Szerkesztő:Oszoli Annamari/munka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

1. Béla rövid bemutatása Az Ister-Granum Eurorégió azon települései közé tartozik, amely jelentős turisztikai vonzerővel rendelkezik. Fekvése szempontjából könnyen megközelíthető. Természetföldrajzi adottságai bár nem olyan jelentősek, mint Nagybörzsönyé, ennek ellenére szép környezetében helyezkedik el. Elsődleges turisztikai vonzerejét a kultúrturizmus jelenti – amely főként a felújított kastélyának köszönhető – de híres borvidék is egyben. A település messze híres borvidék, a rajnai rizlingje díjazott termék. Béla a rendezvények és kulturális élete révén is érdemes a bemutatására. Béla Nyugat-Szlovákiában, a Nyitrai kerület Érsekújvári járásában fekszik. Gazdag természetföldrajzi adottságokkal rendelkezik.

2. ==Fekvése== A Duna menti dombvidék lejtőin terül el, a Garam és az Ipoly dombvidékének magaslatai, és a folyamvidékek sík területeinek változása miatt sokféle és változatos vidék. A település nagyon jól megközelíthető, az Érsekújvár - Párkány útvonalról való letéréssel, vagy a Komárom- Párkány útvonalon egy kis letéréssel Muzsla községnél. A közelben, 9 km-re található Párkány, ahonnét a Mária-Valéria hídon át lehet jutni Esztergomba is. Béla több nagyobb várostól is csak 45-50 kilométernyi távolságra van: Komárom, Érsekújvár. Budapest is könnyen elérhető, a magyar főváros csupán 60 km-re van Bélától. Béla településről szóló első írásos emlék 1138-évi dömösi prépostság alapítólevelében található. Ezzel Szlovákia egyik legöregebb településeként tartható számon. 1732-ben a falu Terstyánszky József tulajdona, majd több tulajdonost mondhatott magáénak az évek során.

3. A bélai kastély

 A Béla büszkesége a kastély, 1864-ben Fellere Antal tulajdonában volt. A legutolsó tulajdonos báró Ullmann Adolf, aki 1945-ben családjával menekülni kényszerült, s a kastélyt elkobozta tőle az állam. 2000-ben újra visszakerült a család birtokába. Ullmann György unokája, gróf Ilona von Krockow visszavásárolta, majd átépítette a romos állapotban álló kastélyt. 


 3.1. A faluba érkezőt rögön lenyűgözi a felújított, barokk kastély pompás látványa.  A kastélyt körülölelő rendezett park a szökőkúttal, a teniszpálya még látványosabbá teszi az összképet. Béla település történetét mindig is befolyásolta a kastély, s legutóbbi tulajdonosai, az Ullmann család. A kastély írásos emlékei az 1730-as évekig nyúlnak vissza, amikor az első építője, Midasi Tersztyánszky János letette az alapkövét. Őt az évtizedek alatt több tulajdonos is követte, míg végül 1910-ben báró Ullmann Adolf vásárolta meg, s az ő leszármazottai birtokában volt egészen 1945-ig, míg az állam elkobozta.

A kastély ismét az Ullmann család birtokában van. 2007-ben fejezték be a teljes rekonstruálását. Jelenleg a kastély az elsődleges, fő vonzerejét jelenti a településnek. Szobái, szalonjai, és termei, ezen kívül konferenciákra és üzleti tárgyalásokra is alkalmas termei nemzetközi színvonalúak, főleg igényes vendégek számára. Jelenleg a kastély számos színvonalas szolgáltatásokkal várja a vendégeket. Legfőképp üzleti és politikai rendezvényeknek, konferenciáknak, üzleti megbeszéléseknek ad otthont. Kifogástalanul berendezett, kényelmes és minden igényt kielégítő tárgyaló és konferenciateremmel rendelkezik, ahol gyönyörű, impozáns környezetben fogadhatja az üzleti partnereit bármilyen nagy és kisebb vállalat.


 3.2. Béla turisztikai vonzereje

A települést elsősorban a gyönyörűen felújított, barokk kastély, és minőségi szolgáltatásai, ezen kívül a kiváló minőségű bora, a rajnai rizling teszi érdekessé, és egyben vonzóvá a turisták számára. Az olyan másodlagos turisztikai vonzerők, mint a szép környezet, a festői Duna melléki táj, s a jó megközelíthetőség csak fokozzák Béla vonzerejét. A Kovácspataki-dombvidék természetvédelmi terület. Turistaösvényeken át járhatja be a túrázó, s nagy érdeklődés van a vidék iránt. Gyönyörű kilátás nyílik a Duna és a Garam folyó találkozására, mivel Párkánytól nem messze, a három folyó – a Duna, a Garam, és az Ipoly – összefolyása csodálatos látványt nyújt. Méltán nevezik a három folyó régiójának. A Garam és az Ipoly itt folyik a Dunába