Szerkesztő:Bináris/Blog

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Hát... Most ilyen is van. :-)

Alblog: /Helyesírás.

Molyok[szerkesztés]

Ma megtudtam, hogy milyen csodálatos a molyok sokfélesége. Eddig csak úgy osztályoztam őket, hogy ami még repül, meg ami már sosem. Csak nézem a FV-t, ahogy molyolnak az állatosok... Ahhoz képest, milyen undok kis vacak állatok, egész sok energiát fordítanak rájuk. A majmok is jól pörögtek egész nap, csak még mindig nincs Majmok szócikk, hogy áttekinthetném őket.

2007. október 19., 20:44 (CEST)

Ez van[szerkesztés]

Tegnap energiát fektettem valakinek a cikkébe, erre ma rajta van a jogsértősablon. Hát, ezt buktam, pedig még át is futott az agyamon, hogy rá kellene keresni a szövegre. Mire az ember eltölt itt egy kis időt, ez is megtörténik néhányszor: hogy kárbavész a munkánk. Reggeltől estig annyi változtatás történt, hogy 2500-ra állítva a friss változtatások letöltését még nem láttam a reggeli bejegyzéseket.

2007. október 22., 21:24 (CEST)

Botok harca[szerkesztés]

Botok harca.png

Tegnap esti kép. Még az a kár, hogy nem egy bot van a középső oszlopban is, aki rendet tesz a többi bot között, úgy lenne az igazi.

2007. október 24., 21:35 (CEST)

Híres medvék listája[szerkesztés]

Azonkívül, hogy befejeztem a tegnapi cikkecskét az aktuális sztárüstökösről, meg takarítottam szokás szerint, meg végeztem a szokásos munkát, a nap eseménye az volt, hogy megtudtam: létezik a Wikipédián egy Híres medvék listája szócikk. Bár ahogy látom, a Vadász, vadász... mottójú alapvicc medvéje kimaradt belőle. :-P

A nap krónikájához tartozik még, hogy először szavaztam adminválasztáson, valamint Bennó zoknibábos ámokfutása újabb fordulatot vett, amikor blokkolta önmagát. :-))

2007. október 26., 22:52 (CEST)

22[szerkesztés]

Nohát a blog vitalapján néhányan azt állították, hogy tévesen álítottam, miszerint XVI. Bennó azonos az elsővel, azonban zseniális módon bebizonyítottam, hogy nekem volt igazam. :-) Ennek kapcsán kipofoztam kicsit A 22-es csapdája (regény) cikket, ami ezért érdekes, mert éppen az erre hivatkozó lapok listáját böngészve jutottam el a Regény szócikkhez. Itt pedig mindenféle listákba botlottam (szocializmusban felnőtt embernek eleve gyanús a listázgatás :-P). Megállapítottam, hogy a Magyarországon legnépszerűbb tíz regény közül eddig hetet olvastam, a világirodalom további 70 legnépszerűbb regénye közül pedig – hát ez a bökkenő! – 22-t. Miért éppen 22-t? Azt hiszem, most elmegyek összeesküvés-elméleteket gyártani.

2007. október 27., 11:05 (CEST)

Az oroszok magázódnak! :-)))[szerkesztés]

RuWikiÜzenet.png

És így néz ki az üdvözlő sablon, szintén magázódva. :-))

2007. november 14., 22:25 (CET)

Na most elgondolkodtam. Itt van egy mondat az üdvözlő sablonból: „Вы должны знать, что содержимое Википедии (в том числе и то, которое добавите в неё вы) распространяется на условиях GNU Free Documentation License, что разрешает кому угодно использовать и изменять его при условии указания авторства.” Na most hogy kezdenék ezt el tegezve? Τы должен знать, vagy esetleg Τы должна знать? Mert ugye nem mindegy, hogy a megszólított férfi-e vagy nő. És a Вы получили helyett is nehéz lenne eldönteni, hogy Τы получил vagy Τы получила álljon-e a narancssárga csíkban. Egyszerűbb mindenkivel magázódni, nincs az egész probléma. Hiába, megvan a magyar nyelv egyszerűségének is a haszna. :-DDD.

2007. november 14., 22:33 (CET)

Viszont van olyan usersablonjuk is, hogy „Tegeződjünk”. :-)

Menthetetlen?[szerkesztés]

Difflinkekkel álmodtam. A többire nem emlékszem.

2007. november 15., 11:16 (CET)

Már megint mik vannak![szerkesztés]

Ecsetfarkú patkánykenguru. Komolyan mondom, a fantáziaszülemények elbújhatnak a valóság mögött... Én meg újra és újra rájövök, hogy a Wikipédiát olvasni is érdemes, nemcsak írni. Szépen kérek mindenkit, hogy ne támogassa a kóbor macskák szaporodását Ausztráliában! :-)

2007. november 15., 23:58 (CET)

Nem jó ez így[szerkesztés]

A figyelőlistámon a mai napon 23 cím van, ebből 14 Ú user vita, és ebből 12 IP-cím. Hmm. Sőt: Hmmm!

2007. november 20., 23:39 (CET)

Hurrá![szerkesztés]

BinBot on board again! 11 hónap után.

2007. november 28., 21:32 (CET)

Hát azért nem is olyan hurrá. Ez a hülye egyértelműsítő modul minden egyes lapnál akkorát füttyent, hogy leszakad a fejem. És hiába kapcsolom ki a hangfalat, mert direktben sípol a beépített hangszóróval a kis mocsok. Az az egy szerencse, hogy a betegség miatt félig be van dugulva a fülem, és rosszul hallok. Most vagy végigrágom a kódot, hol van ez az idióta füttyögés, vagy felbontom a gépet és elvágom a drótot... Mi motiválhatta a szerzőt erre az emberiség elleni bűncselekményre? Talán nem akarta, hogy használják a programját?

2007. november 29., 16:11 (CET)

Na most rájöttem, hogy fel a fejhallgató, és hangos zene bele, amit különben nem szeretek, de csak így lehet elviselni. Igaz, így mást sem hallok, amit kéne.

Mit érdemel az a bűnös, aki képes egy szócikkben nyolcszor linkelni ugyanarra a szóra? Csúf vétség a jómodor ellen, ahogy a Bolontsák Szigetek uraskodó hercege mondta.

Azt hitted, hogy a szó elszáll?[szerkesztés]

„Nem biztos, hogy mindent meg kell tenni, amit meg lehet tenni.”

– Jörgen Mörgen dán váltókezelő

Azt hinnéd, hogy az IRC az egyidejű (divatos szakzsargonnal „valós idejű”) kommunikáció eszköze, ahol csak a csatornán éppen bent lévők látják, mit mondasz? Én eddig azt hittem. De nem így van, legalábbis a magyar Wikipédia IRC-csatornáján. Szorgos robotok figyelik a lépéseidet. Íme, a statisztika. Van benne (na most wikikonform leszek, és csillagokkal fogom tagolni :-))

 • véletlen idézet, szövegkörnyezetből kiragadva (ezek annyira jók, hogy nem is hiszem el, hogy tényleg véletlen választás volt)
 • kis színes Nagy Testvér-rovat, amelyikből megtudhatjuk, ki melyik órában szokott fent lenni az IRC-n (hátha amúgy túl bonyolult lenne lenyomozni a netezési szokásait, meg mindenfélére következtetni belőle)
  (Na ezekről idáig 14 beírt sorral maradtam le.)
 • szolid falmelléki lehülyézés egy kipécézett felhasználónak, aki a legtöbb kérdőjelet használta (alsó tagozatos koromban még tényleg nevettünk az ilyeneken, az igaz)
  (Hurrá! Nulla egész két tized százalékponttal a második helyre csúsztam a hülyék listáján! Meleg helyzet volt!)
Is zitalein stupid or just asking too many questions? 25.4% lines contained a question!
binaris didn't know that much either. 25.2% of his/her lines were questions.
 • rövid elemzés a lelkiállapotomról
  (Vajon mit jelent ennek a robotnak az at the moment? Hozzáteszem, hogy eddig egyszer használtam a csatornát, de nem emlékszem, hogy annak egy hete vagy kettő, mert az én részletes adataimat nem írja ki. Mint mondtam, 14 sornyi írással lemaradtam róla. Hát így jártam. :-) Samat meg azért használ négy nicket, hogy lehessen látni, mikor sír és mikor nevet? Az örök második minden listán! :-))
Tomeczek brings happiness to the world. 23.8% lines contained smiling faces. :)
Samat isn't a sad person either, smiling 22.8% of the time.
binaris seems to be sad at the moment: 6.0% lines contained sad faces. :(
Samat_3 is also a sad person, crying 2.8% of the time.
 • atyai nyugtázása annak a boldogító ténynek, hogy a tagok jó gyerek módjára viselkedtek, és nem verték agyon egymást (na, ezt vajon milyen algoritmus számítja ki?)
 • egy Szószátyár barnstar nyenyecnek, aki egyetlen nickjén 20000 szót írt be, utcahosszal verve a második helyezettet
  (Na ezt is megúsztam. Még jó, hogy csak egyszer irceltem! Ha három-négyszer odamegyek, már biztos én lennék a listavezető. :-P)
 • egy kis – magasabb erkölcsi szempontból csak helyeselhető – ujjal mutogatás Taurus10475 és hkoala nickeknek, amiért csúnyán beszéltek
 • tanulság, hogy Mexicano nem volt nagyon népszerű, de úgy tűnik, hogy Nyuszikát is gyűlölik – ezt 2, illetve 1 begyűjtött kickből vonta le a program
  („Van neked akváriumod? Nincs? Na akkor te egy...”)
 • egy csakugyan érdekes statisztika a leggyakrabban használt szavakról (a győztes akkor majdnem 100%-os előnnyel verte kenterbe a második helyezett lehetet, de az admin mellbedobással még éppen belefért az első tízbe)
 • egy számomra igen meglepő összesítés arról, hogy az orr nélküli mosoly (:)) 16-szor olyan népszerű, mint az orros (:-)) – én sokkal kiegyenlítettebbnek hittem a mezőnyt, persze az IRC-n mindenki kapkod a gépeléssel
 • megnyugtató viszont, hogy a kétféle mosoly meg a kacsintás együttesen 19-szeresen múlta felül az orros és orr nélküli szomorkodást (amelyet pedig, mint fentebb kiderült, igyekeztem az ott töltött kis időmben szaporítani) – ezek szerint a Wikipédia IRC-csatornája alapvetően vidám hely, főleg, amikor én nem vagyok ott! :-)

2007. december 1., 10:28 (CET)

Forrás[szerkesztés]

És működik![szerkesztés]

Kolléganőm azt kérdezte ma: csak Ausztráliában van Perth? De már előtte volt a Google. Én meg rögtön azt feleltem, hogy kattintson csak az angol Wikipédiára. Nem mondtam, hogy az ott egy egyértelműsítő lap lesz, de sejtettem, hogy így történik. S fel is tárult rögtön a Perthek gazdagsága. Az ilyen keresésekre tényleg a Wikipédia a legjobb.

2007. december 3., 19:04 (CET)

Nahát! Egy születésnap![szerkesztés]

Egyéves a userlapom! Azaz volt pár perccel ezelőttig. :-)

2007. december 7., 00:07 (CET)

Érdekes hibaüzenet[szerkesztés]

Ez van, amikor Dorgan gyorsabban töröl, mint ahogy én végiglépkedek azon a három változtatáson. Volt, nincs!

2007. december 18., 15:24 (CET)

Életem nagy szerkesztése![szerkesztés]

SchengenSzerk.png

A pontos idő: SCHENGEN! De rég is vártam erre! Mehetek aludni, jó éjszakát! :-)

2007. december 21., 00:00 (CET)

Karácsony[szerkesztés]

Átvettem első wikipédiás tisztségemet: karácsony este a helytartók beiktattak IP-ellenőrnek. Szerencsére volt vacsora is, a családommal. :-)

2007. december 24., 23:56 (CET)

Ez nekem kínai[szerkesztés]

...de azért sikerrel végigmentem rajta, mert a kínai Wikipédiában is ugyanott vannak a dolgok, mint a miénkben, és rutinos versenyző nem akad fönn egy-két krikszkrakszon. :-) A képen a sikeres regisztráció utáni üdvözlőképernyő. 2008. január 13., 08:33 (CET)

Zhwiki2.png


NCIS[szerkesztés]

Az a jó a kereskedelmi tévékben, hogy van reklám a film közben, és olyankor rá lehet nézni a Wikipédiára. Ez most ciki? :-)

2008. január 14., 21:55 (CET)

Éljen az Excel![szerkesztés]

Néhány összetettebb szerkesztési feladat, amelyeket az Excel függvényeivel oldottam meg:

Kezdek belejönni. Jó ez a játékszer. :-)

2008. január 20., 22:05 (CET)

Gondolkoztam rajta, hogy mindig ide fogom-e gyűjteni a további ötleteket is, aztán kitaláltam, hogy inkább csinálok neki egy külön allapot, hátha valaki ihletet kap tőle. Íme: User:Bináris/Augiász istállója.

2008. január 25., 14:29 (CET)

Na innen lefelejtettem az előbb a szakaszcímet, de most már mindegy![szerkesztés]

Az imént elképedve láttam, hogy a Szent Korona cikkben valaki a lábjegyzetek közé tett majdnem négy fejezetet, a cikk jelentős részét. De mire keresni kezdtem volna a hiba okát, már ki is volt javítva: egy aprócska szóköz okozta a </ref> tagben. Vigyázni kell. :-)

2008. január 26., 08:30 (CET)

Pizza[szerkesztés]

Most tudtam meg (a Wikipédiából, na honnan is), hogy már az Aeneisben is említik. Hmmm. Érdekes tudnivaló!

2008. január 27., 13:50 (CET)

Olvasni tudni kell![szerkesztés]

Nem elég, hogy a múltkor többedmagammal elnéztem azt a szitkárt (nem, nem írom ide még egyszer :-D), de most meg azon csodálkoztam, hogy miért sorolják osztályokba az anyatejet. Pedig nem is. :-)

2008. február 3., 21:02 (CET)

Egységes bejelentkezési teszt[szerkesztés]

Hurrá, ez a nap is eljött! Egyelőre sajnos csak az adminoknak. Én vagyok a 621., aki egyesítette a felhasználóneveit. De Buda gyorsabb volt, ő a 125. :-) 2008. március 26., 23:27 (CET)

(Jimbo Wales kicsit lemaradt, csak az 1843.)

