Szerkesztő:Mbal08/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pick Szeged
Csapatadatok
SzékhelySzeged, Magyarország
Alapítva1961
Klubszínekpiros, fehér, kék
StadionVárosi Sportcsarnok (3200 fő), Szeged
Vezetőedzőmagyar Skaliczki László
BajnokságNB I
Nemzeti sikerek
magyar Bajnokcsapat2 alkalommal
magyar Kupagyőztes6 alkalommal
Csapatmezek
Hivatalos honlap
Pick Szeged honlapja

Pick Szeged (korábban Szegedi Előre, Szegedi Volán, majd Tisza Volán) férfi kézilabda klub. Jogelődjét, a Szegedi Előrét 1961. december 16-án alapították, és innen vált a csapat az ország és Európa egyik leghíresebb férfi kézilabda csapatává.

A csapat adatai[szerkesztés]

Pick Szeged kézilabdacsapat
Jelenlegi csapatnév Pick Szeged
Korábbi csapatnév Szegedi Előre
Szegedi Volán
Tisza Volán
Székhely Szeged, Magyarország
Alapítva 1961
Sportcsarnok Városi Sportcsarnok
Szeged, Temesvári krt. 33. 6726
Férőhely: 5096 fő
Bajnokság Budapest Bank Férfi Kézilabda Liga
Klubszínek piros-fehér-kék
Igazgatóság
Igazgatóság elnöke Magyar Szűcs Ernő Péter
Igazgatósági tagok Magyar Fülöp Attila
Magyar Fasimon Sándor
Vezérigazgató Magyar Mezei Richárd
Munkatársak
Titkárságvezető Magyar Szilágyi Julianna
Klubmenedzser Magyar Fekete György
Utánpótlás-vezető Magyar Velky Mihály
Technikai vezető Magyar Dobozi Iván
Kommunikációs vezető, sajtófőnök Magyar Süli Róbert
Kommunikációs munkatárs Magyar Forgó Nóra
Szakmai stáb
Vezetőedző magyar Skaliczki László
Kapusedző bosnyák Porobic Haris
Gyúró Magyar Pióker Sándor
Csapatorvos Magyar Dr. Szabó István
Masszázs-terapeuta Magyar Süli László István
Információk
Cím Szeged, Deák Ferenc utca 28-30...[1]
Elérhetőség Tel.: +36 62 467 468
Fax: + 36 62 467-568
Honlap http://www.pickhandball.hu
E-mail pickinfo@pickhandball.hu

A Pick Szeged története[szerkesztés]

A kezdet[szerkesztés]

A Szegedi Előrét Dr. Bérczi Mihály, a Tisza Volán főkönyvelője, majd igazgatóhelyettese és Ludányi Márton testnevelőtanár alapították 1961-ben. 1962-től szerepelt a csapat a városi bajnokságban, ahol rögtön az első helyezést érte el, majd nem találtak erősebb csapatot az 1963-as megyei bajnokságban sem, így két év alatt az NB II-be jutott a klub. Az NB II-ben (vagy az NB I/B-ben, mikor hogy hívták) változatos szereplést ért el a csapat, ám többnyire a biztos bentmaradó helyet szerezték meg. 1970-től Szegedi Volán néven szerepelt, és 1975-ben ezen a néven jutott fel az NB I-be. Az első osztályba feljutó csapat tagjai többek között Oláh Béla, Skaliczki László, Farkas József, Dobó Károly, Tamás Sándor és Giricz Sándor voltak Kővári Árpád edző vezetésével.

Az első osztály[szerkesztés]

1976-ban szerepelt a Szegedi Volán először az első osztályban, amikor is nehezen, de sikerült megőrizni NB I-es tagságát. 1977-ben a csapat könnyedén bent maradt az NB I-ben, és elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát is. Ekkor már Lele Ambrus és Buday Ferenc vezérelték a csapatot. Első Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) mérkőzését a Szegedi Volán 1977. november 10-én játszotta a Barcelona együttesével, s ezt az akadályt sikeresen vette a csapat, ám a lengyel Lódz csapata már megálljt parancsolt. 1978 és 1982 között új meghatározó játékosok épültek be a csapatba, mint Bartalos Zoltán, Szabó "Sonka" László[2] vagy Tóth Géza, és 1980-tól új edző ült a kispadra Buday Ferenc személyében. 1979-ben harmadik lett a Szeged az NBI-ben, majd 1982-ben a csapat újra elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát, és elindulhatott a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

