Szerkesztő:Gergely.katalin22/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A MediBall egy kínai eredetű, nemre és korra való tekintet nélkül játszható labdajáték, ez ötvözi a hagyományos sportütő-kezelést a Tai Chi belső erejével. A játék feltalálója Prof. Bai Rong, aki 1991-ben szabadalmaztatta az eszközt Rouliqiu néven, ez Európában és Amerikában Taiji Bailong Ball néven terjedt el, míg hazánkban MediBallként 2008 óta játsszák.

Bevezető[szerkesztés]

Az ütő egy gumi felszínből áll, amihez tartozik egy homokkal töltött labda. A játék közben tett mozdulatok lényege, hogy a labda ne ütődjön az ütőhöz, hanem a Tai Chi technikáját használva kövesse az ütő mozgását, így alkotva körkörös mozdulatokat. Amikor a labda eléri az ütőt, ez a körkörös mozgás nemcsak felgyorsítja a labdát, hanem a mozdulatsor közben az ütőhöz tapad a centrifugális erő miatt.

A játék bármilyen körülmények közt gyakorolható: nincs időhöz, helyhez vagy időjáráshoz kötve, kültéren, kis helyen vagy bárhol gyakorolhatjuk. Akár a testnevelés óra részét is képezheti. A labda súlya 53-55 g. Az ütő lendítésével követjük a labda mozgását.

A sport sajátosságai[szerkesztés]

A MediBall a Tai Chi filozófiáján és a kifinomult mozdulatokon alapul, ugyanakkor modern elemekkel ötvözi azokat. Annyiban hasonlít pl. a teniszre vagy a tollaslabdára, hogy itt is ütőt használnak, de ebben a játékban a labdát nem vissza kell ütni, hanem egyfajta körkörös mozdulattal el kell kapni, és visszalendíteni. A MediBall gyakorlása során a gravitáció és a centrifugális erő egyensúlyának megtalálása a feladat, így marad az ütőn a labda. Könnyen megtanulható, és nagyszerű sport minden korosztálynak. Nemre és edzettségi szintre való tekintet nélkül játszható.

Eleinte a gyakorlók az ügyesebbik kezükben fogják az ütőt. Idővel ez változik, egyik kézből a másikba kerül az eszköz. Két ütővel is játszható egy, vagy akár két labdával. Mindegyik esetben a kreatív finomkoordináció elérése a feladat a kifinomult mozgás megvalósításának érdekében.

A MediBall két arca[szerkesztés]

Ennek a sportnak két alapvetően eltérő célú gyakorlási módja van. Az egyik a kreatív mozgás, amit általában zenével gyakorolnak, a másik a mérkőzés.

  • Az egyéni kreatív mozgás során az önkifejezés, a helyes testtartás és a három dimenzióban való mozgáshoz hű testhasználat gyakorlása, az önfeledt mozgás a cél. Ezt képek használatán keresztül érik el a gyakorlók, vagyis a mozgáshoz segítségül a képzelőerőt használják. Ennek alapja az, hogy az agy nem tesz különbséget az elképzelt és a valós között, tehát ha valamit elképzel az ember, annak megfelelően fog mozogni.
  • Az egymás közti gyakorlásban a győztes-győztes logikájú játék kialakítására törekszenek a játékosok, vagyis nem az egyéni győzelem a fontos, hanem az egymást segítés, és együtt fejlődés.

Jótékony hatásai[szerkesztés]

A MediBall szlogenje: „Labdajáték az egészségért”. Ez nem véletlen, hiszen rengeteg pozitív hatása van ennek a mozgásformának az egészségre, a mentális képességekre, az életkedvre és nem utolsó sorban a mozgásra is.

Sokoldalúságának köszönhetően egyensúlyt teremt a fizikai, érzelmi és mentális testben. Az egész testet rugalmasan megmozgató sport, mely lazítja az izmokat, jótékonyan hat az érrendszerre, az anyagcserét felgyorsítja, az immunrendszert erősíti. A légzést a lassú és lágy mozdulatok kivitelezésekor egyensúlyba hozza.

A Tai Chi – és ezáltal a MediBall is – alig észrevehetően segít az embereknek megküzdeni mindennapi stresszel, mivel minden mozdulatot lazán kell létrehozni, ezáltal a gyakorló mentálisan is el tud lazulni, és ezt a technikát az élet más területén is tudja alkalmazni.