Megnyugodtam[szerkesztés]

Ma reggel megtudtam, hogy Burkina Faso még habozik elismerni Koszovó függetlenségét, de figyelemmel kíséri az eseményeket. Ez csakugyan megnyugtató, sokkal könnyebb volt így munkába jönni. Különben gyönyörű így együtt a cikk meg a szakasz címe, csak félek, hogy keresztben kiüti majd a képernyőt (megnéztem az előnézetben, szerencsére szépen tördeli):

2008. április 10., 15:24 (CEST)

No kellett nekem blogolni, Burumbátor egy órán belül tönkretette ezt a gyönyörű szakaszcímet, már csak permalinkkel látszik. :-) Viszont ez a link még sokkal szebb.

Félig hurrá![szerkesztés]

Merthogy megint sikerült egy apró előrelépést tennem a bottal, amivel már rengeteget bajlódtam. Mintha semmi nem úgy menne, ahogy írva van... Na de ma felfedeztem a selflink.py-t, amely eltávolítja a cikkekből az önmagukra mutató hivatkozásokat. És sikerült együtt használni a dumppal, azaz a lementett adatbázissal, merthogy ezt azzal kell, és eddig valahogy ez sem működött rendesen. Messze még a gördülékeny működés. Na és kiírta nekem, hogy Getting 60 pages from Wikipedia. Gondoltam, ez nem olyan sok (tudni kell, hogy ezt kézzel kell vezérelni, minden találatnál sípol egy óriási nagyot a fülembe, néha cikkenként többször is, aztán nyomkodni kell a gombokat). 60 lapon majd csak túlleszünk. De aztán megint kiírta ugyanezt, és akkor rájöttem, hogy ebből a hibából tetszőlegesen sok lehet, csak hatvanasával kéri le. Illetve egyszer már nem vettem észre ugyanezt a feliratot, tehát már 120 lapot végignéztem és a többségét javítottam. Na ez így egyszerre elég. De messze még a Kánaán, amikor majd tényleg érteni fogom a bot működését.

2008. április 15., 19:08 (CEST)

Még hurrább![szerkesztés]

200508 Firework of Lake of Annecy festival (363).jpg

Pasztilla útmutatásait követve, és jó néhány hibaüzenetet leküzdve sikerült elvégeznem az első tömeges cserét bottal. Ez nagy előrelépés, mert most tartok a nullánál, ahol az igazi munka kezdődhet. :-) Sikerült használni a replace.py modult, a dumpot és az első saját regexet. Hurrá!

2008. április 18., 10:11 (CEST)

Hibaüzenet[szerkesztés]

Néha különös hibaüzeneteket sikerül felfedezni; ezzel itt most találkoztam először. Mennyi izgalmas titok vár még itt felderítésre! :-)

2008. április 18., 22:03 (CEST)

Engedélyezési hibák
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
Ugrás: <small>NAVIGÁCIÓ</small>, <small>KERESÉS</small>

A művelet elvégzése nem engedélyezett a számodra, a következő ok miatt:
Úgy látszik, hogy probléma van a bejelentkezési munkameneteddel;

ez a művelet a munkamenet eltérítése miatti óvatosságból megszakadt.
Kérjük, hogy nyomd meg a "vissza" gombot, és töltsd le újra az oldalt, ahonnan jöttél, majd próbáld újra.

(Ezután egyébként mentés helyett többször is az előnézetet adta vissza a szerver. Hiba van a Mátrixban!)

2008. április 18., 22:05 (CEST)

Ezt a hibaüzenetet azóta igen meguntam, főleg, amióta sokszor kidob a Wikipédia, és hiába lépek vissza, csak 1-2 óra múltán enged vissza a szerver – akkor viszont újbóli bejelentkezés nélkül. Már nem izgalmas, csak őrületbe kergető. 2010. július 30., 12:51 (CEST)

Illegalitás[szerkesztés]

BinBot ma regisztrált robot lett, ezután majdnem titokban dolgozik. A tegnapi próba utáni munkái már túl sok lapot érintenek.

2008. április 19., 17:47 (CEST)

Erről álmodtam rég...[szerkesztés]

Megírtam az első saját hozzájárulásomat egy botmodulhoz: ha egy felhasználói allapon a bot egyértelműsít egy linket, akkor figyelmeztetést helyez el a tulajdonos vitalapján. Lassan igazi botgazda leszek. :-) Nem volt könnyű, mert nem vagyok otthon a Pythonban, de többszöri nekifutásra végre sikerült, csak éppen ráment az éjszaka. De az öröm megérte! :-D

2008. április 22., 05:22 (CEST)

Keresztények megnyugtatására[szerkesztés]

A hibás interwikik javítása közben BinBot ezt az üzenetet küldte:

No changes were necessary in Jézus

Csak tájékoztatásul, hátha valakinek fontos. :-)

2008. április 27., 14:00 (CEST)

Brrrrr!!![szerkesztés]

Lárvaterápia

2008. április 28., 19:16 (CEST)

Rend a lelke mindennek! Jaj de jó, védve vagyunk![szerkesztés]

El akartam menteni a hozzászólásomat a kocsmafalon. Alt-Shift-S. Néha megcsúszik az ujjam, és az S helyett a D-t találja el, ami a törlés. Nincs ilyenkor semmi baj, mert minden művelet előtt megerősítés kell, tehát egyszerűen visszalépek, és másodszorra már eltalálom a megfelelő gombot. (Bár talán még jobb lenne, ha nem két egymás melletti gomb lenne a mentés és a törlés.) Hanem ma ezt az üzenetet láttam nagy piros betűkkel:

Wikipédia:Kocsmafal (egyéb) törlése
A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából.
Ugrás: navigáció, keresés
Ennek a lapnak nagy laptörténete van, több, mint 5 000 változattal. Az ilyen lapok törlése nem engedélyezett a wiki rendjének megőrzése céljából.

Jó tudni, hogy valakik valahol vigyáznak ránk, és megóvják tőlünk a wiki rendjét! Csak azt nem tudom, hogy ezt ki és mikor találta ki.

2008. július 18., 15:32 (CEST)

A Magyar Wikipédia summázata[szerkesztés]

Ezt tegnap láttam. Zseniális!

A magyar Wikipédia tartalma.svg

(Fogadjunk, hogy hamarosan jön majd valami túlbuzgó bot, és kéretlenül belejavít a lapomba, hogy image helyett kép legyen az előtag, mintha nem lenne neki mindegy!)

2008. július 18., 16:08 (CEST)

OK, de hol van belőle a rovásírás?

2011. augusztus 7., 15:29 (CEST)

Egy idézet a Demokrata Párt szócikkből:[szerkesztés]

A Demokrata Párt támogatja pozitív diszkriminációt (affirmative action) a múltbeli diszkrimináció jóvátételéért, és hogy biztosítsa, mindenkinek egyenlő esélye van az álláshoz jutáshoz, függetlenül a származásától vagy nemétől. <!-- oppose the use of quotas in hiring leading some to call for an economic's based 'affirmative action' without reference to sex or race. az istenit, hogy ezt nem bírom kibogozni, hogy lehet így fogalmazni? -->

2008. július 19., 18:38 (CEST)

Újabb érdekes tény[szerkesztés]

XIV. Károly János svéd királyról olvastam:

„Amikor 1844 ben 81 éves korában a király elhunyt, és testét előkészítették a temetésre, fia, és unokái, valamint a jelenlévő svéd főnemesek megrökönyödötten konstatálták, hogy az idős urakodó, a hajdani forradalmár, egy halál a királyokra szövegű tetoválást rejtegetett a testén.”

2008. július 19., 20:23 (CEST)

Nomen est omen[szerkesztés]

Nyűglődtem egy ideje (de szép szó is) BinBot egyik javítócsomagjával. Ma végre sikerült kisütnöm, hogy valamelyik konkrét kifejezéssel lehet a baja a sok közül, amivel helyesírási javításokat szoktam csinálni. Pedig azelőtt működött! De persze átírtam az utolsó használat óta. Na de vajon melyik lehet a hibás? Mivel túl sokan voltak, ezért bináris keresést alkalmaztam (de kár is, hogy nincs még ilyen szócikk!), egészen pontosan inkább bináris kiválasztást, hiszen biztos voltam benne, hogy valamelyik hibás. Néhány lépésben sikerült is izolálni a tettest. :-) Már csak azt kell kitalálnom, miért is rossz az, amit én jónak hittem... Ennek kapcsán azért néhány ideillő olvasnivaló az enwikiből, magamnak is, mert érdekes:

2008. július 23., 20:07 (CEST)

Orália[szerkesztés]

A Wikipédiából tudtam meg, hogy van egy Orália női név. Még nem találkoztam élő Oráliával, de amilyen borzalmas neveket tudnak adni egyes korbácsra érdemes szülők egy gyenge poén kedvéért, mit sem törődve a gyermeket sújtó következményekkel, biztosan megkapja valaki ezt is.

2008. július 25., 10:04 (CEST)

A fene egye meg ezt a szervert. :-([szerkesztés]

Waiting for 8 pages to be put. Estimated time remai Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:40:53 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:41:03 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:41:13 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:41:23 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:41:33 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:41:43 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.3 seconds, 2008-07-26 01:41:54 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:42:03 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:42:13 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:42:23 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:42:33 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:42:43 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:42:53 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:43:03 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:43:13 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:43:23 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:43:33 Changing page hu:Kasztok (World of Warcraft) Sleeping for 9.0 seconds, 2008-07-26 01:43:39 Changing page hu:Kasztrálás Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.3 seconds, 2008-07-26 01:43:54 Changing page hu:Kasztrálás Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:44:03 Changing page hu:Kasztrálás Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.4 seconds, 2008-07-26 01:44:13 Changing page hu:Kasztrálás Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.5 seconds, 2008-07-26 01:44:28 Changing page hu:Kasztrálás Pausing 5 seconds due to database server lag. Sleeping for 4.1 seconds, 2008-07-26 01:44:38

És akkor ez még csak egy apró részlet. Monnyonle. Bináris ide 2008. július 26., 01:45 (CEST)[válasz]

Jobb, mint egy barnstar[szerkesztés]

Hát ez jó volt! Köszönöm Hkoalának az elismerést, bár talán kissé eltúlzott volt, de egy ilyen napon nem árt némi humor is a Wikipédiába. :-)

2008. július 26., 11:50 (CEST)

Ezt bizony elszámoltam... (a helyesírási javításokról)[szerkesztés]

Kibővítettem kissé a helyesírási javítócsomagot, aztán lefuttattam a keresőt. (A javítás ugyanis két lépésben megy, először a letöltött adatbázisból kigyűjti a bot egy allapra a potenciálisan javítandó szócikkek címét, majd a kész lista alapján jön a kézzel ellenőrzött javítás.) Arra számítottam, hogy a keresés 11 óra alatt fut le, ahogy szokott. Csakhogy a javítócsomag kissé összetettre sikeredett, és a gépem is egyre gyengébben köhögött, így alakult, hogy 34 és fél órán át futott a program, és mint 7000 szócikket gyűjtött ki... Igaz, hogy már futott, amikor Dami segítségével sikerült kizárni az URL-eket, ahol nagyon sok hamis találat volt. Ezzel drasztikusan nőtt a javítás hatásfoka. A tapasztalatok alapján a javítások közben is folytattam a finomítást, és most már egészen jól használható a csomag, azaz a hamis találatok száma a ténylegesen javítandók harmada-negyede körül mozog.

A helyesírási javítás mellékhatása, hogy rávilágít egy csomó szóismétlésre. Némelyik cikkben ugyanazok a szavak ismétlődnek ugyanazzal a hibával – az egyikben például hét helyen javította a bot az előszőrt előszörre. (Nekem az előszőrről más jut eszembe, de az egyik cikkben sem volt odaillő jelentés).

Egy másik mellékhatás pedig, hogy közben én is sokat tanulok. Megtudtam például, hogy bár Argentína hosszú í-vel írandó, de az argentinok meg röviddel. Mekkora marhaság! Ami viszont érdekesebb (szégyenkezve vallom be, hogy ezt is most tudtam meg a Wikipédiából, bár biztos úgy lehet, hogy egyszer már tudtam, csak kiment a fejemből :-)): a vizigótoknak semmi közük a vízhez, ezért őket is rövid i-vel kell írni, merthogy a nevük nyugati gótot jelent.

2008. augusztus 1., 12:19 (CEST)

Kép: Itt őszült Bináris[szerkesztés]

Wikipedia-logo-hu.png

Hát kérem, nagyon elharapóztak a szerkesztők évszakolásairól szóló képek. Van itt már Itt nyaralt Pasztilla.jpg, meg Itt telelt Samat.jpg, sőt legújabban Itt telelt Samat2.jpg is.

Úgy döntöttem, beállok én is a sorba, és ünnepélyesen bemutatom az Itt őszült Bináris.png című képet. Szerintem helyből és vita nélkül kiemelt, sőt már fel is került a kezdőlapra!

2008. augusztus 11., 16:36 (CEST)

Világra szóló vízíók[szerkesztés]

Az előbb ezt láttam a friss változtatások listájában:

. Államok vezetőinek listája 2006-ban‎; 13:11 . . (+1 130) . . Burumbátor (vita | szerkesztései | blokkolás) (Ázsiáig kész)

És valamiért összekapcsolódott a tudatalattimban a reggel óta ismételgetett hírrel, hogy (46 évvel az építkezés kezdete után!) átadták az M7-es autópályát. Nagy dolog ez annak, aki még emlékszik a betontáblás pályára! A még régebbi állapotra már én sem. Így hát hirtelen megjelent előttem egy vízió, hogy a szerkesztési összefoglaló az autópályáról szól, ami már Ázsiáig kész. :-D

2008. augusztus 19., 13:24 (CEST)

Sic transit ignorantia mundi[szerkesztés]

Most tudtam meg (igen, a Wikipédiából!), hogy a KGST-nek zászlaja is volt! Tizenhét évvel a KGST feloszlása után! Pedig hát benne éltem abban a rendszerben, amikor a KGST volt a bennünket körülvevő éltető ájer, és még a közélet iránt érdeklődő fiatalnak is tartottam magam. Nahát, egy picit azért szégyellem. :-)

2008. október 22., 19:45 (CEST)

Figyelőlistám[szerkesztés]

Az adatbázisszerver túlterheltsége miatt a(z) 192 másodpercnél frissebb változtatások nem biztos, hogy megjelennek ezen a listán.

