalbéli eredete miatt - linkebb, megdumálhatóbb, esztétikai blablákkal is felcicomázhatóbb (én is építész vagyok). A hajdani Jósef Nádor Műszaki Egyetem legnagyobb éreme az volt, hogy ott a kettőt nem csak egy házbeli oktással, hanem tantervi vonatkozásban is eklektizálták. Ezért születtek ott olyanok, mint Breuer Marcell, Pierre Vago, Moholy Nagy, stb.

Szerintem külön tésztát jelent az építészmérnökin belül a településtervezéssel, -rendezéssel, -gazdálkodással foglalkozó urbanista képzés, amiben elvileg sokkal több társadalmi-, meg szervezési, meg településpoliizáló, meg építésigazgatási elemnek kellene lenni, de sajnos, ez a szak teljesen el-építésziesedett, túlteng benn a látvány-elem, meg struktúra stb. Ezen témával több tanulmányban folalkoztam ifjú koromban - főleg a rendszerváltás idején - s azt hittem, hogy az új korszak meg fogja újítani ezt a szakterületet, de hát itt minden a hatalommegszerzési és -megtartási játszma asztalán fut. Ezeket csak azért írtam, hogy én is bővítsem a hozzászólásokat.

SziA Kit36a Kit36a vita 2007. december 10., 15:22 (CET)

Teljesen egyetértek az előttem szóló utolsó bekezdésével! Szörnyű, ami jelenleg a településtervezés, -fejlesztés, -működtetés területén van. Amit mondjuk a volt Urbanisztika Tsz - ami mára Városépítészeti Tsz. lett, tudtommal - tanít, az nulla. Amit az építőkaron tanítanak, az is - pedig ott a közlekedési területek mellett sokat lehetne erről is beszélni, de lényegi szemléletalakítás nem zajlik. Egyszerűen hiányzik ez a terület.

Itt most abbahagyom, mert ha belelendülök, sosem lesz vége (P+R parkolók, 4-es metró, kormányzati negyed, lakóparkok, plázák, stb.) És meg építő :) Kabóca vita 2007. december 14., 22:33 (CET)

HA MÁR EBBEN

Valaha anno nem képeztek építőművészeket, hanem valamely szakma művelője ezzé vált, ugyanis akkortájt festőből, szobrászból, orvosból (a Párizst megreformáló Hausmann), stb is lettek építészek. És ezér a "mérnöki tudományok" területéről is származtak (pl a várépítő hadmérnököknek is lehetett építész-vénája). Én azt hiszem, hogy a szakképzett építész létrehozása egyrészt azért válhatott szükségessé, hogy az általában baromi nagy anyagi ráfordításokkal létrehozott objekktumok egyrészt állékonyak legyenek (a reneszánsztól tudjuk, hogy sok-sok kupola már építésekor beomlott), valamint szépek is. És természetesen funkcionálisan is megfeleljenek. Ez a funkcionalizmus-igény csírájában az ipari forradalom idejétől, de főleg a 20. századfordulótól a BAUHAUS-ig erősödött fel. Ezért vannak pl. a BME-n is lakó- középület-, ipari, stb tanszékek. Tehát összegeve úgy tűnik, az építész szakterület soha sem foglalta magába a kultúrmérnökit, de a kultúrmérnöki sem az építészt. Tudod, a mérnök számol, az építész pedig álmodik.

Szia

Kit36a vita 2007. december 10., 15:59 (CET)

Üdv a mentorok körében

Pontosítsuk-e a szöveget, hogy mentorált adminok azért lehetnek mentorjai új szerkesztőknek? Akarattal vagy véletlenül nem sorol be téged a userlapi sablonod a Kategória:Wikipédia:Mentorok kategóriába? Karmelaposta 2007. december 11., 19:03 (CET)

Véletlenül. Egyszerűen elfelejtettem a kategóriát kivenni a kommentből...
Van ennek jelentősége? Az admini mentorálásom félig tréfa Bennóval (egyfajta köszönet/elismerés, mert általában őt zaklatom a kérdéseimmel). A „Kiből lehet mentor?” szakasz szerint például nem is jelentkezhetnék. A joghézag ott van, hogy ez a „jogszabály” a jelentkezésem után készült. :-) Azért remélem jó mentor leszek: majd igyekszem! :) Samat üzenetrögzítő 2007. december 11., 19:13 (CET)

Mentor

megtörtént. –  G ambrus kérdezz 2007. december 13., 16:50 (CET)

Mentor ismét

köszönöm előre is a segítséget. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője D.Borbala (vitalap | szerkesztései)

iw

Szia! A userlapod német iw-je nem működő helyre mutat. Buda vita 2007. december 16., 01:17 (CET)

Működni működik, csak még lusta voltam tartalmat írni rá. Vagyis az oldal még nem létezik. Köszi, hogy szóltál. :) Samat üzenetrögzítő 2007. december 16., 03:27 (CET)

IRC cloak request

I am Samat on freenode and I would like the cloak wikipedia/Samat. Thanks. -- Samat üzenetrögzítő 2007. december 19., 00:17 (CET)

Az év sportolóinak listája

Hurrá! OsvátA Palackposta 2007. december 20., 20:55 (CET)

Ünnepek

Mostanában ünneplés, rokonlátogatás, utazgatás miatt ritkábban nézek csak be. Mindenkinek boldog ünnepeket kívánok!

Samat üzenetrögzítő 2007. december 21., 11:51 (CET)

Csendes, nyugodt, meghitt Karácsonyt, jó partit szilveszterre, és eredményes, boldog új évet kívánunk! – Burumbátor Hajnali Tudósklub 2007. december 21., 13:52 (CET) és Beaujolais

Áldott, békés, boldog karácsonyt kívánok! – Hkoala 2007. december 21., 17:14 (CET)