Szerkesztő:Es4jry/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A western lovaglás lényege az, hogy a lovat csak addig hajtjuk és „piszkáljuk”, amíg megteszi azt, amit kérünk. Ezután békén hagyjuk, ez amolyan jutalom is. A stílus másik jellemzője, hogy a testsúlysegítségnek jut a legnagyobb szerep, a csizmasegítség és a szársegítség elhanyagolható.

Történet:[szerkesztés]

Amikor a spanyol telepesek meghódították a mai Egyesült Államok dél-nyugati részét, a nagy távolságok megtételére lovakat használtak. A spanyol kaliforniai kolónia területén a lovak szabadon éltek, ők alkották a musztáng méneseket, melyek közül a legjobb állatokat a telepesek befogták és betörték. A western nyereg és a kaliforniai zabla a spanyol nyergekből és zablákból alakult ki.

Amikor megkezdődött az „aranyláz” korszaka, a spanyol telepeseket Texas, Új Mexikó, Arizona és Kalifornia területéről Mexikóba szorították. A 19. században elkezdődött a nagyüzemi húsfeldolgozás, a telepesek után maradt elvadult szarvasmarha csordákat befogták és a marhaközpontokba terelték, majd vasúton szállították őket tovább. Mintegy 30 évig ez formálta a nyugat történetét, és nagy szerepet játszott a mai western stílus kialakulásában.

Két lovaglási mód alakult ki:

  1. Kaliforniai stílus: a vanquerók (spanyol tehenészek) által kialakult stílus. Elődeik hagyományát követve, meggyőződésből voltak lovasok. Lovuk legértékesebb tulajdonuk volt.
  2. Texasi stílus: a marhahajtás gyakorlati követelményeit tartja szem előtt.

A nagy marhahajtások idején a csordák tulajdonosai otthontalan férfiakat fogadtak fel a terelésre, akik az út elején musztángokat befogtak, néhány hét alatt kiképezték őket, s gyakran az út végén el is adták az állatokat. Ezeket az idénymunkásokat a sors változtatta lovassá azzal, hogy a ló kiváló eszköze volt a csordák őrzésének és terelésének.

A két kialakult stílus a mai napig is él. A kaliforniai hatás jellemzi Kalifornia, Nevada és Oregon államok lovas stílusát. A texasi stílus Arizona, Új-Mexikó, Colorado, Kansas, Nebraska és Oklahoma államokban jellemző. A két stílusfajta keveredése figyelhető meg Washington, Montana, Idaho, Wyoming és Utah területén.


Versenyágak:[szerkesztés]

Reining[szerkesztés]

Szokták western díjlovaglásnak is nevezni. A FEI (Nemzetközi lovas világjátékok) 2000 óta hivatalosan is felvette a meglévő szakágak mellé (díjugratás, díjlovaglás, military, távlovaglás, lovastorna, fogathajtás) hetediként.

A versenyzők meghatározott feladatokat hajtanak végre, előre rögzített sorrendben. A bemutatókat három- vagy öttagú testület pontozza. A pontérték 0 és végtelen között lehet, egy átlagos pontérték nagyjából 70 pont. A feladatok során értékelésre kerül az engedelmesség, elengedettség, ló és lovas közötti harmónia, feladatok végrehajtásának pontossága.

Freestyle reining[szerkesztés]

A lovas az általa kiválasztott zene mellett, egy általa kiválasztott ruhában egy önállóan kigondolt reining gyakorlatot mutat be. Látványos és szórakoztató versenyszám.

Western riding[szerkesztés]

Ennek a versenyszámnak a fõ eleme az ugrásváltás, ám mégsem csupán ennek a helyes kivitelezésérõl van szó. Nem egyszerû ugyanis a szinte centiméterre meghatározott helyen korrekt módon végrehajtani az ugrásváltást, amelynek olyan gördülékenynek kell lennie, hogy szinte észre se lehessen venni, hanem az egész pálya teljesítése során a lónak laza száron – egykezes szárhasználat mellett – lazán, fegyelmezetten egy iramban kell haladnia.

Trail[szerkesztés]

Ebben a versenyszámban a lovaknak különböző akadályokon (híd, kapu, pocsolya stb.) kell áthaladniuk. A versenyszámot zsűri pontozza, a cél a ló elengedettsége, engedelmessége és a lovassal való összhang. A pontozás a reininghez hasonlóan történik: 0 és végtelen pont közötti eredmény lehet elérni.

Western pleasure[szerkesztés]

Ebben a versenyszámban a ló járását, valamint megjelenését pontozzák.

Western horsemanship[szerkesztés]

Ez a versenyszám a lovast vizsgája, ahol ülését, a segítségadásait értékelik, valamint azon képességét, ahogy a bemutató alatt lovát ellenőrzése alatt tartja.

Barrel racing[szerkesztés]

Ez egy gyorsasági versenyszám, melyhez a nekifutást követően háromszög alakban felállított három hordót kell minél gyorsabban megkerülni.

Pole bending[szerkesztés]

A pole bending is egy gyorsasági verseny, olyan szlalomfutás, melyet hat rúd megkerülésével kell mindkét irányban lovagolni. Minden résztvevő nekifutással indít.

Cutting[szerkesztés]

Ez a versenyszám, mely az USA-ban az elsőszámú western lovassportnak számít, csak néhány éve került be az európai versenyek programjába. A legnagyobb vonzerőt jelenti a közönség számára is a western versenyszámok közül. A Cutter belovagol a csorda közepébe, majd kiválaszt egy állatot, melyet a pálya közepére kell terelnie, majd el kell zárnia az állat csordához való visszavonulási útját. Ehhez a lónak a marha minden mozdulatát pontosan követnie kell. A cutting csapatmunka is, miután a Cutter kiválasztotta a marhát, négy segítője ügyel tovább a csordára.

Halter klassen[szerkesztés]

A halter klassen tulajdonképpen egy fajta bemutatót jelent, melyben a lovak felvezetését, küllemét, járását pontozzák nemek és életkorok szerint külön kategóriákban.

Working cowhorse[szerkesztés]

A lónak egy marhát kell ellenőriznie: az állatot egy helyben kell tartania, a lovarda oldala mentén hajtania, majd kétszer a fal mellett megállítania, meg kell fordítania és végezetül a kifutó közepén egy nyolcas alakzatot leírva, végig kell terelnie.

Appaloosa
Appaloosa

Western lófajták[szerkesztés]

* Appaloosa[szerkesztés]

Az Appaloosa egy félvér ló, nevét a Palouse folyó nevéről kapta. Olaszországból spanyol közvetítéssel került Amerikába. Tulajdonságai közül a legjellemzőbb és a tenyésztés szempontjából a legfontosabb különleges színe


* Quarter Horse[szerkesztés]

A Quarter Horse valószínűleg az Amerikai Egyesült Államok legősibb lófajtája. Az egyik legnépszerűbb lófajta a világon. Az Egyesült Államokon kívül mintegy 40 országban megtalálható. A ménestörzskönyvében mintegy 4 millió állatot tartanak számon.


* Paint horse[szerkesztés]

Az Amerikai foltos ló,azaz paint horse fajta a quarter horse pinto mintájú változata. A fajta neve gyakran összemosódik a pinto kifejezéssel, ami egy gyűjtőnév. Minden fehér foltos lovat így neveznek, származástól függetlenül. A pintonak nevezett mintázatok közé a tobiano, az overo és ezek kombinációja, a tovero tartozik. A párductarka vagy appaloosa mintát nem sorolják a pinto minták közé és nem elfogadott a paint fajtában.




Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Erdélyi Magdolna: Lovak

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]