2008. október 24., 21:03 (CEST)

Hol kell tesztelni?[szerkesztés]

Na most mit mondjak ennek az anonnak? Adjak neki egy {{teszt}}(?) sablont, ami azt mondja, hogy kísérletezzen a homokozóban? De hisz éppen azt tette! Megtalálta a rendszer gyenge pontját.

2009. január 6., 22:31 (CET)

Menthetetlen? (2. rész)[szerkesztés]

Borzasztó dolog történt, amiért most meg kell szakítanom a wikiszabit, hogy ide felírjam. Az imént a saját, csak magam által olvasott naplómban megváltoztattam egy szót, hogy semlegesebb legyen, mert úgy éreztem, hogy nem helyénvaló a POV fogalmazás egy másik ember tevékenységével kapcsolatban. Ez olyasmi lehet, mint a negyedik tünet, csak még annál is súlyosabb, mert ez még csak nem is beszélgetés. Más ember lettem a wikiszerkesztéstől, és ennek már komolyabb jeleit is láttam.

2009. január 31., 21:50 (CET)

Valaki bedugta közénk a fejét, körülnézett, és azt kérdezte:[szerkesztés]

„Itt mindenki hülye, csak én vagyok Helikopter?

2009. február 13., 18:10 (CET)

Az élet könnyedebb oldala[szerkesztés]

Talán kellene nyitni egy rovatot Az élet könnyedebb oldala lapon a más wikiben talált humoros című cikkeknek is. Addig is:

2009. február 13., 18:14 (CET)

Hát ezt felírom![szerkesztés]

Az imént üdvözöltem egy szerkesztőt, aki nálam régebben van itt; több, mint két és fél éve. Azért ez nem mindennapos! Amint az sem, hogy ennyi ideig elkerülje a járőrök figyelmét, és tiszta pirosba öltözve szerkesztgessen. Hmm.

2009. március 1., 01:18 (CET)

Majdnem egyedül (abcúg Notifier!)[szerkesztés]

CsakBináris.png

Már majdnem teljesen az enyém a Wikipédia (Alensha vajon tud ilyet?), csak ez a piszok Notifier rondít bele. Fagyjon le, ahol van!

2009. március 24., 04:40 (CET)

Ez nekem kínai! 2.[szerkesztés]

Meg japán és koreai. De csakugyan vannak ilyen szócikkeink, és nem bohóckodásból:

Speciális: az összes lap listája izétől bizéig (Na jó, az izét meg a bizét én is ismerem, csak azt nem mind, ami a kettő között van.)

2009. július 10., 21:38 (CEST)

Ez viszont jólesett![szerkesztés]

Úgy érzem, kaptam egy elismerést. VigyorVigyorVigyor

2009. július 10., 22:06 (CEST)

Aprók[szerkesztés]

Tegnapi tanulság: ha amúgy is a lefagyás szélén van az ember gépe, ne nyissa meg szerkesztésre a figyelőlistáját. Főleg, ha kb. annyi lap van rajta, mint ahány év eltelt Pitagorasz óta. Vagy legalább ne csodálkozzék, ha mégis lefagy.

Mai piszkos öröm: sikerült láncban annyit törölnöm, hogy a napló tetején egy képernyő csak velem van tele, és még az a gaz Alensha sem rontotta el, aki pedig tegnap is leütközött egy törléssel. :-P

2009. július 30., 23:10 (CEST)

Most raktárnak használom[szerkesztés]

Ez egy híres kép, már nagyon sokszor láttam, de színesben most először, itt a Wikipédiában. Inkább berakom ide, egyébként itt találtam: Wikipedia:Why Wikipedia cannot claim the earth is not flat. Magában is érdekes.

Universum.jpg

2009. augusztus 19., 22:12 (CEST)

Részlet a kevés szavú Bill közreműködéseinek listájából, avagy kezdjek félni magamtól?[szerkesztés]

 • 2009. augusztus 21., 11:08 (történet) (eltér) Ú Szerkesztővita:81.182.108.60 (Első figyelmeztetés) (utolsó)
 • 2009. augusztus 21., 17:19 (CEST)

  Díjazott megmondósablonok[szerkesztés]

  Az elsőt a Homokozóból ástam ki még valamelyik évezredben, OsvátA készítette szilveszteri kedvében, de sajnos sosem terjedt el. Pedig ami ami, az az. A második (Feanor műve) egy kicsit cizelláltabban fejezi ki ugyanezt, és meglepetésemre még nem golyózták ki felháborodva.

  2009. szeptember 20., 13:17 (CEST)

  Information icon.svg Ez a szócikk – köztünk szólva – egyszerűen silány. Segíts te is átdolgozni, attól csak jobb lehet.  Jubileum[szerkesztés]

  A harmadik számláló azt mondja, hogy ma, azaz már tegnap, átléptem a 10000 szerkesztést a szócikknévtérben. Az első számláló csak 9175-nél tart, de az nem számolja bele a törölt szerkesztéseket (a 3. meg, úgy látszik, igen). A második számláló ma éppen üzemen kívül van. A számlálók nem egyformán járnak, talán frissítési okokból. Az adminszámláló például kicsivel több törlést mutat, mint a másik kettő. És úgy tűnik, hogy az adminok szerkesztési sorrendje gyakorlatilag megegyezik a törlési sorrenddel, tehát a törlés a vezető admintevékenység.

  2009. szeptember 21., 00:51 (CEST)

  Egy világ dőlt össze bennem[szerkesztés]

  Alensha törölt valamit, amiben benne volt az a szó, hogy Miskolc! Ráadásul ezzel az indoklással, hogy nem használt! Hová lesz a világ!

  2009. október 12., 00:53 (CEST)

  Ütközés[szerkesztés]

  Úgy látszik, sikerült annyira hatékonnyá tenni a botot (vagy olyan hosszúvá a várakozási időket), hogy néha már gyorsabban tudok javítani, mint menteni. Így aztán ha megállok, akkor a bot szerkesztései még percekig fejlődnek. (Épp e percben is menti a percekkel ezelőtti javításokat, amíg ezt a bejegyzést írom.) Viszont néha hozzá kell nyúlnom a cikkhez, és elfelejtem, hogy még sorban áll a bot ablakában. Így esett, hogy ma este már háromszor négyszer szerkütköztem le a saját botomat, s így persze a javítások nem tudtak elmentődni, mert a bot kapta a hibaüzenetet. Akkor meg javíthatok kézzel... Ez már súlyos, nem?

  2009. október 14., 21:02 (CEST)

  (Illetve a negyedik még csak ezután fog következni, de már előre tudom. Csak a mentés még nem tart ott. :-))

  Hopp, egy születésnap![szerkesztés]

  Most látom: tegnap volt három éve az első szerkesztésemnek. Pár nap múlva pedig kétéves lesz ez a blog.

  2009. október 14., 21:06 (CEST)

  Megint tanultam valamit[szerkesztés]

  Az agykapacitás 10%-ának mítosza

  Akkor találtam, amikor Teemeah új botjának a kezdő lépéseit figyelgettem. Érdemes volt. :-) Eddig én is bedőltem ennek a mítosznak.

  2009. október 25., 00:40 (CEST)

  Ütközés 2.[szerkesztés]

  Magad uram, ha szolgád nincs: ezúttal sikerült saját magammal szerkütköznöm, és bosszankodtam, hogy ki tolakodott be elém. :-)

  2009. november 5., 19:51 (CET)

  Meglepő észrevételek botozás közben[szerkesztés]

  Na most elmondom, mi a vicces a bottal végzett helyesírási javításokban. Az ember ül a monitor előtt, a jól előkészített javítócsomag a regexpekkel sorra dobja föl a potenciálisan hibás cikkeket, és el kell dönteni, hogy elfogadom a változtatásokat vagy nem. Az egyik érdekesség, amikor egy cikkben mondjuk négy-ötször vagy még többször jön fel ugyanaz a hiba. Másképp talán ki sem bukna, hogy a cikk szerzője mennyire szereti ismételgetni azt a szót. A másik vicces, amikor egymás után 3-4-5 cikkben ismétlődik ugyanaz a mondat vagy akár bekezdés ugyanazzal a hibával. Tudnivaló, hogy az adatbázisban a cikkek a keletkezésük sorrendjében vannak, és ha adatbázisból javítunk, akkor ebben a sorrendben kerülnek elő. Tehát leült a szerző, megírt néhány cikket, és közben vágólappal pakolgatott egyikből a másikba mondatokat, olykor egész bekezdéseket. Ilyenkor az jut az eszembe: minek egy szöveghez ennyi cikket írni? :-)

  2009. november 29., 10:58 (CET)

  II. Lajos nevű királyok listája, akik vízbe fulladtak (különös tekintettel az r betűre végződő nemzetiségűekre):[szerkesztés]

  Hogy miket meg nem tud az ember a Wikipédiából! Igazából a Kategória:II. Lajos nevű királyok, akik vízbe fulladtak létrehozásán gondolkodtam, de egyelőre maradok a listánál. Kicsit eljátszottam azért a gondolattal, hogy mit szólnának a derék szerktársak, ha tényleg beleírnám a cikkekbe ezt a kategóriát.

  Ezek a Lajosok amúgy sem unalmas figurák. A magyar II. Lajosról például azt írja a Wikipédia nevű internetes enciklopédia, hogy koraszülötten jött a világra. Csak úgy tudták életben tartani, hogy disznók felhasított gyomrába helyezték, így tartva stabilan a hőmérsékletét. Ez volt Lajos herceg inkubátora. Miket nem tudtak ezek a középkori orvosok!

  A bajor II. Lajos viszont életrajza viszont kifejezetten izgalmas. Tessék csak elolvasni a szócikket, módfelett szórakoztató! Ilyen királyokkal az ifjúsági regényekben lehet találkozni. :-)

  2009. december 12., 23:59 (CET)

  Bitek és byte-ok[szerkesztés]

  Most látom, hogy az Elektrotechnika cikket Byte után szerkesztettem. Talán még Bitmannek kéne csinálnia vele valamit, hogy teljes legyen a valószínűtlenségi összeg.

  2009. december 21., 12:18 (CET)

  Új egyéni rekord![szerkesztés]

  Serverlag3495.png

  Sikerült új rekordot elérni: a szervertúlterhelés következtében a figyelőlistám visszafelé haladt az időben, azaz a frissítésnél olyan tételek is eltűntek a tetejéről, amelyek korábban már láthatóak voltak! Nem is csoda, hiszen két perc híján egy óra volt a retrográd amnézia mértéke. (Meglepődnék, ha ez most kék lenne.)

  2009. december 21., 21:17 (CET)

  Ma megtudtam, hogy...[szerkesztés]

  van Limburgi Wikipédia (li:) is. Innen. Már csak azt kéne tudni, mi az, de maradjon valami máskorra is.

  2009. december 24., 15:57 (CET)

  Vanitatum vanitas – a szerkesztői statisztika[szerkesztés]

  Most látom, hogy a szócikknévtérbeli szerkesztéseket tekintve 2009 novemberében BinBot szerkesztett a legtöbbet, októberben pedig MelancholieBot után a második legtöbbet. Erre azért vagyok büszke, mert ezeknek a szerkesztéseknek (a botok többségével ellentétben) a túlnyomó része kézi volt, azaz végig ott kellett ülni a monitor előtt, és kézzel választani a lehetőségek közül. A szerkesztések többsége a nagy helyesírási javítókampányból adódott, amelyhez a potenciális hibák felderítése és a javítócsomagok kidolgozása, fejlesztése is társult (valamint természetesen rengeteg „nem” gombnyomás, amelyek nem növelik a szerkesztésszámot, csak a munkanaplóban jelennek meg).

  2009. december 28., 11:45 (CET)

  Nem vagyok függő![szerkesztés]

  De az imént majdnem beírtam valahol egy fórumba, hogy ez POV, aztán rájöttem, hogy ezt itt valószínűleg senki nem értené, mint ahogy azt sem, hogy mi a probléma a POV-val.

  2010. január 8., 08:30 (CET)

  Innen szép nyerni![szerkesztés]

  Majdnem a Ma megtudtam, hogy... címet adtam ennek is, de hát nem lehet mindig ezt írni, amikor megtudok valamit a Wikipédiából. Kénytelen leszek megerőltetni a fantáziámat.

  Tehát megtudtam néhány érdekes dolgot Horatio Nelsonról, a trafalgari győzőről. Kamaszkorában kiderült, hogy tengeribeteg, de végigcsinált egy komplett tengerészkarriert egész a csúcsig, a trafalgari csatáig, ahol flottaparancsnok volt. Bár ebben a csatában halt meg, mégsem mondhatjuk, hogy ott hagyta (ezúttal két szó!) a fogát – azt ugyanis megtette már évekkel korábban egy másik ütközetben: elvesztette a fogai többségét, valamint a fél szemét és egy másik csatában a jobb karját is. Mondhatni tehát, hogy már ekkor szánalmas emberroncsnak volt tekinthető, mégis elnyerte egy férjes asszony, Lady Emma Hamilton szerelmét, sőt – na itt kezdődik a nem mindennapi történet! – még a khmm, hölgy (a dőlt betű magyarázatát lásd a szócikkben) férjét is rá tudta venni, hogy befogadja őt harmadiknak házába és utazásaihoz, és az asszony a férj házában szülhesse meg Nelson gyermekét.

  Élete utolsó napján ezek szerint fél kézzel győzte le Napóleon hajóhadát, és döntötte el egy évszázadra a tengerek feletti uralom kérdését. Győzelmének jutalmaként pedig konyakba áztatva utazhatott Londonig (életében tán összesen nem ivott meg annyit, mint amennyivel a holttestét tartósították), ahol olyan különleges állami díszpompával temették el, melyet a királyi család tagjain kívül mindmáig csak tucatnyian kaptak meg. E tekintetben Chuck Yeagerrel van egy sorban, aki egy részegen elkövetett lovas baleset másnapján fél kézzel döntötte meg a régóta ostromolt hangsebességet. Ha még nem lenne benne ez a sztori a cikkében, majd valamikor beleírom. Persze Nelson valamivel hősiesebb módon veszítette el a fél karját. (De hogy tudta megcsinálni a dupla Nelsont? :-))

  Nelson tehát azok közé tartozik, akikről elmondhatjuk, hogy tudtak valamit. Tengeribetegen, fél kézzel, fél szemmel, fogatlanul végigcsinálni mindezt: erre mondják, hogy „innen szép nyerni”.