A változatos '80-as évek[szerkesztés]

A csapat 1982-ben a KEK elődöntőjéig jutott, ám ott legyőzte őket az SZKA Minszk gárdája. A bajnokságban harmadik helyet, a Magyar Népköztársasági Kupában újfent első helyet szerzett a Szegedi Volán. 1984-ben mindössze ötödik helyezést ért el a csapat, ám a KEK-ben újfent az elődöntőig meneteltek. 1985-ben második, majd 1986-ban már Tisza Volán néven a harmadik helyezést szerezték meg a bajnokságban. Az '80-as évek végére erősen visszaesett a csapat kilencedik, majd hetedik helyezést elérve, hogy azután a '90-es években felérjen a csúcsra.

A legnagyobb sikerek időszaka[szerkesztés]

1990-ben harmadik, '91-ben viszont újfent csak tizedik helyezett lett a klub. 1991-ben ismételten Kővári Árpád ült a kispadon, akivel szépen lassan haladt a Szeged a létrán felfelé. 1993-tól a Pick Szeged néven szerepelt az egyesület, s ebben az évben megnyerték a Magyar Kupát, és harmadikak lettek a bajnokságban. Az 1993/94-es szezonban a csapat elődöntőig jutott a KEK-ben és ezüstérmet szerzett a bajnokságban, majd az 1995-ös harmadik helyet és City-kupa elődöntőt követően 1996-ban Skaliczki László vezetésével bajnoki címet szerzett a csapat. Első Bajnokok Ligája indulása során a Pick Szeged egészen a negyeddöntőig jutott, ahol is az FC Barcelona állta útját a menetelésnek. A '90-es évek végére a Pick Szeged "kibérelte" magának a bajnokság harmadik helyét, a csapatban pedig feltűntek az új, kimagaslóan tehetséges fiatalok: Nagy László, Buday Dániel és Laluska Balázs, illetve az idegenlégiósok: a közönségkedvenc kapus, Nenad Puljezevics, Vladan Matić, Nikola Eklemovic, később Daniel Andjelkovic és Ratko Djurkovic.

Az új évezred csapata[szerkesztés]

A XXI. század új Pick Szegedet hozott magával, köszönhetően többek között a kimagasló vezéregyéniségeknek (Buday Dániel, Nikola Eklemovic) és a klub történetének egyik legnépszerűbb edzőjének, Dragan Djukic-nak. A csapat a bajnokság második helyét szerezte meg rendre a legyőzhetetlennek tűnő ősi rivális Fotex Veszprém mögött, és eleinte az EHF kupában, majd a KEK-ben indult a csapat. 2003-ban a bajnoki második helyezés ellenére az új szabályoknak köszönhetően a Bajnokok Ligájában indulhatott a csapat (Magyarország két klubot indíthatott a sorozatban innentől). A Bajnokok Ligájában már az egykori kézilabda-legenda Kovács Péter vezette a csapatot[3][4], ahol az első évben sikerült a címvédő Montpellier csapatát kiütve a negyeddöntőbe jutni[5][6], ahol a Magdeburg állította meg a szegedieket[7]. Kovács Péternek sem sikerült a Szegedből bajnokcsapatot csinálnia, a Bajnokok Ligájában pedig rendre elbukott a csapat, így 2006-ban nem hosszabbították meg a szerződését[8], még annak ellenére sem, hogy a csapat megnyerte a Magyar Kupát[9].

A Szeviép-korszak[szerkesztés]

2005-ben új főszponzor, a Szeviép Zrt. érkezett[10], a klub tulajdonosa Pistrui László lett, aki három éven belül bajnokcsapatot akart összerakni. A klub vezetése is megváltozott: a Pick Szeged a Tisza Volán SC Hivatásos Kézilabda-szakosztálya lett. A Santé Kézilabda Kft., tehát a csapat ügyvezető elnökévé a korábbi szegedi klasszist és sportigazgatót, Lele Ambrust választották. A társadalmi elnöki posztot Ujhelyi István töltötte be. Az elnökség tagja lett a többségi tulajdonos Pistrui László, a másik tulajdonos (Tisza Volán Zrt.) képviselője, Dr. Szeri István, a csapat korábbi vezetője, Kővári Árpád, valamint a csapatkapitány, Mezei Richárd.[11]

Kovács Péter menesztése után 2006 nyarán új vezetőedző érkezett Szegedre a szerb Zoran Kurteš személyében[12], aki az amúgy is szerbközpontú csapatot próbálta feljebb juttatni a bajnoki ranglétrán[13]. A Bajnokok Ligájából és a Magyar Kupából való kiesés[14], valamint a bajnoki rangadók elvesztése[15] után úgy döntöttek a vezetők, hogy menesztik Kurteš edzőt, és helyette az addigi balszélső, Vladan Matić irányítja a csapatot[16]. Hol jobb, hol rosszabb játékkal, de sikerült a csapatnak elvergődnie a bajnoki döntőbe, ahol hatalmas szívvel és győzni akarással sikerült felülmúlniuk a motiválatlannak tűnő veszprémi gárdát, megszerezve ezzel a klub történetének második bajnoki címét (2007). Az alaposan átalakult, megfiatalodott keret[17] 2008-ben megnyerte Magyar Kupát a szegedi csarnokban[18].

Azonban a 2008-2009-es szezonban már problémák jelentkeztek. Nem sikerült az újabb győzelem sem a bajnokságban, sem a kupában, ráadásul a Bajnokok Ligája csoportkörében búcsúzott a kissé demoralizálódott csapat. A csoportharmadik hely után KEK-ben folytathatták, de a negyeddöntőben a Nordhorn parancsolt megálljt a szegedi egyesületnek.[19] A vereség után Matić lemondott, de a csapat élén maradhatott egészen a 2009 októberében a kecskeméti nyolcgólos vereségig[20][21]. Ebben az évben a gazdasági válság miatt a csőd felé tartó Szeviép Zrt. nem tudta biztosítani a korábbi fizetéseket, így többen távoztak. A meggyengült csapat rendbe tétele a korábbi közönségkedvenc, jelenleg nagy-britanniai szövetségi kapitány Dragan Đukić edzőre várt[22]. A csapatnál lévő gondokat jelezte az is, hogy 2010 februárjában a Ghionea-ügy miatt Lele Ambrus ügyvezető lemondott[23], majd a Móravárosi körútra rendezvénycsarnokot és buszportot álmodó Pistrui László is eladta a tulajdonrészét[24]. Az új ügyvezető elnök a korábbi Tisza Volán-játékos, majd utánpótlásedző, illetve gazdasági szakember Bella Árpád lett[25].

A jelen Pick Szegede[szerkesztés]

Bella Árpádnak meg kellett küzdenie a szűkülő forrásokkal, így egy szerethető, fiatal, főként magyar játékosokból álló csapatot tervezett. Nem tudtak megegyezni Djukiccsal[26], így a korábbi sikerkovács, Skaliczki László visszatért a Tisza-parti városba[27]. A csapat jelentősen átalakult: közel tíz játékos távozott, köztük Daniel Andjelkovic, Luka Zvizej, helyettük olyan játékosokat szerződtettek, mint Tatai Péter, Mikler Roland, Frantisek Sulc, Lékai Máté[28].

Ebben a helyzetben Csányi Sándor, a Bonafarm-csoport (melynek a Pick Szeged Zrt. is a tagja) tulajdonosa vette meg a klubot. A Pick Kézilabda Zrt. vezérigazgatójává a korábbi csapatkapitány Mezei Richárdot, az igazgatótanács elnökévé pedig Dr. Szűcs Ernő Pétert nevezték ki. Az igazgatóság további tagjai Fülöp Attila, a Pick Szeged Zrt. vezérigazgató-helyettese és Fasimon Sándor, a Mol Nyrt. ügyvezető igazgatója lettek[29]. Célul tűzték ki a szponzorok és a szurkolók bizalmának visszaszerzését és a Veszprém megelőzését három év alatt. Ezt szolgálta az utánpótlásbázis megerősítése, egy kézilabda-akadémia létrehozása, melynek irányítására Velky Mihályt szerződtették.[30] Tehetséges játékosok is érkeztek: Rajko Prodanovics és Ancsin Gábor többek között. A terv jó úton haladt, a csapat a 2011-2012-es szezonban kétszer legyőzte a Veszprémet Szegeden[31][32], de a bajnoki címet nem sikerült megszerezni. A Magyar Kupa döntőjében is csak egy gól választotta el a csapatot a sikertől[33]. Azonban a nemzetközi porondon nem sikerült az áttörés, a Bajnokok Ligája halálcsoportjából[34] nem tudtak a továbbjutni[35]. Az európai kupasikereket és a jelentősen megerősödött Veszprém utolérését szolgálta a csapat megerősítése és a svéd nemzeti kerettag Jonas Erik Larholm Szegedre csábítása, aki az első skandináv játékos a Pickben.[36]

