Szerkesztő:Boro/redizájn/mobil

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Tartalom • Tudakozó • Kiemelt szócikkek
A mobil változatról • Egyszerűbb mobil változat

2018. augusztus 21. - Ma Sámuel, Hajna névnapja van.

Kiemelt szócikk[szerkesztés]

Az Arriva Routemastere 2004-ben
Az Arriva Routemastere 2004-ben
Az utolsó Routemaster visszatéra menetrend szerinti útjáról
Az utolsó Routemaster visszatér
a menetrend szerinti útjáról

Az AEC Routemaster orrmotoros emeletes busz. A járművet a London Transport tervezte, és az Associated Equipment Company, valamint a Park Royal Vehicles gyártotta. A prototípust 1954 szeptemberére készítették el, és 1968-ig gyártásban is maradt. A típus jellegzetes elemei voltak a busz elejébe elhelyezett motor, az utastértől elválasztott vezetőállás és a nyitott hátsó peron, melyet a távolsági kivitelben zárható ajtóval láttak el. A hátsó ajtós mellett első ajtós, valamint különleges első ajtós, farmotoros változatokat is gyártottak.

Az első Routemaster 1956. február 8-án állt forgalomba a londoni 2-es busz vonalán, és a 2005. december 9-i kivonásukig meghatározó szerepet töltöttek be London közlekedésében. Manapság már csak a 15-ös nosztalgia busz vonalán lehet rendszeresen találkozni Routemasterekkel.

A legtöbb Routemaster London számára készült, kisebb számban került még a British European Airwayshez és a Northern General Transport Companyhoz.

A Routemaster úttörő formatervének köszönhetően a busz túlélte a leváltására szánt buszokat is, valamint helytállt vidéken és a londoni autóbuszvonalak privatizációja után egyaránt. A felépítése mellett a hátsó nyitott peron is szerepet játszott a fennmaradásában, ugyanis gyorsabb utascserét és a megállóhelyek közötti fel- és leszállást tette lehetővé, azonban balesetveszélyes is volt, és emellett kalauzokat is kellett alkalmazni.

A 2005-ös kivonásának ellenére a Routemaster megőrizte népszerűségét, és mára már brit ikonnak számít, 2006-ban a piros telefonfülke és a londoni metrótérkép mellett a busz is bekerült Nagy-Britannia 10 leghíresebb dizájn-ikonja közé. A busz formaterve alapot adott a 2000-es évek végén a New Routemaster megalkotásához.

Tovább a szócikkhez…

Nap képe[szerkesztés]

A Károly híd és az Óváros a Petřín-i kilátótoronyból (Prága, Csehország)

A Károly híd és az Óváros a Petřín-i kilátótoronyból (Prága, Csehország)

Teljes méret •  Archívum Kiemelt kép RSS