  Komolyra fordítva pedig: Nelson azok közé tartozik, akikről elmondhatjuk, hogy soha nem adták fel, és nem a nehézségeket nézték, hanem a céljaikat. Ebben az értelemben tekinthetjük őt emberi példaképnek is. Hősként élt, hősként halt, és férfi volt a talpán.

  Chuck Yeagerről meg ismét eszembe jutott egy új kategória (a múltkori II. Lajos-os kategória nem létező sikerén felbuzdulva: Kategória:Akik fél kézzel is megoldották.

  2010. július 30., 12:11 (CEST)

  Függelék[szerkesztés]

  Bennó vitalapi bejegyzéséről eszembe jutott Szendrő Szabolcs, akinek a neve most méltatlanul piros lesz. Kategória:Akik fél lábbal még nincsenek a sírban. Ő is olyan ember, aki sosem panaszkodott a sorsára, csak ment a padlásra Himalájára, ment serényen.

  Na tessék, most mégis túlléptem az egy képernyőt ezzel a szakasszal.

  2010. július 30., 13:08 (CEST)

  Megjegyzés[szerkesztés]

  Az egész témakörhöz a Wikipédia:Statisztikák/A Magyar nagylexikon nyilvános szócikkei lapról kiindulva jutottam, amit tegnap sikerült megóvni a törléstől (a Wikipédia:Törlésre javasolt lapok/Wikipédia:Statisztikák/A Magyar nagylexikon nyilvános szócikkei cím se kutya ám a maga nemében); a trafalgari csata szócikkeit akartam összehasonlítani. Amiben a Magyar Nagylexikon egyik utolsó weben hagyott cikke jobb a mienknél: egyrészt ott Mayer festménye van mellékelve, amin jobban látszanak a hajók, és ezáltal többet mond a csatáról, mint Turneré; másrészt náluk 22 ellenséges hajót süllyesztettek el az angolok, nálunk meg csak 18-at, tehát az ő cikkük ütősebb. Na ennyit a forrásokról. (És azt is megtudtam ezt a gyűjteményt nézegetve, hogy van olyan dolog, hogy viszkacsa – de hogy ez nem kacsa, hanem nyúl, azt már csak a Google mondta meg.)

  2010. július 30., 14:06 (CEST)

  Douglas Adams tollára illene[szerkesztés]

  A messinai sókrízis idején egy-két méteres törpe elefántok gyarmatosították a kiszáradt Földközi-tenger szigeteit, és még az is lehet, hogy őket nézték a görögök küklopsznak.

  2010. július 30., 14:36 (CEST)

  Éjszaka programozni jó![szerkesztés]

  Csak a másnap ne lenne olyan rossz…

  Első saját botprogramomon dolgoztam, s közben ismerkedtem a Python nyelv szépségeivel. Eddig csak barkácsoltam a meglévőkkel, magam képére szabtam őket. No, ez még messze van a vállalható kódtól, de működik: képes kiírni egy Wikipédia-oldalra a leghosszabb szócikkek címét tornasorban. Most a harminc leghosszabbat kértem tőle, ami a holtverseny miatt 44 lett; a tesztben csak a Xanadu szócikktől indult a bot, hogy hamarabb a végére érjen. (Na persze nem gondoltam, hogy a Xanadura kattintva egy fantasyfilm fog bejönni, valami egész másra számítottam, de azzal még adós a Wikipédia az emberiségnek.) A szoftver különös kegyelméből még a Z után jönnek a magyar ékezetes betűk is. (Hat éve javításra váró hiba.) A pálmát ebben a körben az Általános Művelődési Központ Általános Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Iskolája és Szakmai Szolgáltatója szócikk vitte el 105 karakteres címével.

  2010. július 31., 04:43 (CEST)

  Utóirat a vizsgálat eredményéről és az angolok észjárásáról[szerkesztés]

  A program elkészült, íme az eredmény. Két dolog keltette fel az érdeklődésemet a lista iránt. Az egyik az igen érdekes című England expects that every man will do his duty szócikk (ez csúnyán lemaradt az élbolytól, de ugyanezen szezőnek az An Act prohibiting the proclaiming any person to be King of England or Ireland, or the Dominions thereof cikke előkelő helyen jutott be). A másik pedig a WP:HUMOR lapon összegyűjtött hosszú című szócikkek. Kíváncsi voltam, hogy ezek hol állnak a tornasorban. Csak a 85 karakteres Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaungahoronukupokaiwhenuakitanatahu jutott be a listára a 15. helyen, a többi szintén sehol. A fent említett borzasztó nevű kétszeresen általános iskola harmadik lett. Felkeltette még az érdeklődésemet a Dalok, amelyeket lejátszásra alkalmatlannak ítéltek a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után is.

  Még egy apró érdekesség a Nelson-mitológia kapcsán, hátha hozzám hasonlóan mást is meglep. A „támadd az ellenséget közelebbről” („engage the enemy more closely”) volt Nelson utolsó jelzése a flottának 12:15-kor – írja az England expects… szócikk. Meglepett az engage szó ilyen használata, ezért megnéztem a szótárban. Nemcsak azt jelenti, hogy eljegyez vagy lefoglal, hanem azt is, hogy támad, sebességbe teszi az autót, felengedi a kuplungot, összekapcsolódnak a fogaskerekek. És még egy sor más dolgot is. Ezeknek egy része logikus, mert hogy a lefoglalást és az eljegyzést ugyanaz a szó fejezi ki, az érthető, sőt természetes az is, hogy ugyanezzel a szóval lehet új foglalkozásba kezdeni vagy kötelezettséget vállalni. Logikusan hangzik az is, hogy ugyanez a szó kapcsolja össze a fogaskerekeket, és ennek folyományaként adódnak a sebességváltáshoz kapcsolódó tevékenységek. De a támadás? Az mintha az összes többinek az ellenkezője lenne, hacsak nem birkózó módjára képzeljük el a dolgot, ahol a támadáshoz egymásba kell gabalyodni. Hát, végül is egy tengeri csatában két nagy flotta között van valami efféle perverz beütés… Nelson is úgy halt meg, hogy a hajója egész közel állt az ellenséghez, és ebből a távolságból egy francia mesterlövész simán eltalálhatta. Nekem azért mégis furcsa, hogy az engagement, amit eleddig eljegyzésnek tudtam, egyúttal ütközetet is jelent. Az én fejemben ezek ellentétes dolgok, legalábbis az eljegyzés napján. Évekkel az esküvő után persze lehet, hogy azonossá válik a kettő, ha rosszul sikerül a házasság. Ilyenformán tehát képzelhetjük, hogy ez a kettősség az angol humor avagy a rezignált angol bölcsesség megnyilvánulása. De az is lehet, hogy egyszerűen nem találtak több szót, és inkább a régieket kezdték új jelentéssel felruházni, mint hogy újat alkossanak.

  2010. augusztus 2., 12:34 (CEST)

  Egy meglepő hiba[szerkesztés]

  Replace.gif
  Replace-karakterhibás.gif

  A felső képen a replace.py képernyője látható az i/í betűk helyesírását javító fix futtatása közben. Sárgával a közvetlenül meg nem jeleníthető jelek helyettesítői, pirossal a cserélendő rész, zölddel a felajánlott javítás látható. Tehát a szürke - az igazi kötőjel, a sárga pedig a gondolatjel () jele.

  Egy frissítés után azonban a program elromlott, és az alsó képet mutatta. Ezekkel az o betűkkel a gondolatjelek helyén elég nehezen olvasható az amúgy sem szemet pihentető szöveg (és ez még nem is a legrosszabb példa, csak most ezt találtam).

  Írtam a Pywikipedia levelezőlistájára, és meglepetésemre órákon belül választ kaptam André Engelstől, aki aznap estére ki is javította a hibát. Az ok igazából mulatságos volt: a program egyik alkönyvtárában, ahova még bele is alig pillantottam eddig, egy olyan modulban, aminek a nevét sem ismertem, a thai karakterek közé bekerült egy gondolatjel. Mégpedig évekkel ezelőtt, és ez sokáig „alvó hiba” volt, nem okozott látható hatást, csak egy másik módosítás nyomán. Íme, a javítás, amelytől ismét használhatóvá vált a magyar nyelvű Wikipédiában a bot:

  -    for char in u"อว–โิ":
  +    for char in u"อวโิ":
  

  2010. augusztus 2., 11:43 (CEST)

  Összefogás[szerkesztés]

  Ez a bejegyzés most a szerkesztőkről szól. Tegnap csináltam egy ilyent: Wikipédia:Kategorizálatlan szócikkek. Régi elképzelésem volt, hogy bottal kigyűjtsem a csak „karbantartó” kategóriákba besorolt szócikkeket, amiket a Wikipédia magától nem listáz. A bot 21 órán felüli futással 1228 szócikket listázott ki. Ami ezután történt, őszintén meglepett. Azt hittem, leszünk páran, akiket ez érdekel, és pár hét alatt majd feldolgozzuk ezt a mennyiséget, de a szerkesztőgárda úgy esett neki a lapnak, mint ha évek óta térdelőrajtban várták volna a listát. Még egy-két szerkesztési ütközés is elcsattant. Én meg csak hápogtam a meglepetéstől. 30 órával a közzététel után már csak az eredeti tételek 23%-a(!) volt a listán. Ezt nevezem összefogásnak.

  2010. augusztus 27., 23:09 (CEST)

  Szólhatnak a fanfárok[szerkesztés]

  Még egy régóta húzódó botproblémát megoldottam. Elég kellemetlen volt, hogy a helyesírási javítások előkészítésekor minden hibásnak gondolt cikket egyenkénti szerkesztéssel ki kellett listázni egy allapra. Lassú is, erőforrásigényes is, és a botszerkesztések számát is nehezen értékelhetővé teszi. Kitaláltam, hogy egy file-ba mentem a listát a saját gépemen, de egy megkerülhetetlennek látszó karakterkódolási probléma hosszú időre visszavetett. Egyszerűen nem értem föl ésszel, hogy lehet, hogy a program ki tudja írni a képernyőre, hogy Marosvásárhely, de nem tudja beleírni egy szöveges állományba – ugyanabba, amelyikbe egyébként az árvíztűrő tükörfúrógépet meg simán beleírta. Végül a hibaüzenet szövegére kezdtem keresni az interneten, és így meg is találtam a megoldást a Python saját honlapján. Sikerült elmenteni a listát a merevlemezemre, és onnan megnyitva elvégezni a javításokat. Új korszak kezdődik, de mivel a fanfárok mégsem szólnak, most alhatok végre egyet.

  2010. augusztus 28., 02:03 (CEST)

  Ej, Zamenhof, Zamenhof…[szerkesztés]

  Nézegetem a pywikibot forráskódját. Van a beépített szövegkezelő függvények leírásánál egy ilyen rész:

    decodeEsperantoX: decode Esperanto text using the x convention.
    encodeEsperantoX: convert wikitext to the Esperanto x-encoding.
  

  Ez a Zamenhof azt mondta, hogy csinál egy egyszerű, szabályos nyelvet. Erre bemelegítésül rögtön beletett egy olyan betűt, amitől azóta is vakarja a fejét az emberiség. Az UTF-8 már rég elbánik a magyar ő betűvel, a gyönyörűen kacskaringó thai írással meg a többi egzotikus karakterkészlettel, egyedül Zamenhof egyszerűnek tervezett nyelvével kell még mindig külön foglalkozni. :-PP

  2010. augusztus 28., 10:22 (CEST)

  Sándort nem idézve[szerkesztés]

  Egy friss esemény kapcsán bizonyos Sándor nevű, ifjan elhunyt 19. századi blogger-humorista egy mondata jut eszembe, az egyik kedvenc prózai idézetem tőle. Aki tudja, melyik az, piros pontot kap, de csak akkor, ha hozzám hasonlóan nem írja be. (Ki oda se ballagott, még jutalmat is kapott.) Nehogy valaki még kivetnivalót találjon benne. (Remélem, eljön majd az idő, amikor magam sem fogom már érteni ezt az összefüggést.)

  2010. október 28., 18:56 (CEST)

  Utolsók és elsők[szerkesztés]

  2011. január 1.

  • (eltér | történet) . . Ú Hie-szentély‎; 00:00 . . (+880) . . Pagony (vitalap | szerkesztései | blokkolás) (létrehozva)
  • (eltér | történet) . . Ú Higasi Hongandzsi‎; 00:00 . . (+1 349) . . Pagony (vitalap | szerkesztései | blokkolás) (létrehozva)
  • (eltér | történet) . . Ú Cultural y Deportiva Leonesa‎; 00:00 . . (+22 230) . . Madridista (vitalap | szerkesztései | blokkolás) (Új oldal, tartalma: „{{Labdarúgócsapat infobox |csapatnév = Cultural y Deportiva Leonesa |logó = Cultural y Deportiva Leonesa escudo.png |logóaláírás …”)

  2010. december 31.

  • (eltér | történet) . . Asóka‎; 23:59 . . (+32) . . Bináris (vitalap | szerkesztései | blokkolás) (Csonksablonok pontosítása projekt, második nekibuzdulás (ez talán még belefér a decemberibe, ha le nem fagy a gépem)) [visszaállítás]

  Ezt a véletlent![szerkesztés]

  BinBott tegnap – csaknem fél év után – frissítette a Wikipédia:Statisztikák/Hosszú nevű lapok/Wikipédia lapot, s ma meglepve látom, hogy van benne egy piros sor. A frissítés dátuma: 2011. január 6., 21:55 (CET). A Wikipédia:Közlekedésműhely/Viszonylatokról szóló cikkek általános formája/Kisváros autóbuszvonalai lapot 2011. január 6., 22:01-kor törölte CsGábor. Fél év után hat percen múlt, addig élt kéken a lista... Hát ez a véletlen. Vagy nem is, hanem innen mazsoláznak törölnivalót az adminok? :-) (Ennél csak az lett volna viccesebb, ha a bot futása közben törlik, modjuk tíz perccel hamarabb, mert akkor már a lap mentésekor kapásból piros lett volna.)

  2011. január 7., 22:34 (CET)

  25 000[szerkesztés]

  A 25 000. kézi botszerkesztésem. Több mint négy év alatt. A legtöbbje helyesírási javítás.

  Az automatikus szerkesztéseket nem számolom, azoknak a többsége eddig úgyis a javításra kijelölt szócikkek kigyűjtése volt (mostantól erre nincs szükség egy botfejlesztésemnek köszönhetően).

