Szerkesztő:D.jankovics/Power BI

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Szerkesztő:Dd0/Power BI szócikkből átirányítva)
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Microsoft Power BI
Power bi logo black.svg

Fejlesztő Microsoft
Első kiadás Sablon:2011
Legfrissebb fejlesztői kiadásAz értéket a szócikknévtérbe mozgatás után adhatod meg.
Operációs rendszer Microsoft Windows
Kategória Adatbányászat, üzleti intelligencia
Licenc Zárt forráskódú szoftver
[powerbi.microsoft.com/en-us/ A Microsoft Power BI weboldala]


A Power BI a Microsoft egyik üzleti elemző szolgáltatása. Célja interaktív adatvizualizációk és üzleti intelligencia (Bussiness Intelligence, BI) megoldások nyújtása egy olyan felületen, melyen a felhasználók képesek saját jelentéseiket és gyűjtőoldalaikat egyszerűen létrehozni.[1]

Általános információk[szerkesztés]

A Power BI felhő alapú BI szolgáltatásokat nyújt "Power BI Services" néven, az asztali gépekre szánt változat elnevezése "Power BI Desktop". Ezen kívül adattárház szolgáltatásokat is nyújt, úgy mint adatelőkészítés, adatfelderítés és interaktív gyűjtőoldalak.[2] 2016 márciusában a Microsoft megjelentette "Power BI Embedded" szolgáltatását az Azure felhőtárhelyén.[3] Az új termék legnagyobb előnye az egyedi vizualizációk betölthetősége.

Története[szerkesztés]

Az alkalmazás ötletét eredetileg Thierry D'Hers és Amir Netz, az SQL Server Reporting Services csapat tagjai vetették fel a Microsoftnál.[4] Az eredeti terveket Ron George 2010 nyarán készítette akkor még Project Crescent néven.[5] A Project Crescent először 2011. július 11-én volt letölthető a SQL Server Codename Denali részeként.[6] Később megkapta a Power BI nevet, és a Microsoft 2013 szeptemberében mutatta be mint Power BI for Office 365.[7] A Power BI első kiadása a Microsoft Excel beépülőkre épült: Power Query, Power Pivot és Power View. Idővel a Microsoft újabb funckiókkal bővítette, mint Kérdés-Válasz, nagyvállalati szintű adatkapcsolatok és biztonsági beállítások a Power BI Gateway-ek használatával.[2] A Power BI a nagyközönség elé először 2015. július 24-én került.[8]

Főbb részei[szerkesztés]

A Power BI termékcsalád főbb elemei:

Power BI Desktop
Asztali, Windows alapú alkalmazás PC-kre, elsősorban jelentések készítésére és a Service-beli közzétételére.
Power BI Service 
Saas alapú online szolgáltatás (korábbi nevén Power BI for Office 365, mostanában sokszor PowerBI.com-ként vagy csak egyszerűen Power BI-ként említik).
Power BI Mobile Apps
Alkalmazások Android és iOS eszközökre, Windows telefonokon és táblagépeken is elérhető.
Power BI Gateway
Az átjárókat (gateway-eket) külső adatok szinkronizálására lehet használni a Power BI-ba vagy onnan vissza. Használható továbbá az Office 365-beli Flows és PowerApps alkalmazásokban is.
Power BI Embedded
A Power BI REST API használható gyűjtőoldalak és jelentések készítésére egyedi alkalmazásokon keresztül, melyek Power BI vagy nem Power BI felhasználókat is kiszolgálhatnak.
Power BI Report Server 
Egy jelentéskészítő kiszolgáló megoldás olyan cégek részére, melyek nem akarják vagy nem tudják adataikat a felhő alapú Power BI szolgáltásban tárolni
Power BI Visuals Marketplace 
Piactér egyedi vizualizációk és R-vizualizációk beszerzésére.[9]

Lásd még[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Power BI című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

References[szerkesztés]

  1. Bring your data to life with Microsoft Power BI. Microsoft.com . Microsoft. (Hozzáférés: 2016. május 4.)
  2. a b Magic Quadrant for Business Intelligence and Analytics Platforms. Gartner.com . Gartner, Inc.. (Hozzáférés: 2016. május 4.)
  3. Embed the wow of Power BI in your applications with Microsoft Power BI Embedded!. Powerbi.microsoft.com . Microsoft. (Hozzáférés: 2016. május 4.)
  4. A Glimpse at Project Crescent. Microsoft BI Blog . Microsoft. (Hozzáférés: 2017. június 29.)
  5. Data Visualization Done Right: Project Crescent. Microsoft BI Blog . Microsoft. (Hozzáférés: 2017. június 29.)
  6. Announcing Microsoft SQL Server Code Name “Denali” Community Technology Preview 3 (CTP3). blogs.msdn.microsoft.com . Microsoft. (Hozzáférés: 2019. május 28.)
  7. Office 365 Gets Colorful 3D Charts, Natural Language Search. PC Mag India . ZiffDavis, LLC PCMag India. (Hozzáférés: 2016. május 4.)
  8. Announcing Power BI general availability coming July 24th. Microsoft Power BI Blog . Microsoft. (Hozzáférés: 2016. május 4.)
  9. Power BI Custom visuals on AppSource. Microsoft AppSource . Microsoft. (Hozzáférés: 2017. december 25.)