Szerkesztő:NCurse/Archív8

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Türelem! Mindjárt lesz tartalom is, csak félkészen nem mondok rá mentést. --GáBorg

Magyar nyelvű lapok[szerkesztés]

Szia!

Csak azért vettem ki a "magyar nyelvű lapok" feliratot, mert úgy véltem, hogy a magyar nyelvű Wikipédiában ez az alapértelmezés; ráadásul lejjebb úgyis meg van jelölve, hol kezdődnek a nem magyar nyelvűek. De lehet, hogy neked van igazad. Adam78 2006. június 9., 14:10 (CEST)

Iagzából annyira nincs jelentősége, csak nagyon el akartam különíteni az angol lapoktól, mert a magyar linkektől rengeteg segítséget kaptam. De mind1 amúgy. :) NCurse üzenet 2006. június 9., 14:40 (CEST)

Világörökség műhely[szerkesztés]

üdv. megtennéd, hogy átmozgatod a műhelyt wiki névtérbe? :) köszönöm. thorpe85 2006. június 9., 18:52 (CEST)

main article[szerkesztés]

Szia.

Az angolban van a main sablon, ami a hosszabb összefoglalók fejezetei elején a részletes szócikkekre utaló sablon. Nálunk melyik ez a sablon? Megnéztem pár cikket, sablon sehol, de össze-vissza stílusban megy ez. De nem szeretném tovább növelni a kuszaságot. Péter 2006. június 9., 18:57 (CEST)

Azaz :{{Főcikk|valami}} NCurse üzenet 2006. június 9., 19:00 (CEST)

Szavazás az átírásról[szerkesztés]

Kedves NCurse! Megtennéd, hogy összesíted majd a szavazás eredményét? Szerinted most mi a teendő, a pinjin ügy eléggé döntetlenre áll. --Adapa 2006. június 9., 19:16 (CEST)

Időseknél enyhe B12-vitaminhiányban az ajánlott napi bevitel kétszázszorosát kell adni[szerkesztés]

Referátumok 2006;3 InforMed

A 70 év feletti betegek körében a napi ajánlott bevitel több mint 200-szorosát kell adni B12-vitaminból egy enyhe hiány pótlására, állítják holland kutatók az Archives of Internal Medicine május 23-i számában.

A szerzők elmondták: a nagy dózisú oralis kobalamin-pótlás legalább olyan hatékony, mint az intramuscularis injekció. Azonban nem tudjuk, hogy alacsonyabb dózisok milyen hatással vannak a vitaminhiányra és annak plazma-markereire.

A kettős vak vizsgálat során a kutatók különböző mennyiségű oralisan bevitt cyanokobalamin hatását vizsgálták a B12-vitaminhiány biokémiai markereire 120 idős egyénnél. Az enyhe B12-hiányban szenvedő résztvevők 16 héten át naponta 2,5, 100, 250, 500, és 1000 mikrogramm cyanokobalamint kaptak. A vizsgálat során azt a dózist keresték, amelyik a plazma metilmalonilsav-koncentrációjának becsült maximális csökkenésének legalább 80-90 %-át elérte.

A 2,5, 100, 250, 500, és 1000 mikrogrammos vitaminpótlás hatására a plazma metilmalonilsav-koncenrációja átlagosan 16, 16, 23, 33, illetve 33 %os csökkenést mutatott. Az elképzelhető legnagyobb csökkenés 80-90 %-ának eléréséhez naponta 647-1032 mikrogramm cyanokobalaminra volt szükség.

A vizsgálat legfőbb korlátai, hogy nem veszi figyelembe a B12 vitamin eltérő felszívódását idősekben, illetve, hogy nincsenek egyértelműen meghatározva a B12-hiányra utaló laborértékek.

A szerzők szerint a legalacsonyabb orális dózis az enyhe B12-hiány pótlására több mint kétszázszorosa a javasolt napi bevitelnek, ez ugyanis körülbelül napi 3 mikrogramm. A jelenleg folyó nagy dózisú orális kobalamin-terápiát vizsgáló klinikai kutatások elsősorban a kognitív funkció és a depresszió változását értékelik. Amennyiben ezek során kiderül, hogy a B12-hiány ok-okozati összefüggésben van a kognitív funkciózavarral és a depresszióval, illetve, hogy ez a hatás reverzibilis, a B12-hiány korrekciója nagy jelentőségűvé válhat.

Forrás: Older Adults May Need B12 Dose More Than 200 Times the RDA to Normalize Mild Vitamin Deficiency Arch Intern Med. 2005;165:1167-1172 - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. június 10., 19:15 (CEST)

Man of the match[szerkesztés]

A hivatalos honlapról veszem az információt. Konkrétan innen: [1] Péter 2006. június 10., 20:41 (CEST)

Hogy sikerült[szerkesztés]

? --Burumbátor 2006. június 16., 15:50 (CEST)

Megvan a második szigorlatom is egy 4-sel. :)) Királyság... Már csak 3 vizsgám van, 1 szigorlattal, de azt szeretem. Szal eddig úgy haladok, ahogy terveztem. Most 1 nap pihi, aztán újból munka. Izgalmas időszak ez... :) Veled mizu? Nyílik-e még a kalasnyikov odaát? :) NCurse üzenet 2006. június 16., 15:52 (CEST)

Nyugi van, a hegyek egyre szebbek. Talán egy kis Töröko., hegyoldal jurtában, egyébként meló. Gratulálok a nehézségekért, előbb-utóbb csak orvos lesz belőled is... Láttam már embert, akinek sikerült... :) Hajrá Togo! --Burumbátor 2006. június 16., 16:08 (CEST)

