Szerkesztő:Gyantusz/Hadtudományi lexikon-cikkek

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Az alábbi definíciók a Hadtudományi lexikon 1995-ös kiadásában szerepelnek szó szerint. Új kiadás sajnos anyagi hiányok miatt nem várható a közeljövőben. --Gyantusz vita 2009. március 24., 02:05 (CET)

Update: a Nemzeti Közszolgálati Egyetem - Hadtudományi és Honvédtisztképző Kar 2019-ben kiadta a Hadtudományi Lexikon legújabb változatát. Kereskedelmi forgalomban nem, csak az Egyetem Központi Könyvtárában, illetve online elérhető. Link: https://nkerepo.uni-nke.hu/xmlui/bitstream/handle/123456789/14688/790_hadtudomanyi_lexikon_2019.pdf;jsessionid=62A70343E09FE53BF05DFC0C3670FAFA?sequence=1

alegység
a kötelékben lévő zászlóalj, század, szakasz, raj és kezelőszemélyzet. A legkisebb, állandó összetételű, szervezetű és fegyverzetű katonai szervezet. Jellegük szerint megkülönböztetnek összfegyvernemi, fegyvernemi és szakalegységet. Az alegységek az adott csapat rendeltetése, szervezeti felépítése szerint más megnevezést is viselhetnek. Jellegzetes alegységek az osztály és az üteg. A feladatokhoz és a körülményekhez igazodóan kijelölhető, ill. létrehozható kikülönített alegység, ideiglenes alegység.(26. o.)
csapattest
(tört) a közigazgatásilag és gazdaságilag önálló katonai szervezetek, vagyis az ezredek és az önálló zászlóaljak (osztályok) elnevezése a m. kir. honvédségnél.(189. o.)
egység
közigazgatásilag és gazdaságilag önálló katonai szervezet, amely harcászati szintű összfegyvernemi v. szakfeladatok megoldására hivatott. Az egység ált. magasabbegység v. seregtest alárendeltségébe tartozik, s parancsnokságból, törzsből és különféle rendeltetésű alegységből áll. Egységnek ált. az ezredet, az önálló zászlóaljat v. osztályt nevezik. Az egység elnevezéssel lényegében azonos volt a m. kir. honvédségben a csapattest elnevezés, amelybe az ezredeket és az önálló zászlóaljakat (osztályokat) sorolták.(251. o.)
front
<lat. frons 'homlok, elülső oldal'>: 1. a →szárazföldi csapatok hadműveleti-hadászati seregteste, amelyet rendszerint csak a háború kezdetekor alakítanak meg. Rendeltetése: hadműveleti-hadászati feladatok végrehajtása, szárazföldi hadműveletek folytatása. A legfelsőbb főparancsnokságnak, ill. a főparancsnokságnak van alárendelve; állományában szárazföldi és repülőseregtestek, magasabbegységek, egységek, hadtápcsapatok és intézmények, valamint vezetési szervek egyaránt megtalálhatók. Összetételét a feladattól függően határozzák meg, s látják el támogató-, ill. megerősítőeszközökkel és -erőkkel. A II. vh.-ban a szovjet ~ állományába 3-4-től 8-9-ig terjedő összfegyvernemi, 1-3 harckocsi-, 1-2 légi hadsereg, néhány harckocsi-, gépesített lovashadtest és több tucat különböző fegyvernemi és szakmagasabbegység, egység, valamint hadtáp-magasabbegységek, egységek és intézetek tartoztak. A háború folyamán a szovjet hadsereg ~jai a legfelsőbb főparancsnokság főhadiszállásának utasítására hajtották végre támadó és védő hadműveleteik előkészítését, és vívták meg azokat. A II. vh.-ban ~okat alakítottak még a japán fegyveres erők állományában is, ahol olyan hadműveleti seregtestekként működtek, amelyek rendeltetése haditevékenységek folytatása volt egy meghatározott földrajzi térségben. A német és a II. vh.-ban velük szemben álló nyugati hadseregekben ~ helyett →hadseregcsoport megnevezést használtak. – 2. terület (sáv, körlet, zóna), amelynek a határain belül harctevékenységek folynak (a ~ és hátország értelmezésében). – 3. arcvonal, a csapatok →harcrendjének (→hadműveleti felépítésének) az ellenség felé néző oldala. A harctevékenységek folytatása során megkülönböztethető a támadás, a roham, az áttörés, a védelem stb. ~ja (arcvonala). – 4. két különböző termodinamikai tulajdonságú (legtöbbször különböző hőmérsékletű) légtömeg közötti választófelület v. időjárási zóna, melyet időjárási ~nak is neveznek. (378. o.)
magasabbegység
több egységet, alegységet, valamint vezetői és kiszolgáló szervet magába foglaló katonai szervezet, amely lehet összfegyvernemi, fegyvernemi, v. szakcsapat jellegű. Az összfegyvernemi magasabbegységek rendeltetésük szerint lehetnek harcászatiak v. hadműveleti-harcászatiak. A fegyvernemi és szakmagasabbegységek harcászati v. hadműveleti feladatoka teljesítésére hivatottak. A magasabbegységek közé ált. a dandárokat, a hadosztályokat és a hadtesteket sorolják. A régi magyar katonai nyelvben ezeket a kötelékeket seregtesteknek nevezték.(845. o.)
seregtest
hadműveleti v. hadászati feladatok megoldására létrehozott katonai szervezet általános megnevezése. Állománya a megoldandó feladat jellegétől függően változhat. Megkülönböztetnek hadműveleti (önálló hadtest, hadsereg), ill. hadászati-hadműveleti (hadseregcsoport, front) seregtestet.(1215. o.)

A Pallasból vett hadtudományi témájú cikkek: