Szerkesztő:Dezső László/Készülő cikkek/Radikális

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

1. <ált> sok változást akaró. Igen jelentős, talán a legjelentősebb csúsztatási lehetőség (általában a 2. jelentéssel keverik). [Minden további a 2. jelentésre vonatkozik.]

2. <lat. 'radix'=gyökér szóból> gyökeres változást akaró (és ennek kártétele nyilvánvaló, bár egyesek szerint előnyei is vannak). A szó legjelentősebb alkalmazása a probléma-megoldáshoz kapcsolódik (bár a döntéselmélet viszonylag szűkkörű magyarországi oktatása/ismerete miatt erről az értelmiség túlnyomó részének fogalma sincsen, még a fiatalok körében sem, az idős akadémikusok - Berend T. Iván, stb. - körében pedig egyenesen tagadott ez a tény), de társadalmi mozgalommal, politikával kapcsolatban is van önálló jelentése (kivételesen alkalmazzák művészettel, diétával/fogyókúrával, gyógymóddal, stb. kapcsolatban is, kártétel nélkül). A káros jelentésnek nélkülözhetetlen a türelmetlenségi összetevője, ami látszólag "gyorsaság", "erély", "határozottság", stb. Ami radikális probléma-megoldás, társadalmi mozgalom vagy politika, az az alacsony műveltségű ill. élettapasztalatú személyek (pl. a fiatalok) körében népszerű. Sok csúsztatásban a radikális a szélsőséges (vagy az anarchista) "szinonímája"[1]. Igen különbözik értékelése a hívők (bármely vallás hívői) és az ateisták körében (az ateisták a kártétel mellett előnyökre, a jelző ambivalenciájára helyezik a hangsúlyt).

Radikális probléma-megoldás[szerkesztés]

Korunk jellemzője a problémák soha nem látott bősége a közéletben (nemcsak a tudományban, technológiában, technikában, de a környezetben és az üzleti életben is), amely a jövőben globális válság lehetőségével fenyeget. Ilyen helyzetben a probléma-megoldás jelentősége gyakorlatilag ninden más jelentőségét megelőzi. Nem elméleti szőrszálhasogatásra, klasszifikáló történészetre, hanem a körmünkre égő problémák - pl. az egyre gyorsuló globális melegedés problémájának a - gyakorlati megoldására van szükség.

A gyökeres probléma-megoldás lényege: nagy, a szükségesnél mindenképp nagyobb megoldandó területen változást létrehozni. A megoldandó terület határai - bár bizonyos mértékig a "rossz" jellemzőhöz tartoznak, mégis - többnyire önkényesen megválasztottak, a területen belüli helyzetek jó, vagy rossz jellege már nem képezi vizsgálat tárgyát. (Például az adófizetési morál szintje túl alacsony, az emeléséhez szükséges az ellenőrzés növelése. Ehelyett a radikális probléma-megoldás nemcsak az ellenőrzésre, de az adókulcsra és más, a probléma-megoldás szempontjából irreleváns részekre is kiterjed, azokat is megváltoztatja, tekintet nélkül azok jó vagy rossz jellegére.) Így elkerülhetetlenül olyan változások is történnek, amelyek a jó helyzetet rosszra változtatják, ezáltal kárt okoznak.

A megoldandó terület többnyire tartalmazza magát a megoldani szükséges problémát, de ez nem szükségszerű: előfordul, hogy magával a megoldani szükséges problémával egyáltalán nem foglalkozik a radikális probléma-megoldás, helyette más területen hoz létre változást (rossz irányba).

A hívők számára a konzervatív, illetve ortodox dolgok az elfogadhatóak, a radikális (káros) dolgok nem. Az ateisták viszont túl "nehézkesnek" tartják azt, hogy minden részletkérdésben vizsgálódjunk ... és mivel túlnyomó többségük az üzleti életben érdekelt, igen jelentős érdekük is fűződik a megrendeléssel kecsegtető - bár a társadalom számára fölösleges, sőt, sokszor egyenesen káros - változtatásokhoz. (Például Budapest túlnépesedett, képtelen eltartani sajátmagát, csökkenteni kellene népességét ... ehelyett a radikális probléma-megoldás az óriási népesség kiszolgálását, a százmilliárdokba kerülő 4-es metrót választja. Vagy például a villamosáram-igényünk a nélkülözhetetlennek legalább a tízszerese, szükséges lenne minden hőtermelő, világító vagy motorikus készülék átállítása metán-üzemre ... ehelyett a radikális probléma-megoldás a tízszeres igény kiszolgálását erőlteti egy sor erőmű-bővítéssel, Paks-II-vel, stb., amelyeknek ezermilliárdjait ma még csak becsülni tudjuk. Mindkét eset példa arra is, amikor a radikális probléma-megoldás a szükséges megoldással egyáltalán nem foglalkozik, vagyis az önkényesen kiválasztott terület nem tartalmazza magát a szükséges megoldást.)

Radikális társadalmi mozgalom[szerkesztés]

Azok az eszmei áramlatok, amelyekből végül széles körben elfogadott - társadalmi - mozgalom lesz, azok között azért fontosak a radikális áramlatok, mert általuk megtanulhatjuk, hogyan jelent egy szó különböző korokban mást és mást, tkp. etimológiát, szemantika-történetet tanulhatunk belőle. Történeti vonatkozásaik miatt az ateista áramlatok (régen) nem voltak társadalmi méretűek (ezért annyira gyökértelen pl. a polgári radikalizmus, ld. alább). ...

Keresztény radikális társadalmi mozgalom[szerkesztés]

...

Zsidó radikális társadalmi mozgalom[szerkesztés]

...

Iszlám radikális társadalmi mozgalom[szerkesztés]

...

Hamász[szerkesztés]

...

Radikális politika[szerkesztés]

...

Radikális művészet[szerkesztés]

...

Radikális diéta (fogyókúra)[szerkesztés]

...

Radikális gyógymód[szerkesztés]

Bizonyos műtéti beavatkozás (valamilyen eltávolítás: tomia) szinonímája. Nagyobbrészt onkológiai területen alkalmazzák.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

http://www.kislexikon.hu/radikalis.html ...

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Hamvas Béla a Kossuth Rádióban a 2009. július 05-i interjújában mondta: "... aki fiatalon nem anarchista, az nem fiatal, aki pedig hatvanévesen nem bölcs, az hülye ..." (értsd: fogyatékos).