2013 nyarától nagy változások történnek a csapat háza táján. A klub nem hosszabbította meg Skaliczki László mesteredző szerződését, helyette Juan Carlos Pastorrel képzelik el a folytatást a Tisza partján[37]. A spanyol sztáredzővel spanyol játékosok is érkeztek: Parrondo és Mindegia[38].

Eredmények 1976 óta[szerkesztés]

Bajnoki helyezések[szerkesztés]

Magyarkupa-szereplés[szerkesztés]

Nemzetközi kupaszereplés[39][szerkesztés]

  • cs, cs 1 = csoportkör
  • cs 2 = középdöntő (második csoportkör)
  • 1/16 = 16 közé jutásért
  • 1/8 = nyolcaddöntő
  • 1/4 = negyeddöntő
  • 1/2 = elődöntő
  • D = döntő

Tehát:

  • 2x EHF Bajnokok Ligája-negyeddöntős (1997, 2004)
  • 3x EHF Kupagyőztesek Európa Kupája-elődöntős (1982, 1984, 1994)
  • 2x EHF-kupa negyeddöntős (1995, 2001)
  • 1x EHF City-kupa elődöntős (1996)

A 2012/2013-as keret[szerkesztés]

Nemzetiség Msz. P. Név Születési idő Magasság (cm) Tömeg (kg) Előző klub Szerződés kezdete Szerződés vége
MagyarSzlovák 1 KA Tóth Mihály 1991. 02. 15. 196 103 TJ Štart Nové Zámky 2009 2015
Magyar 12 KA Tatai Péter 1983. 06. 23. 195 98 US Dunkerque 2010 2015[40]
Magyar 16 KA Mikler Roland 1984. 09. 20. 190 100 Dunaferr SE 2010 2014[41]
Magyar 2 IR Buday Dániel 1981. 01. 05. 195 104 Celebi-FTC 2011 2013[42]
SzerbMagyar 6 BSZ Kekezovics Marinko 1985. 08. 20. 187 80 Orosháza 2012 2014-5 (2+1 éves)
Magyar 7 BSZ Vadkerti Attila 1982. 02. 22. 182 88 Tisza Volán SC 1999 2016[43]
Magyar 9 JSZ Nagy Norbert 1991. 03. 09. 179 68 Tisza Volán SC 2010 ?
Svéd 10 IR/BÁ Jonas Larholm 1982. 06. 03. 192 96 Aalborg 2012 2014[44]
Horvát 14 BE Antonio Pribanić 1987. 12. 13. 185 95 RK Bjelovar 2011 2012-3 (2+1 éves)[42]
Magyar 15 Fekete Bálint 1995. 06. 27. 190 80 Erste-Békési FKC 2011 ?
Magyar 17 BE Zubai Szabolcs 1984. 03. 31. 193 93 Dunaferr SE 2008 2016-8 (3+2 éves) [45]
Magyar 19 Balogh Zsolt 1989. 03. 29. 189 95 B. Braun Gyöngyös 2012 2014[46]
Horvát 21 Alen Blazevic 1986. 03. 29. 200 101 AD Ciudad de Guadalajara 2012 2014[47]
Magyar 24 Dr. Czina József 1980. 11. 24. 196 106 Celebi-FTC 2011 2013[42]
Szerb 27 JSZ Rajko Prodanović 1986. 04. 24. 188 87 Vardar Skopje 2011 2013[48]
Szlovák 29 IR/BÁ František Šulc 1978. 12. 13. 186 90 HSG Düsseldorf 2010 2014[49]
Szlovák 34 JSZ Marko Lasica 1988. 04. 30. 188 80 Cangas 2013. jan. 1. 2013-2016 0,5 + 3 éves[50]
Szlovák 77 BE Hegedűs Márk 1992. 09. 14. 190 103 Tatai HAC 2012 ?
Magyar 90 Ancsin Gábor 1990. 11. 27. 202 107 Rhein-Neckar Löwen / TSG Ludwigshafen-Friesenheim 2011 2013[42]

