Szerkesztő:JúliaOrsolya/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Nagyobb európai országok[szerkesztés]

Területe: 10 180 000 km² Népessége: 741,4 millió fő

Földünk egyik kontinense Európa, amelyet északról a Jeges - tenger, keletről az Urál - hegység és Urál - folyó, délről a Földközi tenger és nyugatról az Atlanti - óceán határolja. Területét tekintve Európa a második legnagyobb kontinens. 6 földrajzi régióra osztható: Dél - Európa, Észak - Európa, Délkelet - Európa, Kelet - Európa, Közép - Európa, illetve Nyugat - Európa. Innen kerülnek ki a legnagyobb városok, melyek inkább nyugaton helyezkednek el.

Népességét tekintve a negyedik helyen áll Ázsia, Afrika és Amerika után.

Keleten szorosan összefügg Ázsiával, közös nevük Eurázsia. A két kontinens pontos határa megállapodás kérdése, nincs egyértelmű földrajzi határ.


Németország[szerkesztés]

Teljes nevén Német Szövetségi Köztársaság, az Európai Unió legnépesebb országa. Területe alapján a világ 63., Európa 7. és az Európai Unió 4. legnagyobb országa. Északról Dánia, keletről Lengyelország és Csehország, délről Ausztria és Svájc, míg nyugatról Franciaország és a Benelux - államok (Belgium, Hollandia és Luxemburg) határolják. Egy globális nagyhatalom, azaz nagyon fejlett ipar és szolgáltatás terén, amelyet a többi országoknak is árul (export).

Németországnak sok nagyvárosa van, Berlin fővárosként a legjelentősebb. Fontos nagyvárosok még: Hamburg, München, Köln, Stuttgart, Düsseldorf és Frankfurt.

Vallását tekintve az országban a legelterjedtebb a kereszténység (33% katolikus, 33% protestáns). Körülbelül 3 millió muszlim él Németországban, de vannak ortodox és zsidó vallásúak is.

Domborzat[szerkesztés]

Németország domborzati térképe


Németország domborzatát három részre oszthatjuk: az Északnémet - alföld, Német - középhegység és az Alpok és az Előalpok.

Az Északnémet - alföld vagy más néven Germán - alföld felszíne morénavonulatokkal tagolt. A moréna a mozgó jégtakaró által szállított és lerakott kőzettörmelék. Az egykori eljegesedés után megmaradt a Mecklenburgi - tóhátság tavai és morénafombok.

A Német - középhegység az ország közepén található meg, a hegyvidék átlagos magassága 1000 - 1400 m között mozog. Északi részén helyezkedik el a Harz hegység, illetve a Türingiai - erdő, közöttük a Türingiai - medence. A hegység legmagasabb pontját Brockennél éri el (1141 m). Délen és délnyugaton az Érchegység és a Fichtel húzódik. Továbbá itt található még: a Rajnai - palahegység, a Hesseni - hegyvidék, a Fekete erdő, a Sváb - Alp, a Frank - Alp, a Bajor - erdő és a Cseh - erdő. A Sváb-Bajor-medence a Duna völgyétől dél fele az Alpok lábáig tartó sík vidéket foglalja magába, amelynek felszínét kavicstakaró birítja és folyók szabdalják.

Az Északi - Mészkőalpok alkotják Németország déli határát. vonulatai a Allgäui - Alpok, a Bajor - Alpok és a Salzburgi - Alpok. Legmagasabb pontja a Zugspitze (2963 m) és a Watzmann (2713 m).


Vízrajz[szerkesztés]

Németországnak 6 jelentős folyója van: Duna, Rajna, Elba, Odera, Weser és Ems. Ezek közül csak a Weser folyik teljes egészében Németország területén.

Németország legnagyobb tavai a Boden - tó, a Müritz, a Chiemsee, a Schwerini - tó, illetve a Starnbergi - tó. Az ország vízesései közül 10 meghaladja a 150 m magasságot, közülük kilenc az Alpokban található. A legmagasabb vízesés az Alpokon kívül Tribergi vízesés (163 m) a Fekete - erdőben.

Fontos kiemelni még Németország mesterséges csatornáit, amely közül az egyik legjelentősebb a 171 km hosszú Rajna-Majna-Duna-csatorna.