COME ON ENGLAND! :) Köszönöm! Igyekszem, már tervezem nyárom, hogyan fogok felkészülni majdani humángenetikus szaktanácsadó munkámra. :) Szeretnék meddő párokkal, illetve ismert és kevésbé ismert betegségekre való hajlamokkal foglalkozni. Pár napot el tudnék olyan tájakon tölteni, ahol most te vagy. Nyáron belekezdek a japánba. Szeretnék majd ott tölteni egy évet két év múlva. Te jártál azon a környéken (ezalatt Indonéziát értem), milyennek találod ott az embereket? Engem nagyon érdekelnek. NCurse üzenet 2006. június 16., 16:11 (CEST)

Ázsia az semmivel nem hasonlítható össze. Indonézia nem Japán, de az ázsiai légkör, az emberek, a gondolkodásmód nagyon érdekes. Ne egy pár napot tervezz, hanem 3 hetet Japánban. Majd egy év múlva 3 hetet Délkelet-Ázsiában, még egy év és két hét Közép-Ázsiában. Az ember, akit ma a tükörben látsz -- nem létezik többé, más ember leszel. Megéri. Itt Közép-Ázsiában ráadásul egyik odaadó barátod fog neked segíteni a kazah sztyepp, a kirgiz őshaza, Türkménbasi és a tadzsik 7950 m Pik Lenina csúcs megérzékelésében, áttekintési lehetőséget nyújtva az afgán hegységekbe. ennél részletesebben ez sajnos nem ide való, grin kivágna az oldalméret terjengőssé tétele miatt :)) --Burumbátor 2006. június 16., 16:31 (CEST)

Ne csigázz, mert most kimegyek. :) Minden érdekel, ami a japánokkal kapcsolatos. Már csak azért is, mert bízom benne, hogy az én munkafelfogűsomhoz haosnló felfogást csak ott fogok lelni. Kis hazánkban soha, az tuti. De először a nyelvvel kell megbírkoznom. :) NCurse üzenet 2006. június 16., 16:40 (CEST)
Azér nem tuti.. Csak egy picit körülményesebb...:(--Godson 2006. június 16., 16:50 (CEST)
Ha például az évtizedek óta éhbérért kulizó, lenézett magyar pedagógustársadalomra tekintesz, akkor találhatsz Magyarországon is elég munkamániást. Bár igaz, ez a nemzedék (az én tanáraim) lassan nyugdíjba megy, és megjelenik az a fajta, aki megbuktatja a gyereket, majd felajánlja neki, hogy ötezer forintos óradíj fejében egész nyáron át tanítja ... 1de ez a fajta penész alapvetően azért tenéyszik, mert rothadás van. Gubb     2006. június 16., 16:59 (CEST)

Sokkal komolyabb irányba ment el a vita, mint kellene. Godson (hát élsz?), Gubb, azér' ugye abban egyetértünk, hogy egyensúly kell az életben. Lehet dolgozni, de rá kell jönni arra a pillanatra, amikor lassítani kell. Nem abbahagyni, csak lassítani. Így tartható fenn a folyamatos termelési vágy a folyamatos pihenési vágy mellett, nem kell látványos kivonulásokat (majdnem kiborulásokat írtam) produkálni. NCurse, Japánban olyan társadalmat találnál, ahol emberek éjjel 11.30-kor meghalnak a metrón a túldolgozottság miatt. 45 éves korban. Ez nem lehet a célod, bár az Isten tartsa meg a lánglelkűségedet, szükség van olyanokra, akik életre hergelik a tespedt magyar ifjúságot. BUT, there IS tomorrow! Ezt ne feledd. Ha ide jössz, itt ennek az ellentettjét találod, itt "csak én csak ma csak azonnal" van, ebbe hal bele a társadalom. Néha jó, ha az úttesten átbotorkáló öregek előtt egy kicsit lassítunk, hadd érjenek át. Itt átmennek rajtuk... --Burumbátor 2006. június 16., 18:14 (CEST)

Értelek. Próbálom megtalálni a középutat. De nekem szimpatikus ez az ottani felfogás, valszeg azért, mert itt az ellenkezőjét látom. Itt, ha van egy ötletem, abból immel-ámmal lesz valami, hacsak nem sajátkezűleg csinálom meg. Abba meg bizony bele lehet fáradn. De nem hagom ki Japánt, annak is a vidéki részére vagyok kíváncsi, nem a nagyvárosokra. :) NCurse üzenet 2006. június 16., 20:52 (CEST)

Jaj! Nehogy kritikaként fogd fel amit írtam! Az olyan fiatal emberek mint Te előbb utóbb változást hoznak, és erre nagyon nagy szükség van. Még félve mondom, mert tanulnod kell, de jön egy időpont, amikor meg kell tanulni motiválni. Naggyon nehéz!!! Elérni, hogy más emberek valamilyen oknál fogva megtegyék azt, amit mondasz nekik.

Japán ide nagyon messze van, és nagyon-nagyon érdekes része a világnak. A falusi Japán szinte riasztóan bonyolult, olyan elvárásoknak kell megfelelni, az ottani kultúra olyan szintű ismeretére van szükség, hogy nagyon sok előkészületet javasolok. A helyi közösségeket nem szabad megsérteni. Persze, itt is egy józan ész által diktált szabály prevails: hajtsd le a fejed. Mint a búza vs. a buzogány. Érted: a teli-fejű búza lehajtja a fejét, míg az üres, csak pillét tartalmazó buzogány büszkén meredezik...

