Szerkesztő:Rovasscript/Felvidék portálterv

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Thököly címere
Thököly címere

Felvidék földrajzi-történeti-politikai alakulat Közép-Európában, a Kárpát-medence északi részén, a mai Magyarország és Szlovákia területén. Történelmi hagyományai és sajátos kultúrája van.

A Felvidék elnevezés alatt a mai magyar használatban Szlovákia déli részét értik, de nem mint egységes tartományt, hanem csak mint több megye összességét. Ez a terület magában foglalja a Kisalföld Dunától északra lévő részét és a Kassától délre eső területeket. A Felvidék Thököly Imre alatt önálló fejedelemség volt.

Ez a portál a Felvidékkel és a vele kapcsolatos dolgokkal foglalkozik.

Márai Sándor 1900. április 11-én látta meg a napvilágot Kassán. Felmenői szászok voltak, családneve eredetileg Grosschmid volt. Édesapja dr. Grosschmid Géza, királyi közjegyző, a kassai jogászkamara elnöke, a csehszlovákiai Országos Magyar Keresztényszocialista Párt szenátora volt, édesanyja Ratkovszky Margit. Tekintve hogy a Grosschmid család nemzedékeken keresztül őrzője volt az elit polgári értékrendnek, természetes volt, hogy gyermekeiket is e szellemben neveljék.


A Felvidék történelmi eredetű tájnév, amelynek a múltban többféle jelentése is volt. Ma Szlovákia területének szinonimájaként használatos - egyrészt a szlovákiai magyarok („felvidéki magyarok”) vonatkozásában, másrészt az 1918 előtti magyar történelem kapcsán, amikor a mai Szlovákia területe a Magyar Királyság szerves részét képezte. Felső-Magyarország vagy Felföld a történelmi Magyar Királyság északi, magasabban elterülő területeinek neve volt a 19. századig, amikortól e neveket fokozatosan kiszorította a Felvidék elnevezés.

Kiemelt szócikkek


További portálok
Üzenet hagyásához kattints ide!