Szerkesztő:Kewa/piszkozat

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Kangoo egy Magyarországon egyre elterjedtebb sport, amely egy speciális cipővel teszi lehetővé a hatékony sportolást. Hazai múltja még nem nagy, de sportág hívei naponta új fórumokkal ismertetik meg ezt a fajta kikapcsolódást.

Kangoo Jumps[szerkesztés]


A Kangoo jumps név egy különlegesen megtervezett cipővel végzett aerob mozgást takar.

A kangoo története[szerkesztés]


A kangoo jumps kellékeként szükséges cipőt magát, 1994-ben fejlesztette ki a kanadai származású Gregory Lekthtam. Eredetileg rehabilitációs központok számára alakította ki a lábbelit, hogy azok a betegek, akik nem tudnak sportolni sérüléseik miatt, újra mozoghassanak. A fejlesztés célja az volt, hogy a kangoo cipő használatakor semmilyen jellegű káros hatás ne érje a felhasználót. Az ötletet egy svájci cég tulajdonosa, Denis Neville szabadalmaztatta, aki azóta is felel a kangoo cipők gyártásáért és eladásáért. Az új terméket elsőként az 1994-ben, Párizsban megrendezett SISEL Sport Vásáron mutatták be. Majd 1995-től több egyetem és tudós is foglalkozni kezdett a témával, kutatásaik célja a cipő használatával kapcsolatos előnyök feltárása. Az első teljes körű tudományos tanulmányt A Lismore Egyetemen Ausztráliában végezték, majd Svájcban a Lusanne-i Egyemeten erősítették meg az addigi kutatások eredményeit. A kutatások elismert tudósok végezték, úgy mint Albert C. Carter, illetve a NASA tudósai.

Hornyák Ádám, vagyis Ádee volt a Kangoo sport magyar vezetője, az ő szervezésében és módszerével hódított teret hazánkban ez a mozgásforma. Ádee 2008. szeptemberében hunyt el tragikus balesetben. A mindig mosolygós tréner emlékére rendezik meg évek óta ilyenkor szeptemberben a Fitt Napot!

http://indavideo.hu/video/in_memoriam_ADDE_a_kangoozas_guruja

A kangoo cipő[szerkesztés]


A kangoo cipő jelentősen csökkenti a talajjal való ütközést. Az ütközés csökkenését az ellipszisben elhelyezkedő rugó és feszítő szalag biztosítja, úgy, hogy a feszítő szalag ellentétes irányban hat a lefelé ható erőre. Ha helyesen végzik a gyakorlatokat, akkor a kangoo cipővel végzett mozgásnak nincsenek különösebb rizikófaktorai. A cipő ezenkívül olyan kemény anyagból van összeállítva, amit a NASA is használ. A cipők kivehető béléssel rendelkeznek, amelyek mosógépben tisztíthatók, a fitness termekben bérelhető cipőket többszöri használat után egy speciális lábgomba elleni spray segítségével fertőtlenítik.

Felhasználási módjai[szerkesztés]


A ’’’kangoo jumps’’’ alapvetően aerob mozgás, azonban többféle formában is alkalmazhatjuk. Felhasználható futáshoz és jogginghoz, önálló otthoni mozgás céljából. Magas kalóriaégető hatása miatt alkalmas fogyáshoz, illetve a test formálásához és erősítéséhez. Használata a sportolási módokon belül is szerteágazó, megfelel atletikus edzéshez is, de egyre több helyen ismertetik meg gyermekekkel, hiszen szolgálja a helyes tartás kialakulását és fejleszti kondíciójukat, mindeközben pedig játékos. Legelterjedtebb formában a fitness termekben találkozhatunk vele, ahol csoportos órák keretében használják.


Állandó lehetőségek, rendezvények[szerkesztés]


A K.C.H. Company szervezésében a Kangoo Show [1] már több éve része a különböző fitness rendezvényeknek. Ezeken a programokon az érdeklődök kipróbálhatják ezt a mozgásformát. A kangoo jumps egyre gyakrabban látható különböző sporttal-, egészséggel-, szórakozással kapcsolatos rendezvényeken. Az elmúlt években pedig önálló programokat is szerveznek az illetékesek. Például: Kangoo a Hegyvidéki Fittparádén, Guinness Record kísérlet: 1000 ember kangoo cipőben, Nativa Fittnap.


Külső hivatkozások[szerkesztés]


en:Kangoo jumps