Ha félúton meg akarsz állni, tudod, hol találsz. :)))) --Burumbátor 2006. június 16., 21:16 (CEST)

Bocs[szerkesztés]

hogy beleszólok: Először is gratulálok (Dr) NCurse (mint wikipédista)... :-) kollégának. Másodszor had mondjam el, hogy a fenti magsröptű beszélgetést érdeklődve olvastam, és én nem csak hogy megértem B-t, de majdnem az egész életemet így éltem le. Ez adottság, Ő így érzi jól magát, neki nem teher a munka. Nem akarom megijeszteni, de csak nagy önuralommal lesz képes ezt mérsékelni. Persze nem kellemes amikor az emberre rásütik a "munkamániás" jelzőt, de én tapasztalatból tudom, hogy van ennél rosszabb is. Aztán a 50. évemhez közeledve már (engedve az erőszaknak), én is elkeztem lassulni. Most pedig 10 évvel később, már lustának vagyok mondható. (vagyis nem kell 45 évesen belehalni.)

Egyetértek Burummal, kellenek az ilyen (mondjuk ki: megszállott) emberek, csakhogy pejoratív jelzők helyett, (bár általában nem vágynak rá jobban mint mások), dícséretet, elismerést érdemelnek.

Terveidhez sok sikert jó utazást kellemes pihenést, élményekkel, tapasztalatokal gazdag hazzatérést kívánok. - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. június 18., 07:17 (CEST)

Köszönöm! :) A Dr-hez még kell 3 évecske... Az utazást, meg éppen az egyetem miatt, kb 1-2 év múlva tervezem. De semmiképpen sem mondok le róla. Szóval te lustává váltál. Ugyebár ezt mutatja a Wikikönyvekes 7000 szerkesztésed. :) Kellemes hétvégét neked is! NCurse üzenet 2006. június 18., 07:32 (CEST)

Válasz: Ha ezt 10 évvel korábban teszem, akkor fele ennyi dő alatt 3 x ennyi szerkesztésem lett volna. :-) Ez nem vicc! A vállalati rendészek jelentései alapján, a vezérigazgatóm, udvarias levélben megkért, munkajogi problémákra hivatkozva, hogy legkésőbb 18 órakor hagyjam el a munkahelyem. Ígaz a levél végén (enyhítésül) megköszönte az eddig végzett munkámat. :-))) Erre varjá gombot... - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. június 18., 07:57 (CEST)

Újraolvastam. Nagyon bízom benne, hogy szösszeneteimből SEMMI pejoratív jelző vagy bírálat nem volt kiérezhető. Ha igen, megkövetlek érte. Hajrá Togo! --213.145.137.134 2006. június 18., 07:55 (CEST)Ez a fránya ló, mindig ledob... :) --Burumbátor 2006. június 18., 07:56 (CEST)

Úristen, nehogy félreértsd már, nem rólad van szó, sőt igazából senkiről személyesen, ahogy lentebb KeFe által írva vagyon. :) NCurse üzenet 2006. június 18., 09:12 (CEST)

Én nem a jelen üzenetre, hanem a való életben, főként a kollégák részéről, általában az érintett személy hátamögötti jelzőkről beszéltem. - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. június 18., 08:03 (CEST)

Csillagászati színképelemzés[szerkesztés]

A commons linkeket a külső hivatkozások közé gondoltad, hogy betegyem?SzDóri 2006. június 16., 16:25 (CEST)

Igen! Az sokat emel a cikk fényén. NCurse üzenet 2006. június 16., 16:30 (CEST)

licensz[szerkesztés]

A kép a http://www.strana-smer.sk/ honlapról származik. A logo a pártról készült anyagoknál felhasználható?!

Bizonyítékokon alapuló vitaminterápia?[szerkesztés]

A hit – mint tudjuk – hegyeket képes megmozgatni. Nem tűnik bizonyítottnak ugyanakkor, hogy a vitaminok és nyomelemek a fogyasztók rendíthetetlen hitén túl valóban gyógyhatásúak-e. Ebben a témakörben csupán elenyésző számú klinikai vizsgálat foglalkozik a vitaminok és nyomelemek krónikus betegségeket és egyéb egészségkárosodást megelőző hatásával. Ráadásul az amerikai National Institute of Health most e készítményekkel kapcsolatban szigorúbb szabályozást, illetve a táplálék-kiegészítők FDA általi felügyeletét javasolta. Utóbbi javaslat azonban jelenleg túlzásnak tűnik, és aligha fogják egyhamar megvalósítani.

Lássuk tehát inkább, hogy mire van egyáltalán bizonyíték:

  • menopauzán túl lévő nőknek, osteoporosis megelőzésére javasolt a kalcium és D vitamin kombinált szedése.
  • A National Institute of Health szakértői ugyancsak megerősítették az egyesült államokbeli Centers for Diesease Control azon javaslatát, miszerint a fogamzóképes korban lévő nők szedjenek naponta folsavat.
  • Az életkorfüggő macula-degeneráció bevezető tüneteit mutató, nemdohányzó felnőtteknek antioxidáns szerek és cink szedése javasolt.

Abban a szakértők egyetértenek, hogy a vitaminok legváltozatosabb keverékeinek kritikátlan szedésétől sok haszon nem várható. Igaz, káros hatásuk éppoly kevéssé bizonyított…

Webisztán[szerkesztés]

Azt hiszem, mindenben egyetértek veled, amit a Webisztában írsz, de meg kell jegyeznem, hogy ez leginkább demagógia:

"Több tíz-meg százezer ember csak nem lehet balga, h világszerte ezt szerkeszti" – Tudtommal Hitlert is tömegek léptették hatalomra. – Vagy egy köznapibb példával élve: azok is mind lehettek balgák, akik beleegyeztek, hogy a városokban az autók az emberek orra alá fújják a füstöt. A középkorban a szilárd szemetet öntötték az utcára, az újkorban meg a légneműt. Micsoda előrelépés...

