Szerkesztő:Bocskay

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Bocskay József (Logisztikai rendszerszervező) Született: 1962. augusztus 2.-án Debrecenben. Tanulmányait is itt kezdte a Csapókertben, később a debreceni Fazekas Mihály Gimnázium biológia-kémia szakán folytatta, majd felsőfokú tanulmányait logisztikai rendszerszervezőként végezte. Katonai pályafutása során az "akkori" Magyar Néphadsereg az MNX127-es alakulatnál légvédelmi kiképző. 26 éves koráig folyamatosan sportolt judo, kyokushinkai és egyéb önvédelmi sportokat. Technikáinál minden esetben az állóképesség növelése és az általános erőnlét folyamatos fenntartását tűzte ki célul, soha nem volt célja versenysport.

Vallás: Nem vallásos. Az ázsiai sportok mellett keleti filozófiai irányzatokat is tanulmányozott, elsősorban a Taoizmust. Később a magyar ősvallás kutatása felé fordult ekkor kezdett el foglalkozni a Méd törzsek vallásával, Mani és Zoroasztrizmus világával, majd a mag-mágus világ felé.

Főbb szakmai tevékenységei: Általános folyamatszervezés, interim és válságmenedzsment. Több mint 20 év élelmiszeripari tapasztalattal közép- és felsővezetői beosztásokban tevékenykedett. Egyedülálló logisztikus az országban akinek saját folyamatszervezést támogató vállalatirányítási rendszere van (ERP - Vállalatirányítási információs rendszerek). Az ország több legnagyobb cégének rendszerét alakította, fejlesztette. A komplex vállalatirányítási rendszer mellett, ügyfélkapcsolat menedzsment (CRM), üzleti folyamatok újraszervezése (BPR), teljes ellátási lánc (SCM - Ellátásilánc-menedzsment), teljeskörű gyártáskövetés (TPS, Lean, Kanban stb) rendszerek a főbb szakterületei.

Úttörőként tevékenykedett az élelmiszeripari nyomonkövetési rendszerek kidolgozásában SAP és Oracle rendszerekben (178/2002-es EU direktíva szerinti szántóföldtől az asztalig történő gyártáskövetés és termékvisszahívás), generikus algoritmus alapú túra- és járatoptimalizálási rendszer kidolgozásában térinformatikai és RFID támogatásokkal. Az általa kidolgozott és specifikált rendszereket széles körben alkalmazzák, közép- és nagyvállalatok.

Társadalmi tevékenységeit tekintve fő hangsúlyt mint társadalomfejlesztési gazdasági területre a szociális szövetkezetek működésének és hálózatosodásának szervezésére helyezte.

Szociális szövetkezetek - Hangya modell

Mivel az ellátási lánc a szakterülete, így hamar átlátja, hogy a Hangya modellnek két fő erőssége volt: jó logisztikai rendszerszervezés és stabil pénzügyi biztonság.

Szoszöv (Szociális Szövetkezetek Országos Szövetsége):

A SZOSZÖV elnökségi szaktanácsadója volt, de miután a SZOSZÖV feljelentette a kormányt az EU csalásügyi bizottságánál, rájött hogy ezzel olyan szociális szövetkezeteknek is ártanak, akik vétlenek mindenben, ezt követően még azt a kevés támogatást is zárolták a rászoruló szövetkezetektől. Ezért 2014-ben a Belügyminisztérium akkori operatív csoportvezetőjénél tett látogatás alkalmával Dr. Sipos Gyula rendőr dandártábornokkal folytatott beszélgetés során, bejelentette, hogy új szociális szövetkezeti hálózatot hoz létre. A SZOSZÖV félévi csúszással jött rá a terveire, ezt követően "elsőszámú ellenséggé lépett elő."

Szervezésében valósult meg az első "Kulturális és tudásalapú szociális gazdaságfejlesztési" konferencia Debrecenben a Megyeháza Árpád termébe 2013 őszén majd 2014-ben elindította a Főnix Országos Szociális Szövetkezeti Hálózat alulról jövő szervezését.

