Szerkesztő:Kreamar/Képlinkek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A képlinkek olyan külső hivatkozások, amelyek - akárcsak a honlapokra történtő hivatkozások - nem részei a Wikipédia lexikonrészének, viszont megkönnyítik az olvasó tájékozódását. Főleg olyan képekre való hivatkozást tesznek lehetővé, amelyek nem közkincsek és nem a felküldő saját képei, illetve nem a Wikipedia Commons nevű képgyűjteményből származnak. Kérünk, tartsd szem előtt, hogy a Wikipédia alapvető célja a GFDL licencnek megfelelő tartalmú, annak megfelelően felhasználható információk, pl. képek összegyűjtése.

Mikor használjunk képlinkeket?[szerkesztés]

  • Bármely kép felküldése esetén hasznos lehet egyben képlinkbe helyezése is, mivel ezek nem kerülhetnek később törlésre szerzői jogi vagy egyéb indokok alapján. A felküldött képek törlése esetén ugyanis az ezekhez vezető hivatkozás is nyomtalanul törlésre kerülne, így viszont megőrizhető. (Biztonsági szempont)
  • Minden kép esetén, amely más honlapról elérhető, kizárja a szerzői jogi aggályokat, mivel a képlink nem része a Wikipédia lexikonrészének. (Jogtisztasági szempont). A képlink útján elérhető képek nem esnek GFDL licenc alá, tehát a képlinkekben szereplő képek, ábrák további bármilyen felhasználása esetén a Wikipédia semmiféle felelősséget nem vállal.
  • Ha kétséged van egy külső forrásból származó kép jogtisztaságát illetően, akkor ne küldd fel, hanem a szócikk illusztrációjául szánt képet helyezd külső hivatkozásba és a felküldés előtt konzultálj az adminisztrátorokkal.
  • Különösen vonatkozik ez a szokás szerint bizonytalan szerzői jogi helyzetűnek tekintett képekre, így bankjegyek, bélyegek ábráira, címerekre, lobogókra és logókra.
  • Bármely, már felküldött kép törlési vitája a képlinkbe helyezéssel megnyugtatóan megoldható, mivel a kép törlése nem akadályozza, hogy az olvasó az adott képpel megismerkedhessen.

Hogyan használjuk a képlinkeket?[szerkesztés]

  • A képlinkek formázásánál a külső hivatkozásoknál használható bármely formázás lehetséges, így akár galéria-forma is.
  • A képeket a lehető legkisebb formában (thumb) helyezd el a képhivatkozásban.
  • A képaláírás szövegét tedd elérhetővé az adott képhivatkozásban.
  • Az alábbiakban megadunk néhány példát.

(1. példa) Külső hivatkozások[szerkesztés]

Honlapok[szerkesztés]

Képlinkek[szerkesztés]



(2. példa) Külső hivatkozások[szerkesztés]

Képlinkek[szerkesztés]