Persze a fordítottja is igaz: az elenyésző kisebbség sem feltétlen téved. Például J. S. Bach sem lesz attól rosszabb, hogy manapság a legtöbben nem az ő zenéjét hallgatják.

Mindez szocializáció, divat és manipuláció kérdése. A tömeg csak tömeg, a többségi véleményből semmi objektív következtetést nem lehet levonni, csak társadalomlélektani szinten. A tömeg erkölcsileg vagy faktuálisan semmit tud legitimálni vagy illegitimálni, csupán jogi téren. (Ebből adódik persze az is, hogy a demokrácia sem ideális intézmény, csak eddig nemigen találtak jobbat.)

Csak azért írtam, hogy ilyennel én a helyedben nem érvelnék. Más kérdés, hogy a Wikipédia szerkesztői többnyire valóban nem buták, de ennek semmi köze ahhoz, hogy tízen vagy tízmillióan vannak. Adam78 2006. június 19., 13:30 (CEST)

A Wikipédia a tisztes középszer tenyészhelye. Se le, se föl. A magyar wiki még priférikus jelenség, ezért még megtűretnek benne a középszert meghaladni képes szerkesztők olyan speciális témákban, amihez a többségnek lövése sincs. (Pl: NCurse és Adam78...) Ahol viszont egy témához már elég sokan éreznek vénát, ott bezárul a lehetőség a közepest jelentősen meghaladó alkotások (és alkotók) előtt. Ahogyan nő a létszám, úgy terjed és válik egyre lerázhatatlanabbá a "közvélemény zsarnoksága". "ZAGYVASÁG KI!" - nem erről szól a "javítások" és szavazások elsöprő többsége? Súlyos tévedés ezt a jelenséget elitizmusnak, vagy éppen anti-elitizmusnak nézni. A Wikipédia - kifejlett formájában - a tömeg önigazolása, a tömeges ön- és világképigazolás. Elközéposztályosodott társadalmakban az eltömegesedett középosztályé.--Godson 2006. június 19., 14:24 (CEST)
Köszönöm, h ezt leírtátok. Ádám: jogos, figyelni fogok erre, valszeg most már nem írnám ugyanazt, csak sajnos egyetlen dolog tud kibújatni a bőrönből, az igazságtalanság. Ez az elitizmus emlegetés meg ismerős nekem valahonnan. Vagy valaiktől. :) NCurse üzenet 2006. június 19., 18:02 (CEST)

Vandál[szerkesztés]

A Wikikönyvekben - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. június 20., 06:50 (CEST)

Gubb megelőzött. :) NCurse üzenet 2006. június 20., 10:38 (CEST)

Elektron cikk[szerkesztés]

Megindokolnad kerlek, hogy miert allitottad vissza az elektron cikket a korabbi valtozatra? A szinkrotronos resz valojaban nem tartozott oda, a bevezeto bekezdes pedig igy kevesebb informaciot tartalmaz. – Aláíratlan hozzászólás, szerzője 194.102.147.121 (vitalap | szerkesztései)

194.102.147.121: Tulajdonkeppen volt nekem regebbrol egy regisztralt felhasznalom, csak beletellett egy idobe, amig elohalasztam a jelszot hozza :). Igazad van, valoban ugy erdemes ezt csinalni, ha belepek szerkesztes elott. Szhorvat 2006. június 21., 14:48 (CEST)

Fontold meg![szerkesztés]

User:Tgr/PR műhely Pártoló tag felvetése...--Godson 2006. június 20., 18:37 (CEST)

Azt miért oda kellett írni? És miről is van szó? Kicsit nehéz a felfogásom 20-30 patogén féreg megtanulása után. :) Amúgy nem zárkózom el. Ja, és debreceninek vallom magam. :) NCurse üzenet 2006. június 20., 18:53 (CEST)
re utolsó mondat: ne légy ilyen kegyetlen magadhoz :))) szép az enwikis portálod amúgy. – Alensha (üzenet • műveim) 2006. június 20., 19:11 (CEST)
:))) Egyébként köszönöm! NCurse üzenet 2006. június 20., 19:17 (CEST)
Tgr rövid és velős, valamint Burumbátor némileg csavarosabb kérdéseire jelentősen bővült a téma: User:Godson/Párty--Godson 2006. június 22., 11:33 (CEST)
20 perce azt olvasom, mert nem bírtad volna rövidebben összefoglalni. :)) Még mindig érdekel a dolog... NCurse üzenet 2006. június 22., 11:36 (CEST)
A parlagi fórumvakkantóst jobban csípnád???--Godson 2006. június 22., 12:05 (CEST)

2001:Űrodüsszeia[szerkesztés]

Annakidején volt egy kis kavarodás a cím körül, Te mozgattad át. Jelenleg két átirányítás van rá: „2001 – Űrodüsszeia”, „2001: Űrodüsszeia”. Nekem megvan az összes könyv magyarul („Arthur C. Clarke teljes űrodisszeia univerzuma”). Namost, abban a regénycímek így alakulnak: 2001. Űrodisszeia (2001: Space Odyssey), 2010. Második űrodisszeia (2010: Odyssey Two), 2061. Harmadik űrodisszeia (Odissey Three), 3001. Végső űrodisszeia (3001 The Final Odyssey). Szerinted átmozgassam a cikket „2001. Űrodisszeia” névre, vagy ne növeljem a kavarodást? (Azért ide írtam mert a cikk vitalapja nem gyors módszer:) – Glanthor  2006. június 21., 18:27 (CEST)

Hú, ilyen címen még nem is hallottam. Sztem átmozgatásokat megér, de maradjon a mostani címen, tehát az i-betűseket mozgassuk a mostani címre. Mik vannak... :) NCurse üzenet 2006. június 21., 20:27 (CEST)