  2011. február 14., 19:15 (CET)

  Letiltott öngyilkosság[szerkesztés]

  A kereső dobta ki, hogy van egy Speciális:Blokkolj lap, amely a Saját magam blokkolása címet viseli. De rögtön ki is írja, hogy ez a funkció le van tiltva. Azt nem tudom, mi értelme amúgy egy ilyennek, de azért szomorú, amikor az ember talál egy új dolgot, és rögtön el is veszíti. :-)

  2011. február 21., 22:11 (CET)

  Találtam egy szép képet[szerkesztés]

  How Loki wrought mischief in Asgard by Willy Pogany.gif

  Ezt a képet egy Willy Pogany nevű grafikus készítette, akiről az enwiki magyarként ír, de nálunk nincs cikke, sőt most találkoztam először a nevével. A kép a magyar interwiki nélküli magyar vonatkozású enwikis cikkek gyűjtésekor került elő, mivelhogy Willy Pogányhoz volt bekategorizálva. Na ilyenekért érdemes csinálni.

  2011. február 26., 00:13 (CET)

  Csomókötési segédletek[szerkesztés]

  Beírtam a Commons keresőjébe, hogy howto, és kijött egy csomó csomó.

  2011. május 19., 13:59 (CEST)

  Használati utasítás[szerkesztés]

  Lifejacket Instructions.jpg

  Magyarul nincs rajta a szöveg, így lefordítom a kép alapján:

  1. Verd fejbe magad a holmival, ha már a fejedet nem verted a falba idejében, hogy odamentél, ahol baj van.
  2. Ellenőrizd, hogy a mellényre kötött lufi nem száll-e el, ha elengeded.
  3. Kösd meg a nyakkendődet. Úriember nem megy a halálba slampos öltözékben.
  4. Hajtsd le a gallérodat. Ne feledd, így fognak megtalálni.

  2011. május 20., 08:14 (CEST)

  Helyesírás[szerkesztés]

  Nyitottam egy új rovatot: Szerkesztő:Bináris/Blog/Helyesírás. Bánom, hogy nem négy évvel ezelőtt. Talán még ki tudok ásni néhány érdekes esetet a múltbéli javításaim közül, és biztos vagyok benne, hogy lesz mit írni a jövőben is; remélem, a nyitópélda elég tanulságos.

  2011. május 31., 09:44 (CEST)

  Botozás újratöltve[szerkesztés]

  Az utóbbi időben ezt csinálgattam: Szerkesztő:Bináris/Fixes and functions HOWTO (úgy tűnik, sikerült valami újat kitalálnom), s ezzel párhuzamosan újból a helyesírási nagyjavításokat. A függvények használatának felfedezése új távlatokat nyitott, most könnyedén oldok meg eddig lehetetlennek vagy nagyon undoknak látszó feladatokat. (Eltekintve a sérült dumpoktól, amit talán már kijavítottak, csak azóta nincs újabb.)

  Egyébként észrevettem egy vicces dolgot. Ha úgy írom be a source taget, hogy nem adom meg neki a nyelvet, akkor egy díszes hibaüzenet keretében felsorolja nekem az összes támogatott nyelvet (amiből nem kevésről a büdös életben nem hallottam még). Íme: <source></source>

  2011. július 11., 01:31 (CEST)

  Sajnos ez a mókás lehetőség megszűnt, helyette gorombán egy hibakategóriába sorolja a lapot a szoftver. :-(

  2016. augusztus 31., 09:19 (CEST)

  A sors fintora[szerkesztés]

  Botom ma a Pasztilla szócikket kínálta fel helyesírási javításra. Páran értik, miért groteszk ez…

  Ami viszont tragikus, hogy megint előkerült néhány „Wikipédia szégyene” szócikk, amelyeknek a helyesírása olyan minősíthetetlenül pocsék, hogy a Wikipédiának immunreakcióként kéne kivetnie magából ezeket. Szerencséjükre a törlési irányelvek a szemetet is védik, nem csak a hasznos anyagot. Jó ez így?

  2011. augusztus 7., 15:20 (CEST)

  Kategóriahömpöly[szerkesztés]

  Van az állatoknak egy nagyon érdekes szokásuk, hogy rengeteg kategóriába tartoznak, ahány országban csak látták őket, annyiba biztosan, és akkor jön még a rendszertan is. Én ezt soha nem értettem, mert abban a hitben élek, hogy az állatok nem ismernek országhatárokat, és útlevél nélkül repülnek/úsznak/szaladnak/másznak át. De hát nekem nem a biológia volt az erős tárgyam, biztos nem értem a lényeget.

  Van egy érdekes statisztikánk: Speciális:Legtöbb kategóriába tartozó lapok.

  A listát a vándorpatkány és a házi egér vezeti fejenként 194 kategóriával; alig 193-mal kissé lemaradt a házi patkány, aminek pedig a neve alapján mind a kettőnek az összes kategóriáját örökölnie kellene (ld. még az ismert viccet a lódarázsról). Talán úgy lehet, hogy valamelyik patkányirtószer vagy csapda nagyobb benyomást tesz a házi patkányra, mint a vándorpatkányra, és egy országban már kipusztult; de az is lehet, hogy ő csak üldögél a házban, a vándorpatkány meg elvándorolt eggyel több országba, onnan kapta a nevét. Tessék csak vizuálisan áttekinteni ezen szócikkek felépítését és arányait; ki sem merem mondani, hogy a patkánymérges dobozok és az egérfogók a Wikipédia kinézetét is javítják. Na, mit fogok én ezért kapni…

  Aztán hosszú csend, 111 kategóriával (ez mindegy) a rózsás gödény próbál még ott lenni a színlapon, de ez csak gyenge kísérlet. Ebből is látszik, hogy az emlősök magasabb rendszertani kategóriába tartoznak, mint a madarak. Csak azt nem értem, hogy miért nem az ember van a lista elején, amikor a Föld összes országában honos, van belőle gerinces meg gerinctelen meg csúszómászó is, és még a vérét is képes ontani (másokéról nem is beszélve), hogy a már meglevő országokból még újabbakat hozzon létre, amelyek csak növelik a kategóriák számát. (Jut eszembe, után is kéne nézni, hogy a frissen önállósult Dél-Szudán, amit kormányunk a minap ismert el, szerepel-e már az állatok kategóriái között; ha nem, akkor bizony végig kell menni Szudán állatain, és megduplázni a kategóriájukat. Egyébként nem tudom, miért piros ez, amikor a keresőben kéken jönnek fel Szudán halai, Szudán emlősei, Szudán kétéltűi, Szudán hüllői és Szudán madarai.)

  Ha jól látom, az első négy oldalt kizárólag az állatok töltik ki; az ötödik el van rontva, mert az a piszok Madarász József betolakodott a 424. helyre a maga 27 kategóriájával. A 424-es gőzmozdony. :-)[kat 1] Ő az egyetlen az első 500 között, aki nem állat! Pedig politikus volt. Biztos az én hibám, hogy most hallok róla először, vagy ha már hallottam, akkor el is felejtettem szegényt; ő azzal jutott be az állatok közé ebbe az előkelő listába, hogy sok ciklusban volt országgyűlési képviselő. A hatodik százas csomagba már tíz honfitársunk is bekerült, kezdve Jókai Mórral és Trefort Ágostonnal, de még ahhoz is güzünek kell lenni, hogy a 600. helyre bejusson valaki, és ezren felül is az állatok uralják a mezőnyt.

  Növényt nem láttam az első 1100 között; ha egyszer majd valami földindulásban érettségiznem kell biológiából, akkor biztosan el fogom mondani, hogy a növényfajok sokkal kevesebb országban honosak, mint az állatok. De akkor hogy esznek kenyeret meg rizst annyi országban? Vagy van, ahol pont ezért nem esznek?

  2011. augusztus 14., 09:48 (CEST)

  Utóirat: lenyomtuk az enwikit a rágcsálóinkkal! Hiába, no, ahova a patkány beteszi a lábát, ott szaporodik... Odaát Winston Churchill vezet, alig 82 kategóriával. Igaz, ő csak egy országban volt honos.

  1. Valójában holtversenyben 416–437. helyezett.

  Megnyugodtam 2.[szerkesztés]

  Most tudtam meg, hogy a vörös lista szerint az emberiséget egyelőre nem fenyegeti a kihalás veszélye. Akkor nyugodtan szunyókálhatok egy kicsit.

  2011. augusztus 20., 15:45 (CEST)

  A szörnyűségek vége[szerkesztés]

  Vártatok már öt-tíz percet arra, hogy megjelenjék a kurzor valahol, vagy megváltozzék az egérmutató alakja? Néztétek már, ahogy a begépelt betűk egyenként megjelennek a képernyőn? Vártatok már arra öt percet, hogy a begépelt betűk egyenként elkezdjenek megjelenni a képernyőn? Éreztétek már a lemez kerregéséből, hogy mindjárt le fog fagyni a böngésző, csak még arra is várni kell, hogy elkezdjen végre lefagyni? Égett már az ujjatok a forró billentyűkön? Éreztétek már úgy, hogy kimaradtok valami fontosból a lassú gép miatt? Mondtatok le egy csomó kattintásról, hogy á, az nekem úgyse fog megnyílni? Állt már a botmunka perceket, mert meg kellett nyitni egy szócikket a böngészőben is valami összetettebb javítás miatt? Halmozódtak már fel a szerkesztési ütközések látszólag indokolatlanul a gép lassúsága miatt? Vártatok már perceket arra, hogy átváltson a böngésző a másik fülre vagy hogy a gördítősávot lejjebb lehessen húzni egy fél képernyővel, és tovább olvasni a szöveget?

  Az biztos, hogy nem tesz jót az egészségnek. :-) De próbáltam helytállni ilyen körülmények között is, még ha nem is azzal az intenzitással, mint szerettem volna. De van már új gépem, trallalallala, és hasít, mint az álom, kop-kop-kop, és méltó régi nagy híréhez. (Implicit egyeztetés.) Még pár napi telepítgetés meg konfigurálás hátra van, amíg eléri a maximális kapacitását, de már most szép az élet. Persze így még jobban látszik a Wikipédia lassúsága.

  Vandalizmus visszaállítása és a vandál figyelmeztetése ugyanabban a percben, amikor a vandalizmus megtörtént,Igen tömeges vandalizmus felmérése, a helyzet áttekintése, blokkolás és 9-10 visszaállítás egy percen belül;Igen mostantól ismét ez a mérce. Üzenem a vandáloknak: Bináris, a gyorskezű visszatért. És üzenem Vungadunak is! Vigyor

  2011. szeptember 1., 14:31 (CEST)

  Kerestem...[szerkesztés]

  egy szócikket, és nem találtam, pedig egyszer volt. Nyomozni kezdtem, hogy ki törölte vagy töröltette. Aztán kiderült, hogy én (is). OK, de ki fogja megírni?

  2011. szeptember 3., 15:06 (CEST)

  Amikor a hóhért akasztják[szerkesztés]

  Ekkora cikit még nem csináltam pár hét híján öt év alatt (leszámítva, amikor egy nappal hamarabb zártam le egy szavazást, mert elnéztem a dátumot). Szóval ég a fejem, de úgy igazságos, hogy ezt is kitegyem az ablakba, és aki röhögni akar, hadd tegye, nincs mentség. Persze azért csak apró betűkkel.

  2011. szeptember 10., 14:29 (CEST)

  Ka. Ká. ko.[szerkesztés]

  A Magyar mérnökök kategória ellenőrzése során megtudtam, hogy Kandó Kálmán nevét így írják koreaiul: 칼만 컨도. Szép. Azt hiszem, az utolsó lehet az áramszedő jele.

  2011. szeptember 25., 20:06 (CEST)

  Saját wiki telepítése[szerkesztés]

  Kezdem érteni, hogy lehet telepíteni a wikit. Ha rájövök, miért nem működik a kereső, akkor lesz egy részletes útmutató. Sok mindent forrásból lehet átmásolni, hiszen a saját gépemen is egy wikiben van. :-)

  2011. október 2., 01:14 (CEST)

  Földvár felééé féélúton[szerkesztés]

  Brody Janos-01.jpg

  Mivel az azóta átnevezett Földvár volt az első saját szócikkem, hirtelen kíváncsi lettem, mi volt Földvár (azaz az 585. szerkesztés) felé félúton. Kiszámoltam: egy mészkő.

  2011. október 12., 20:48 (CEST)

  A magyarok eredete[szerkesztés]

  Ezúttal kivételesen egy külső link: http://index.hu/belfold/2011/10/30/a_magyarok_afrikabol_szarmaznak/. De nekem valamiért a Wikipédia jutott róla eszembe.

  2011. október 30., 20:39 (CET)

  Örömhír: BinBot visszatért[szerkesztés]

  Ezt csak úgy megosztom, hátha valaki velem örül. :-)

  2011. november 8., 21:52 (CET)

  Na ezt csinálja utánam valaki![szerkesztés]

  Egyik kezemben az egér, katt a belső hivatkozásra, másik kezem a ctrl v-n, és az eredmény:

  Wikipédia[[:Törlésre javasolt lapok/Ava Group Hungary Kft.]]
  

  Hogy ezt hogy sikerült összehozni? Na ezért kellett öt évig wikizni.

  2011. december 16., 23:03 (CET)

  Büszkeség[szerkesztés]

  Na ilyen összefoglalót is ritkán írhat az ember manapság! Visszatérnek a régi szép idők, amikor olykor még tisztára is lehetett pucolni a WP:T-t? :-)

  2011. december 17., 21:39 (CET)

  Sic transit[szerkesztés]

  Éjfél előtt 13 perccel sikerült elérni azt az idilli helyzetet, ami szerintem évek óta nem fordult elő: a Wikipédia:Törlésre javasolt lapokon nem maradt egyetlenegy nyitott kérdés sem, minden le volt zárva és tisztára pucolva!

  Az idilli állapotnak teljes 7 percig sikerült fennmaradnia. Kár. Legalább még láthatták volna páran reggelre kelve. Valószínű, hogy már a gólhelyzet is csak a karácsony előtti lelassult tempóban alakulhatott ki, és nem egyhamar adódik megint.

  2011. december 24., 00:52 (CET)

  Na még egy kategória[szerkesztés]

  Kategória:Kedvenc színészeim, akik december 30-án haltak meg

  Ne legyen több.

