Szerkesztő:Pelczistván

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pelcz István

Élete


Budapesten született 1954. május 23-án. Édesapja, dr. Pelcz János járási fő-állatorvos, édesanyja könyvelő volt Dombóváron.

A dombóvári Ének –Zenei Általános Iskolában végezte alapfokú tanulmányait, ugyanott, a Gőgös Ignác Gimnáziumban érettségizett, 1972-ben. 1974-ben a MÜM. 7-es számú Szakmunkásképző Intézetében mintakészítő szakmunkásvizsgát tett.

A Kaposvári Tanítóképző Főiskolán, ének-zene specializáción tanítói diplomát szerzett 1977-ben. A Népművelési Intézetben karvezetői, a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetemen pedig ének-zene tanári oklevelet. Bizományi becsüsi oklevelét 1990-ben állították ki.

1976-tól Somogy megyében, Kadarkúton tanított ének-zenét. 1980-ban került Zala megyébe. ’82-ig vezette a várvölgyi művelődési házat. Ezután a Keszthelyi Járási Művelődési Központ igazgatója volt. A járások megszűnése után, a keszthelyi Goldmark Károly Művelődési Központba került módszertani csoportvezetőnek, majd a Városi Tanács közművelődési felügyelője lett. Ezt a munkakört 1983 és ’85 között látta el. A város, és a városkörnyék 37 községének közművelődési-, és közgyűjteményi intézményeit felügyelte.

1981 és 1991 között a keszthelyi Vajda János Gimnázium óraadó tanára volt. Hetven fős női karával, húsz fős vegyes kórusával, két alkalommal nyert arany oklevelet az Éneklő Ifjúság rendezvényein, három alkalommal ezüst, két ízben arany oklevéllel jutalmazták kórusainak munkáját a Középiskolás Helikoni Ünnepségeken.

Négy évig – 1986-1990 – a Helikon Kastélymúzeum konferenciaközpontjának vezetője volt.

Munkái mellett1987-től indította el a Pelcz Galériát, mely műkereskedelemmel foglalkozott. Három évvel később alapította meg a Fuga-P. Bt.-t amely műtárgyak restaurálását és kiállítások építését végezte.

Több múzeumi kiállítás építése kapcsolódik cégéhez, a Dunántúlon. (Zalaegerszeg, Göcseji Múzeum: Központok a Zala-mentén, Nagykanizsa, Thúry György Múzeum: Várostörténeti kiállítás, Kölked: Gólyamúzeum, Szekszárd - Bárányfok Puszta: Élet az ártéren, Segesd: Falutörténeti kiállítás stb.)

Újságírói, szerkesztői tevékenysége is jelentős szerepet játszik életében. Közel fél évtizedig jelentek meg írásai a Monitor magazinban, melynek egy ideig helyettes-főszerkesztője is volt. Főszerkesztő ként jegyezte a PONT. MOST Magazint. Éveken keresztül szerkesztette a Helikoni Újságot.

Pappné Beke Judittal elkészítette a Keszthely város emléktáblái és köztéri alkotásai c. kötetet (2006), szerkesztette a Helikon 50-et (A fél évszázados Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Könyve) kötetet (2008), szerzője az A csicsóka c. könyvnek, a helyi lapok mellett novellái jelentek meg a Keszthelyi múzsa c. antológiában, több alkalommal a Hévíz c. irodalmi folyóiratban, az Agria irodalmi lapban (2012).

Szerkesztőtársával, Papp Péterrel 2016 óta adja ki a NYUGAT-BALATONI KALENDÁRIUM - ot. Saját írásaik mellett a régióban élő, és az ahhoz kötődő kiváló szerzők írásait osztják meg olvasóikkal.

Tíz éven át a nyári hónapokban rendezett a Balatoni Múzeumban kiállításokat kortárs művészek alkotásaiból, közel 70 alkalommal. Ugyanitt, a Magyar Keramikusok Társaságával és a befogadó intézménnyel közösen, 1997-ben hoztak létre kerámia-gobelin biennálét, PELSO címmel. Itt, kétévente átlagosan száz művész állítja ki munkáit azóta is.


Magánélete:

1976 óta nős, felesége Náfrádi Sarolta, tanító. Leánya, dr. Pelcz Katalin nyelvész, a PTE. oktatója.

Unokája Júlia 2006-ban született.


Tagságai:

1999-től, 2019-ig volt a Simándy József Baráti Társaság Egyesület titkára, 2002-től az Újkori Középiskolai Helikoni Ünnepségek Felügyelő Bizottságának tagja, 2004-től a Keszthely Város Köztéri Műalkotásaiért Alapítványnak kurátora. Ugyanebben az évben bízta meg a város önkormányzata, a Balaton Fesztivál Alapítvány hivatalos képviseletével.


Megjelent művei:

Pappné Beke Judittal elkészítette a Keszthely város emléktáblái és köztéri alkotásai c. kötetet (2006), szerkesztette a Helikon 50 (A fél évszázados Újkori Középiskolás Helikoni Ünnepségek Könyve) kötetet (2008), szerzője az A csicsóka c. könyvnek, a helyi lapok mellett novellái jelentek meg a Keszthelyi múzsa c. antológiában, több alkalommal a Hévíz c. irodalmi folyóiratban, az Agria irodalmi lapban (2012).

Szerkesztőtársával, Papp Péterrel 2016 óta adja ki a NYUGAT-BALATONI KALENDÁRIUM-ot. Saját írásaik mellett a régióban élő, és az ahhoz kötődő kiváló szerzők írásait osztják meg olvasóikkal.