De azért egy szóköz kéne a kettőspont után. --Tgr 2006. június 21., 21:13 (CEST)

Nem ártana, de olyan néven létezik a cikkre átirányítás, meglévő lapra meg csak admin mozgathat át ha jóltudom. – Glanthor  2006. június 22., 13:51 (CEST)

Re:Gyurcsány kép[szerkesztés]

Nem tudom eldönteni, hova tartozik. Ha senki sem, akkor inkább töröljétek, bár szerintem értékes, és érdemes lenne megtartani. Gubb     2006. június 22., 11:02 (CEST)

Tedd cc-be. Bárki felhasználhatja, nem? NCurse üzenet 2006. június 22., 11:08 (CEST)
Nem tudom. A saját fotóm, viszont a plakáton lévő kép nem az enyém. Mióta a Commonsból töröltek egy Eiffel-tornyot ábrázoló képet, mert a megvilágítás látványa cégtulajdon, azóta semmilyen jogi dologban sem vagyok biztos. De beteszem. Gubb     2006. június 22., 11:12 (CEST)

Vakáció[szerkesztés]

Please nyilatkozni: személyes kereszt-keresztelőre számíthatok-é július elején, és hol?--Godson 2006. június 23., 12:32 (CEST)

Július 10-ig vizsgám van. Utána Debrecenben leszek egészen 17-ig, amikor is Bp.-re megyek a Robie Williams koncertre. Utána valszeg néhány napot Pesten töltök. NCurse üzenet 2006. június 23., 14:40 (CEST)

Vér csoport[szerkesztés]

Helyesírási ,és nyelvtani hibáim voltak,vannak,lesznek A kérdésem : Melyik volt a legnagyobb tévedés  ?.... Üdv. ----Joysi 2006. június 23., 13:08 (CEST)] 2006. június 23., 13:06 (CEST)

Mire megkerestem volna a cikket, látom, h valaki megjavította. És nagyon jó a kezdet, de mondok példát a tiédből:
  • Az ismert vércsoportok A,B,AB es a 0-ás ,valamint még a az Rh faktor amelyet először egy majomban mutattak ki ´Macacus rezus´.
Nem, sokkal több ismert van (26); rhezus majom és nem ezzel kezdjük a vércsoport cikket
  • Az Rh faktor jelentősége nagyon fontos .
Ilyet enciklopédiában nem írunk. Erre azt mondja a zsargonunk, h POV (point of view), azaz egy nézőpontot képvisel...
  • Az ókorban míg nem jött Hipokratész nagyon sokan „gyógyítottak“ barbár módszerekkel
Ez még egy fogalmazásban sem menne el.
  • „Jobb adni mint kapni“
nem viccelődünk cikkben.: )

Kiragadtam néhányat, de nagyjából az összes mondatban találtam kisebb-nagyobb hibát. Viszont a cikk mostani formája kiváló alapot nyújt a munkára. Javaslom, feküdjünk neki mi is. :) NCurse üzenet 2006. június 23., 14:38 (CEST)

Felbontás[szerkesztés]

Szia! Látom, 1024×768-as felbontást használsz – ugyanis csak így néz ki jól a Wikipédia:WP oldal táblázata, ami az oszlopok hosszúságát illeti. 800×600-as felbontással, amit én használok, már kevésbé fest jól. De gondolom, az 1024×768-as jóval elterjedtebb, úgyhogy jobb ehhez alkalmazkodni, nem? Adam78 2006. június 24., 21:25 (CEST)

Elterjedtebb, de működnie kell mindennek mindkét felbontásban. Hol tapasztalsz eltérést? NCurse üzenet 2006. június 24., 21:26 (CEST)

A bal oldali oszlop alja nyolc sorral lejjebb van nálam, mint a jobb oldalié. Ha a 800×600-as mérethez akarnám igazítani a látványt, 4 sort átraknék jobbra. Adam78 2006. június 24., 21:29 (CEST)

Ja értem. Nekem meg pont így egál. Megkérdezzük a többieket? Tapasztalsz máshol is ilyen eltérést? NCurse üzenet 2006. június 24., 21:30 (CEST)

Megkérdezhetjük, de ha tudható, hogy az 1024×768-as felbontás az elterjedtebb, akkor úgyis nekem kell alkalmazkodnom. A kérdés talán az lehet, van-e mód arra, hogy mindkettőn egyaránt működjön, ill. hogy legyen-e erről irányelv vagy bármi efféle, hogy elejét vegyük a többség számára hátrányos eredményt okozó változtatásoknak.

A Wikipédia:Mérföldkövek oldalon tapasztaltam még ilyet, ahol a mostani képméret mellett már nem fér el a táblázat, tehát nem a kép mellett, hanem alatta kezdődik el. Adam78 2006. június 24., 21:35 (CEST)

Bocs[szerkesztés]

Igazad van. Megszoktam, hogy új szakaszt az utolsó meglévő szakasz szerkesztésén keresztül nyitok új szakaszt. Egyébként az ötosztályzatos értékelési javaslatomról (Wikipédia:Kocsmafal (javaslatok)) mit gondolsz? --Adapa 2006. június 25., 16:58 (CEST)

Közben láttam, hogy válaszoltál. Akkor szavazás nélkül, úgy tartanád jónak, hogy mindig az adott cikk utolsó véleményezője válasszon osztályzatot (=színt) a szócikknek. És ugyanúgy véleményeket is lehetne mondani? Ez nem fogja nagyon megnövelni pl. az ezres lista oldalát? --Adapa 2006. június 25., 17:04 (CEST)