Jelmagyarázat:
Msz. = Mezszám
P. = Poszt
= Balátlövő
BE = Beálló
BSZ = Balszélső
IR = Irányító
= Jobbátlövő
JSZ = Jobbszélső
KA = Kapus

A csapatkapitány[szerkesztés]

A Pick Szeged csapatkapitányainak névsora:

Játékosmozgás[szerkesztés]

Érkezők[szerkesztés]

  • Horvát Alen Blažević (AD Ciudad de Guadalajara) [51]
  • Magyar Balogh Zsolt (B. Braun-Gyöngyös) [52]
  • Svéd Jonas Erik Larholm (Aalborg Håndbold) [53]
  • Szerb Marinko Kekezovic (Orosháza-Alexandra) [52]

Távozók[szerkesztés]

  • Magyar Bajorhegyi Ádám (Váci KSE) [54]
  • Szerb Dušan Beočanin (ULZ Sparkasse Schwaz) [55]
  • Magyar Lékai Máté (Celje Pivovarna Lasko) [56]
  • Magyar Törő Szabolcs (Grundfos Tatabánya KC) [57]

A 2012/2013-as keret[szerkesztés]

Játékosmozgás[szerkesztés]

Bejelentett érkezők[szerkesztés]

  • Spanyol Juan Carlos Pastor (Valladolid) [62]
  • Spanyol Elizga Niko Mindegia (La Rioja) [63]
  • Spanyol Roberto Garcia Parrondo (Atletico Madrid) [64]
  • Bosnyák Vladimir Vranjes (Ademar Leon) [65]
  • Magyar Ilyés Ferenc (Orlen Wisla Plock) [66]

Bejelentett távozók[szerkesztés]

  • Magyar Skaliczki László [67]
  • Horvát Antonio Pribanić (Tauron Stal Mielec) [68]
  • Szerb Rajko Prodanović (MKB Veszprém KC) [69]
  • Magyar Buday Dániel (Orosházi FKSE – LINAMAR) [70]

A csapat eddigi edzői[szerkesztés]

A szakmai stáb[szerkesztés]

Vezetőedző Másodedző Kapusedző Gyúró Masszőr Csapatorvos
HUN Skaliczki László BIH Porobic Haris BIH Porobic Haris HUN Pióker Sándor HUN Süli László István HUN Dr. Szabó István

Ismertebb játékosok[szerkesztés]

Az 1996-os magyar bajnok csapat névsora[szerkesztés]

Edző: Skaliczki László

A 2007-es magyar bajnok csapat névsora[szerkesztés]

Edző: Zoran Kurtes, majd Vladan Matic

A Pick Szeged játékoskeretei 2004-től[szerkesztés]

Utánpótlás[szerkesztés]

Az utánpótlás vezetője Velky Mihály, akit egy dél-alföldi kézilabda-akadémia létrehozásával bíztak meg.
Az adott korcsoportok edzői:

Az iskolák közül a Vörösmarty Mihály Általános Iskolával működnek együtt, az itteni korosztályok edzője Mandl Gábor. Tervezik ezt más iskolákkal is, például a Madáchcsal.[74]

Híres szegedi nevelésű játékosok[szerkesztés]

A szegedi műhelyből több híres játékos kerül ki, akik közül többen a nemzetközi porondon is megállták a helyüket.

A 2012-13-as felnőtt keret tagjai közülük:

Szurkolók és szponzorok[szerkesztés]

A Pick Szeged férfi kézilabdacsapata Szeged egyik legnagyobb múltú, legismertebb, legnépszerűbb és legsikeresebb sportegyesülete.

Szurkolói csoportok[szerkesztés]

  • Szeged Kézilabda Fan Club
  • Szegedi Funok
  • Majestic Ultrák
  • Onion City Makó

Támogatók a 2011/12-es szezonban[szerkesztés]

A Pick Szeged gyémánt fokozatú főtámogatói:

  • Pick SZEGED Zrt
  • Szeged Megyei Jogú Város
  • MMBF Zrt.
  • OTP Bank Nyrt.

Az egyesület továbbá arany, ezüst és bronz fokozatú támogatókkal, illetve törzstámogatókkal és pártolókkal is rendelkezik.