Mivel a gyakorlók egy idő után mindkét kezüket használják, ezért a két agyfélteke összekapcsolódásának lehetősége is megteremtődik.

Néhány további pozitívum:

  • Fokozza az állóképességet
  • Növeli a hajlékonyságot
  • Javítja a szív- és érrendszeri funkciókat
  • Fájdalomcsökkentő, stresszoldó, nyugtató hatású
  • Javítja a légzést
  • Fejleszti a kreativitást
  • Hatékony a tanulási képességek fejlesztésében
  • Segít a rehabilitációban

A MediBall története[szerkesztés]

Feltalálása[szerkesztés]

1987-ben az akkor még egyetemista Prof. Bai Rong néhány barátjával boksz edzésekre járt. Kitartó gyakorlásuk eredménye, hogy kiemelkedő eredményeket értek el a bajnokságokon. Tudták, hogy ha tovább akarnak fejlődni, a harc és az esetleges testi sérülések nagy problémát fognak okozni. Sokat gondolkodott a kemény támadások elhárításának módján. Végül egy ötlettől vezérelve sok próbálkozás után egyedi bokszkesztyűk gyártásába kezdett. Eközben rájött, hogy ez a vizes légzsákhoz hasonló találmány könnyen dobálható. Eleinte tálakat használtak a játékhoz, majd serpenyőt, később egy fém lapot. Rendszeres játék közben kitalálták, hogy az ütő belsejét egy lágyabb anyaggal töltik ki, ami könnyítené a játékot. Így született meg az ütő. Sokszori kísérletezés után, 1991-ben szabadalmaztatta találmányát.

Terjedése[szerkesztés]

1991 óta hosszú utat járt be ez az ütő és labda. Kínában gyorsan elterjedt, a parkokban látni időseket és fiatalokat egyaránt, akik rendszeresen gyakorolnak, párban és egyedül is. Sőt a gyakorlóknak köszönhetően hivatalos nemzeti sporttá is vált Kínában. A feltaláló reméli, hogy mindenki együttműködik abban, hogy ez a játék világsport és olimpiai sportág lehessen.

Az utóbbi években Európában és az Egyesült Államokban is elkezdték gyakorolni, ezeken a helyeken Taiji Bailong Ball néven terjedt el. Gyermekek, tinédzserek, felnőttek és idősek egyaránt kedvelik és elismerik.

Magyarországon egyedülálló módon máshogy hívják ezt: MediBall. Szilágyi István – a MediBall szakmai igazgatója – döntött így, ő hozta be a játékot hazánkba, így lett a Magyar MediBall Egyesület központja Nyíregyháza. Ezt követően hamar, 2008. áprilisában már Dobogókőn sor került az első edzőképző tanfolyamra. Ennek vezetője Wang Xuejun tanárnő volt, a Rouliqiu kötött formagyakorlat egyik koreográfusa, a kínai Rouliqiu sportszövetség főtitkára. Azóta is minden évben van alkalma az elhivatott gyakorlóknak oktatói vizsgát tenni. Egyre több városban lehet az országban űzni ezt a sportot: Nyíregyháza, Budapest, Szolnok, Győr, Nagykáta, Debrecen, Szeged… stb.

2012. június 9-én került sor az 1. MediBall Országos Bajnokság megrendezésére Nyíregyházán. Azóta évente két alkalommal is összemérhetik tudásukat a MediBallt gyakorlók több kategóriában is. Fontos mérföldkő volt, hogy a 7. ilyen versenyre külföldi (orosz) versenyzők is elfogadták a meghívást.

Versenyek[szerkesztés]

Az egyéni mozgást sokan tánchoz hasonlítják, hiszen általában zene segítségével történik, és ez az önkifejezés kreatív módja. Ezeknél a kategóriáknál – a többi esztétikai sporthoz hasonlóan – pontozásos rendszer működik, ami három bíró közreműködésével történik.

A mérkőzés hasonlóan zajlik, mint más labdajátékoknál, hálónál játssza ezt a két fél. A cél, hogy a másik térfélen essen le a labda, technikai hibát nem szabad véteni. Az ütő a labdával együtt 360º-nál nem járhat be nagyobb ívet egy labdaszerzés alkalmával. Magyarországon minden versenyszám korosztályonként van meghirdetve.

Néhány éve a fogyatékkal élőknek is van lehetőségük egyenlő feltételekkel indulni ezeken a megmérettetéseken. [[Kategória:Sport]]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]