Szerkesztő:Kirmizi~huwiki/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Dr. Taraczközi István[szerkesztés]

Dr. Taraczközi István természetgyógyászati szakmai tevékenysége a Leningrádi Kirov Katonai Akadémián kezdődött, mivel az egyetemen szerzett általános orvosi végzettség és katonaorvosi szakvizsga mellett reflexológia, bioenergetika, akupunktúra, akupresszúra, manuálterápia, kiropraktika is szerepelt az oktatási tematikában. Így a mai, hazai értelemben vett természetgyógyászattal már évtizedekkel ezelőtt megismerkedett.
Kecskeméten a Megyei Kórház és a Kiskunfélegyházi Városi Kórház osztályain eltöltött évei során kórbonctan, kórszövettan, majd szülész-nőgyógyász szakorvosi vizsgát tett. A kórházi gyakorlatban is használta a természetgyógyászati módszereket.
A kiropraktikát több orvoskollégától, velük együtt dolgozva sajátította el, legtöbbet Dr. Jurij Csisztakovnak, Dr. Veress Jánosnak és Dr. Kiss-Solingen Attilának köszönhet.
1987-től folytat főállásban természetgyógyászati tevékenységet, 1990-től oktat, a természetgyógyászati területek közül a bienergetikát, dermato-vacuum reflexológiát és kiropraktikát (manuálterápiát), speciális masszázsokat, grafo-pszicho-morbo analízist, mozgásterápiát, tibeti gyógyászatot, valamint gyógyító táplálkozást. Az Egészségügyi Szakképző és Továbbképző Intézet által szervezett vizsgán bioenergetikából és reflexológiából vizsgáztatói engedélyt szerzett 1997-ben.
Orvosi tevékenységével kapcsolatban a Medicus Universalis, a Magyar Mentésügy és a Magyar Sebészetben jelentek meg cikkei, a természetgyógyászati témában számos cikke jelent az Elixír Magazinban és a Természetgyógyász Magazin-ban.

Munkássága során 10 könyvet és 4 jegyzetet jelentett meg:

  • Érintés nélküli gyógyítás 1992
  • Dermato-vacuum reflexológia (jegyzet) 1993
  • Az ország legjobb természetgyógyászai 1993
  • Extraszensz bioenergetika (jegyzet) 1994
  • Jövőnk a jelenben 1994
  • Kiropraktika 1996
  • Grafo-pszicho-morbo analízis 1997
  • Speciális masszázsok 2000
  • Grafo-pszicho-morbo analízis 2. kiadás 2000
  • Adzsna - A bieoenergetika nagykönyve 2002
  • Taraczközi-módszer – Grafo-pszicho-morbo analízis 2004
  • Tibeti gyógyászat jegyzet 2010
  • Ayurvéda jegyzet 2010
  • Gyógyító táplálkozás 2012


A Magyar Természetgyógyászok Szövetsége-ben kezdetben, mint főtitkár, majd elnökként, főként, mint érdekvédelmi szervezet a természetgyógyászat és a hagyományos értelemben vett egészségügy összekapcsolását és együttműködését tűzte ki célul, melynek eredménye a Népjóléti Minisztériummal, majd Egészségügyi Minisztériummal évek óta fennálló párbeszéd és együttműködés, melynek végső eredménye az 1997-ben megszületett természetgyógyászatról szóló miniszteri rendelet.
Megszervezte és Kecskeméten beindította Természetgyógyászati Akadémiát, mely 2001-től Budapesten működik. Az Akadémián 2012. szeptemberében a XXII. évfolyam kezdte meg tanulmányait. A hallgatók több, mint 20 tantárggyal ismerkednek meg, tudásukról vizsgákon adnak számot. Olyan széles körű ismeretekkel rendelkező, magasan kvalifikált természetgyógyászok képzését tűzte ki célul, akik felelősségteljes tevékenységgel, az orvosi társadalommal megfelelő együttműködést kialakítva képesek természetes gyógymódokat alkalmazni, s ezzel hatékonyan szolgálni a gyógyítást, elsősorban a prevenciót és az utógondozást. A képzés magas színvonalát a több éves természetgyógyászati gyógyítói és oktatói tapasztalattal rendelkező előadókból álló oktatógárda biztosítja. Többségük orvosi diplomával bír, így egészségügyi és természetgyógyászati ismereteiket összekapcsolva teljes képet tudnak alkotni a gyógyításról, és hallgatóiknak is pontosabb, szélsőségektől mentes ismereteket tudnak átadni.
Irányítása mellett a Magyar Természetgyógyászok Szövetsége minden évben kongresszust szervez, a 18-20 előadó által tartott előadások a természetgyógyászat színes palettáját mutatják be a részvevőknek.
A természetgyógyászat területén folytatott kimagasló oktató, gyógyító, szervező tevékenysége elismeréseként 1996-ban Természetgyógyászatért-díjat, 2002-ben Pro Natura et Vita - díjat kapott.