Szerkesztő:Mirabella

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mirabella info
Ez a szerkesztő szívből üdvözöl Téged!


Ez a szerkesztő járőr.
(ellenőrzés)
Ez a szerkesztő 2012 február 7-én, azaz 4459 napja regisztrált


Ez a szerkesztő Európai uniós állampolgár


Ez a szerkesztő félig Budapesten lakik


Ez a szerkesztő félig Bécsben lakik


hu Ennek a szerkesztőnek magyar az anyanyelve.
en-4 This user can read and write at a near-native level in English.
de-4 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf annähernd muttersprachlichem Niveau.
it-4 Questo utente può contribuire con un italiano di livello quasi madrelingua.
fr-2 Cette personne sait contribuer avec un niveau intermédiaire de français.
Ez a szerkesztő a József Attila Tudományegyetem matematika szakán szerzett diplomát Szegeden


Ez a szerkesztő a TU Wien építész szakán szerzett diplomát


Ez a szerkesztő Internet Explorer böngészőt használ angolul.


Ez a szerkesztő Mozilla Firefox böngészőt használ németül.


Ez a szerkesztő Google Chrome böngészőt használ franciául.


Ez a szerkesztő szeret hegyet mászni.


Bevezető[szerkesztés]

Üdvözlök mindenkit, aki a lapomra téved! A jobb oldali userboxok tartalmazzák a lényeges, velem kapcsolatos információkat tömören. Èrdeklődési köröm ebből nagy vonalakban kiderül, Wikipedián landolásom célja azonban nem.

Van néhány olyan, véleményem szerint közérdeklődése számottartó terület, amelybe helyzetemnél fogva az átlagosnál mélyebb betekintésem van, mely témákra vonatkozó információk azonban csak szerteágazó forrásokból szedhetőek össze, összefoglaló enciklopédikus feldolgozásuk nincsen.

Időrendi sorrendnek megfelelően, a művészettől a technikai és tudományos területig haladva az alábbi fókuszpontjai vannak érdeklődésemnek.

Érdeklődésem fókuszpontjai a művészet terén[szerkesztés]

Burghardt Rezső festőművész professzor tanítványai 1940-1950 között[szerkesztés]

Kiemelkdő képességű diákok kezdték meg tanulmányaikat a negyvenes évek elején a Képzőművészeti Főiskolán Burghardt Rezső professzor vezetésével. A háború egy időre félbeszakította a tanulmányokat. Többen külföldre vetődtek. Amint lehetőség adódott, visszatértek és folytatták a főiskolai pogramot. A negyvenes évek végén kaptak diplomát.

A háború utáni évek nehézségei, a megélhetési gondok közt nyilvánvalóan nem a karrierépítés, az önreklám állt a törekvések középpontjában, hanem a puszta túlélés. Összehasonlítva Nyugat-Európa hasonló képességű művészeivel lényegesen kevesebb a rendelkezésre álló dokumentáció tevékenysegükről.

Tekintettel arra, hogy egyre kevesebb a még élő kortárs, aki iránymutatással tud szolgálni, hiánypótló feladat az anyagok felkutatása és összegyűjtése. Burgardt Rezső professzor tanítványai voltak ebben az időszakban többek közt:

Balogh András 1937-1948
Fáy Győző 1943-1949
Hargittai Pál 1943-1948
Lazetzky Estella 1943-1948
Nagy Gyula 1941-1948
Ördögh László 1942-1949

Kortárs fiatal figuratív festők[szerkesztés]

Visszatekintve a magyar művészet eddigi történetére szembeötlő, hogy a kiemelkedő tehetség és teljesítmény ellenére arányaiban viszonylag csekély azoknak a magyar művészeknek a száma, akik nagyléptékű nemzetözi karriert futottak be, akiket a világ minden táján ismernek. Sokkal több magyar művész érdemelt ki munkájával nemzetközi rangot, mint ahány azt valóban meg is kapta. Ennek az oka a kevésbé hatékony menedzsment, az események hiányos dokumentálása és összefoglalása. Ez szintén egy olyan terület, ahol úgy érzem tenni lehet, és kell. Ez nyilván a képzőművészet minden ágára vonatkozik, nekem azonban elsősorban a festészetre van rálátásom.

