Szerkesztő:Apród/Magyar nyelvű média

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

Médiatermékek listája[szerkesztés]

Ezt nem tudom hova kell tenni, egyáltalán benne legyen? Daily News - Neueste Nachrichten.

A Daily News - Neueste Nachrichten nem magyar nyelvű, de a magyar médiatörténet részét képezi akkor is.

Jelentősebb lapkiadók[szerkesztés]

2. Médiaműhely esetén:

  • "a" szakasz:- fontosabb magyar és idegen nyelvű sajtótermékek összeszedése (szakasznevek: 1. általános jellegű sajtótermékek (bulváros, nem bulváros egyaránt), 2. tudományos, de általános jelleggel, 3. irodalmi, 4. művészeti 5. műszaki 6. jogi 7. orvostudományi 8. katonai 9. pedagógiai 10. vallási-egyházi 11. szociológiai 12. történettudományi 13. Elsősorban bizonyos földrajzi terület (határontúli országok magyarsága, megyék, városok) lakosságának helyi informálására szolgáló lapok X. többi tudományterület szerint felosztott);

- rendezni ezek közül, mi az, ami szétbontható több szócikkre pl. olyan már megírt sajtótermékek esetében, ahol indokolatlan volt a sajtótermékek egybetevése egy szócikkben vagy más okból kifolyólag kell szétválasztani a sajtótermékek szócikkében valamit (pl. mert a sajtótermék múltjának ismertetése legalább olyan hosszú áttekintést igényel, mint a jelenlegi helyzetének ismertetése, ilyen esetekben Bővebben sablon(ok) használata); - fontosabb sajtótermékek esetében egyértelműsítő lapokhoz való viszonyuk rendezése (egyértelműsítők létrehozása, jelenlegi egyértelműsítők kibővítése stb., szócikkekben a Nem összetévesztendők X-el betevése);

  • "b" szakasz: ugyanaz a folyamat, csak annyi különbséggel, hogy kevésbé fontosabb, de ugyanakkor mégis wikiképes magyar és idegen nyelvű sajtótermékek esetében;
  • Ezek rendezése után magyarországi időszaki lapok listája rendezése az elért eredmények alapján;

Segítségül:

Megjegyzés az átirányításokhoz: sok esetben előfordul, hogy a több tagból álló újságneveknél, ha a második, többedik tagot kicsi betűvel írja valaki, akkor piros link jelenik meg pl. Művészettörténeti értesítő , Szabad nép, Magyar nemzet, Irodalmi újság, Magyar kurir, Magyar kurír.

Pozítiv példa is van viszont, pl. az Élet és Irodalom esete: Élet és irodalom.

Pallas/Magyar hírlapirodalom[szerkesztés]

18. század:

  • Mercurius Veridieus ex Hungaria hírlap (1705-1710): Felső-Magyarországon (Kassán, Lőcsén és Bártfán) nyomatott, Esterházy Antal tábornagy szerkesztette s adta ki
  • Nova Posoniensia hetilap (1721-1722), Pozsonyban Bél Mátyás indította meg, utána a jezsuiták kezébe került
  • Ofnerischer Mercurius Budán keletkezett német nyelvű hetilap, 1730-as években biztosan megvolt
  • Pressburger Zeitung német nyelvű hetilap (hetenként kétszeri alkalommal), 1764 július 14-én Windisch Károly Theophil alapította, ez még a Pallas lexikon idejében is megvolt
  • Magyar Hirmondó 1780 január 1.-én jelent meg először (hetenként kétszer), melyet Rát Mátyás szerkesztett és Patzkó Ferenc Ágoston nyomdász adott ki Pozsonyban, gyakori szerkesztőváltozás - 1788-ban megszűnt.
  • Magyar Kurir-t 1787-ben Esztelneki Szacsvay Sándor Bécsben megindította, 1834-ben szűnt meg. Melléklapja a Magyar Musa, amely az első magyar nyelvű szépirodalmi közlöny: 1787 január elején indult meg.
  • Hadi és más nevezetes Történetek hírlapot 1789-ben alapították Bécsben Görög Demeter és Kerekes Sámuel, mely 1792 elején címét Magyar Hírmondóra változtatta, 1803-ban megszűnt
  • Mindenes Gyüjtemény enciklopédikus tartalmú lap 1789 július 1.-én indult meg Komáromban, melyet Péczely József szerkesztett. Ez 1790-ben megszűnt.
  • Magyar Merkurius 1788 október 8-án Pesten jelent meg és Patzkó Ferenc Ágoston nyomtatta ki; 1788 utolsó napján megszűnt (a magyar Wikipédia Patzkó Ferenc Ágoston szócikke szerint 1789-ben szűnt meg).
  • A másik Magyar Merkurius-t Bécsben adták ki és Pántzél Dániel adta ki 1793-tól 1797-ig. Szépirodalmi melléklapja, az Új Bécsi Magyar Musa és a Bécsi Magyar Bibliotheca.
  • Siebenbürger Zeitung Brassóban megindult 1784-ben (később Siebenbürger Bote címen 1837-ig az egyedüli német hírlap Erdélyben)
  • Erdélyi Magyar Hirvivő-t Fábián Dániel és Cserey Elek szerkesztették 1790 ápr. 3-tól Brassóban. Ez Kolozsváron még Erdélyi Hiradó címen is folytatódott, de ez is megszűnt még 1790-ben.
  • Ephemerides Budenses (latin nyelvű hírlap a 18. század végén)
  • Preszpurské Nowiny (1783-1786): Pozsonyban szlovák nyelven adták ki.
  • Vereinigte Ofner-Pester Zeitung 1799-ben indult meg és később Pester Zeitung címet vette fel és az 1850-es években szűnt meg.

A folyóiratok felsorolására nem törekedett, bár megemlítette Kazinczy Ferenc nevéhez köthető Magyar Museum-ot (1788-92) és a Kármán József nevéhez köthető Urania (1794) című folyóiratot.

"A Magyar Musa, Bibliotheca s Új Bécsi Magyar Musa stb., hetenként v. havonként egyes ívekben csatoltattak, de nem rendesen a főlaphoz."

19. század első fele (1848-ig):

  • Hazai s Külföldi Tudósítások (1806. július 2. - 1842 vége): Kultsár István alapította Pesten. Az első hosszabb életű lap.
  • Jelenkor (ez már a megyei élettel is többet foglalkozott), társlapja a Társalkodó (a hazai iparral és művészettel is foglalkozott): "a nyelvújítás, az új szóknak közkeletüvé tétele körül pedig éppen vezérszerepet látszott vinni"
  • Pesti Hírlap: 1841 január 2-án indult, Kossuth Lajos alapította. Kiadója, Landerer Lajos hogy lapját megmentse, megvonta tőla a szerkesztést és azt 1844 júliusától Szalay Lászlóra bízta.
  • Hirnök
  • Világ
  • Nemzeti Ujság
  • Erdélyi Hiradó
  • Mult és Jelen
  • Budapesti Hiradó
  • Regélő: szépirodalmi lapként indult 1833-ban, 1842-ben Pesti Divatlap-ra változtatta nevét, a lapcím megváltoztatása a tartalom érdekesebbé tételével is járt
Az 1840-es években még két szépirodalmi hírlap jelent meg: a Honderű és az Életképek.
  • Magyar Szépirodalmi Szemle 1847-től megjelent, amely Erdélyi Jánoshoz köthető és a Kisfaludy-társaság közlönye volt
  • Vidéken magyarul csak a Debreczen-Nagyváradi Ertesítő címü hirdetési lap jelent meg akkor 1842-től
  • Hazánk: dr. Kovács Pál megalapította 1847-ben az első szépirodalmi és vegyes tartalmú magyar vidéki hirlapot
  • Tudományos Gyűjtemény: Melléklapja a Szépliteraturai Ajándék, később Koszoru

A vidéki időszaki sajtó ez időben még német volt, igy Pozsonyban, Szebenben, Brassón, Kassán, Aradon, Temesvárt és Győrött.

Matarka[szerkesztés]

  • A Matarka.hu (szócikke: MATARKA) meghatározása önmagáról: A MATARKA 2002 óta létező, a Miskolci Egyetem, Könyvtár, Levéltár, Múzeum által fejlesztett és működtetett, túlnyomórészt Magyarországon megjelenő tudományos és szakmai folyóiratok tartalomjegyzékeinek kereshetőségét és böngészését lehetővé tevő, bárki számára térítésmentesen elérhető országos szolgáltatás. Az adatbázis építésében több mint 50 könyvtár, 30 feletti szerkesztőség, 8 magánszemély vesz részt. Alapfunkcióin túl elvezet a feldolgozott folyóiratok honlapjára, hozzáférést ad ugrópontok segítségével a cikkek teljes szövegéhez, ha azok szabadon elérhetők az interneten, illetve ha nem, akkor közvetítésével a cikkek másolata megrendelhető az Országos Széchényi Könyvtártól. [...]
A MATARKA évente majd másfél milliónyi használatot regisztrál, a feldolgozott cikkek száma több mint 2,5 millió, a folyóiratok száma 1800 felett van és a cikkek 30%-nak a teljes szövegéhez hozzá lehet férni.
  • Cikkmásolat megrendelése oldalon két kiragadott a MATARKA adatbázisáról: A MATARKA adatbázisában a megtalálható cikkek 75 százalékához nincs teljes szöveg kapcsolva. [...]
Az alábbi folyóiratokból cikkek a kiadó tiltása miatt nem rendelhetők: Büntetőjogi kodifikáció, Családi jog, Európai jog, Fejlesztő pedagógia : pedagógiai szakfolyóirat, Gazdaság és jog, Infokommunikáció és jog, Közjogi szemle, Magyar jog, Polgári jogi kodifikáció.

Megjegyzésem: szerintem a szöveg statisztikai adatai régi állapotokat tükröznek, tehát úgy érdemes nézni ezeket a számadatokat. A Cikkmásolat megrendelése oldal első mondatát azért idéztem mégis, mert annyi bizonyos viszont, hogy a MATARKA adatbázisában nem minden cikkhez van teljes szöveg.

A NMHH (Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság) oldalán található eligazodási link[szerkesztés]

Az OSZK (Országos Széchényi Könyvtár) oldalán található meghatározások és eligazodási linkek a sajtótermékekkel kapcsolatban[szerkesztés]

Az OSZK kötelespéldány szolgáltatással kapcsolatos meghatározásai (a végén az eligazodási linkkel):

