Szerkesztő:Kispados

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Távoztam...

--Kispados vita 2014. augusztus 28., 10:23 (CEST)

Nagyon önérzetes ember ne szerkesszen a magyar nyelvű wikipldiába!! Kun Vilmos után szabadon.

Sohasem lehet tudni, kinek van igaza, de mindig lehet tudni, ki a főnök. Forrás: Limkoman userlapja


Tisztelt Szerkesztőtársak!

A wikipédiában való ténykedésemet március elsején felfüggesztem, minimálisra korlátozom. Ez utóbbi kitétel oka:

  • Az elmúlt két hét alatt nem sikerült restanciáimat felszámolni
  • Számos, az utóbbi hónapban törölt és egyéb bekért képeim engedélyezése folyamatban van. Pozitív elbírálás esetén ez érintett szócikkek eredeti állapotát én szeretném visszaállítani.
  • Számos, a wikipédia részére készített felvételemet, idő hiányában nem tudtam feltölteni. Ezeket is egy-egy bejelentkezéssel szeretném pótolni.
  • Néhány általam indított szócikk, hosszabb-rövidebb időszakonként aktualizálást, figyelést igényel.

A vesztemet a Katona József Színház 30,ik évfordulóján rendezett díszelőadás okozta. Ekkor kértem az ott fotografáló fotóművésztől 8-10 képet. Ezeket készséggel megkaptam és a korábban már bevált szisztéma szerint engedélyezésre megküldtem. Bárcsak ne tettem volna....

Kész a leltár

Az első szócikkem tárgya a MOM; talán az első feltöltött képem is, a már tízen éve megszűnt cég elárvult, Belgrád rakparti emblémája volt. Legnagyobb meglepetésemre egy hónap szerkesztés után már bekerültem a legtöbbet dolgozók ötszázas listájába. Soha nem realizáltam rekord számú szerkesztést, de az említett körből soha nem kerültem ki. Sőt...

Az első, alig öt hónapos évem alatt hetven új cikket kezdtem el írni, a következő négy évben alig százat. Ennek oka elsősorban az volt, hogy az akkori tapasztalataim szerint értelmetlen vitákba elsősorban új cikk írással lehet keveredni. Később rájöttem, tévedtem. Aki folyamatosan dolgozik, és ne adj Isten véleménye is van, az számolhat állandó, valós vagy kreált konfliktussal. Érdekes módon a feloldhatatlan feszültségek nagy része, nem a "mezei" szerkesztők miatt indukálódhatott. De ne általánosítsunk. Nem úgy általában a funkcióval rendelkező szerkesztőtársakkal volt nekem és másoknak is konfliktusa.

A MOM és a Budapesti Katona József Színház szócikkei mellett elsősorban a rendkívüli embereknek szerettem volna emléket állítani. A teljesség igénye nélkül: Sztehlo Gábor és a Gaudiopolis (2012 április óta elleneőrizetlen), Tóth István fotóművész, Eggerth Márta, Dévay Camilla, Miklós Jutka, Szöllősy Irén, Kaján Tibor, Komor István, Kóti Árpád vagy az oroszul -a kényszerű helyzetben- tökéletesen megtanuló hadifogolytáborokat, vagy a Gulágot megjáró nagyszerű műfordítók: Karig Sára, Galgóczy Árpád, Gellért Hugó, de folytathatnám a sort Jacsó Istvánnal, aki bebizonyította, hogy lehetett ellene szavazni az olimpiai bojkottnak.

Sikerült néhány olyan szócikket is -főleg hagyományos könyvtározással- létrehozni, amelyek információ rendszerezése, eredeti és nem átvett. Akár büszkék is lehetnénk, hogy időnként visszaköszönnek különböző médiák platformjain. Néhány ezek közül:

Vajda Miklós meglepetés számba menő könyveit olvasva készültem munkásságának megörökítésére. Hihetetlen mennyi új ismerettel gazdagodtam, remélem hozzám hasonlóan az olvasók is. Kiderült többek között, hogy Abody Béla és Latinovits Zoltán évfolyamtársa volt, ez még nem is olyan nagy ügy. A wikipédiában azonban ezt megelőzően nem volt nyoma annak, hogy Latinovits felfedezője, Vajda keresztanyja, Bajor Gizi volt. Ma már, ez a wikipédia jóvoltából közkincs, nemcsak könyvtárakat bújó filoszok különleges ismerete, Aztán Vajda Miklós kapcsán került látókörömbe nagynénje, Kádár Erzsébet is. A Nyugat utolsó számában is publikáló írónő életrajzi és egyéb adatainak beszerzésében, a magyar wikipédia emblematikus alakja, Pataki Mártika nyújtott nekem (nem először) segítséget. Munkássága azt hiszem példa lehet mindenki számára. Nem hiszem, hogy miatta bárki is elmenekült volna a platformról. Döbbenet, de hogy lehet, hogy sem Ő, sem más, ma is aktív, régi wikipédista, nem tagja a WT-nek? Egy-egy, arra érdemes tagot talán a leköszönő WT is felkérhetne. Tessék talán tanulmányozni a szerkesztési listákat és azokból például a 2008 előtt regisztráltakat.

Kezdeményezésemre, a XII. kerülettel indult el a budapesti emléktáblák gyűjtése. Néhány hónap után egyre több szerkesztőtársam kapcsolódott ehhez a projekthez. Az eredeti terveim szerint az általános és középiskolásokat szerettem volna ezzel a munkával a wikipédiához közel hozni. Sokáig vártam az alapítványunk támogatását, a kezdeményezés felkarolását. Hiába.

Mániám volt és jelenleg is az, a cikkek olvasottságának vizsgálata, befolyási lehetőségeinek tanulmányozása. Több éven át minden általam indított szócikket havi szinten analizáltam. Nem volt vagy nem tudok olyan platformról, ahol meg lehetett volna vitatni a hasonló vizsgálatok tapasztalatait. Hasonló a helyzet a cikkszám növekmények vizsgálatával kapcsolatos vizsgálatokkal is.

Az olvasottság növelése inspirált a végzős színművészeti főiskolások sablonjainak elkészítésekor. A hagyományos -könyvtározásos- gyűjtéssel ez a munka megoldhatatlannak tűnt. Szerencsénkre az SZFE alig egy éve nyilvánossá tette adatbázisát, így a több mint 150 évfolyam adatainak rögzítését néhány hónap alatt be tudtuk fejezni.

Szintén egy külső adatbázis nyilvánossá tétele jelentett minőségi változást a színművészeti cikkek írásában, újraszerkesztésében. Ma már egyre-több szerkesztőtársam használja a Színházi Adattárból nyerhető információkat. Az említett szócikk hivatkozásainak száma ezerhez közelít, ennek hatására az olvasottsága de az adott platform népszerűsítése is -véleményem szerint- kiemelkedő. Az ezredik hivatkozás rögzítése után szeretném felkeresni a Színháztörténeti Intézetet egy esetleges együttműködés kialakítása érdekében. Elsősorban az archív képállományuk egy részének közkinccsé tételéért szeretnék lobbizni. Jó lenne azonban, ha ebben a munkában az alapítvány segítségünkre lenne.

Végül néhány örömteli, a wikipédia közösség munkáját értékelő két olvasói vélemény:


Dióhéjban ennyi, négy és félév munkájáról.

A számok nyelvén, szárazon: (A 2013 januári statisztikák alapján)

  • Szerkesztések száma: 20007 (87.)
  • Szerkesztéssel eltöltött napok száma: 1498
  • Regisztrált napok száma: 1648
  • Szerkesztések napi átlaga: 12,14


Mindenkinek további jó szerkesztést és jó egészséget kívánok! – Kispados vita 2013. február 17., 14:57 (CET)

Végjáték

A restanciáim feldolgozása a vártnál hosszabb időt vett igénybe. Különösen az elmúlt két évben fotózott emlék táblák rögzítése vett sok időt igénybe, sok esetben ugyanis az adatbázist is kezelni aktualizálni kellett.

