Szerkesztő:OrsolyaVirág/jegyzet

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

meló...[szerkesztés]

Jó reggelt! ;)

2 dolog, csak hogy ne unatkozz:

1, most hogy kész vannak a Felhasználási feltételek, nem raknád be a linket minden lap aljára? Mert per pill az angolra mutat a link, ami elég vicces... :O

2, most vettem észre, hogy még mindig létezik: Wikipédia:Felhasználók (kész), Wikipédia:Szerkesztői lap, Wikipédia:Felhasználók kitiltása! :O

Ezeket szerintem meg kéne szüntetni, hiszen ez képzavar, ez itt mind "szerkesztő" kéne csak hogy legyen, mint ahogy mindegyik arra van átírva. Itt az olvasó a felhasználó, nem mi! :) De ez már párszor le lett zongorázva. Tudnál intézkedni ez ügyben? ;) Köszi, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. október 16., 00:09 (CEST)


Námbör van megoldva! Hát nem gyönyörű? ;) pusz, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. október 17., 23:48 (CEST)

Hát szép jó reggelt! :PP Mi újság? – OrsolyaVirágHardCandy 2009. október 18., 15:56 (CEST)
Ó, csak most látom! :O Nagy puszi, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. október 18., 16:51 (CEST)

Látom nem unatkozol! ;) Neked; nehogy kiess a lendületből! ;) Feltétlen nézd meg! – OrsolyaVirágHardCandy 2009. október 19., 18:32 (CEST)

Megnéztem... Tényleg elképszető... Bár néha az járt a fejemben, hogy ez nem Madonna, hanem egy 25 évvel fiatalabb alter-egó... Nagyon néztem, és a határőr ezt mondatta velem :) – Burumbátor Hyde Park Corner 2009. október 20., 07:42 (CEST)
Örülök, hogy megnézted, remélem tetszett! Hidd el nekem, én láttam élőben és közelről simán kinéz 40-nek! Ami abszolút pozitívum! Ha esetleg kiváncsi vagy rá, otthonról küldök neked képeket. Hihetetlen amit művel a színpadon, és élőben látni őt olyan más volt és sokkal elképesztőbb! ;) pusz, – OrsolyaVirágHardCandy 2009. október 20., 08:24 (CEST)

WP navbox[szerkesztés]

Fájl:Fejléc minta.png

Nem tudom ez így OK-e, de a fenti kép nem kompatibilis az én és mások elképzeléseivel. :P Mindegy, az én változatom:

  1. Irányelvek
  2. Útmutatók
  3. Közösség
    1. Közösségi portál
    2. Kocsmafal
    3. Üzenőfalak
  4. Szerkesztés(i feladatok)
    1. Cikkértékelés
    2. Karbantartás
    3. Szócikk inkubátor
    4. Wikipédia inkubátor
    5. Kiemelés
  5. Segítség (Első lépések? Ide mit gondolunk?)
  6. Kapcsolatfelvétel
    1. Alapítvány
    2. Tudakozó
    3. OTRS

És akkor az egyes kategóriák cikket hogyan foguk rendezni? Nekem Timi menüje, mint ötlet tetszik. – OrsolyaVirágHardCandy 2010. február 3., 14:59 (CET)

A Szerkesztő:Bennó/Újmenü lapon folyik az ötletek összesítése. Ahogy a tiédet elnézem, nagyjából nincs különbség. Bennófogadó 2010. február 3., 15:30 (CET)

 megjegyzés Szerintem Bennó allapján folytassátok az összesítést. Egyébként már írtam korábban is, hogy azok a menüpontok csak a minta kedvéért vannak ott, semmi sincs lefixálva, ezért nincs miért „kompatibilitási” problémákról beszélni. Dani vita 2010. február 3., 15:49 (CET)

Timi menüjével van néhány probléma (és ennek semmi köze magához a kinézethez)

  1. Ha egy témakörhöz túl sok hivatkozás van (útmutatók, irányelvek), akkor egy idő után kezelhetetlenné válik ez a lista, míg pl. egy irányelv-kezdőlapot (vagy kategóriánként lebontott irányelvekhez eljuttató-lapok) könnyebb frissíteni.
  2. Túl sok link tárul a felhasználó elé, és pont ezt a linktengert akarjuk elkerülni (1. főcél), ezért rejtjük menükbe. Sokkal áttekinthetőbb lesz az egész. Természetesen a többi kocsmafalra mutató link mindenképpen látható helyen lesz, de irányelveknél már ennek nincs értelme.
  3. Maradhat ki olyan, amit valaki nem gondol fontosnak. Ezt is el szeretnénk kerülni (2. cél), mert ahogy Bennó is mondta, az ilyen módon nem linkelt lapokra senki sem fog rátalálni. Én sem szívesen mászkálnék a Wikipédia névterek kategóriáiban, hogy megtaláljam ezeket, sokkal jobb, ha a menüből, majd ízlésesen, értelemszerűen felépített és magyarázattal ellátott lapokon keresztül találom meg, amit keresek. Ezért kell minden kisebb témakör számára értelmesen felépített irányító lapot létrehozni, és innen indulna ki a felhasználó, visszajutni meg bármikor visszajuthatna ezekhez pl. egy breadcrumb segítségével. Dani vita 2010. február 3., 16:56 (CET)

