Szerkesztő:Fauvirt/Egyért-vitatáblázatok

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A személyekről szóló szócikkeknél szokásos egyértelműsítések szűkítése kapcsán a Wikipédia:Kocsmafal (helyesírás)#Kell-e a halálozás éve az egyénítő kiegészítésekbe? során felmerült érvek felsorakoztatására hivatott. Fontos: minden érv csak egyszer szerepeljen!

Az egyértelműsítő lapok olyan szócikkek, melyek összetéveszthető (azonos alakú vagy hasonló hangzású) hivatkozások közötti választást teszik lehetővé. Az ilyen lapoknak két fontos funkciója van: egyrészt segítenek az olvasónak megtalálni az általa keresett jelentést, másrészt segítenek a szerkesztőknek kiszűrni azokat a belső hivatkozásokat, amelyek nem a megfelelő jelentésre mutatnak. A megfelelően egyértelmű zárójeles toldatképzésnél lehetőleg figyelembe kell venni a szó összes értelmét, és röviden, lényegre törően kell feltüntetni a fő jellegzetességet. (WP:EGYÉRT)

Évek a címekben: Nincs általános érvényű megállapodás az évek megadására címekben. Lásd még: Wikipédia:Elnevezési szokások (évek a címekben) (WP:NÉV)

Verziók rövid bemutatása[szerkesztés]

Amikor két életrajzi cikk alanyának nemcsak a neve ugyanaz, de megegyezik az a lehető legjobban leszűkített foglalkozási körük is amiről nevezetesek, akkor a címet további adattal is kiegészítjük a nevet követő zárójelen belül, a foglalkozást követő vessző után. A Wikipédián jelenleg párhuzamosan két módszer alkalmazott:
  1. A második adat lehetőleg a cikkalanyok a születési évére szorítkozik, és
    csak akkor adja meg halálozási évet (is), ha a születési év nem ismert vagy ha a halálozás éve is szükséges az egyértelműsítéshez.
  2. A második adat megjelöli a születés és a halálozás évét is, és így mindig kifejezésre juttatja azt is, hogy él-e még az illető.
-
A két címadási konvenciót a következő táblázat szemlélteti:
szülhal (1) (2)
1979 (élő) Alfa Béla (rúdugró, 1979) Ypsz Ilonka (költő, 1979)
? (élő) Alfa Béla (rúdugró, ?) Ypsz Ilonka (költő, ?)
1789–1818 Alfa Béla (rúdugró, 1789) Ypsz Ilonka (költő, 1789–1818)
1789–? Alfa Béla (rúdugró, 1789) Ypsz Ilonka (költő, 1789–?)
?–1818 Alfa Béla (rúdugró, ?–1818) Ypsz Ilonka (költő, ?–1818)
?–? Alfa Béla (rúdugró, 18–19. század) Ypsz Ilonka (költő, 18–19. század)
Az első konvenció szerinti címadást a sportolókról szóló cikkekben láthatjuk, a második konvenció a régebben született történelmi személyek és a művészek életrajzi cikkeinél gyakori.

Érvek az 1. verzióról[szerkesztés]

Pozitívum Negatívum
Replika
Ha van
megoldása a (2) verzióban
Rövid/kevesebb karakterből az egyértelműsítés/elkülönítés megvalósul
Élő személyt nem kell halála után átnevezni,
  • így nincs szükség, az amúgy kötelezően elvégezendő
    oda mutató linkek átírására
    Wikidata korrekcióra
  • egyértelműsítés egységessége
    nagyon ritka, a név-foglalkozás-születési év egybe esés,
    viszont élőt és holtat is egységesen kezel

Érvek az 2. verzióról[szerkesztés]

Pozitívum Negatívum
Replika
Ha van
megoldása a (1) verzióban
Egyértelműsítés egységessége
  • nincs külön kitétel, mindenhova kell halálozást is írni
    kivéve az élő személyeket
Több információ
  • az egyértelműsített személyről
    megtudható, hogy élő-e, vagy elhunyt
    pontosan behatárolható életének pontos ideje

Mindkettő[szerkesztés]

  • Mind egy, mind két évszámmal megsaccolható, hogy melyik korszakra tehető a személy élete.

