Szerkesztő:Napkirály/Timothy Laurence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Timothy Laurence
SzületettTimothy James Hamilton Laurence
1955. március 1. (64 éves)
London, Nagy-Britannia
Állampolgárságabrit
HázastársaAnna brit királyi hercegnő
Gyermekeinem születtek gyermekei
SzüleiGuy Laurence, Barbara Laurence
FoglalkozásaKirályi Haditengerésztiszt
IskoláiNew Beacon, Sevenoaks School, University College
KitüntetéseiA királyi viktoriánus rend megrendelőjének parancsnoka
SablonWikidataSegítség

Timothy Laurence (1955. március 1., London, Nagy-Britannia - ) brit királyi haditengerésztiszt, Anna brit királyi hercegnő második férje.

Születése és oktatása[szerkesztés]

Timothy James Hamilton Laurence 1955. március 1-én Londonban született, Guy Laurence és Barbara Laurence második fiaként. Laurence a New Beacon előkészítő iskolán, majd a Kenti Sevenoaks iskolában és az University kollégiumban végezte tanulmányait. Az egyetemen ő szerkesztette a hallgató sajtót, és kapitánya volt a főiskolán a krikett sportcsapatnak.

Karrierje[szerkesztés]

1973. január 1-én indult a tengerészhadapródként, majd 1975. január 1-én pedig alhadnagy lett. Durham elhagyása után a Britannia Royal Naval kollégiumban végezte tanulmányait, és a HMS Aurora küldték. 1977-ben hadnagy is lett. 1978-ban csatlakozott a képzési intézmény HMS Vernonra és a következő évben szolgált az aknakereső HMS pollingtonon. Laurence ezután röviden szolgált a Royal Yacht HMY Britannia második navigációs tisztjeként és 1980-tól 1982-ig a HMS Sheffield megsemmisítő tisztviselője volt. Átvette a parancsnokságot a járőrcsónak HMS Cygneten Észak-Írország 1982-ben részeként a járőröknek. Szolgáltatásaiban a szállítmányokban emlegették. Miután részt vett a HMS Dryad-nál a fő hadviseléséért felelős tisztviselő tanfolyamán Laurencét parancsnokká nevezték ki 1985-ben és a HMS alacrity fregattra küldték. Részt vett az Ausztrál Királyi Haditengerészeten, utána a Tactics pályán a HMAS Watsonon. 1989 októberében a HMS Boxer új frigátjába küldték és 1990-ben parancsnokként vett részt. 1992 és 1994 között, Laurence szolgált a haditengerészeti személyzeten a Honvédelmi Minisztériumban, Londonban. Majd 1994-ben katonai asszisztensnek nevezték ki a Secretary of State for Defensén. Laurencét 1995-ben kapitánynak nevezték ki és 1996-ig a HMS Montrose parancsnoka volt, valamint a fregattszegély kapitányának nevezték ki. 1997-ben visszatért a Honvédelmi Minisztériumhoz, először a haditengerészeti személyzethez, majd 1998-tól a promócióhoz, utána az 1998-as stratégiai védelmi felülvizsgálat végrehajtó csoportjának tagjaként. Ezt követően a vegyes szolgálatparancsnokságra és a személyzeti főiskolára küldték 1999-ben. 2001-től 2004-ig visszatért a Honvédelmi Minisztériumba, a haditengerészeti erőforrások és programok igazgatójának. Laurencét előléptették altengernaggyá 2004-ben és kinevezték a Védelmi önkormányzat vezérigazgatójává. 2009-ben a brit kormány tulajdonvagyonkezelő közösségének szakmai vezetője lett. 2010-ben visszavonult a haditengerészettől. Laurence 2015 óta az angol Heritage Trust elnöke és az Nemzetközösségi hadviseleti bizottság alelnöke.

Házassága[szerkesztés]

Laurence 1986-ban találkozott Anna hercegnővel, II. Erzsébet brit királynő és Fülöp herceg egyetlen lányával, amikor hallgatták, hogy Mark Phillips elválni készül a Anna hercegnőtől. Utána már Laurence és a hercegnő sokat levelezgetnek, miután Mark Phillips elváll, Laurence és Anna hercegnő eljegyzik egymást és összeházasodnak, de viszont gyermekük nem született. Laurence ekkor nem kapja meg a királyi hercegi címet.

Források[szerkesztés]

[1]Thimothy Laurence on the IMDB