A szegedi kézilabdacsapatról szóló könyvek[szerkesztés]

Vitos György PICK Szeged könyvei időrendben[szerkesztés]

  1. A Szegedi Előrétől Tisza Volánon keresztül a Pick Szegedig, 1996
  2. A Pick Szeged európai kupatörténete, 2004
  3. A Tisza Volán és Pick Szeged európai kupatörténete, 2005
  4. Tisza Volán és PICK Szeged európai kupa-trilógia, 2006
  5. Pick kézilabda - BL-varázs Szegeden, 2007
  6. Pick kézilabda: Ötödször is BL Szegeden!, 2008
  7. Pick kézilabda: A BL-bűvöletében I. rész, 2009
  8. Pick kézilabda: A BL-bűvöletében II. rész, 2010
  9. Pick kézilabda: 50 év!, 2011

Források[szerkesztés]

  1. http://www.pickhandball.hu/klub-adatok/
  2. http://webradio.hu/index.php?option=content&task=view&id=80652
  3. http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/20030530/kovacs_peter_szeged
  4. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/20030605kovacs1.html
  5. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/20031214hetgollal.html
  6. http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/20031221/a_pick_kiverte_a_cimvedot/
  7. http://www.pickhandball.hu/hirek/a-magdeburg-jutott-a-negy-koze/129/
  8. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/20060325nyartol.html
  9. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/2006052813ev.html
  10. http://archiv.promenad.hu/modules.php?name=News&file=print&sid=26039
  11. http://www.pickhandball.hu/hirek/harom-even-belul-bajnokcsapatot-akarnak-epiteni/226/
  12. http://www.nemzetisport.hu/migralt_cikkek/20060331/zoran_kurtes_szegedre_tart
  13. http://www.varki.gportal.hu/gindex.php?pg=7776448&nid=1982289
  14. http://www.delmagyar.hu/sport/ez_tobb_mint_szegyen/138758/
  15. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/20070216adunaferr.html
  16. http://www.delmagyar.hu/sport/vladan_matics_lett_a_kezisek_uj_edzoje/142915/
  17. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/20070711-a-ferfikezilabdabajnoksag-atigazolasi-hirei.html
  18. http://www.delmagyar.hu/sport/legendas_meccsek_az_utolso_pickes_kupagyozelem/2273852/
  19. http://www.delmagyar.hu/sport/pick_szeged-nordhorn_31-26/2093945/
  20. http://www.delmagyar.hu/sport/sulyos_vereseg_kecskemeten/2121203/
  21. http://szegedma.hu/hir/szeged/2009/10/vladan-maticcsal-szerzodest-bontottak-hanganyaggal.html
  22. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/20091031-matictol-sem-vartunk-csodat-interju-lele-ambrussal.html
  23. http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/02/lemondott-lele-ambrus.html
  24. http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/03/pistrui-laszlo-keveset-aldoznak-a-szegedi-cegek-sportra.html
  25. http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/03/bella-arpad-a-pick-szeged-regi-fenyeben-ragyogjon.html
  26. http://www.delmagyar.hu/sport/dragan_djukics_tavozik_a_picktol/2154968/
  27. http://szegedma.hu/hir/szeged/2010/05/skaliczki-laszlo-a-pick-szeged-uj-edzoje.html
  28. http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/99-szazalek-hogy-lekai-a-szegedben-folytatja-2033658
  29. http://szegedma.hu/hir/szeged/2011/04/mezei-richarddal-nez-a-jovobe-a-megujult-pick-szeged.html
  30. http://www.pickhandball.hu/hirek/velky-mihaly-orommel-jovok-szegedre-/2070/
  31. http://szegedcafe.hu/2011/10/29/megtorik-a-harom-es-fel-eves-atok-pick-veszprem-1255-tol-eloben/
  32. http://www.delmagyar.hu/sport/elkepeszto_csatat_nyertek_pick_szeged-veszprem_24-23/2279055/
  33. http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/04/a-kupaert-pick-szeged-veszprem-16-oratol-elo.html
