Szerkesztő:KREkrisztian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Japán nyelvvizsga[szerkesztés]

Fájl:JlptCertificateOfProficiency.jpg

A JLPT (Japanese Language Proficiency Test) vagy japánul: 日本語能力試験; ejtsd:nyihongonórjokushiken. Japán nyelvvizsga, melyet minden évben két időpontban rendeznek meg.

Időpontok[szerkesztés]

A két időpont minden évben december és július.

Változások[szerkesztés]

A vizsgának öt szintje van. Az ötödik szintet 2010-ben alakították ki, így a vizsgaszintek a következők: N1: felsőfokú „anyanyelvi” szint. N2: felsőfok.   A mindennapi szituációkban használt nyelv megértése és közvetítése. N3: középfok (erős középfok). A minden napi szituációkban használt nyelv megértése. N4: középfok. Alap nyelvi szint. N5: belépőszint. Legalapvetőbb nyelvtan megértése.

2010 előtt még csak 4 szint létezett. Ma az N5-ös szint felel meg az akkori N4-es szintnek. Az N4-es az akkori N3-nak, az N2 az akkori N1-es szintnek.

Magyarország[szerkesztés]

A japán nyelvvizsgát Magyarországon a Károli Gáspár Református Egyetem Japanológia Tanszéke tartja, a vizsgahelyszín a teremkapacitás értelmében változó. Idehaza évente csak egy alkalommal van lehetőség vizsgázni, minden év decemberében. A nyelvvizsga csak írásbeliből áll, nincs szóbeli része, de lehetőség van szóbeli vizsgarészt is szerezni, így komplex nyelvvizsgának elismertethető.


Hivatalos weblap: http://www.jlpt.jp