Szerkesztő:Dudasandras5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Dudás András harmonika művész[szerkesztés]

Dudás András harmonika művész[szerkesztés]

Portré 01 kicsi.jpg

Életút[szerkesztés]

1989. április 20-án született Pásztón. Élete ez idáig elég kalandosra sikeredett, mert 5 éves korában a szülei elváltak, lakott mindkét szülőnél egyaránt.

Édesapja hatására 2002-ben kezdett tanulni harmonikázni Tabányi Mihály világhírű harmonika művésznél. 6 év elteltével tanulmányait Kovács Péter orgona és harmonika művésznél folytatta, ahol egy kis elméleti tudást is szerzett.

2007 és 2008-ban megnyerte a Keszthelyen megrendezett országos harmonika versenyt. Továbbá a zene kapcsán számtalan kitüntetést is kaptott az utóbbi évek során. Játszott Magyarország számos településén és külföldön (Ausztria, Lengyelország, Görögország, Németország, Franciaország, Szlovákia). Volt szerencséje magyar illetve külföldi országok nagyköveteinek is játszani.

A zenei pályája nem felhőtlen, 2010 év végén becsatlakozott egy zenekaros projectbe egy billentyűssel és egy menedzserrel, de balul sült el. Fantáziát láttak a tervben, de céljaik nem teljesen egyeztek a témában és azok elérésének módjában sem igen tudtak közös nevezőre jutni, ezért 2011 nyarán felbomlott a formáció.

Alapvetően nagyon megszokta már, hogy a maga ura és el tudta látni a szerepléseivel kapcsolatos szervezői feladatokat is. Bár a zenekar felbomlása egyéb veszteségekkel is járt, mert profi hangszerét is "elvesztette" a szétváláskor.

De ezt orvosolta eleinte kölcsön hangszerekkel és azóta már sikerült hozzájutnia először egy félprofi Excelsior és később egy Roland FR-7x-es harmonikához (A Roland East Europe jóvoltából), amivel már kitűnő minőségben tud műsort szolgáltatni. Ezen megújulása a zenei pályán új stílussal párosul, ugyanis most már a maga által készített zenei alapokra is játszik, így színesebbé téve az előadást.

Zenélés mellett harmonika oktatással és harmonika szervizzel is foglalkozik, jelenleg Pásztón él a kedvesével és kislányával.

Díjak, kitüntetések[szerkesztés]

  1. 2004 - Szigetszentmiklós érdemes diákja
  2. 2007 - Országos harmonika verseny I. helyezett - Keszthely
  3. 2008 - Országos harmonika verseny I. helyezett - Keszthely