  2012. január 2., 13:42 (CET)

  Álmodtam[szerkesztés]

  Már megint a Wikipédiával. Álmomban a Wikipédia közössége egy nagy, színes, keményfedeles könyvet adott ki magáról, fényes papíron, és a cikkek pont úgy néztek ki benne, mint a wikiben. Ugyanolyan pirosak, kékek voltak a linkek és a tartalomjegyzék is úgy nézett ki. Azt a részt kerestem ki valami folyamatban levő összezördülés miatt, ahol az egyik szerkesztő kissé tapintatlanul leírta, hogy a wikipédisták kijevi kirándulása során (nahát, hogy nem tudtam róla, hogy lehetett menni?) egy másik mint rúgott be. Rákattintottam a könyvben egy linkre, és erre a könyv magától lapozott a kívánt oldalra. Itt ébredtem föl.

  2012. január 2., 13:48 (CET)

  A helyesírás megdicsőülése (újfajta hibaüzenet:)[szerkesztés]

  Én még legalábbis nem találkoztam vele idáig. Kicsit talán összefüggőbben és értelmesebben is lehetne fogalmazva, de a lényeg, hogy szép piros. És persze nagy öröm, hogy végre mindenki a helyesírási kocsmafalon tolong!

  Túlterhelt.png

  2012. január 20., 12:47 (CET)

  Az ötezredik[szerkesztés]

  Néhány éve lehet már, amikor elborzadva néztem a vallomást valakinek a userlapján: ennek a szerkesztőnek több mint 5000 lap van a figyelőlistáján. Igen nagynak tűnt ez a szám, bár magam is rendesen növeltem a sajátomat járőrként az új vitalapok létrehozásával, figyelmeztetésekkel és üdvözletekkel.

  Ma kora délután én is átléptem az ötezret. Így telnek-múlnak fölöttünk az évek, és a szél zörgeti a fákat az ablak alatt. Ha jól követtem visszafelé, az 5000. egy vandalizmus miatt létrehozott anonvitalap lett: nem szép, de stílszerű. Talán majd csinálok belőle statisztikát később.

  2012. január 22., 17:29 (CET)

  És ami ennél sokkal fontosabb[szerkesztés]

  Ma délután elnyerte szinte teljes funkcionalitását a tartalomjegyzékbot: immáron képes a szerkesztői vitalapok archívumaiból is tartalomjegyzéket készíteni az archiválóbotéhoz hasonló egyedi konfigurálósablon segítségével, és el is készült az első néhány. Csaknem egy éve kezdtem dolgozni rajta, ez egy mérföldkő a fejlesztésben. Magyar vonatkozásban már majdnem mindent tud, csak a 2004-ben használt különféle ortopédságú időbélyegzőket nem ismeri még fel; most már a nemzetköziesítés második üteme az utolsó nagy feladat, hogy bármilyen nyelvű dátumbélyegzőket azonosítani tudjon.

  2012. január 22., 17:57 (CET)

  Ezt a gyönyörűséget meg most találtam. Bár ezzel ünnepelhetném a sikert!

  Raspberries05.jpg

  Az államvédelmi hatóság dönti el?[szerkesztés]

  Nem, csak félreolvastam, de egy pillanatig a jeges frász kerülgetett. :-)

  2012. január 23., 09:55 (CET)

  Committer[szerkesztés]

  https://lists.wikimedia.org/pipermail/wikitech-l/2012-February/057834.html

  2012. február 2., 20:20 (CET)

  In memoriam[szerkesztés]

  2012. február 3., 15:12 (CET)

  Hasznos billentyűzetek[szerkesztés]

  Гламурная клавиатура.JPG Wikipad en.jpg
  Orosz Barbie-knak Adminoknak

  2012. március 20., 21:55 (CET)

  Pornó[szerkesztés]

  Valahol, úgy hiszem, írtam már róla – bár megtalálnám most! – milyen érdekes, amikor valaki vágólappal másolja a cikkek nagy darabjait, és mivel a bot a keletkezésük sorrendjében gyűjti ki a cikkeket, nemcsak ugyanaz a hiba, de ugyanaz a mondat vagy bekezdés ismétlődik a képernyőn a futószalagos cikkek javításakor.

  Na de az engem is meglepett, amikor előjött láncban 12 pornószínésznő, majd még három, majd még négy, majd megint három, és még néhány a közelben. Természetesen ugyanazzal a hibával.

  Azt hiszem, a bot munkanaplójában először fog 1000 feletti számú cikk javítása szerepelni egy menetben. :-) A hiba jellegénél fogva (egy cikkben általában elég sok halmozódik) becslésem szerint ez legalább ötezer hibát jelenthet. Viszont kb. 12 000 javítandó cikk áll sorban ennek az egy javítócsomagnak a kapcsán... Ilyet még sosem csináltam eddig.

  És elnézést attól, aki a szakaszcím láttán valami pornográf tartalmat remélt. :-)

  2012. április 11., 01:35 (CEST)

  Hackathon Berlinben[szerkesztés]

  Csütörtök[szerkesztés]

  A Wikimédia alapítvány támogatásával Berlinbe utaztunk a Hackathonra. Az Air Berlin kiküldte az értesítést, hogy a 2A terminálról indulunk. (A taxicég diszpécsere megkérdezte szerdán, hogy az egyes vagy a kettes terminálra megyek-e, amire azt válaszoltam, hogy „az egyes tegnap zárt be”. Kb. a vízcsapból is ez folyt ki egy hete, az ő állásában ezzel azért illene tisztában lenni.) A gép tényleg a 2A-ról indult, csak előbb ijedségünkre nem láttuk a 2A-n kiírva, aztán kiderült, hogy át kell gyalogolni a 2B-re, ahol az Air Berlin pultja van, és ott van kiírva az indulás is, aztán a csomagleadás után vissza kell gyalogolni a 2A-ra. Ezután már csak annyi említésre méltó dolog történt, hogy megtudtam: Hunyadym nemcsak bitangul ügyes műszakis, hanem a Wikipédiát is HTML-forráskódban olvassa.

  Berlinmakett.jpg

  Berlin felülről teljesen úgy néz ki, mint egy terepasztal a kis makettházikókkal. A másik jellemzője, hogy sokkal zöldebb, mint Budapest, tele van fákkal. (Kivéve az Unter den Lindent, ami a fáiról volt híres.) A reptérről kilépve sajnos azt is észrevettük, hogy nagyon cigarettafüstös település. Itt sem a buszmegállók, sem a repülőgép-megállók közelében nem tilos dohányozni, és mindenfele könnyen találja magát az ember egy nagy büdös füstfelhő közepén. Vettünk egy hétnapos „BKV”-jegyet 27,2 euróért, amiről péntek este kiderült, hogy kár volt, mert a vendéglátóink adtak egy vasárnapig érvényes jegyet, így olcsóbban megoldhattuk volna másképp a többi napra. A közlekedési rendszer egyébként sokkal átgondoltabb és összehangoltabb, mint nálunk, bár ezen is van mit szidni. A főpályaudvaron nagyon tetszett, hogy nemcsak több emeleten járnak a vonatok egymás felett, de ortogonális pályákat is alkotnak.

  Első utunk a Friedrichstrasséra és a Checkpoint Charlie-hoz vezetett. Alaposan érezni lehetett a generációs különbséget, mert ami Hunyadymnak csak történelem, az nekem még szinte a zsigereimben van, pedig nem is ebben az országban éltem. Délután megismerkedtem Merlijnnal, aki a Pywikipedia egyik legaktívabb fejlesztője, és már nagyon sokat leveleztünk.

  2012. június 1., 23:37 (CEST)

  Péntek[szerkesztés]

  Berlini követség totál.jpg
  Berlini követség zoom.jpg

  DerHexer városnéző sétát hirdetett. (Az esemény a kocsmafalon is publikálva volt, de nem jöttek újabb jelentkezők.) Vissza kell térnem a Checkpoint Charlie-ra, mert érdekes beszélgetésünk volt DerHexerrel: bár ő itt él Berlinben, de neki ez a hely nem sokat jelent, bár tudja, hogy turistalátványosság. Érdekes, hogy nekem pesti létemre sokkal fontosabb, és sokkal több mindent megmozgat bennem, pedig sose láttam állni azt a falat.

  A séta során rájöttem, mire való a város jelképének tartott Brandenburgi kapu: a képen jól látható, hogy a magyar követséghez vezető utat jelzi az érkezők számára. Szerintem teljesen méltányos dolog, az összes többi fővárosban is így kéne jelezni a magyar követség helyét.

  Délután megkezdődött a Hackathon, és már a megnyitó előtt sikerült érdemi munkát végezni, mert a Wikidata API-jának egyik fejlesztőjével hosszasan beszélgettem a csatlakozási lehetőségekről, amiből remélhetőleg mihamarabb működő bot is lesz. Megismerkedtem a nemzetközi Pywikipedia-közélet másik emblematikus alakjával, Xqt-vel is. A megnyitó után megjött Tgr, akit Hunyadym-mal körülvettünk, és rábeszéltük, hogy csinálja meg a webes felületet a magyar toolserveren, így most már lehet olyan botot is írni, amelyik kiírja a futási eredményt egy weblapra. Íme, az első, még nem túl hasznosnak látszó kísérlet eredménye. Persze majd akkor lesz ez igazán érdekes, ha sikerül interaktívvá is tenni, és a felhasználók igényei szerinti lekérdezéseket lehet csinálni vele.

  2012. június 2., 00:29 (CEST)

  Szombat[szerkesztés]

  Amit még elfelejtettem leírni tegnap, hogy borzasztó sok építkezéssel találkozhatni ebben a városban. Itt egy útépítés, ott egy átépítés, amott egy ótépí... ja az nem. De amíg nálunk a vízcsapól is a panasz jön, hogy döglődik az építőipar, addig itt dübörög a gazdaság, csak győzzél közlekedni tőle. Az 1-es metró középső szakasza is le van zárva átépítés miatt.

  Reggel a brazil kolléga megmutatta, hány pulóverben próbálja túlélni júniusi berlini őszt. Náluk 28-35 fok van egész évben, télen is, és 25 fokban már mindenki kabátot vesz.

  Délelőtt két plenáris foglalkozás volt: az egyik a Gitről és a Gerritről Patrick Reillytől (ebbe nem megyek bele, a többséget úgysem érdekli); elég sok ember küzdött közben telepítési-konfigurációs problémákkal, így én is, és kevés jutott el az előadás érdekesebb részéből a tudatomig. Utána Tim Starling vázolta a Lua használatát, ez már közelebb áll a lelkivilágomhoz. El is kezdtem gyűjtögetni róla a morzsákat itt: Szerkesztő:Bináris/Lua-vázlatok. Volt még egy rövid áttekintés a Wikidatáról – kb. annyi, mint ami nálunk le van írva, csak sok képpel.

  Ebédszünetben néhányan a büfében beszélgetnek, mások (horribile dictu) csak úgy leülnek egy tányér étellel, de a normálisabbja :-P természetesen vagy a gépét viszi magával, vagy az ebédet a gépéhez, és bőszen programoz. A wifi rettentően szakadozik.

  Graffiti a Hackathon helyszíne mellett

  Kis dühöngés[szerkesztés]

  Sohasem értettem, mi visz rá embereket a [[Vietnam|Vietnám]] típusú linkek készítésére. Látja, hogy milyen címen van szócikk róla, tudja, hogy odafigyelünk a cikkek címére, és az valószínűleg a helyes alak, de dafke kijavítja a rosszra, még ha bonyolult is. Miért?

  2012. július 23., 00:49 (CEST)

  Lehagytam magam[szerkesztés]

  Az elmúlt órákban a kézi botszerkesztéseim száma átlépte a saját neves kézi szerkesztéseim számát, és ez minden valószínűség szerint így is marad már. (Az automatikusakat nem számolom.) Egy korszak véget ért. :-)

  2012. július 31., 00:11 (CEST)

  A másik kedvenc szerkesztésem[szerkesztés]

  Triatlondiff-wikidata :-):-):-)

  2013. január 14., 21:56 (CET)

  Sajnálom, but[szerkesztés]

  Legtöbbet szerkesztett cikkek Sajnálom, but in order to consume my fair share of toolserver resources, Top Edited Articles are disabled for users with over 45000 edits.

  2013. február 18., 09:05 (CET)

  Már csak 105 évig lesz a cikken a sablon![szerkesztés]

  Miközben a botom minden hónapban listázza az ottfelejtett meg fölöslegesen őrzött karbantartósablonokat, az orosz Wikipédiában egészen másféle használatra bukkantam. A 2117-es Vénusz-átvonulásról szóló cikken egy „tervezett esemény” sablon díszeleg ezzel a szöveggel: az esemény 104 év, 9 hónap és 14 nap múlva fog bekövetkezni. Az itt közölt az új adatok előkerülésével információk változhatnak. Hát nem aranyos? És képesek lesznek majdnem 105 évig rajta tartani ezt a sablont?

  2013. február 27., 23:57 (CET)

  Frissítés: nem érte meg a 105 évet, de talán az ötöt se. Ott is rájött valaki, hogy ez hülyeség.

  2018. szeptember 29., 11:24 (CEST)

  Wikimania 2012[szerkesztés]

  Előzmények[szerkesztés]

  Van egy adósságom: még nem számoltam be a tavalyi Wikimaniáról. Azaz egyszer már hozzáfogtam, csak a számítógépes végzet utolért... (Egy ősi kínai közmondás szerint két dolog biztos az életben: a halál és az adatvesztés.)

  Nos, számomra ennek a Wikimaniánának a fő hozadéka már a megnyitó előtt beérett. Alapítványi támogatást akartam szerezni az úthoz, és azt mondták, aki előadást is vállal, annak nagyobb az esélye. Ahogy körülnéztem más pályázó előadások címei és abstractjai között, némelyiktől kissé elborzadtam. A komoly témájú előadások között hemzsegtek a „kiállok és mesélek valamit” kinézetűek. Ebbe az irányba semmiképpen nem akartam elmenni, hiszen önbecsülés is van a világon. Gondolkoztam, miről is tudnék beszélni, ami komoly. Na miről másról, mint a botos javításról? De mit tudok erről mondani, ami más botgazdáknak is újdonság lehet? Hosszú hónapokat, ezernyi órát töltöttem már el a helyesírási javítások módszertanának kidolgozásával, láttam, mi az, ami eredményt hoz, mit hogyan érdemes és nem érdemes csinálni, s eközben magam is kezdtem hozzájárulni a Pywikipedia fejlesztéséhez. S mellesleg rájöttem, mi mindenre lehet használni még ezt az eszközt. Például hogy ha a Pasztillától vett ötlettel először kigyűjtöm azokat a lapokat, amik érdekesek lehetnek, mert előfordul bennük valamilyen szöveg, majd egy második menetben javítom (ez így sokkal hatékonyabb, mint azonnal javítani), akkor ezt a technikát használhatom arra is, hogy bizonyos tartalommal rendelkező vagy nem rendelkező lapokat kigyűjtsek. Így született meg (saját fejlesztésemet is felhasználva) a Redlist-projekt, amelynek keretében a növényes és állatos wikipédisták számos faj szócikkében pótolták a veszélyeztetett fajok vörös listájára hivatkozó sablont. Kidolgoztam a saját függvények használatát is. Adódott tehát az előadás témája: Hatékony és rugalmas szövegkezelés, helyesírási javítás és lapkigyűjtés a Pywikibot segítségével.