Metavers művészet[szerkesztés]

A 'metaverse' kifejezést Neal Stephenson 1992-ben írt Snow Crash című cyberpunk science fiction novellájában szerepel először. A mozaik szóösszetétel első tagja az angol nyelvben kissé módosult értelemben is használatos görög eredetű előljárószó, illetve igekötő: μετά:- meta. Jelentése: valamin túli, valami utáni. Ez az előtag az angol nyelvben gyakran jelöl egy absztrakt fogalomból magasabb szintű absztrakció útján képzett fogalmat. A szóösszetétel második tagja a magyar univerum szó angol megfelelőjének (universe) csonkított változata. A metaverse tehát a minket körbevevő valóság absztrakció útján való leképzésének eredménye, a reális univerzumból absztrakció útján teremtett párhuzamos, virtuális univerzum. Ilyen az Internet segítségével megosztott virtuális közösségi tér, mely részben a valós terek digitális információval való bővítése útján, részben teljesen digitálisan létrehozott virtuális terek által valósul meg.

Ez a virtuális közösségi tér teljesen új távlatokat nyit meg az élet több területén, teljesen átértelmezi a művészet fogalmát is. Új eszközök kifogyhatatlan tárházát kínálja. Egymástól földrajzilag nagy távolságban élő alkotók napi rendszerességű együttműködése válik lehetővé. Metaverse művészet mindaz, amit a művészek megálmodtak, de megvalósítására csak ebben a virtuális térben van mód, arra a materiális univerzumban nincsen lehetőség. Számtalan pubblikáció található az Interneten, amely anyag enciklopédiaszerű rendszerbe szedését érdemes kezdeni.

Érdeklődésem fókuszpontjai a tudományos téren[szerkesztés]

Matematika[szerkesztés]

Matematikus diplomát szereztem egyetemen, így tudományos téren elsősorban a matematika és a fizika áll érdeklődésem középpontjában. Tevékenységem a klasszikus matematika területéről informatika és szimuláció irányába helyeződött, de elképzelhető, hogy részt vegyek a wikipedia számára esetleg hiányzó matematikai témák kidolgozásában.

Virtuális embermodellek[szerkesztés]

1968-ban a londoni Institute of Contemporary Art rendezte Cybernetik Serendipity címmel az első nagyszabású kibernetikai kiállítást, melyen többek között bemutatták Willam Fetter Boeing First Man néven közismertté vált digitális embermodelljét. Az elmúlt évtizedekben hatalmas fejlődési utat járt be a digitális embermodellezési technologia, és a fejlesztőcsoportok az eltérő igényeknek megfelelően egészen különböző irányokat vettek. A skála rendkívül széles, felöleli a mindenki számára ismert közösségi terekben használt avatárokat, a Hollywood-i szuperprodukciók digitális hőseit, valamit az ipari területeken használt magasan fejlett ergonómiai rendszerek virtuális human modelljeit. Az utóbbiak kiterjedt adatbázis alapján képesek készülő konstrukciók adott populáció igényeihez alakítását még a számítógépes tervezés fázisában, a valós modell megépítése előtt segíteni. Ezek az embermodellek állnak érdeklődésem középpontjában.

Èpítészet[szerkesztés]

Sikeresen befejezett egyetemi épitészeti tanulmányaim során elsősorban a környezetkímélő, hagyományos, emberi lépteket tiszteletben tartó megoldások iránt alakult ki érdeklődésem. Szívesen veszek részt építészeti témák megvitatásában, kidolgozásában. Meggyőződésem, hogy eltekintve néhány kivételtől, a mai építészeti gyakorlat rossz irányba halad. Egyfelől esztelen verseny folyik egyre nagyobb magassági rekordokért, amik egyfajta rosszul értelmezett mega-city álom-image megvalósulásai, de valójában riasztó és embertelen tereket eredményeznek, melyben az ember csatornákban futkosó patkányhoz válik hasonlatossá. Másfelől a maximális haszon és a rosszul értelmezett energiatakarékosság miatt olyan minimális belmagasságokkal épülnek lakások, amelyekben csak vastüdőhöz hasonlatos klimarendszerrel lehet élni. Járványos időszakban a klimaberendezés a virus terjedésének legjobb partnere. Véleményem szerint az ember természeti lény. A kiegyensúlyozott fizikai és lelki állapothoz fényre, levegőre, térre és zöld környzetere van szüksége. Mirabella vita 2021. december 30., 21:48 (CET)

Létrehozott szócikkeim[szerkesztés]


Az év szócikke 2022
A 2022-es Az év szócikke versenyen az Ionel Schein című szócikked a Művészeti életrajz kategóriában az első helyezést érte el! Gratulálok! Dodi123 vita 2023. február 28., 22:36 (CET)

Üzenet az olvasónak:[szerkesztés]

Minden észrevételt szívesen fogadok a vitalapomon.