Szerkesztő:Nyenyec/Zambézi IP-ellenőrzés

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Mivel több kérdés[1][2] illetve panasz [3] [4] [5] is felmerült User:Zambézi IP-ellenőrzésével kapcsolatban, alább röviden leírnám nagyjából, hogy mi történt.

Események a blokkolásig[szerkesztés]

User:Burumbátor kiír egy szavazást User:Data Destroyer adminisztrátori jelöléséről, ahol le is adja az első szavazatot. [6]

Később User:Zambézi is lead egy szavazatot [7]. Mivel nem szokott részt venni a közösségi vitákban, ránézek a szerkesztéseire: utoljára júliusban szerkesztett, elég furcsa, hogy most hirtelen belecsöppen egy szavazásba.

Ránézve a szerkesztéseire eléggé emlékeztet Burumbátorra, de nagyon nehéz elhinnem, hogy Burumbátor csinálna olyasmit, hogy zoknibábot használ csak azért, hogy több voksot adhasson le egy szavazáson.

Emiatt rákérdezek [8].

Válasz: nem tudom mi az a zokni, nem tudom kiaz a Burumbarna... nyenyec, miért kérdezed?

Közben Burumbátor is látja a zoknibábos kérdést, ír Zambézi vitalapjára [9]

Emlékeztetem Zambézit, hogy első szerkesztései között volt Burumbátor lapjának szerkesztése.

Zambézinek felfrissül a memóriája, azt írja, nem ismeri Burumbátort ("Most már emlékszem. Eggyet szerkesztettem azon a lapon is, amert májusban fontos embernek tűnt. De se előtte, se utána, nem szerkaesztettem vitalapját. Igyekeztem saját elképzeléseimre öszpontositani. Baj az az egy szerkesztés? Ki ez a Burumbator?").

Ezen a ponton a következőket tudom:

  1. Zambézi eléggé mellébeszél (vagy nagyon rossz a memóriája)
  2. Burumbátor tudja, hogy Zambézit én zoknizással gyanúsítottam meg
  3. Ha tényleg volt zoknibábozás, akkor ez elég kemény visszaélés (kettős szavazás zoknibábbal), magyarán a gyanúsítás is elég kemény.

Írok egy emailt az adminisztrátoroknak, hogy szerintem Zambézi szavazóbáb.

Az éppen elérhető adminisztrátorokat is értesítem Skype-on: Karmela, Grin, Tgr.

Én épp nem voltam gép mellett; vélhetően én is támogattam volna az ellenőrzést, de lehet, hogy előtte egy privát kommunikációt javasoltam volna az érintettekkel. Utólag így gondolom, de ki tudja, mit mondtam volna. – grin 2007. november 7., 12:08 (CET)

IRC-n El Mexicano és Chery látszik, őket is megkérem, hogy járuljanak hozzá az ellenőrzéshez (ha már a súlyos vád elhangzott, illik alátámasztani, vagy bocsánatkéréssel együtt visszavonni.)

Közben kiírok egy kérést a Wikipédia:IP-ellenőrzési kérések lapra.

Megj.: Az IP-ellenőrzést nem lehet csak úgy hobbiból végrehajtani a jelenlegi szabályok szerint legalább 2 admin, vagy 5 nem-admin felhasználó támogatása kell hozzá.
Néha eltart egy darabig, amíg válasz érkezik (pl. Plágium és KalaT esetében október 20 óta senki nem reagált), emiatt szoktam kérni az elérhető kollégákat más csatornákon is és mivel adminokból elég kevesebbet is összegyűjteni, ezért őket szoktam kérni hasonló esetekben.
Az ellenőrzéseknek ez a módja; teljesen bevett – és szerintem helyes – mód az, hogy az adminisztrátorok véleményét megkérdezzük, és előfordult, hogy az ellenőrzés elmaradt, mert a többi admin nem értett egyet vele. (Ennek ellenkezője is előfordult, amikor a kiírás jogosságát vonta checkuser kétségbe, de most ez nem téma itt.) A kiírás alapján bármelyik checkuser végrehajthatja az ellenőrzést, az eredmény szempontjából nincs különbség: ha nyenyec nem csinálja meg, nekem kellett volna, és ugyanarra az eredményre jutottam volna. Mikor visszaértem ellenőriztem, hogy tényleg csak azon ellenőrzés történt meg, ami a naplóban szerepelt. Itt nem látok sem hibát, sem indokolatlan ellenőrzést, sem összeférhetetlenséget. – grin 2007. november 7., 12:08 (CET)

Befut El Mexicano és Dami támogató aláírása.

Megejtem az ellenőrzést, az eredmény: Zambézi IP-címéről Burumbátor is szerkesztett.

Naplózom az ellenőrzést, Zambézit megjelölöm, mint zoknibábot, blokkolom (csak a felhasználót, az IP-t nem), értesítem a blokkolásról, Burumbátornak is szólok, Zambézi szavazatát érvénytelennek jelölöm.

Fejlemények a blokkolás után[szerkesztés]

Burumbátor kifogásolja, hogy miért nem másik IP-ellenőr végezte az ellenőrzést, illetve azt írja: "(egyébként, Te voltál az egyetlen aki nem tudta... gratulálok!)"

Itt ragadom meg az alkalmat, hogy válaszoljak neki: az IP-ellenőrzés úgy történik, hogy az erre jogosult felhasználó beírja a felhasználói nevet egy szövegmezőbe (meg kell adni indoklást, hogy miért van rá szükség), és a szoftver naplózza a kérést, majd kiírja az általa használt IP-címeket. Ha felmerül, hogy egy IP-ellenőr nem állított igazat az eredménnyel kapcsolatban, meg lehet kérni egy másikat, hogy ellenőrizze ő is az eredményt. Ha Burumbátor, vagy bárki más kétségbe vonja az állításomat, hogy az IP-címek egyezése fennáll, megkérheti Grin-t, vagy KovacsUr-at, hogy ellenőrizze. Ha bennük sem bízik, akkor egy stewardot érdemes értesíten. Amennyiben kiderül, hogy mégsem volt IP-egyezés, akkor szükségesnek érzem majd lemondani az IP-ellenőri jogosultságomról.

Családtag-e Zambézi?[szerkesztés]

Tudtam, hogy User:Beaujolais Burumbátor családtagja és mivel nem tilos a családtagokat mozgósítani egy szavazáshoz, az ő szavazatának érvényességét nem is firtattam.

Burumbátor arra utal, hogy a blokkolt Zambézi a gyereke volt: ember vagy, hogy engem legalább nem blokkoltál, csak a gyereket...

Illetve itt utal arra, hogy családtag volt, akit blokkoltam: [10]

Amennyiben tényleg ez a helyzet, és Zambézi Burumbátor családtagja, nem jogos a blokk, ezért rákérdezek, hogy családtag vagy gyerek-e.

Amennyire én tudom, Burumbátor gyermekei kissé fiatalok még azokhoz a szerkesztésekhez, amilyeneket User:Zambézi csinált felesége pedig már szavazott. Azért nem is foglalkoztam korábban ezzel a lehetőséggel, mert valószínűtlennek, tartottam, hogy saját családtagjuk Wikipédiás felhasználói nevét ne ismernék (főleg miután szerkesztették is a vitalapját). Természetesen nincs kizárva, hogy tényleg családtag, ebben az esetben természetesen akár én, vagy bármelyik másik admin eltávolíthatja a blokkot.

Egyelőre Burumbátor nem válaszolt a kérdéseimre.

Feldolgozatlan fejlemények[szerkesztés]

TODO: összefoglalni.