  Az első feladat az abstract elkészítése volt, ami a téma átgondolására késztetett. Hamar elkészült a vázlat, amit hosszú aprómunka, sok-sok kísérlet követett. Szerettem volna kész anyagokra hivatkozni, hisz egy 25 percre korlátozott előadásban nem lehet mindent elmondani. De a kész anyagok hiányosak voltak. Így aztán nekiláttam fejleszteni őket. Ennek a munkának a leglátványosabb része a fixes.py útmutatójának a megírása volt nulláról. Közben folyamatosan fejlődött a prezentáció is. Végül úgy utaztam Amerikába, hogy már mindenképpen megérte jelentkezni erre a Wikimaniára, a fő haszon az elkészült előadás a hozzá tartozó wikioldalakkal.

  Rekviem egy légitársaságért[szerkesztés]

  Az utazás előkészítését beárnyékolta a Malév friss csődje. Nemcsak a nemzeti légitársaságunkat veszítettük el, hanem a közvetlen Budapest–New York járatokat is. Kiderült, hogy csak különböző kerülőkkel és jelentős többletköltséggel lehet eljutni New Yorkba vagy Washingtonba, és onnan hazajönni is.

  New York[szerkesztés]

  Két korábbi, hosszabb utazásom során már kipipáltam a kötelező kipipálnivalókat, így a mostani rövid tartózkodás során felszabadultan járkálhattam az engem érdeklő helyeken, nem feszélyezett, hogy hú, még ezt is meg kell nézni, azt is bele kell zsúfolni. Szokásom szerint sokat gyalogoltam, mert úgy lehet igazán megismerni egy várost. Természetesen felkerestem az épülő új World Trade Centert, amelynek még jártam az elődjében, és megnéztem az emlékhelyet. Hosszú úton, több lezárt utcán kanyarogva, rendőrök között lehetett bejutni, interneten előre lefoglalt időpontban; nem lehet csak úgy betévedni. Megrázó volt a két hatalmas medence partján állni, és úgy éreztem, méltó emléket állítottak az áldozatoknak. Egy közeli templomban rendezték be a mentésben részt vevő tűzoltók pihenőjét; ma az is szépen kialakított, szívbe markoló emlékhely. Talán a legfontosabb tanulsága ennek a történetnek a számomra, hogy baj esetén az amerikaiak mennyire összezárnak, hogy teszik félre az ellentéteiket, amikor helyt kell állni. Ez is azok közé a dolgok közé tartozik, amit jó lenne eltanulnunk tőlük.

  Egy közeli másik templom előtt a hírekben akkoriban sokat szereplő Occupy mozgalom aktivistáit láttam táborozni. Bár itthon főleg azt lehetett kivenni a hírekből, hogy milyen erőszakot alkalmaztak velük szemben, ott a helyszínen egyáltalán nem tűntek a demokrácia hős védelmezőinek. Leginkább az az üzenet jött át a jelenlétükből és a transzparenseikből, hogy „adjál cigarettát, és egyébként meg legyen demokrácia is”.

  Az utcai élet magyar szemmel nézve hihetetlenül színes és ingergazdag, nemcsak a Times Square környékén minden négyzetméternyi felületet elborító agresszív fényreklámok formájában, hanem a mindenféle utcai mutatványosok, magukat szórakoztató ügyes srácok vagy éppen a parkban ingyenkoncertet adó dzsesszzenekar képében is. Igazi turistaparadicsom, de nehéz lenne Manhattanben nyugodtan élni.

  A Wikimania Takes Manhattan programjait általában nem látogattam, mert azokra a helyekre vittek el a helyi önkéntesek vezetésével, ahol már jártam korábban, így csak az ingyenes komppal megközelíthető en:Governors Island szigetén rendezett Wiki World's Fair rendezvényre mentem el. Ez egy afféle napközis foglalkozásnak tűnt, ahol a résztvevők papírok, tollak, ollók, festék és ragasztó segítségével próbálják bemutatni az országukat/wikijüket/mozgalmukat. Viszont jól lehetett ismerkedni és beszélgetni. Először egy izraeli kollégával beszélgettem, természetesen angolul. Később egy kazah fiúval ugyancsak angolul. Amikor a demokrácia helyzetéről kérdeztem, érezhető volt, hogy nem mond egyenesen véleményt, de értsem a szavaiból, hogy nem rosszak a sejtéseim. Elmondtam neki, hogy a (most tudtam meg, hogy csak volt) fővárosuk, Almati (gyerekkoromban még Alma-Ata) nevében az első szó magyarul almát jelent, amire nagy meglepetésemre azt felelte, hogy kazahul is. Efeletti örömünkben rögtön meg is alapítottuk a kazah–magyar nyelvrokonságot. Nem sokkal később azonban arra lettem figyelmes, hogy az izraeli és a kazah oroszul beszélget egymással. Csodálkozva bekapcsolódtam én is, és kérdeztem az izraelit, hogy honnan tud oroszul. (Ő is ugyanezt kérdezte tőlem, 1:1.) Kiderült, hogy az egykori Szovjetunióban született orosz zsidó, aki éppen Budapesten át vándorolt ki Izraelbe, és éppen akkoriban, amikor nálunk robbantásos merényletet követtek el kivándorlók egy másik csoportja ellen.

  Wikibus[szerkesztés]

  A rendezők egy különbusszal kedveskedtem nekünk, amely ingyen Washingtonba szállított. A buszon konnektor és wifi is volt. De képzeljetek el egy nagybuszt tele wikipédistákkal, akik a leülés után (vagy közben) egytől egyik leptopot rántanak, kivéve, aki tabletet... Szóval a sávszélesség ezek után erős kihívásokkal küzdött, ne ilyen utazóközönségre méretezték. :-)

  A buszról leszállva a szervezők tanakodásba kezdtek, hogyan jussunk el a szállásra, végül a gyaloglás mellett döntöttünk, de a nehéz csomag miatt nem bírtam a többiek tempóját, és előresiettem. A szállásunk a Fehér Háztól pár utcányira volt, de ez végül is Washington városmagjának nagy részéről elmondható. New York után egy sokkal csendesebb, nyugodtabb, emberméretűbb városba értünk. Első este rögtön rácsodálkoztam egy egyszemélyes tüntetésre a Fehér Ház kerítése előtt, a járókelőktől azonban megtudtam, hogy a kis sátorban évek óta tüntetget néhány ember felváltva. Ez is olyasmi, ami Pesten nem fordulhatna elő...

  A Hackathon és a Wikidata[szerkesztés]

  A washingtoni Hackathon első közelítésben nem ért fel a berlinivel; míg az utóbbinak (ami előbb volt) határozott tematikája és vezérfonala volt és külön azért gyűltünk össze Berlinben, addig a washingtoni olyasmi volt, hogy ha már itt van ez a Wikimania, akkor gyűljünk össze előtte programozni, és majd csak lesz valamilyen jó téma. Így itt inkább a hasonszőrűek közelsége, a személyes találkozások lehetősége volt érdekes. Leültünk egymás mellett fejlesztgetni – én leginkább a prezentációm utolsó simításaival voltam elfoglalva.

  Közben természetesen olvasgattam a levelezőlistákat, ahol egyszerre csak megjelent Denny Vrandecic, a Wikidata vezető fejlesztőjének levele, hogy most próbálják kitalálni, minek alapján válasszák ki az első Wikipédiát, ahol tesztelik az új rendszert. Rögtön belelkesedtem, és eldöntöttem, hogy mi leszünk ez a wiki. :-) Elsőként Tgr-t kérdeztem meg, aki első hallásra csatlakozott az ötlethez, majd visszaírtam Dennynek, hogy a magyar Wikipédia az ideális jelölt, hiszen középméretű, se nem túl nagy, se nem túl kicsi, tele van lelkes szerkesztőkkel, akik készek az új dolgok kipróbálására, és nem mellesleg itt vagyunk a szomszéd asztalnál, és rögtön meg is tudjuk beszélni a részleteket. Másnapra össze is jött a találkozó, amelyen a Wikidata részéről Denny (aka „főnök”) és Lydia (a „közönségkapcsolati felelős”) vett részt, a mi oldalunkról pedig Tgr, Samat, Dami és én.

  A többit már tudjátok... A fejlesztőcsapat valóban úgy döntött, hogy a Wikidata első fázisát nálunk vezetik be először, és így is történt, később pedig természetesen adódott, hogy a 2. fázisban és úttörők lehettünk (sajnos addigra én már a munkám miatt keveset tudtam wikiközelben lenni). Az előadásom előkészítése és az ehhez kapcsolódó kutatások, dokumentációk mellett ez volt számomra ennek a Wikimaniának a másik fő hozadéka.

  Washington[szerkesztés]

  folyt. köv.

  A prezentáció[szerkesztés]

  Elkészült prezentációm a Wikimédia Magyarország Egyesület honlapjáról tölthető le.

  Az NSZK Trabantja[szerkesztés]

  Most tudtam meg ebből a vadonatúj szócikkből, hogy az NSZK-nak is megvolt a maga Trabantja. :-)

  2013. december 7., 18:59 (CET)

  50000[szerkesztés]

  Bár ahány számláló, annyiféle érték, így mindig csak közelítőleg lehet tudni a szerkesztések számát, eszerint itt nagyjából ez lehetett az 50000. szerkesztésem. Pluszmínusz. Természetesen a töröltekkel együtt. A projektben új csonksablonokat hoztam létre, és a szimplán csonknak jelölt lapokat próbáltam besorolni.

  2014. augusztus 26., 12:23 (CEST)

  Másodszor is 50000: tegnap, sajnos két évvel az eredetileg tervezett időpont után, sor került az 50000. kézi botszerkesztésemre is. Érdekesség, hogy amikor belepiszkáltam a programba, hogy a kerek sorszámú szerkesztést botflag nélkül végezze, véletlenül pont a megfelelő számlálót találtam ott: a 88. szerkesztésnél kellett jeleznie és átírnia a szerkesztési összefoglalót. Ugyanis amikor a 40000. szerkesztést végeztem, előtte éppen 39912-n állt a mutató, most pedig 49912-n. A szerencsés egybeesést elrontotta egy frissiben beszúrt új sor a fixben, amit a futtatás közben teszteltem, és a hibája miatt 3 szerkesztés után újra kellett indítani a botot, így a 88 is megnyolcvanötült.

  2015. augusztus 5., 10:47 (CEST)

  Született feleségek[szerkesztés]

  Gyakorlatilag nem tévednék, ha bottal végigmennék az összes ebbe a témakörbe tartozó cikken, és behunyt szemmel rátenném mindegyikre a {{korrektúra}} sablont. A Wikipédia egyik legsötétebb bugyra.

  2015. augusztus 5., 08:02 (CEST)

  Botok harca 2.[szerkesztés]

  BinBot képernyője:

  Saving page hu:Császár (rang) failed: An edit conflict has occured.
  

  Nafene, ki lehetett ez a galád?

  (akt | előző) 2016. január 10., 16:48‎ TurkászBot (vitalap | szerkesztései | blokkolás)‎ a . . (14 983 bájt) (+27)‎ . . (→‎Észak-Amerika: Átirányítások (Turkásznivalók), replaced: San Francisco → San Francisco) (1 szerkesztés visszaállítása | bot | visszavonás) [automatikusan ellenőrzöttnek jelölve] (oldid: 17073728)

  2016. január 10., 17:05 (CET)

  Wikipédia 15[szerkesztés]

  WP15.png

  Csak mert annyira szerettem ezt a szépet látni a bal felső sarokban.

  2016. január 24., 11:11 (CET)

  Vannak még csodák[szerkesztés]

  A történelem feljegyzi, hogy üres a kezdőlapvita.

  2016. augusztus 27., 07:18 (CEST)

  65535[szerkesztés]

  Kézi botszerkesztések becsült száma: 65536

  13 hónappal az 50 ezredik kézi botszerkesztés után sor került a 65 536.-ra is. Sajnos időközben fél évig egyáltalán nem voltam wikiközelben. Ebből az alkalomból kiegészítettem a 65536 szócikket az informatikai vonatkozásokkal. Íme, Lenin elvtárs, a szerencsés 65 536.

  A bot ettől a hónaptól feltünteti azt is, hány kiemelt szócikkben kellett javítanom a helyesírást. Az eredmény lesújtó.

  2016. szeptember 4., 11:41 (CEST)

  10 év[szerkesztés]

  Ma wikipédiás póló van rajtam.

  2016. október 13., 17:18 (CEST)

  A szenilitás előnyei[szerkesztés]

  Kerestem ma egy olyan sablont, ami nyíl nélkül illeszti be a linket, mintha belső hivatkozás lenne. Arra emlékeztem, hogy lehet ilyet csinálni, és már sokszor volt rá szükségem, és valami class=plainlinks kellett bele, ezért ezt a kulcsszót használtam a kereséshez, hátha valami jótét lélek megcsinálta egyszerűen használhatóra. Meg is találtam: Sablon:Plainlinks. Elsőre nem működött, mert nem figyeltem az egyenlőségjelre, de a sablondokumentáció eligazított. Hálatelt szívvel gondoltam a jótét lélekre, aki megcsinálta ezt a sablont, és ezért meg is néztem a laptörténetben: én magam voltam az, még 2012-ben. Sőt, már ezen a lapon is használtam. A múló idő sok mindent kitakarít az emlékezetünkből, jót is, hogy aztán újra felfedezve másodszor[forrás?] is örülhessünk ugyanannak. Így kell örömöt szerezni saját magunknak. (Másodszor? Teljes indukcióval nyilván bizonyítható, hogy akárhányadszor lehet, hiszen ha egyszer el tudtam felejteni, akkor még egyszer és mindig eggyel többedszer is.)