  34. http://www.delmagyar.hu/sport/pick_szeged_ezt_nevezik_halalcsoportnak/2227667/
  35. http://www.origo.hu/sport/kezilabda/20120226-kikapott-es-kiesett-a-szeged-a-kezis-blben.html
  36. http://www.pickhandball.hu/hirek/jonas-erik-larholm-pick-szeged/2739/
  37. http://www.pickhandball.hu/hirek/nyartol-juan-carlos-pastor-lesz-a-pick-szeged-edzoje/3034/
  38. http://www.pickhandball.hu/hirek/parrondo-es-mindegia-pick-szeged-/3138/
  39. http://www.kezitortenelem.hu/index.php?page=EK-szeged-ferfi.htm
  40. http://www.delmagyar.hu/sport/tatai_hosszabbitott_lekai_tavozik_a_pick_szegedtol/2268509/
  41. http://www.delmagyar.hu/sport/mikler_roland_2014-ig_pick_szeged/2282331/
  42. a b c d http://www.pickfunok.hu/oldal/cikk/tigazol%C3%A1si-k%C3%B6rk%C3%A9p
  43. http://www.pickhandball.hu/hirek/vadkerti-zubai-ancsin-tovabbra-is-pick-szeged-/3113/
  44. http://www.delmagyar.hu/sport/jonas_larholm_alairt_a_pick_szegedhez/2285582/
  45. http://www.pickhandball.hu/hirek/vadkerti-zubai-ancsin-tovabbra-is-pick-szeged-/3113/
  46. http://www.pickhandball.hu/hirek/balogh-zsolt-es-marinko-kekezovics-pick-szeged/2618/
  47. http://www.pickhandball.hu/hirek/alen-blazevic-pick-szeged/2735/
  48. http://sport365.hu/kezilabda,ferfi-nb-i,ujabb-valogatottat-igazolt-a-pick-szeged,12391
  49. http://szegedma.hu/hir/szeged/2012/02/kezilabda-sulc-ket-evet-hosszabbitott.html
  50. http://www.pickhandball.hu/hirek/marko-lasica-pick-szeged/3028/
  51. Alen Blazevic: Pick Szeged; A Pick Szeged hivatalos honlapja, 2012-06-18.
  52. a b Balogh Zsolt és Marinko Kekezovic: Pick Szeged; A Pick Szeged hivatalos honlapja, 2012-03-23.
  53. Jonas Erik Larholm: Pick Szeged; A Pick Szeged hivatalos honlapja, 2012-06-21.
  54. – Átigazolási adatbank; Délmagyarország, 2012-07-04.
  55. [1]; Balkan-Handball.com, 2012-08-07.
  56. Tatai Péter újabb három évre a Pickben – Lékai Máté a szlovén Celjébe távozik; A Pick Szeged hivatalos honlapja, 2012-03-08.
  57. Kiss Ádám és Törő Szabolcs ismét Tatabányán; A Grundfos Tatabánya KC hivatalos honlapja, 2012-06-27.
  58. http://www.pickhandball.hu/hirek/parrondo-es-mindegia-pick-szeged-/3138/
  59. http://www.pickhandball.hu/hirek/parrondo-es-mindegia-pick-szeged-/3138/
  60. http://www.pickhandball.hu/hirek/vranjes-pick-szeged-/3164/
  61. http://www.pickhandball.hu/hirek/ilyes-ferenc-ujbol-a-pick-szegedben/3211/
  62. http://www.pickhandball.hu/hirek/nyartol-juan-carlos-pastor-lesz-a-pick-szeged-edzoje/3034/
  63. http://www.pickhandball.hu/hirek/parrondo-es-mindegia-pick-szeged-/3138/
  64. http://www.pickhandball.hu/hirek/parrondo-es-mindegia-pick-szeged-/3138/
  65. http://www.pickhandball.hu/hirek/vranjes-pick-szeged-/3164/
  66. http://www.pickhandball.hu/hirek/ilyes-ferenc-ujbol-a-pick-szegedben/3211/
  67. http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/skaliczki-laszlo-nem-hosszabbit-tavozik-szegedrol-2207359
  68. http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-lengyelorszagba-igazol-a-pick-horvat-bealloja-2245581
  69. http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/kezilabda-rajko-prodanovics-harom-evig-a-veszpreme-2243729
  70. http://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-a-szegedtol-tavozo-buday-oroshazan-folytatja-2247191
  71. http://webradio.hu/index.php?option=content&task=view&id=80636
  72. http://webradio.hu/index.php?option=content&task=view&id=80637
  73. http://webradio.hu/index.php?option=content&task=view&id=80648
  74. http://www.delmagyar.hu/sport/kezilabda-akademia_epul_szegeden/2233708/

További információk[szerkesztés]

[[Kategória:Magyar kézilabdacsapatok]] [[Kategória:Szeged sportélete]]