WP:STIL-be[szerkesztés]

Forma[szerkesztés]

A stilisztika mellett ügyelj a helyesírásra és a külalakra is! Semmi sem néz ki rosszabbul egy enciklopédiában, mint egy hanyagul vagy strukturálatlanul odadobott szöveg. Helyesírás ügyben segíthetnek például a böngészők beépített helyesírás-ellenőrző programjai, illetve a Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás) hozzászólói. A követhetőség és átláthatóság ugyanolyan fontos, mint a cikk tartalma. Figyelj a formára is! Jó struktúra nélkül a cikk veszíthet élvezhetőségéből. A legfontosabbak a címek, az idézetek, a lábjegyzetek és a bibliográfiák külalakja.

Címek[szerkesztés]

A különböző típusú hivatkozott munkák címeit különböző módon kell megjeleníteni. Kurziválni kell minden olyan könyv címét, amelyre utalás történt. Ide tartoznak a teljes regények, színdarabok, naplók, versantológiák és a novellagyűjtemények. Példák: Lotte Weimarban, Rómeó és Júlia...

VERSANTOLÓGIÁRA ÉS NOVELLAGYŰJTEMÉNYRE VKI ÍRJON BE LÉTEZŐ WIKIS PÉLDÁT!

Az önálló költeményeket, amik külön kötetben jelentek meg ugyanúgy kurziválni kell. Petőfi Sándor: János vitéz, Allen Ginsberg: Üvöltés.

Az elméleti művek, folyóiratok, magazinok, novellák, versek, esszék címeit szintén kurziváljuk.

Különböző irodalmi művek sokszor viselik személyek vagy földrajzi helyek neveit: Anyegin, Washington Square. A cikkben mindig jelezni kell a különbséget: ha könyvről van szó, kurziválni kell, ha a személyről, akkor nem.

Idézetek[szerkesztés]

Az idézetek fontos részét képezik annak a bizonyítéknak, amellyel a cikk tényei alátámaszthatók. Az idézeteket a fő szövegtől világosan kell megkülönböztetni. A rövidebb, egy szótól 2-3 sorig terjedő idézeteket idézőjelek közé kell tenni.

Rövid lírai idézetekben viszont a sorvégeket ferde vonallal (/) szokás jelölni. Példa: „Szabadság, szerelem! / E kettő kell nekem. / Szerelmemért föláldozom / Az életet, / Szabadságért föláldozom / Szerelmemet.” (Petőfi Sándor)

A három sornál hosszabb idézeteket különálló, új bekezdésben érdemes írni. Ezek az önálló, tipográfiailag elkülönülő bekezdések nem igényelnek idézőjelet. Lásd: Márai Sándor#1980-89 – Sereghajtó évek és halála.

A külalakon túl nagyon fontos, hogy az idézetek pontosak legyenek. Mindig ellenőrizni kell, hogy nem követünk el hibát a szöveg másolásakor vagy összefoglalásánál, hiszen idézeten belül különösen kínosak az elírt szavak. Más szavainak lexikai vagy szintaktikai félretolmácsolása pedig még ennél is kínosabb.

Amennyiben egy mondatnak csak egy részét vagy egy fejezet néhány mondatát akarjuk idézni, úgy elég a kihagyott mondatrészeket három pont (...) beékelésével jelölni. Példa: „Nem tudok most számot adni erről a sorscsapásról. […] Lola úgy képzelte, ha egyikünk elmegy, János majd vigyáz az itt-maradottra. Nem így történt.” (Márai Sándor)

Az idézetek forrását mindig világosan meg kell adni. A cikk maga sokszor világossá teszi, hogy melyik műből idézünk, azonban ahol lehet, meg kell jelölni a pontos szöveghelyet, hogy azt könnyen ellenőrizni lehessen.

Ha egy kritikus írását, gondolalatit közöljük, akkor azt mindenképp jelezni kell.

Lábjegyzetek és bibliográfiák[szerkesztés]

Szerkesztő Stilisztika Forrásolás Illusztrálás Kidolgozottság Összesen Aláírás
OrsolyaVirág 3 2 2 2 11 OrsolyaVirágHardCandy 2010. július 29., 16:47 (CEST)