  • Bérmunka: Külföldi megrendelő részére előállított sajtótermék.
  • Helyi vonatkozású sajtótermék: Helyi vonatkozású sajtóterméknek minősül a helyi kiadvány (az adott településen, a megjelenési helyen kiadott dokumentum), a helyi tartalmú dokumentum (földrajzi vagy közigazgatási helyi személyekre vonatkozó információt hordozó dokumentum), helyi szerzők (az adott településen élő, dokumentumot alkotó, létrehozó személy) munkája, valamint a helyi nyomtatványok (a nem helyi tartalmú és nem helyi kiadványnak minősülő helyi nyomdatermék).
  • Időszaki kiadvány: Olyan előre meg nem határozott időtartamra tervezett kiadvány, amely egymást követő részegységekből ( számokból, füzetekből, kötetekből, évfolyamokból stb.) áll. Ezeket rendszerint számozásuk, keltezésük, kronologikus vagy egyéb megjelölésük különbözteti meg egymástól. Az időszaki kiadványok legfontosabb fajtái: hírlap, folyóirat, évkönyv, sorozat, időszakosan megjelenő jelentések, beszámolók, közlemények, tanulmánygyűjtemények és hasonlók, időszakosan megjelenő adat- és címtárak, időszakosan megrendezett konferenciák.
  • ISSN (International Standard Serial number): Időszaki kiadványok és sorozatok nemzetközi azonosító száma. Az ISSN megjelölésből és kétszer négy számjegyből áll (pl. ISSN 1214-3442). További információkat találhatnak az ISSN iroda honlapján.
  • Kiadó: Irodalmi, műszaki vagy művészeti munka többszörözésére, közzétételére, forgalomba hozatalára a szerzőtől vagy annak jogutódjától kizárólagos jogot kapó "személy". Nem csak az minősül kiadónak, aki [sic!] sajtótevékenységgel hivatásszerűen foglalkoznak, hanem minden jogi és természetes személy, aki sajtótermék megalkotásának és előállításának megszervezését saját jogon végzi. (aláhúzás tőlem)
  • Könyv: Olyan kiadvány, amely megjelenési módját tekintve nem időszakos, hanem egy kötetben vagy meghatározott számú kötetben befejezett egész, és amely rendszerint szabad szemmel olvasható szöveg, illetve illusztrációkat tartalmaz. A könyv fogalmi körébe tartoznak a közhasználatú elnevezéssel minikönyvnek, albumnak, füzetnek, jegyzetnek, különlenyomatnak stb. nevezett sajtótermékek is. (aláhúzás tőlem)
  • Kötelespéldány: Magyarországon előállított, vagy külföldön előállított és belföldön kiadott legalább 50 példányban sokszorosított sajtótermék meghatározott számú példánya, melyet az előállító szerv köteles eljuttatni a kiadó terhére az arra jogosult intézményeknek. (Film, videodokumentum és elektronikus dokumentum esetén példányszámtól függetlenül a Magyarországon készített, kiadott vagy forgalmazott dokumentumok kötelespéldányként beszolgáltatandók.)
  • Nyilvános közlés: A sajtótermékek árusítása, szétküldése, kézbesítés, üzletszerű kölcsönzése, ingyenes szétosztása, bemutatása nyilvánosság előtt, sugárzása vagy vezetékes továbbítása. (Lényegében a sajtótermék eljuttatása a címzetthez.)
  • Sajtótermék: Sajtóterméknek minősülnek az időszaki kiadványok egyes számai, a könyv, a rádió- és televízió-műsor, a röplap és egyéb szöveges kiadvány (ide nem értve a bankjegyet és az értékpapírt), a zeneművet, grafikát, rajzot, vagy fotót tartalmazó kiadvány, a térkép, a nyilvános közlésre szánt műsoros filmszalag, videokazetta, videolemez, hangszalag és hanglemez, továbbá bármely más tájékoztatást vagy műsort tartalmazó nyilvános közlésre szánt technikai eszköz, ideértve a sajtótermékek elektronikus változatát is. A grafikát tartalmazó kiadványok közé tartozik a réz- és fametszet, míg fotót tartalmazó kiadványok közé tartozik a mikrofilm, mikrokártya, és a diafilm is. A jogszabályok nem határozzák meg, hogy a sokszorosításnak milyen hordozó anyagon kell történnie. A sajtótermék létrejötte bármilyen hordozó anyagon (papír, vászon, fa, fém, műanyag stb.) megvalósulhat.
  • Sajtótevékenység: A sajtótermék előállításával, kiadásával, forgalmazásával és nyilvános közlésével kapcsolatos tevékenység.
  • Sokszorosítógép: Minden olyan technikai eszköz (gép, berendezés), amely sajtótermék többszörözésére alkalmas, ide nem értve a jellemzően egyedi példányok elkészítésére szolgáló eszközöket.
  • Utánnyomás: Valamely sajtótermék az eredetileg maghatározott példányszámon felül további példányok előállítása az eredeti szedés vagy az arról készített matrica, esetleg fotómechanikai úton előállított ofszet- vagy mélynyomóforma felhasználásával. Az utánnyomást nem előzi meg ismételt szerkesztés és szedés, ezért általában nem tekinthető új kiadásnak.
Az utánnyomás történhet tárgyévben vagy tárgyéven kívül, amennyiben tárgyévben történik az utánnyomás a sajtótermékre nem vonatkozik kötelespéldány beszolgáltatás. (AZ OSZK kötelespéldány szolgáltatással kapcsolatos fogalomtára)

Mi minősül kötelespéldánynak? A beszolgáltatásra kötelezett dokumentumok:

  • Magyarországon előállított, vagy külföldön előállított és belföldön kiadott legalább 50 példányban sokszorosított sajtótermék meghatározott számú példánya, melyet az előállító szerv köteles eljuttatni a kiadó terhére az arra jogosult intézményeknek. (Film, videodokumentum és elektronikus dokumentum esetén példányszámtól függetlenül a Magyarországon készített, kiadott vagy forgalmazott dokumentumok kötelespéldányként beszolgáltatandók.)
  • A sajtótermékek minden kiadási és előállítási változatából (kivéve a tárgyévi változatlan utánnyomást) kell kötelespéldányt szolgáltatni.
  • Kötelespéldányt kell szolgáltatni olyan sajtótermékekből is melyeknek nyilvános közlését a bíróság megtiltotta, vagy ha az terjesztési korlátozás alá esik a kiadó intézkedése alapján.