Éghajlat és élővilág[szerkesztés]

Éghajlatát tekintve Németország a mérsékelt éghajlati övben fekszik, viszont az Északi - tengerhez közel fekvő területeken nedves óceáni az éghajlat. Az ország területén a nyár hűvös, a tél enyhe. A folyók vízállása tavasszal, hóolvadáskor a legnagyobb, ekkor árvizet is okozhatnak.

Németország növénytakarója az erdő. A hegyvidéki területeken a fenyvesek vannak jelen, míg az alacsonyabb területeken vegyes erdők. Ma az ország 31%-át borítja erdő. Állatvilágát tekintve a közép-európai állatok mind megtalálhatóak: szarvas, őz, vaddisznó, róka, nyúl- Ugyanakkor sok őshonos kutyafajjal rendelkezik.

Kulturális örökség[szerkesztés]

Nagyon sok nemzeti park található az országban, amelyek közül több is az UNESCO világörökség része.

  • Bajor - erdő Nemzeti Park
  • Grumsin erdőség és bükkerdő, Brandenburg
  • Hainich Nemzeti Park, Thüringia
  • Jasnmund Nemzeti Park
  • Kellerwald-Edersee Nemzeti Park, Hessen
  • Serrahner bükkerdő (Müritz Nemzeti Park), Mecklenburg-Vorpommern

Kulturális örökség és egyben az UNESCO világörökség részei még:

  • Aacheni dóm
  • Bamberg városa
  • Berlin modern stílusú lakótelepei
  • a hildesheimi Szent Máris - katedrális és Szent Mihály - templom
  • Kölni dóm
  • Potsdam és Berlin palotái
  • Speyeri dóm


Franciaország[szerkesztés]

Franciaország Nyugat - Európában helyezkedik el, szomszédait tekintve Belgium, Luxemburg, Németország, Svájc, Olaszország, Monaco, Andorra és Spanyolország. Leginkább a bortermelésről és a konyhájáról híres, de számos UNESCO örökség is meglelhető az országban. Az ország földrajzi arculata változatos: mezők, erdőségek, hegységek és tengerpartok egyaránt jellemzik a területét.

Franciaország domborzati térképe


Domborzat és vízrajz[szerkesztés]

Franciaország területe a Földközi - tengertől az Északi - tengerig, a Rajnától az Atlanti - óceánig terjed. A francia vidék domborzata változatos képet mutat: északon és nyugaton tengerparti síkságok, a keleti és déli részek viszont vadregényes hegyláncokkal rendelkeznek (Francia - Középhegység). Délen húzódik a Pireneusok vonulata, innen pedig a Francia Riviérán keresztül jutunk el az Alpok vonulatáig. Itt találjuk Európa legmagasabb pontját is, a Mont Blanc 4808 m magassággal.

Az országot kettévágja a Vogézektől a Francia - Középhegység keleti részéig húzódó vízválasztó. A vízválasztótól keletre a Rhône és a Saône folyók gyűjtik össze az Alpok és a keleti területek vizeit és szállítják a Földközi - tengerbe. Franciaország többi nagy folyója már az Atlanti - óceán vízgyűjtőjéhez tartozik. Jelentős folyók még: a Szajna, a Loire, a Garonne, a Maas és a Moselle.

Éghajlat és élővilág[szerkesztés]

Franciaország éghajlatát az óceáni és mediterrán hatások befolyásolják leginkább. Az ország legnagyobb részén enyhe telű óceáni az éghajlat, viszont a belső területeknél megjelennek a kontinentális sajátosságok is. A mediterrán éghajlatnál enyhe telek és meleg nyarak a jellemzőek. Az ország déli részén a nyári hónapokban jóval többet süt a nap, leginkább 11-12 órát, míg északon csak 7.8 órát.

Franciaország déli részén található Provence tartomány, melynek jellegzetes időjárási sajátossága a sokszor több napon át fújó, kellemetlenül erős északi szél, a misztrál, amely elsősorban télen, de a többi hónapban is megmutatja erejét.

A Földközi - tenger partvidékén és Dél - Franciaországban a mediterrán növényzet jellemző, azaz örökzöld tölgyesek, ciprusok és olajfák. Nyugati részén homokdűnék, helyenként tengerparti fenyvesek jelennek meg, míg az ország többi részén tölgy és bükk erdő terjedt el.