Nem, mert nem oda kerülne. Vagy allapba, vagy a műhelyekbe. Vagy ennek kell egy külön műhely. Ahol az összes cikket felsoroljuk és jellemezzük, mint a biosz műhelyben (ami nagyon jól működik). Az egyes témákat az egyes témabeli szakértők, érdeklődők dolgozzák fel. Tehát pl én biztos nem fogom értékelni a töris cikkeket, viszont nekifekszek az anatosoknak. NCurse üzenet 2006. június 25., 19:11 (CEST)

Kérlek, a kedvemér', tedd be a színképelemzéses cikket a kezdőlapra javasolt oldalra, a bevezetőszöveggel és a fényképpel együtt. Csak, hogy együtt legyen az egész kép, és könnyebben megtanuljuk az új rendszert (ami mellesleg szuper!!) Kösz, --Burumbátor 2006. június 25., 17:22 (CEST)

Kérdés[szerkesztés]

Kedves NCurse! Az új rendszerrel kapcsolatban az a kérdésem, hogy honnan lehet majd tudni, hogy a kiemelt szócikkek közül melyik volt már címlapon és melyik nem? Ez például amiatt is fontos, hogy javasolni lehessen közülük a címlapra. Hiszen az új rendszer szerint csak kiemelt szócikket lehet javasolni. Ezért szerintem a "Kiemelt szócikkek" oldalon meg kellene jelölni, hogy melyek kerültek már címlapra. Így gondolom azok közül lehet majd választani, amelyek mellet nem lesz ilyen jelölés. A jelenlegi szócikkek tehát mind kapnának ilyen jelölést, de ahogy gyűlni fog azoknak a száma amelyek az új rendszer alkalmazása óta lettek kiemeltek (tehát címlapra kerülés nélkül), úgy egyre több "jelöletlen kiemelt" közül lehet majd válogatni. Jól értem? --Adapa 2006. június 25., 20:26 (CEST)

Jogos, jogos. Igazad van. Csinálok egy sablont, mely a kezdőlapra került cikkek vitalapjára fog kerülni. Viszont sztem az első két hétben úgyis ismétlődni fog valamelyik, mert nem fogunk másfél hét alatt kiemelt státuszt adni egy cikknek. NCurse üzenet 2006. június 25., 21:56 (CEST)

Kiemelt cikkek[szerkesztés]

Szia! Köszönöm az információt, bár nem tartom olyan nagy hibának, ha hiányoznak az ISBN-ek. Filoma 2006. június 25., 22:26 (CEST)

Igazad van, már javítottam is és átírtam. Remélem pár napon belül megoldódik a dolog és visszaírhatom az "ellenzem"-et "támogatom"-ra. :-) Köszi: Filoma 2006. június 25., 22:33 (CEST)

Csillagászati színképelemzés[szerkesztés]

Egy hajszállal beelőztél a kezdőlap cseréjében :) -nagytibi üzen, ? 2006. június 26., 10:20 (CEST)

Láttam, h eseményezel, gondoltam besegítek. :) Ez volt a magyar wikitörténelem leggyorsabb kiemelt cikk-eseménysor kezdőlapos cseréje. :)) NCurse üzenet 2006. június 26., 10:21 (CEST)

Nem szeretnék csalódni benned[szerkesztés]

Azt írtad a vitalapomon:

Már csak azért se várj elismerést, mert itt nem azért dolgozunk. Nem kötelező itt lennünk, időnket áldozni ide, ezért mindenkinek érdemes tudnia, h nem itt kell elismerést szerezni közösségtől. Hanem az életben. Itt örülni kell, h tudást tudunk átadni. Nem egy embernek, hanem igen soknak. L. Google találatok. Ezt az életben elérni igen bonyolult. És ezért a Wikipédiának, magának kell hálásnak lennünk, nem egymásnak. NCurse üzenet 2006. június 26., 09:48 (CEST)

Én nem vártam elismeréset, bár éppen tőletek kaptam az "Arany Wikikönyv díj"-at, a Wikipédiában pedig olvasd el korábbi üzeneteidet, és másokét is, mert nem kértem, de kaptam elismerést a cikkeimért. Kaptam még e-mailban is egy velem hasonkorú kertészmérnőktől is, vagy volt kollégáktól, utcabeli ismerőstől, végül de nem utolsó sorban a családtagjaimtól is. Ennyire nem is számítottam, és talán már túlzásnak is tartom.

Ha neked még ezekután sem jött le, hogy nem az elismerésért dolgoztam, hogy minden szerkesztőt, beleértve IGe-t és Math-ot is megfelelően tiszteletben tartottam, hogy soha nem kértem az elismerést, hogy mindíg a tárgyról, témáról beszéltem, hogy nem sértegettem, anyáztam le senkit. Hogy mindig a jó ötletek mellé álltam, hogy kifejeztem megbecsülésemet egy-egy cikked, vagy ötleted, illetve munkád iránt. Hogy ellenérzéseimet is csak erős kifejezések mellőzésével, inkább javaslatként megfogalmazva próbáltam előadni, hogy javaslataimat általában úgy fogalmaztam meg, hogy azt ne érezd kötelezőnek, vagy kikerülhetetlennek.

Én nem tudom mire vélni a fenti megnyilatkozásodat, csak remélni tudom, hogy nem azért írtad ezeket a szavakat, mert Grin kioktatott ismét benneteket a Wikikönyvekben.

