Szerkesztő:Rdavid/Versenyvitorlázás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
470-esek rajtja egy nemzetközi versenyen

A vitorlázás meghatározott szabályok szerint, vitorláshajókkal végzett sporttevékenység.

Rendkívül sokszínű sport. A paletta az egységes építésű, egy-vagy kétfős legénységgel menő kishajók kijelölt pályán rendezett belvízi versenyeitől a hatalmas többtestűek földkörüli tengeri versenyeiig terjed. Több (általában tengerrel rendelkező) országban (pl. Franciaországban, az Egyesült Államokban Ausztráliában vagy Nagy-Britanniában tömegsportként és profi sportként is rendkívül népszerű. Olimpiai versenyszámként is találkozhatunk versenyvitorlázással, egyes kishajós osztályoknak rendeznek pályaversenyeket.

Története[szerkesztés]

A hajózás történetében évszázadokig meghatározó volt a vitorlás hajó. A kereskedelmi és a hadi tevékenység során (amelyek sokszor nem is voltak szétválaszthatók) a gyorsabb, jobban manőverező hajó előnyt élvezett, így a sebesség, a teljesítmény javítására való törekvés egyidejű a vitorlázással.

Az első feljegyzett versenyre 1661-ben a Temzén került sor, II. Károly angol király és fivére, a yorki herceg között. A versenyt a király nyerte meg, 16m hosszú, 5,8 m széles Mary nevű hajójával. A hajó holland építésű yacht volt, innen eredeztetjük a kedvtelési célú vitorlások elnevezését (yacht) [1].

A 18. században a vitorlássport világszerte terjedt. 1720-ban alapították az első klubot (Water Club of the Harbour of Cork), ezt több hasonló követte Oroszországban, Svédországban, Németországban és az Egyesült Államokban. 1867-ben alakult meg az első magyar vitorlásegylet.

A kereskedelem, a hadiipar és a sport által támasztott igények egyaránt ösztönözték a műszaki fejlesztést. A 19. század tudományos eredményei hamar bekerültek a hajótervezés és hajóépítés eszköztárába, így a korábbi, tapasztalatokon alapuló építési mód helyett pontos tervezéssel készültek az egyre gyorsabb vitorlások. A kor meghatározó személyisége volt az amerikai Nathanael Herreshoff, több, mint 2000 (köztük öt Amerika Kupa győztes) hajó tervezője. A "bristoli varázsló" munkássága egyedülálló, az általa tervezett S-osztály hajói közül több még ma is versenyez, és nevéhez fűződnek olyan, a mai vitorlássportot meghatározó elemek, mint a modern csörlő, a spanner, az árboc hornyában futó lovasokhoz erősített és a az erőhatásoknak megfelelő irányban, szeletekből összeállított vitorla [2].

A 19. században még nem alakultak ki egységes osztályok. A hajók testének alakja és méretei, a rudazat és a vitorlázat között kisebb-nagyobb eltérések voltak. A különböző hajók teljesítményének összehasonlíthatósága érdekében előnyadásos versenyeket rendeztek, amelyeknél az egyes hajók hendikepjeit u.n. felmérési képlet segítségével állapították meg.

Az "America" győzelme, Fitz Henry Lane festménye, 1851

1851-ben futották először azt a versenyt, ami máig jelentős hatással van a vitorlázásra. Ebben az évben a New York Yacht Club America nevű, különleges építésű szkúnere átkelt az Atlanti-óceánon, hogy megmérkőzzön az angol versenyhajókkal. Az augusztusi versenyen az America elsőként haladt át a Wight sziget és Anglia közötti célvonalon, elnyerve ezzel a Royal Yacht Squadron által felajánlott 100 font értékű kupát. Ezzel kezdődött az egyik leghíresebb versenysorozat, az America's Cup napjainkban is folytatódó története[3].

A vitorlázók és a vitorlásversenyek számának növekedése fokozta azt az igényt, hogy mindez egyértelmű szabályok és keretek között történjék. Az 1870 előtti években szinte minden nagyobb klubnak saját versenyszabályai voltak. Ez meglehetősen nehézzé tette a klubok közötti versenyzést. 1868-ban és 1869-ben a Royal Victoria Yacht Klub szervezésében 14 klub 23 képviselője kongresszust tartott, amelyen megállapodtak egy szabálytervezetben, de ez a korabeli szakmai közvélemény erős elutasítása miatt nem vált elfogadottá. Több sikertelen kísérlet után 1906-ban Londonban nemzetközi konferenciát tartottak ( International Conference on Yacht Measurement), amelyen egységes felmérési elvekben (The Metre Rule) állapodtak meg. A résztvevők megalapították a Nemzetközi Yachtsport Szövetséget (International Yacht Racing Union, IYRU), a jelenlegi Nemzetközi Vitorlás Szövetség, az ISAF jogelődjét. 1929-ben A North American Yacht Racing Union és az IYRU megállapodott a versenyszabályok egységessé tételében. 1960-ra jött létre, azóta pedig az ISAF gondozásában fejlődik a világszerte egységes szabályrendszer, a Vitorlázás Versenyszabályai (ISAF Racing Rules of Sailing) [4].

A vitorlássport a 20. században több irányban fejlődött. A klasszikus, nagy hajókkal és nagyszámú legénységgel űzött versenyek mellett egyre jobban terjedt a kisebb hajókkal folytatott pályaversenyzés. Megkezdődött a hajóosztályok kialakulása. A vitorlázás 1900-ban a párizsi olimpián jelent meg először olimpiai sportként, a versenyeket a Szajnán és Le Havre mellett rendezték. Mivel egységes osztályok még nem voltak, a hajókat a Thames Tonnage Rules felmérési képlet alapján sorolták osztályokba.

Alapjai[szerkesztés]

A vitorlázás alapja a kizárólagosan széllel hajtott hajó


Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Tóth, Kálmán. Szélcsendben... Viharban..., 2. kiadás (magyar nyelven), Budapest: Sport. ISBN 963 253 339 9 (1979) 
  2. Nathanael Herreshoff (angol nyelven) (html). Herreshoff Marine Museum. (Hozzáférés: 2013. december 29.)
  3. A journey through history (angol nyelven) (html). America's Cup Event Authority LLC. (Hozzáférés: 2014. január 5.)
  4. A short history of the international sailing federation (angol nyelven) (html). ISAF/ISAF UK Ltd.. (Hozzáférés: 2014. január 7.)
  • sport Sportportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap

[[Kategória:Sport]]