Nem kell kötelespéldányt szolgáltatni:

  • a kizárólag sugárzással vagy vezetékes továbbítással nyilvánosságra hozott rádió- és televízióműsort tartalmazó hang- és képhordozókból,
  • az időszaki lapok és a szabályzatok kivételével a jogi személyek és a jogi személyiséggel nem rendelkező gazdálkodó szervezetek működésével kapcsolatban keletkezett, azok irattárában, kép- és hangfelvételtárában, őrzött sajtótermékekből,
  • az ügykezelésre szánt hivatali és üzleti nyomtatványokból,
  • a tervdokumentációkból, a műszaki rajzokból, a cikklistákból, a kódszámjegyzékekből, a vizsgakérdésekből, a tételjegyzékekből,
  • a munkatérképekből,
  • a névjegyekből,
kivéve, ha a felsorolt dokumentumok kötelezettség alá eső sajtótermékek kiegészítő részei vagy mellékletei. (Mi minősül kötelespéldánynak?)

A magyar nyelvű médiát érintő rendeletek és törvények linkjei[szerkesztés]

Ez is - mint oly sok minden itt ezen az allapon - még kezdetleges, mivel még csak egy rendeletet írtam ide:

  • 60/1998. (III. 27.) Korm. rendelet a sajtótermékek kötelespéldányainak szolgáltatásáról és hasznosításáról (Kötelespéldány-rendeletre utaló link az OSZK honlapján: [5])
  • file:///C:/Users/Attila72/Downloads/MK_10_202.pdf 2010. évi CLXXXV. törvény A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról (2. médiatörvényként is említik) Lásd még: Belföld: Megjelent a közlönyben a médiatörvény. Nol.hu. 2010. dec. 31.: médiatörvény szabályozza a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) jogköreit, meghatározza a médiapiaci szereplők jogait és kötelességeit, valamint rendelkezik a rájuk kiróható szankciókról is. Hatálya minden médiumra, azaz a televíziók és a rádiók mellett a lapokra, a hírportálokra és internetes újságokra is kiterjed. Így az Országos Rádió és Televízió Testület jogutódjaként működő médiatanács jogsértés esetén bármely médiumot bírsággal sújthat, ha az megszegi a médiatörvényt, vagy a november elején elfogadott médiaalkotmány rendelkezéseit.

A jelentős befolyásoló erővel rendelkező médiumok esetében a bírság összege 200 millió forintig, más médiaszolgáltatóknál 50 millió forintig terjedhet. Az országos napilapokra és internetes sajtótermékekre legfeljebb 25 millió, a hetilapokra és folyóiratokra 10 millió forint bírságot róhat ki a médiahatóság, a médiumok vezetőire pedig maximum 2 millió forintot.

A médiatörvény számos egyéb rendelkezése mellett jelentős befolyásoló erővel rendelkezőnek minősíti a legalább 15 százalékos éves átlagos közönségaránnyal rendelkező televíziókat, rádiókat, és a műsorkvótákkal kapcsolatban több előírást fogalmaz meg. Így kimondja, hogy az RTL Klub és a TV2 reggeli és esti, valamint a Neo FM és a Class FM reggeli hírműsoraiban a "demokratikus közvélemény tájékoztatását nem szolgáló" bűnügyi híranyag éves átlagban nem lehet hosszabb terjedelmű a műsor időtartamának húsz százalékánál.

A műsorkvótákkal összefüggő rendelkezés az is, hogy a rádióknak legalább 35 százalékban magyar zenét kell játszaniuk, és a felvételek negyedének 5 évnél újabbnak kell lennie.

A gyermekek és a kiskorúak védelme érdekében a televízióknak és a rádióknak műsoraik többségét kategorizálniuk kell. A törvény - a korhatárra tekintet nélkül megtekinthetőktől az egyáltalán nem közölhető műsorszámokig - hat kategóriát állapít meg, rögzítve, hogy az egyes kategóriákba tartozó műsorok mely idősávban sugározhatók.

A szabályozás alapján a televíziókban és a rádiókban a reklámok óránkénti időtartama egyetlen egész órától egész óráig tartó időszakban sem haladhatja meg a 12 percet. A közszolgálati médiumokban óránként az eddiginél kettővel több, 8 perc reklám engedélyezett.