Több szociális szövetkezet elnöke, többnek felügyelőbizottsági tagja, másoknak sima tagja.

Társadalom- és vidékfejlesztés

  • külső támogatóként részt vett a Magyarok Szövetsége mozgalomban, létrehozta és irányította a Főnix Informatikai Patrióta projektet (http://www.hunhir.info/index.php?pid=fhirek&id=9719), amelyet elvitt a Kárpátaljai magyaroknak is (http://www.mszhajdubihar.info/hirek/megyei-hirek/178-az-msz-beregszaszon)
  • részt vett a magyar linuxos társadalom tevékenységében, majd saját linux operációs rendszert alkot (remaster), PCLinuxOS, Suse, és a LimuxMint rendszereket használja, bővíti, külföldi rendszerekből a török Pardus (párduc) rendszert vizsgálja
  • később a szociális szövetkezetekre alapozva teljesen új gazdasági modellt alkot, ahol a "szentháromság" maradéktalan együttműködése a cél. Teljes ellátási láncban gondolkodva 1. EU, állam, önkormányzat, 2. forprofit vállalkozás, 3. szociális szövetkezet (egyéb civil és társadalmi vállalkozás) célirányos együttműködésével, kifejezetten logisztikai rendszerszervezési alapokon,
  • logisztikusként és a szövetkezeti mozgalom terjesztése során, eljut a Balaton felvidékre, Dél-Dunántúlra, Alpokaljára, a Duna-Tisza közére, kelet, dél és észak Magyarországra, de nem maradnak ki a határon túli területek sem: Kárpátalja, Délvidék. Gazdaságfejlesztési és együttműködési lehetőséget vizsgálnak közösen a Vajdasági Autonóm Magyar köztársaság miniszterelnökségén és más szervezeteknél, a közben a szociális szövetkezetek száma a kezdeti 300-ról 3200 körülire duzzad,
  • a 2013-as Vidékfejlesztési konferenciát követően (Debrecen Árpád terem) elindul a "Kulturális és tudásalapú szociális gazdaságfejlesztési program, ennek párhuzama és következménye is a Nemzeti Művelődési Intézet kulturális közfoglalkoztatási programjában is (8100 fő) III ciklusbeli célkitűzés is, a szociális szövetkezetek megalakulásának támogatása. Pest megyében 7 helyszínen tart előadást, (http://www.nmi.hu/Nemzeti-Muvelodesi-Intezet-Pest-Megyei-Irodaja/Munkanelkuli-embereknek-nyujthat-segitseget-a-szocialis-szovetkezet) Ennek következményeként jön létre Pest megyében is több új szociális szövetkezet, közöttük egy kistérségi is,
  • REL menedzsment: az országban elsőként dolgozta ki a Rövid Ellátási Lánc szakanyagát az akkor még "Adj helyet a helyinek" programhoz. A 2014-2020 EU ciklushoz részt vett az EMVA rendelet (Európai Vidékfejlesztési Alap) integrációjában.
  • külső támogatóként egy rövid ideig segítette a Nemzetstratégiai Kutatóintézet Kárpát-medencei fejlesztési projektjeit, majd később amikor megromlott a viszonya az intézettel, saját 40 pontos gazdaságfejlesztési projektet dolgozott ki.
  • részt vett kender termelőként a kender és a mák termesztését szabályzó 162-es törvény újraírásában. (Ami véleménye szerint majdnem rosszabb mint a régi, az egyeztető tárgyalásokon egyedüliként próbálta képviselni igazán a magyar nemzetgazdaság érdekeit.)
  • vidék- és gazdaságfejlesztési konferenciákon tart rendhagyó megközelítésű előadásokat (Benczúr Hotel https://www.youtube.com/watch?v=qpGQpRDR3X0)
  • kender feldolgozóipari és építőipari hasznosítási projekteket segít.