Egyik sem...[szerkesztés]

  • Egyik sem ad megfelelő információt az olvasónak, hogy eldöntse, melyik személyt keresi:
    - ha a foglalkozást ugyan tudja, de a pontos születési és/vagy halálozási dátumot nem.
    - ha nem a szűkítéssel elsődlegesen nevezetes foglalkozást tudja a keresett személynél és a pontos születési és/vagy halálozási dátumot sem ismeri. >egyértelműsítő lap
    - ha csupán dátumot tud, de foglalkozást nem, és nincs megadva minden azonos nevű személy születési és/vagy halálozási dátuma, csak az eddig egyértelműsítetteknél >egyértelműsítő lap
  •  megjegyzés@Fauvirt, ezt így nehezen tudom elképzelni, mert hiszen csak nevezetes az illető valamiről. A foglalkozást tágabb értelemben vesszük itt: az a tevékenysége, tulajdonsága, amiről nevezetes. --Karmela posta 2013. április 6., 08:15 (CEST)
Ha mindenki mindent tudna, nem lenne szükség lexikonokra... :o) Szerintem nem olyan elképzelhetetlen, hogy valaki elismert (nevezetes) rendező és ugyanakkor pl. író is (talán nagyobb százalékban is, mint az évszám-"probléma"). Mi garantálja, hogy te épp azt a tevékenységét ismered, ez által azzal keresed, amit fő nevezetességnek határoztunk meg. Velem is már előfordult, főleg filmesekkel, mivel abban a témában nem vagyok otthon. De ezért van az enciklopédia, nem? :o) A kérdésben nem releváns, csupán nem árt, ha tudatában vagyunk ennek is. Fauvirt vita 2013. április 6., 10:56 (CEST)
Igaz, én nem vettem figyelembe, hogy te az olvasóról és nem a szerkesztőről beszélsz. Ha nem tudja, hogy kit is keres, majd megnézi a cikkekben vagy az egyért lapon, így van. --Karmela posta 2013. április 6., 11:30 (CEST)
Vannak személyek, akiknél a foglalkozás nem egyértelmű. Itt van pl. Louis Agassiz, aki egyszerre természettudós, geológus, paleontológus és glaciológus, vagy akár James Hutton, aki egyszerre volt geológus, természettudós, kémikus, kísérleti gazdálkodó, de akár Kitaibel Pál, aki botanikus, kémikus és geológus is volt, s a felsorolt területeken egyaránt nevezetesnek tekinthető. Sphenodon vita 2013. április 7., 02:06 (CEST)

Már nem azért, de a geológus nem természettudós véletlenül? – LApankuš 2013. április 7., 18:30 (CEST)

A geológus természettudós, szerintem, de nem minden természettudós geológus. Aki természettudós, az nem biztos, hogy foglalkozik geológiával is. Felteszem, hogy ez a felsorolás arra utal, hogy természettudós volt, foglalkozott ezzel-azzal, de a természettudományok közül különösen a geológiát űzte James Hutton, s ezt külön is megnevezték a szócikk írásakor. De az is lehetséges, hogy hibás a felsorolás, és lehetne pontosítani, tisztázni a foglalkozásbeli viszonyokat a szócikkben, de erre nem vállalkozom. Ha a természettudós titulust kiveszem a mondandómból, akkor is marad a többi. Azt szerettem volna demonstrálni, hogy egy embert nem biztos, hogy csak egy foglalkozással lehet illetni, amiben nevezetes volt. Sphenodon vita 2013. április 7., 23:20 (CEST)

Előkészítés, feladatok[szerkesztés]

Tulajdonképpen ez utóbbi esetekben sem „lőttek az egyöntetűségnek”, csupán arról van szó, hogy az elsődleges egyértelműsítésük nem zárójeles névtaggal, hanem az uralkodócsaládok tagjai elnevezési szokásának megfelelően köznévi utótaggal történt. A születési év itt ugyanúgy elegendő egyediséget adna a másodlagos egyértelműsítés megoldására. – Joey üzenj nekem 2013. április 7., 22:29 (CEST)

Külföldi analógiák[szerkesztés]

  • en:Wikipedia:NCP#Disambiguating
    (foglalkozás született éééé), ha ez sem elég +születési hely/sportolóknál lehet csapat
  • de:Wikipedia:Namenskonventionen#Personen
    1. általában: (foglalkozás, éééé)
    2. uralkodói családoknál, ahol nincs a rangnak külön számozása: születési név (éééé–hhhh)
  • it:Wikipedia:Titolo della voce#Disambiguazione
    1. általában: halott személy (foglalkozás éééé-hhhh); élő személy (foglalkozás éééé)
    2. nemesi és uralkodói családoknál először meg kell vizsgálni, hogy lehet-e a névben a nemesi rangokkal egyértelműsíteni, ha nem: megnevezés (éééé-hhhh)