Lehet, hogy azoknak van igazuk, akik, ha elegük lett a wikiből egyik pillanatról a másikra, nyom nélkül kereket oldottak. Én ezt nem akartam megtenni, mivel én nem a wikipédiára haragszom, 1-2 domináns szerkesztőnek sikerült azt elérni, hogy ne szerezzen örömet a wikiben való ténykedés. 2012 december 21. óta gyomorgörcs kíséretében léptem be a wikibe és nyitottam ki figyelőlistámat. Ők nem örültek, hogy nem a totális visszavonulást választottam, és tettek lépéseket annak érdekében, hogy minél előbb tűnjek el a színről. Nem örültek annak sem, hogy a restancia feldolgozása során több platform vitájába bekapcsolódtam és bátorkodtam leírni öt éves működésem tapasztalatait és jobbítónak gondolt javaslataimat. Továbbra is ígérem, hogy nem változtatok az álláspontomon és ha ritkán is, de visszanézek, elsősorban a figyelőlistámon szereplő cikkek védelme érdekében. Érdekes a visszavonulásom, pont az 5. wikipédia születésnapom idejére esik. Érdekes egybeesés, hogy egykoron a második szócikkemet Tóth István fotóművészről írtam. A kör bezárult. A művész akkor 85 éves volt és néhány napon belül 90 lesz. Ebből az alkalomból jelentősen átszerkesztettem a szócikkét és a hozzá köthető két személy, Haller Frigyes és Nyújtó Ferenc szócikkeit is elkészítettem. Ha nem visszavonulóban lennék, biztos elkészíteném Apáti-Tóth Sándor és Papp Elek cikkeit is. Sajnos Tóth István -korábban legalizált- két alkotása, (sok más mellett) figyelmeztetés nélkül törölve lett. Ezeket is ugyanaz a szerkesztőtárs távolította el, aki 2012 decembere óta médiumának tekint és árgus szemekkel figyeli ténykedésemet, a wikipédiában való minden lépésemet. Nemrégen, első alkalommal nem a rapid -eddig az én vonatkozásomban, rajta kívül senki más által nem használt- megoldást választotta. Törlési megbeszélést kezdeményezve felhívta a figyelmemet a következőkre:

"Ha úgy érzed, még segítségre szorulsz a Wikipédia szerkesztésében (pl. annak eldöntésében, hogy mi való a Wikipédiába és hogy egy cikknek milyen formai követelményeknek kell megfelelnie), akkor javaslom, hogy olvasd át a fenti üdvözlődobozban lévő hasznos linkeket, tedd fel kérdéseidet a kezdők fórumán, vagy ha akarsz, egy tapasztalt szerkesztőt (mentort) is kérhetsz a mentorműhelyen keresztül magad mellé, aki kezdetben segít neked eligazodni. "
Fájl:5 éves terv cigaretta.jpg
"Osztályharcos" magyar márka
ötvenes évek

Tanácsát nem fogadtam meg. Ehelyett a Wikimédia Magyarország Egyesület közreműködést kértem a művész köszöntése és az ismételt engedélyezés beszerzése érdekében. Remélem sikeres lesz ez az akció. Biztos, ami biztos Tóth István szócikkét átdolgoztam, jelentősen bővítettem. Sikerült egy portrét is szerezni róla. Ez a szócikk inspirált arra, hogy Haller Frigyesről, valamint Nyújtó Ferencről is írjak. A hattyúdalom akcióit ajánlom annak a szerkesztőnek, aki hozzásegített ahhoz, hogy minimálisra csökkentsem wikipédiás jelenlétemet. Másik hasonló inspirációjú mentoromnak a Horváth László (színész) (1943) szócikk javítása érdekében tett lépéseket ajánlom. Ő újra és újra rám sütötte a "billogozó" bélyeget és nem lehetett olyan ellenérvet felsorakoztatni, ami közhelyes álláspontja megváltoztatására késztette volna. Pedig a magyar wikipédia egyik legnagyobb problémája az egyre gyengülő tartalmi ellenőrzés. Kinek jó ez nem tudom.

És legyen egy pozitív példa is. A Kaszás Gergő szócikk kollektív munkával lett helyrehozva. Úgy mint öt éve, amikor regisztráltam. Nosztalgiáztam, de mind hiába.

"Ennek vége van." Mindörökre vége van. (2013. július 25)


A múlt Kitakart tartalom


Úgy kezdődött, hogy olvastam a százezredik wikipédia szócikkről. Bejöttem és most jobban szétnéztem. Tetszett minden, akkor még nem néztem vitaoldalakba. Gondoltam meg kellene próbálni. Megpróbáltam. Néhány lektor ennek nem örült túlságosan. Kicsit korainak találták. Én is. Sok segítséget kaptam és kapok. Elvem: gyakorlat teszi a mestert, de azért olvasom a szakirodalmat és tanulmányozok nekem tetsző szócikkeket is.
Képeim[szerkesztés]

A statisztikák szerint a wikipédiában 1393, a Commons-ban 499 fotóművészektől kapott illetve általam fényképezett fotó található.

2014 nyarán feltöltött képeim (Válasz egy kritikára)
2006-ban még nem is tudtam a wikipédiáról
Hébe-hóba még mindig fotózgatok a wikinek