  2017. augusztus 1., 08:19 (CEST)

  Íme, a semleges enciklopédia[szerkesztés]

  Sikerült elérnünk azt a szinte ideális állapotot, amikor a semlegesség, sokoldalúság és sokszínűség dicsőségére a kezdőlap aktualitásai mintegy 100%-ban a sporthírek közül kerülnek ki. Előre a hatodik ötéves tervért!

  2017. augusztus 31., 21:44 (CEST)

  Ami nem hiányzik az egyetemes tudásból[szerkesztés]

  Az orosz Wikipédián 18 lap van a magyar pornószínésznők kategóriájában, és 20 másik nyelvre mutató interwiki. Az angolban 23 lap és 22 interwiki. A spanyol interwiki egy nem nélküli kategóriára mutat, ahol 56 magyar pornószínészről tudnak, de ennek már csak a túlnyomó része nő, egy-két férfi is becsúszott. Magyar interwiki egyik oldalon sincs.

  Nem baj.

  2018. január 27., 11:54 (CET)

  Békakirály nádszál csúcsán[szerkesztés]

  Szerintem a wikiszintaxis nemcsak egyszerű, hanem szép is. Tessék megnézni például egy másik hozzászólásra reagálva írt, kétszeresen behúzott röhögőjelet:

  ::{{D}} ~~~~

  És ez lesz belőle:

  Vigyor Bináris ide Kelt: Wikipédia,  2018. február 3., 09:23 (CET)[válasz]

  Jó, van benne egy betű is, de az se az. Könnyen tanulható, hatékony. És ha balra elfordítjuk a fejünket, ahogy a smiley feltalálója írta, rengeteg mindent láthatunk ebben a kódban. Virágot, mikrofonállványt, békakirályt nádszál csúcsán, függőlegesen felúszó és a szabad levegőn riadtan pislogó halat.

  2018. február 3., 09:23 (CET)

  Speciális nemi szerveket ajánlgat a Wikipédia[szerkesztés]

  Elgépeltem egy keresőkifejezést, erre mi történik? A szoftver azt javasolja, hogy keressem inkább a special dick kifejezést. Nemcsak azt nem tudom, hogy miért, de azt sem, hogy mik azok a számok utána. Lehet, hogy műveletlen vagyok dick-ügyben, és ezért kellene keresgélnem? Remélem, nem az átlagos méret kifejezése az a szám.

  2018. szeptember 28., 14:06 (CEST)

  Hatvanezredik Vilmos[szerkesztés]

  Ez lesz a 60 006. szerkesztésem. Az előbb szerencsére pont a legmegfelelőbb pillanatban néztem a számlálóra, hogy elmondhassam: több mint hatvanezer szerkesztésem van, ugyanis pont 60 001-et mutatott. A Wikipédia:A törölt szerkesztések értéke oldalon írtam le, hogy miért számítom bele a törölteket is.

  A múltkor (jó múltkor, bő nyolc éve) megemlékeztem Konyakba Áztatott Nelson admirálisról, aki igazán színes egyéniség volt. Nemrég megtudtam a Wikipédiából, hogy jó barátságban volt egy másik érdekes fickóval, aki IV. Vilmos néven volt brit király. Már úgyis írni akartam róla, a legjobb téma az ünnepléshez.

  Harmadik királyfiként született, sok esélye nem volt a trónra, eszerint is élt. Tengerészkadét korában bezárták egy részeg verekedésért. Vadházasságban élt egy ír színésznővel, tíz gyereket nemzett neki (az egyiknek a leszármazottja David Cameron volt brit miniszterelnök), de az első törvénytelen gyermekén már korábban túl volt. Meglepő módon királyfi létére nem kapott automatikusan hercegi címet, de kizsarolta az apjától, mégpedig azzal, hogy különben rendes polgár módjára elindul a választáson. Már trónörökös volt, amikor csak úgy elkötött egy hadihajórajt. Szolgált New Yorkban az amerikai függetlenségi háború alatt, és hajóskapitányként Nelson keze alatt. Támogatta a rabszolgaságot, de eltörölte a korbácsolást a hajókon. Ötven felett boldoggá tett egy fiatal nőt, és amikor trónörökös lett, vigyázni kezdett az egészségére. Ha elolvassuk mindkettejük életrajzát, láthatjuk, hogy csakugyan jó párost alkottak Nelsonnal; nem csoda, hogy egymásra találtak.

  A legérdekesebb számomra mindig is a halála volt. Unokahúga, Viktória volt a trón várományosa, és az anyját meg annak a szeretőjét ismerve kisebb nemzeti katasztrófa lett volna, ha 18 éves kora előtt lép trónra, és ezek ketten uralkodnak a nevében, amire bizony jó esély volt. Vilmos mintha azt várta volna, hogy Viktória betöltse a 18-at; akkor négy héten belül meg is halt, mint aki teljesítette a kötelességét.

  2018. október 9., 17:50 (CEST)

  Csak bot és számok[szerkesztés]

  A bot munkanaplójának rendezése közben (próbálom előkészíteni a gépi statisztikai feldolgozásokhoz) észrevettem, hogy két héttel ezelőtt belekerült a 2000. sor. Mire kikerestem és megjelöltem az ezrediket és a kétezrediket, várt egy üzenet WikimakerX-től, hogy ma van a 12. wikiszületésnapom. (Na honnan van a szakaszcím?)

  2018. október 13., 09:06 (CEST)

  Eljutottam oda, hogy jó lenne BinBot munkanaplójából statisztikákat készíteni, 12 év és többszöri funkcióbővítés után már elegendő adat van benne. Egyelőre ott tartok, hogy a bot beolvassa a munkanapló különböző típusú sorait, ezeket elemzi, szétszedi, javítgatja, végül betölti egy SQLite adatbázisba, hogy lehessen lekérdezéseket csinálni belőle. Próbaképpen ki is írja az adatbázis tartalmát a képernyőre. Na ez tartott most több mint három percig – ebből majdnem két és fél volt a beolvasás és tárolás, bő háromnegyed a teljes 2065 soros lista kiírása. Csak görgött, csak görgött...

  2018. október 14., 10:33 (CEST)

  Vödör[szerkesztés]

  Örömmel látom, hogy a hiányzó fontos cikkek listájára a FV tetején felkerült a vödör. Remélem, hogy hamarosan megírja valaki kiemelt szintre a cikket, mert már égek a kíváncsiságtól, hogy mennyi újdonságot tudok majd meg a Wikipédiából a vödörről, amiről eddig fogalmam sem volt. Addig is megpróbálom elképzelni, hogy nézhet ki egy ilyen hiánypótló enciklopédikus fogalmazvány. (Kérem, hogy ha lesz hely a listán, vegyétek fel a fedelet és a kútkávát is, mert zavaróan pirosak! A szögletről nem is beszélve.)


  A vödör (egyes vidékeken veder, székelyesen vider) víz, homok, szemét vagy más űrmértékkel mérhető anyag (pl. falra hányt borsó) hordására, emelésére avagy tárolására szolgáló, jellemzően egyfülű edényzet avagy ezt utánzó játékszer. Anyagát tekintve lehet fém, műanyag, bambusz vagy fityfene. Alakjukat tekintve megkülönböztetünk hengeres és csonkakúp alakú vidreket, de a pedálos szemétvödrök körében elterjedt a szögletes keresztmetszet is..

  A vedreket jellemzően kültéren használják, de kialakult számos belveder is.

  A vödörtudomány kardinális kérdése, hogy a vödör rendelkezik-e fedéllel. A fedél nélküli vödröket a köznyelvben hajléktalannak is mondják.

  Felhasználása[szerkesztés]

  Vödröt lehet használni anyagok tárolására, hordozására, felmosásra, tűzoltásra, tűz okozására, vízhúzásra, víz terítésére, verekedésre, családi viszály szítására (pl. ki vigye ki a szemetet?). Ennél érdekesebb, amikor állatok feje szorul be az elhagyott vödörbe, a kereskedelmi televíziók hírszerkesztőinek nagy örömére. Ugyanez emberekkel is előfordul, de jellemzően csak harmadosztályú filmekben.

  Rekurzív takarítás[szerkesztés]

  Stansted Airport railway station, July 2010 (18).JPG

  A képen egy repülőtéri vasútállomás vödrei láthatóak takarítás után. Megfigyelhető, hogy a vödrök különböző színük és keresztmetszetük ellenére egyformán sárosak, így ezek a tulajdonságok a vödör használhatóságát alapvetően nem befolyásolják. Miután a vödrökkel a takarítást elvégezték, sorba állítják őket, hogy várakozzanak, amíg a vödröket is letakarítja valaki. Ezt követően majd a vödrök takarítására használt eszközről (pl. kefe) kell majd eltávolítani a sarat, és így tovább. Ezt a folyamatot nevezzük rekurzív takarításnak, mivel minden egyes eszköz a takarítási folyamat újabb lépését hívja meg. A végtelen rekurzió megakadályozására általában a folyamat egy pontján ún. locsolócsövet (népiesen slag vagy slaug) vetnek be, vagy pedig úgy tesznek, mintha az utoljára használt tisztítóeszköz már tiszta lenne.

  Cukiságfaktor[szerkesztés]

  Black and White Pony-1 (32300140574).jpg
  Curiosity.jpg

  Szakértők szerint ha a vödröt pónilóval vagy cicával együtt ábrázoljuk, az garantáltan megnöveli a nézettséget. Megosztó hatása lehet azonban a vödör ábrázolásának meztelen nővel, és határozott ellenzéseket válthat ki a meztelen férfival való ábrázolás, ezért az ilyen képek lelőhelyére (kiskorú olvasóink védelmében is) csak a cikk végén utalunk.

  Hordmódja[szerkesztés]

  Seau incendie.jpg

  A vödör, amíg füle megvan, általában fél kézben hordható. Kialakult szokás szerint a másik kezünket előkelően oldalsó középtartásba emelve növelhetjük meg a szélességünket, ezzel jelezve mindenki számára, hogy takarodjon az útból, mert mi vödörrel jövünk. Ennek a megoldásnak hátránya, hogy az ajtókon csak oldalazva, lapjával lehet áthaladni. Ritkábban két kézben viszik, de ilyenkor fokozott az orra esés veszélye.

  Ismert még a fejtetőn, illetve rúdon szállítás is. A legérdekesebb azonban a kútvödrök helyzete, mivel ezeket csak fel-le húzogatják egy egyenes mentén, és erről a pályáról csak a kútkávára való letámasztás idejéig térítik le őket.

  A vödrökre általában jellemző a határozott irányultság, azaz a fület úgy helyezik el rajtuk, hogy az ember ránézésre tudja, melyik a vödör alja és teteje. A vödörtudomány azonban ismer néhány különleges esetet is, amikor a vödröt – a politikai korrektség híveinek nyomására – alsó és felső füllel is ellátták, hogy semelyik végét ne érje hátrányos megkülönböztetés. Az ilyen vödrök lelkivilágát a felhasználónak tiszteletben kell tartania, és az ő felelőssége, hogy ne öntse a lábára a forró vizet, amiről ugye a vödör nem tehet.

  Nyelvfüggő vödörkultúra[szerkesztés]

  A magyar nyelv egyetlen szót ismer a vödrök megnevezésére, tájegységi és nyelvjárási változatokkal. Más nyelvekben azonban a használat eltérő módjára utalva gazdag vödörmegnevezési szokások terjedtek el. Jó példa erre az angol nyelv, amelyben nemcsak a vödörre, de még a vödörhordó rúdra is többféle kifejezést használnak.

  Kritikája[szerkesztés]

  Környezetvédő szervezetek gyakran felemelik a hangjukat a vödrök túlzott és felelőtlen gyártása ellen, mivel a háztartási célokra könnyen elérhető szemétvödrök könnyelmű szemetelésre és pazarlásra ösztönzik az embereket, a felmosóvödröket pedig gyakorta töltik meg ivóvízzel.

  A vödör a populáris kultúrában[szerkesztés]

  Mission Accomplished - ALS Ice Bucket Challenge (14848289439).jpg

  Vándormotívum a második világháborúból lyukas vödörrel dezertáló katona vagy munkaszolgálatos története, aki több száz kilométert tesz meg vízhordás ürügyén, de a végén felpofozzák, mert nincs a vödörnek feneke. Ezt a történetet több író és humorista adta elő egyes szám első személyben saját élményeként.

  Nyelvészeti kutatások kimutatták, hogy a vödör jelentősen hozzájárult a káromkodáskultúra fejlődéséhez, mivel egy vödröt igen könnyű felrúgni vagy fájdalmasan belerúgni, és az ilyen balesetek hatására ihletetten találnak ki új káromkodásokat az emberek.

  2014-ben az ún. Ice Bucket Challenge keretében számos felnőttnek látszó ember öntötte magát nyakon egy vödör jeges vízzel kamerák előtt. Ezek közül néhányan már rájöttek arra, amire Stirlitz is: hogy ez hiba volt.

  Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

  Jegyzetek[szerkesztés]

  Régészeti adatok nincsenek arra nézve, hogy a vödröt valaha jegyzetelésre használták volna.

  Források[szerkesztés]

  Forrásokból ritkán hordanak vizet vödörrel, mivel alacsonyan elhelyezkedő kiömlőnyílásuk többnyire kedvezőtlenül befolyásolja a vödör töltési folyamatát. A magasabban kiömlő, bő vizű forrásokból pedig a kialakult népszokás szerint autóval és marmonkannával hordják haza a vizet. Jogi akadálya azonban nincs a vödör forrásolásának, illetve a forrás vidrezésének.

  Commons:Category:Red buckets
  A Wikimédia Commons tartalmaz piros vödör témájú médiaállományokat.
  Commons:Category:Nude or partially nude people with buckets
  A Wikimédia Commons tartalmaz meztelen ember vödörrel témájú médiaállományokat.

  2019. augusztus 12., 10:08 (CEST)

  SZÁZEZER[szerkesztés]

  2006 decemberében kezdtem botozni, kezdetben egyértelműsítésekkel és kategóriacserékkel foglalkoztam, aztán mind jobban és jobban beledolgoztam magam a helyesírási javításokba. Ma este sikerült elérni a 100 000. kézi botszerkesztésemet Mátyás király érdemes szócikkében. Egy picit válogattam, hogy ne valami animefigura jöjjön ki, hanem egy enciklopédikus cikk, amire büszkék lehetünk.

  Ezzel ünnepelem október 23-át, hiszen mi lehetne szebb kifejezése a haza iránti szeretetnek az anyanyelv ápolásánál és a magyar nyelvű tudástár fejlesztésénél?

  2019. október 23., 20:17 (CEST)