Neked is ajánlom a vitalapom elolvasását, ott elismerés hiányáról szó sincs. Én több elismerést kaptam, mint amire számítottam. És ha nem kaptam volna, nekem ez akkor sem fájna, bár azt elismerem, hogy néha váratlanul, és meglepő módon érkeztek ilyenek. Azt is elismerem, hogy a meglepetésen túl, jól estek, bíztatólag hatottak, miért is titkolnám, ezek emberi érzések, nincs mit szégyelni rajta. Ha nem kaptam volna elismerést, bítztató szót, akkor is tisztában lennék azzal, hogy amit leírtam, nagyjából megfelelnek az elvárásoknak. Később jöhet valaki, aki majd kiegészíti, bővíti. Ahoz hogy az orvosi cikkekhez hozzászóljak, vagy neked segítve új cikket írjak, sokszor több könyvet, ismertetőt, régi újságot, vagy weblapot is átolvastam. Vigyáztam arra, hogy ami nem tartozik szorosan a témához azt ne írjam oda, hogy a cikk önmagában is érthető, nagyobb tudásúak számára bővíthető maradjon. Tudnél példákat mondani, de Te is olvastad ezeket, és akkor jónak minősítetted.

Ezért nem értem mifélé dicsérő szavakra kellene nekem várni, nem értem hogy miért írsz nekem ilyeneket, és nem szeretnék benned csalódni, hogy egy pálfordulással ellenkező véleményt keljen rólad alkotnom. Magyarázd ezt meg valahogy nekem, ha még érdemesnek tartasz rá. Ha nem, hát azt is megfogom érteni. - Üdv. » KeFe « * vitalapom 2006. június 26., 11:24 (CEST)

Az az üzenet DD-nek szólt, nem neked. Egy része sem szólt neked. :) Tudom, mi a gondod Grinnel szmben és értelek és támogatlak. Veld nekem sosem volt, van, lesz bajom. Félreértetted a célpontot., :) Bocs. NCurse üzenet 2006. június 26., 11:27 (CEST)

Ajánlom figyelmedbe a vitalapomon a tegnapi írást, azon belül is a "hülyének nézés" és a "sunnyogás" kitételeket. Valamit te értettél félre, de nagyon. Ha még mindig erre gondolsz, az értéktelen díjatok már nem kell, kínosan érezném magam, ha bizonyos szerkesztők után kaptam volna meg. A metódus viszont roppant bántó volt, ezt el kell ismerned. Data Destroyer 2006. június 26., 11:32 (CEST)

Még most sem a lényegről beszélünk, hanem arról a hülye díjról. Nem a díjért dolgozunk, de ha valaki igen, akkor azt nagyon át kell gondolnia. Ha viszont neked az a bajod, h MÁS megkapta, de Te nem, akkor megértelek. Ezért nem kell díjazni. Viszont én szeretem egy kis díjacskával, egy jelképpel meghálálni az olyanoknak a munkáját, akik a szememben rendkívüli minőségű munkát végeznek. Ezért adtam díjat Tiberio-nak.

Viszont ha mégis van díjazás, és valaki nem kap, akkor azt a demokrácia és a jóindulat szabályai szerint csöndben kell viselni. Engem így tanítottak. Hidd el, nem bántlak (hogy is jönnék ahhoz), csak így gondolom. NCurse üzenet 2006. június 26., 11:36 (CEST)

Ha nem kap, azt csendben. Ha hülyének nézik, azt nem. Én sem a nem-kapáson bántódtam meg, amikor először elmagyaráztátok, még januárban, hogy a "viselkedésem miatt" nem kaphattam, félig-meddig elfogadtam, bár azt már akkor is furcsálltam, miért nem a végzett munka számít, ahogy az elvileg a díj lapján meg van fogalmazva. Mindegy, azzal, hogy a dolgot szóvátettem, egyben le le is mondtam a díjról, ez egyértelmű. Aztán márciusban VZS is megkapta az aktuális plecsnit, aki egyrészt a jóval kevesebbet dolgozott mint én, másrészt viszont ugyanúgy -sőt, néha keményebben- személyeskedett, mint én. Az ő díjánál ez már nem volt szempont, érdekes módon. Erre mondtam és mondom, hogy a januári kifogás hazugság volt, a díj odaítélésekor a munka a legcsekélyebb mértékben sem számít, ad hoc, pofára kerül kiosztásra. Ezt a véleményemet fenntartom, és az, hogy a t. "közösség" a szokásos "nem elismerésért dolgozunk" bullshiten kívül más magyarázatot képtelen adni (pláne a hibáját belátni), csak szemérmesen sunnyog. És, mint látod, ezzel a véleményemmel messze nem állok egyedül. Data Destroyer 2006. június 26., 11:45 (CEST)

DD: kérlek, ne nekem mondj ilyet. Nem szoktam sunnyogni. VZs díjazását elleneztem, az Ádáméra viszont nem lehet panasz. És igenis számít a viselkedés. VZs-nek sem kellett volna megkapnia emiatt, és Math-ügyied miatt neked sem. A díj körüli hercehurca miatt nem hiszem, h újból valaha is ki kellene osztani. Mostmár rendesen negatív jellege van. De én nem szégyellem az enyémet. NCurse üzenet 2006. június 26., 11:49 (CEST)

Elnézésed kérem: neked nem is kell szégyellned a magadét, kevesen dolgoztak nálad többet és jobban itt. Én nem is kaptam, VZS viszont igen. Ez nagy különbség, és ez bántó. Ami az egyiknél kizáró ok, a másiknál nem. Jobb is, hogy a díj többé nem kerül kiosztásra, az értéke pont emiatt már egyenlő a nullával. Ez pedig nem az én hibám, hanem az úgynevezett "közösségé", aki ezt művelte vele. A hazugságokkal sikeresen megbántottak úgy engem, mint egy-két másik szerkesztőt. Legyen a tanulság az, hogy aki dolgozik, azt meg kell becsülni, akár úgy, hogy időnként kap egy jpg-barnstart az userlapjára, hogy érezze, hogy fontos, amit csinál. Most épp KeFe kollégánál csúcsosodik ki ez a probléma, nem lenne jó, ha elvesztenénk. Sunnyogás: igen, te nem teszed ezt. A többiek viszont igen. Data Destroyer 2006. június 26., 11:58 (CEST)

