Szerkesztő:Raczrobert/alapos olvasás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az irodalomtudományban az alapos olvasás (close reading) fogalma alatt egy szöveg nagyon alapos értelmezését és elemzését értjük. Ennél a módszernél az általánostól és megszokottól eltérö szövegrészek összehasonlítása rendkívül fontos. A vizsgálódás tárgyát minden egyes szó, a mondattan, a szavak és mondatok sorrendje egymás közötti viszonya.

Az alapos olvasás ötlete az ún. új kriticizmus irodalomelméleti irányzat ötlete volt a 20. század közepén és mára a kritikai olvasás alapvetö eszközévé vált. A módszer úttöröi közé az angol bölcsész I. A. Richards valamint az ö tanítványa William Empson tartoznak. Empson Seven Types of Ambiguity címü tanulmánya mára a z új kriticizmus alapmüvei közé tartozik.

Egy szavas költemény figyelmes és alapos olvasása eredménye egy több ezer szabas elmzés is lehet. Pl. Jacques Derrida Ulysses Gramophone címü esszéjében 80 oldalt szentel James Joyce Ulysses címü regényében a „yes“ szó elemzésének.

Lásd még[szerkesztés]

Új kriticizmus

Forrás[szerkesztés]

Silke Lahn - Jan Christoph Meister: Einführung in die Erzähltextanalyse. 2008 Stuttgart. ISBN 978-3476-02226-4 [[Kategória:Irodalomelmélet]] [[Kategória:Szövegtan]] [[Kategória:Médiatudomány]] [[Kategória:Kommunikáció]]