Szerkesztő:Flamingo28/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

{/***** Arra kérünk, hogy ezen a soron ne változtass! *****}}

Jevgenyij Vasziljevics Zolotov[szerkesztés]

Flamingo28/próbalap
Született 1922. május 30.

Életrajz[szerkesztés]

1939-ben vették fel a Moszkvai Állami Egyetem Mechanika-Matematika Karára, de a háború megszakította tanulmányait. 1941 júniusában, részt vett a Jelnyja és Moszkva környéki harcokban egy – a Moszkvai Állami Egyetem diákjaiból alakított tüzér zászlóalj katonájaként. Később felvették az F.E. Dzerzsinszkij Tüzér Akadémiára. Az akadémia elvégzése után a Légvédelmi Tüzérségi Erők Akadémiája Kutatóintézetben szolgált , amelyet Moszkvából Jevpatoriába telepítettek át.

1962-ben, az intézetben elsőként védte meg a doktori disszertációját.

Munkásságával jelentősen hozzájárult az ország rakétaelhárító légvédelmi erejének létrehozásához és fejlesztéséhez 1968-ban mérnök ezredesként szerelt le, a tudományos tevékenységét a Kalinyini Műszaki Főiskolán folytatta.

A Szovjet Légvédelmi Erők 2. sz. Kutatóintézetét vezetve, ahol a tervezőiroda működött, Zolotov A. SZ. Popovics első osztályú hajóskapitánnyal és egy lelkes csoporttal együtt saját kezűleg építettek egy különleges hajót, amely a Haditengerészet napján a Volga folyón ,egy expresszvonat sebességével száguldott.

1970-ben meghívták a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-Keleti Tudományos Központjába, hogy megalapítsa és továbbfejlessze a régió tudományos kutatóintézeteinek fizikai, matematikai és technikai profilját. Még ebben az évben megválasztották a Szovjet Tudományos Akadémia levelező tagjává. 1970 és 1972 között a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-Keleti Tudományos Központ Habarovszki Kutatóintézet alkalmazott matematikai részlegét irányította. 1972-től 1980-ig J.V. Zolotov — a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-Keleti Tudományos Központ Elnökségének az elnökhelyettese.

1981-ben J.V. Zolotov az általa alapított Szovjet Tudományos Akadémia Távol-Keleti Tudományos Központ Habarovszki Számítástechnikai Központ igazgatója lesz, valamint az elnökségi tagjává válik a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-Keleti Tudományos Központ elnökségének és elnöke lesz a Szovjet Tudományos Akadémia Távol-Keleti Tudományos Központ fizika-matematikai és technikai tanácsának is.

J.V. Zolotov Habarovszkban a Keleti medicinák kutatóiból — orvosokból, biofizikusokból, rendszerelemzőkből, programozókból — különleges kollektívát gyűjtött maga köré. 1986-tól, miután megszervezett egy egészségügyi labort (melyet Jonicsevszkij .V. A.- a tradicionális kínai orvoslás professzora, az orvostudományok kandidátusa irányított), a Számítástechnikai Központ tudósai szocio-kultúrális, egészségügyi-ekológiai és történelmi-geográfiai folyamatok kutatásaiba fogtak a Távol-Keleten.

1987-ben J.V. Zolotovot a Szovjet Tudományos Akadémia rendes tagjává választották..[1] Kitüntették a népek barátsága Renddel és sok más kitüntetéssel is.

Család[szerkesztés]

  • Felesége Gogol Varvara Dmitrijevna
  • Lánya Olga
  • Fia Borisz

Megjegyzések[szerkesztés]

1. ↑ Fia Borisz Jevgenyíjevics Zolotov a határtudományokat kutatja nem konvencionális módszerekkel.

Források[szerkesztés]

  • Jevgenyij Vasziljevics Zolotov akadémikus profilja az Orosz Tudományos Akadémia hivatalos honlapján [1].
  • Jevgenyij Vasziljevics Zolotov akadémikus, az Orosz Tudományos Akadémia Távol-Keleti Részleg hivatalos honlapján[2].
  • Zolotov, Jevgenyij Vasziljevics // A DOHODJAGI (ДОХОДЯГИ) honlapon[3].

.