Szerkesztő:Cessate

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Sakkszámítógép[szerkesztés]

A sakkszámítógép egy elektronikus számító automata. A mesterséges intelligencia szakterületébe tartozó kutatási ág. Számos oka van hogy a komputeres sakk és a sakkszámítógép kutatási ágként nagyon közkedvelt, elsőként a kimagasló kihívás miatt. Az 1990-es évek elején már kimagasló tudással sikerült felruházni a sakkszámítógépek programjait, bár korántsem rendelkeztek akkora tudással mely elegendő lett volna a világbajnokságokra.

Kialakulása[szerkesztés]

Pontosan nem lehet datálni a kialakulását. Amit biztosan tudni, hogy még a II. Világháború előtt , jóval a komputerek megszületése előtt egy Alan Turing nevű angol matematikus papírt és ceruzát ragadt és leírta az első sakkprogramot.

Tervezők,kivitelezés,célok,fejlődés[szerkesztés]

A programozással foglalkozó informatikusoknak részt kell venniük a versenyprogramokban, melynek motivációs ereje kiemelkedően magasra rúg. Amennyiben egy program fejlesztése sikeres, beépíthetik kereskedelmi forgalomban is kapható sakkszámítógépbe, melynek következtében a fejlesztő/fejlesztők markát komoly összegek üthetik. Az informatikusok mellett még számos agyműködéssel foglalkozó tudós is bekapcsolódott a fejlesztési programokban, mivel így próbálnak átfogóbb ismeretet szerezni az emberi agy kognitív folyamatairól. Kiemelkedő alakja a sakkszámítógép tervezőknek Richard Greenblatt akinek "MacHack" elnevezésű programja emberi versenyek részt vevője is volt, sőt a chicagói egyetem "CHESS" elnevezésű sakkszámítógépe többszörös világbajnoki címet is kiharcolt magának.Pár hónappal azt követően hogy az ENIAC szuperszámítógép elkészült a tudósok már el is készítették számára az első sakkprogramot,ebből pedig egyenes út vezetett ahhoz hogy élénk kutatási területté váljon az egyetemek számára a számítógépes sakk.A játékerő növelése érdekében egyre nagyobb teljesítményű számítógépeket alkalmaztak, a fejlesztések lépésről lépésre haladtak és az alapokat is lefektették a számítógépes sakkban.Számos olyan program született meg mely részese lehetett számítógépes és emberi versenyen is, a korábban említett "MacHack" volt az a program amely egy sakk klub játékosaival szemben is fel tudta venni a kesztyűt.Szelektív program volt melyet megerősítettek egy drága hardverrel is. Ennél a programnál már nem figyelhetőek meg fatális hibák, ezek mellett képes volt elmés kombinációkra is rátalálni.Első világbajnokként egy orosz gyártmányú sakkszámítógépet nevezhetünk meg,ez az 1974-es CAISSA program volt.A '70-es évek kiemelkedő sakkszámítógépe a szintén korábban említett CHESS program volt, mely több számítógépes világbajnoki címet tudhat maga mögött, valamint nagy sikerrel állta az emberi versenyeken való megmérettetést. A CHESS-nél kora leggyorsabb számítógép rendszere került alkalmazásra, ez a Control Data cég által előállított Cyber 176-os számítógépes rendszer volt. Kimagasló sikerek tulajdoníthatóak Ken Thompsonnak és Joe Condonnak,ugyanis ők voltak azok akik 1980-ban kifejlesztették a BELLE-t,ami árban sokkal pénztárca kímélőbb volt mint kortársai, sőt még kimagaslóbb teljesítménnyel is rendelkezett.

Működése[szerkesztés]

Míg egy emberi játékos a sakkban szerzett ismeretei közül a legfontosabbakat keresi ki és azokat megvizsgálja, addig a sakkszámítógép minimális tudással csak a gyorsasága segítségével a lehető legtöbb folytatást vizsgálja. Egy sakkmester általában egy tucat alternatívát ellenőriz mielőtt lépne, a sakkszámítógép ugyanennyi idő alatt állások millióit jelöli meg és értékel. (melyeknek többsége értelmetlen). Mindezek ellenére a mester és a gép is kimagaslóan gyakran választja ugyanazt a lépést. Eleinte 6x6-os táblákat alkalmaztak,később teljesértékű programok is készültek.

Kereskedelmi Forgalomba[szerkesztés]

Egy amerikai cég, a Fidelity dobta piacra elsőként 1979-ben a sakkszámítógépet,ami képes volt egy teljes játékot lejátszani bár nem tudott minden szabályt még betartani. A '90-es évek közepére viszont már az 1300-2200 élő-pont közötti játékerejű gépek is kaphatóak voltak, a meghatározó irányvonal inkább a könnyen kezelhetőség volt nem a tudás szint növelése,mivel a világon lévő szervezett sakkozók közül alig 5000-nek van 2200 feletti értékszáma.

[1]

  1. Sakk Lexikon , Felelős kiadó: Bart István,Corvina Kiadó kft 1994