Kulturális örökség[szerkesztés]

Franciaországban 7 nemzeti park található. Ezenkívül az UNESCO részét képezik még:

  • Girolata-fok, Porto-fok, Scandola Nemzeti Rezervátum és a Piana Calanques Korzikán
  • Pireneusok (Spanyolországgal közösen)
  • Új Kaledónia lagúnái

Franciaország hozzájárulása a kulturális örökséghez hatalmas, íme pár kulturális örökség, amely ugyancsak az UNESCO részét képezik:

  • Notre - Dame székesegyház
  • Vézére - völgyi festett barlangok
  • Mont -Saint Michel
  • Versailles - i kastély
  • Fontainbleau kastély és park
  • Strasbourg
  • Bourges katedrélisa

Főbb turistalátványosságok

  • Párizs
  • Versailles
  • Loire menti kastélyok
  • Disneyland
  • Francia Riviéra
  • Carnaci kősorok
  • Marseille és Lyon városa


Egyesült Királyság[szerkesztés]

Az Egyesült Királyság Nagy - Britannia (Anglia, Skócia, Wales) és Észak - Írország együttese. Egy Nyugat - Európai szigetország melynek határai az Atlanti - óceán, az Északi - tenger és a La Manche - csatorna. Franciaországgal a Csatorna - alagút köti össze. Parlamentáris köztársaság, államfője II. Erzsébet brit királynő. A 19. században ő volt az első iparosodott állam, a 20. század elején pedig a világ legerősebb hatalma volt.

Az ország ma is nagyhatalom, gazdasági, politikai, kulturális és katonai befolyása jelentős.

Egyesült Királyság domborzati térképe


Domborzat és vízrajz[szerkesztés]

A Brit-szigetet, az Ír-szigetet és a körülöttük fekvő mintegy 1000 kisebb-nagyobb szigetet együttesen Brit - szigeteknek is nevezik.

A Brit - szigeten a kőzetek Északnyugat és Délkelet irányban fiatalodnak: Skócia északnyugati részén ősmasszívum bukkan a felszínre. A Skót - felföldet a DNY - ÉKirányú Glen More törésvonal vágja ketté. Skóciában található a Grampian - hegység is, melynek legmagasabb csúcsa a Ben Nevis (1343 m). A Skót - alföldet bazalt táblahegyek tarkítják. A Dél-Skót-felföld legmagasabb része, a Cheviot Hills Skócia és Anglia természetes határa. A Pennine - hegység Anglia középső részén húzódik, de itt találjuk még a Walesi - hegységet és a sziget alsó részén fekvő Londoni - medencét.

A Brit - szigeteken a sok csapadék hatására sűrű vízhálózat alakult ki. A folyók rövidek, a Shannon, a Severn vagy a Temze is alig haladja meg a Bodrog vagy a Hernád hosszát. Az Ír - sziget és a Skót - felföld glaciális tavakban gazdag. Az Egyesült - Királyság legnagyobb tava az Ír - szigeten található Lough Neagh (388 km²)

Éghajlat és élővilág[szerkesztés]

Uralkodó a nedves óceáni éghajlat, amelyet a Golf áramlat befolyásol. Jellemzőek a hűvös nyarak és az enyhe telek, a naponta változó időjárás, a magas páratartalom és a gyakori ködképződés. Átlagosan 1000 mm csapadék esik az ország területének nagyobb részén. A magas páratartalom miatt gyakori a sűrű köd, mely a nagyvárosok túlszennyezett levegőjével szmogot képez.

Az ipari forradalom súlyos hatással volt a környezetre romlott a levegő és a vizek minősége is. Mára ez a helyzet javult és korlátozás alatt áll.

Kulturális örökség[szerkesztés]

Számos nemzeti park található az ország területén:

  • New Forest Nemzeti Park
  • Lake District Nemzeti Park
  • Snowdonia Nemzeti Park

és még sok más.

Ezen kívül az UNESCO világörökség részét képezik:

  • Óriások útja
  • Saint Kilda - szigetcsoport
  • Henderson - sziget
  • Gough - sziget

Kulturális örökség részeként vannak jelen ugyanakkor:

  • durhami székesegyház és vár
  • Iron Bridge
  • Stonhenge
  • Blenheim kastély
  • Bath városa
  • Westminster palota
  • londoni Tower
  • Edinburgh
  • Liverpool

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Németország

Franciaország

Egyesült Királyság

További információk[szerkesztés]