Értelek, de nem megértelek. :) Megoldás: nem kell kiosztani a díjat bizony, ennyi. KeFe-t meg nem hagyom. :) UI: én azt nem szoktam dicsérgetni, aki tudom, h jól dolgozik, de mind1. NCurse üzenet 2006. június 26., 12:03 (CEST)

Megoldás jó (bár kár érte), KeFét ne hagyd, dícsérni időnként kell, mit nem értesz meg? (távirati stílus :) Data Destroyer 2006. június 26., 12:06 (CEST)

Salamoni döntés lenne, ha beírnátok a díj lapjába, hogy a díj megkapásának a jó magaviselet is feltétele. Ami elmúlt, elmúlt, változtatni rajta nem lehet, de a jövőbeni hasonló "hibák" elkerüléséhez fontos lehet. Data Destroyer 2006. június 26., 12:17 (CEST)

Göncz[szerkesztés]

Hogyan valaszoljak Neked, ha mindig szerkesztesi ütközes van? Keresd meg az interneten magad, mar negyszer valaszoltam, most mar kellokeppen unom. --Dr. Steller 2006. június 26., 11:48 (CEST)

A szokásos kedves stílusban. :) Ez nem így működik, h mást dolgoztatunk. Kommentbe rakom a cikkben azt a mondatrészt és majd ha találsz hozzá forrást, visszatesszük. Ez így működik. Köszönöm megértésed. NCurse üzenet 2006. június 26., 11:50 (CEST)

Sag shon. Wszecko jedno. Один черт. (Mondd már...) OsvátA.

Legalább az egyiket érteném. :) NCurse üzenet 2006. június 26., 12:07 (CEST)

Mind ugyanazt jelenti: Rá se ránts! Van durvább és pontosabb szinonimája is. Felkiáltójeles. :-) OsvátA.

10 000[szerkesztés]

10 000 fölött már illik egybeírni a szerkesztésszámlálót és szóközzel a 10 000-et, de ez persze csak kötözködés, mert debreceni vagy. amúgy meg gratula a tízezerhez :) Alensha (üzenet • műveim) 2006. június 26., 15:35 (CEST)

Jogos, és köszi mindkettőt. :) NCurse üzenet 2006. június 26., 16:56 (CEST)


Hohó, lemaradtam :) Gratulálok én is :) Data Destroyer 2006. június 26., 17:14 (CEST)

Köszi! :) Beléptem a betegek körébe.... :) Pedig két kézzel húztam vissza magam. NCurse üzenet 2006. június 26., 17:15 (CEST)

Lassan utolérsz engem :) Data Destroyer 2006. június 26., 17:59 (CEST)

Kényelmetlen[szerkesztés]

Ha még egyszer ezt írod valahová, hogy "+1 Burum", esküszöm, felhívlak skypon és végig kell nézned, ahogy felakasztom magam. Ne csináld ezt, én már-már személyi kultusznak érzem... Te nem? :) --Burumbátor 2006. június 26., 17:55 (CEST)

Mi ezen olyan kiakasztó? Úgy akaszd fel magad, h most csütörtökig eltűnök az éterből. Utcsó szigorlatra kell beleadnom mindent. :) NCurse üzenet 2006. június 26., 17:57 (CEST)

OK, otthoni idő szerint hajnali 2 és este 18 óra között éber leszek mint az üzbég katona... :) --Burumbátor 2006. június 26., 18:04 (CEST)

Miért éppen akkor? Én már végképp nem értlek. :) NCurse üzenet 2006. június 26., 18:05 (CEST)

Itt akkor van nappal, 4 órával járok előtted, doktorandusz... :) --Burumbátor 2006. június 26., 18:13 (CEST)

Nem az teeeee!! :) Hanem, h miért akasztod föl magad? NCurse üzenet 2006. június 26., 18:16 (CEST)

Leírtam a tevékenység feltételét, olvasd el. Azér leszek éber, hogy te nyugodtan szeretkezhess a pondrókkal meg az appendixekkel, az ucsó szigorlat kemény dolog. :))))

Ismered egyébként az üzbég katona problémáját? --Burumbátor 2006. június 26., 18:22 (CEST)


Szia, nem tudod véletlenül az előbelet angolul? Én csak németül tudom: Vorderdarm. Narvalo 2006. június 27., 22:58 (CEST)

Eredmény?[szerkesztés]

+ Godsonnal beszéltél? --Burumbátor 2006. június 30., 16:55 (CEST)

Most akarok írni neki, h adjon még néhány napot, mert megvan a 3 szigorlatom, de még van 2 vizsgám és jövő hét pénteken végzek. NCurse üzenet 2006. június 30., 18:08 (CEST)

EREDMÉNY???--Burumbátor 2006. június 30., 18:16 (CEST)

Ja, értem. :) 5-óst kaptam. Hatalmas harc volt, soha többé nem akarok ennyi férget, vírust tanulni. Megszenvedtem vele. :) NCurse üzenet 2006. június 30., 19:12 (CEST)

Gratula, az eredmény szép, valószínűleg sose kéri rajtad számon senki. Az a kettő meg kell, hogy legyen... :)--Burumbátor 2006. június 30., 19:54 (CEST)

Tudatlan káderrel nem sokra mennék, úgyhogy vizsgázz, aztán utána jelkezz.:-) Persze attól még egy rövid hangmintát azért megereszthetnél valamelyik este, amikor má úgyse látsz ki a fejedből... Szaladok a buszom után, tíz percem volt a bejelentkezésre.--Godson 2006. július 1., 11:40 (CEST)