Szerkesztő:Raczrobert/Cancún

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Cancún szállodasora az óceán partján

Cancún város Mexikóban, a Yucatán-félszigeten az Atlanti-óceán partján, Quintana Roo szövetségi állam észak-keleti csücskében.

Cancún a Riviera Maya névre hallgató turistaövezet központja és körülbelül 850 ezer lakosa van. (2007. január 1.) A város mára turistacélpontként már világszerte ismert. Can Cún az ottani maják nyelvén azt jelent, hogy „kígyófészek” (mások szerint a név eredete viszont aranyedény)

Újabb kori története[szerkesztés]

Eredetileg Cancún egésze a 20. század ötvenes évekig ismeretlen, a civilizációtól érintetlen karib-tengeri oázis volt alig néhány halászfaluval és a maják ősi romjaival. A mexikói kormány 1969-ben támogatta a nemzetközi turisztikai nagybefektetők megtelepedését és nekilátott a várost és szisztematikusan Acapulco ellensúlyaként kiépíteni, hogy a turizmusipar az ország délkeleti részén is beinduljon.

A területrendezési terv Cancúnhoz Agustín Landa Verdugótól származott. Az ottani földrajzi adottságok mellett szinte ajánlkozott a floridai Miami Beachhez hasonló fejlesztés. Épült egy gát, hogy egy keskeny földnyelv kösse össze Cancúnt a szárazfölddel. Ezenkívül épült egy nemzetközi repülőtér, ami hozzájárult az urbanizáció élőrhaladásához (IATA-Code: CUN); ez a város délnyugati részén található. Cancún a korai 70-es években kezdett el lendületesen növekedni. A szárazföldön szigorúan geometrikus rendszerben épült ki az utcahálózat, ahol a turizmusban dolgozók laknak, míg az új gáton újabb és újabb szállodák keletkeztek. Más mexikói városoktól éltérően ezért Cancúnban sem központi piactér, sem régi katedrális esetleg templom, vagy egyéb történelmi építmény nincs.

A kereken 20 kilométer hosszú közvetlen tengerparti Zona Hotelera területén mindenféle kategóriájú és méretű szálloda megtalálható. A szállodasort bevásárlási, szabadidős ill. különféle kikapcsolódási lehetőségek kísérik, mint pl. a Velencére emlékeztető La Isla. A turistaközönség elsősorban az Egyesült Államokból és Kanadából származik, az európai vendégek kicsi de stabil csoportja mellett, Cancún így kb. a földközi-tengeri buliközpontok Mallorca és Ibiza amerikai megfelelője.

2003-ban rendezték meg az Kereskedelmi Világszervezet 5. miniszterkonferenciáját, 2004-ben Cacnún volt a 73. IKPO-Interpol főgyűlésének a vendégadója. 2010. november 29-től december 10-ig itt került megrendezésre az Egyesült Nemzetek 16. klímakonferenciája.

Magyarországi testvérvárosa Temesvár.

Forrás[szerkesztés]

Angelika Heider: Mexiko. 2000 München. ISBN 9783493603934

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Fájl:Commons-logo.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz Raczrobert/Cancún témájú médiaállományokat.