A jogszabály értelmében a közszolgálati rádiós és televíziós hírműsorok gyártása és a közszolgálati médiumok hírportáljának működtetése a jövőben az MTI feladata lesz.

A médiatörvény értelmében a közszolgálati médiaszolgáltatók tulajdonosa a Közszolgálati Közalapítvány.

A törvény alapján az NMHH autonóm államigazgatási szerv, költségvetéséről az Országgyűlés dönt, elnökét - aki egyben a médiatanács elnökjelöltje - a miniszterelnök kilenc évre nevezi ki.

A médiatanács elnökét és négy tagját a parlament egyidejű listás szavazással, kétharmados többséggel választja. A médiatanács ellátja az állami tulajdonban lévő frekvenciákat használó médiaszolgáltatási jogosultságok pályáztatásának feladatait, műsorfigyelő szolgálatot működtet, ellenőrzi a hatósági szerződések megtartását, kezdeményezi a fogyasztóvédelemmel és a tisztességtelen piaci magatartás tilalmával kapcsolatos eljárásokat, médiapiaci ágazati vizsgálatot folytat le. A médiahatóság elnöke rendeletet adhat ki.

A kamuhírekről[szerkesztés]

Ki kicsoda a hírközlésben?[szerkesztés]

A Ki kicsoda a hírközlésben? már a könyv megszületésekor, 1994-ben is hiányos volt, már akkor is ismert újságírókat hagyott ki (pl. N. Kósa Juditot). Azért ideteszem a benne található újságírókat: Ki kicsoda a hírközlésben? (A–Zs).

Egyéb, sajtóval kapcsolatos megállapítások[szerkesztés]

A Népszabadság pedig már csak azért is nehéz eset, mert másokat is hívnak Török Monikának.

Események[szerkesztés]

Lásd még:

  • Magyar Rádió 3. műsora 1987. május 23-án vette fel Bartók Béla nevét, és ettől kezdődően már döntően a komolyzenei tartalmak kapták a főszerepet az állomáson. De ezek mellett a rádióban hangsúlyos szerepet kap a népzene, a filmzene és a dzsessz, illetve a kortárs zene is.[162]
  • Vasárnapi Újság rádióműsorának megindítása 1987-től
  • 1987-ben megalapította Ember Judit, Elbert Márta, Jávor István, Lányi András és Vági Gábor a Fekete Doboz videófolyóiratot ((Pesty László később csatlakozott hozzájuk)[163], amely a kommunista Magyarország első nem-állami, független videókészítő-csoportja, majd a rendszerváltás egyik legfontosabb dokumentumfilmes krónikása.
  • A Rádió C megjelenéséig a különböző médiumok roma tematikájú műsorai csak kevés embert tudtak megszólítani. A Rádió C beindulása óta erősen csökkent más rádióműsorok hallgatottsága, így például a Kossuth Rádióban péntek délelőttönként jelentkező magazinműsoré, a Cigányfélóráé is. A Rádió C napjainkra a legfontosabb roma médiummá vált. A Roma Magazinban (Magyar Televízió) az aktuális események bemutatása és információk közlése mellett ma már izgalmas rövid- és riportfilmek gazdagítják a műsort hetente. Legjelentősebb elismerésük eddig az Európa-díj volt. Kéthavonta politikai híreket közlő Roma Fórum is van.[164]
  • Magyar Fórum megindítása 1988-ban, Csurka István halála 2012-ben
  • Rubicon folyóirat megindítása 1989-ben
  • 168 óra megindítása a Magyar Rádióban (1989), ami újság 1989-től, Mester Ákos 2016-ig volt főszerkesztő-->https://168.hu/velemeny/amikor-politikai-mikiegerek-voltunk-44547
  • Gondolat-jel-->https://archivum.mtva.hu/photobank/item/MTI-FOTO-d0V2bU9odUU0QjB0eHdxNHAwY1dtdz09
  • 1989 áprilisától megjelenik a 2000 magyar irodalmi és társadalmi havilap. 2002 januárja óta online formában is megjelenik. Szerkesztőségét 2007-ben Joseph Pulitzer-emlékdíjjal tüntették ki. A folyóirat nyomtatott változata 2016-ban megszűnik. 2017-ben a szerkesztők bejelentik, hogy a lap újraindult.
  • Magyar Ifjúság megszűnése 1989. május 26-án. 1989. május 5. és a megszűnés előtti utolsó, május 26-i számok fejléce szerint már nem a KISZ, hanem annak utóda, a Demokratikus Ifjúsági Szövetség (DEMISZ) lapjaként határozta meg magát. Pálfy G. István volt az utolsó főszerkesztője 1989-ben.
  • Magyar Narancs politikai-kulturális lap megjelenése 1989 október 14-től 1998-ig, a Fidesz adja ki, 2000-től újra megjelenik Bojtár B. Endre főszerkesztésében és a Magyarnarancs.hu Lapkiadó adja ki: liberális szellemiségű, nyugat- és piacpárti politikai–kulturális hetilap, az ún. gonzó-újságírás hazai meghonosítója. Fő profilját az emberi jogok, ezen belül a kisebbségi jogokkal kapcsolatos esetek képezik. Kulturális rovata egyaránt foglalkozik magas és populáris, mainstream és avantgard kultúrával. A cél olyan ifjúsági sajtó létrehozása, ami nem a Magyar Ifjúság.1998 őszén a Postabank megszüntette a lap támogatását, így a Magyar Narancs csődközelbe került és kis híján megszűnt.
  • Kádár János halála 1989. július 6-án
  • 1989. október 5-től megindul a Hócipő kéthetenként megjelenő vicclap. Alkalmanként félévkönyv formában is megjelenik. Főszerkesztője Farkasházy Tivadar. Online formában is megjelenik. Eredetileg a Co-nexus Printer adta ki, 1997-től a Hócipő Kft.
  • A Pajtás hetilap 1989. december 7-én megszűnik.
  • 1989. december 31-én megszűnik az Új Tükör hetilap, amelynek a főszerkesztője 1986-tól Fekete Sándor volt. A színes és fekete-fehér fényképekkel illusztrált lap mindenféle témát felölelt, de fő profilja a kultúra és a közélet volt. Politikai-társadalmi aktualitású cikkeiben tárgyilagosságra törekedett, a vonalas, ideologizált hangvételt általában mellőzte.
  • 1990 februárjában megjelenik a Művészet folyóirat utolsó száma, amelyet a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata adott ki 1960-tól.
  • 1990-től -immár második alkalommal - újra a Magyar Színházművészeti Szövetség lesz a Színház folyóirat közreadója 1998-ig.
  • Antall-kormány, Horn-kormány, 1. Orbán-kormány, Gyurcsány-kormány kezdete. Antall József halála 1993 decemberében.
  • Azt Est magazint (illetve annak budapesti változatát, a Pesti Estet) 1991 végén alapította Lang András, Melis András és Müller Miklós. Az első szám 1992. április 17-én jelent meg, fekete-fehér formában; az újság 1996-ban lett színes formátumú. A vidéki Est lapok 1997 őszén indultak el. 2013 végén a vidéki lapok kiadása megszűnt. Internetes változata az Est.hu országos online programmagazin.
  • 1992. február 26-án megjelenik az Ország-Világ hetilap - ami a Kulturkapcsolatok Intézetének hetilapja volt és a Kádár-rendszerben a Szovjet-Magyar Baráti Társaság adta közre - utolsó száma.
  • Ludas Matyi és Új Ludas
  • Nap-kelte, Nap-nyugta
  • Amaro Drom folyóirat megindítása 1991-ben
  • Hankiss Elemér kinevezése a Magyar Televízió élére
  • Klió folyóirat megindítása 1992-ben
  • Parabola megszűnése
  • Fenyő János sajtóüzletei, meggyilkolása 1998-ban
  • Duna Tv megindítása
  • 1993 decemberében megjelenik az Ez a Divat utolsó száma.
  • Irka: magazin, 1994-ben jelent meg a magyar nyelvű kárpátaljai gyermekmagazin (folyóirat). A Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) gondozásában kiadott folyóirat főszerkesztője több mint tíz éven át Punykó Mária volt.[165]
  • A Pesti Műsor 1995-től Kende Péter főszerkesztésével a Pesti Műsor Lap- és Könyvkiadó kiadásában jelenik meg.[166]
  • Cosmopolitan magyar nyelvű változatának nyomtatott kiadásának megindulása 1997-ben az Erasmus Press kiadásában, 2020. június 10-i megszűnése a nyomtatott változatnak (https://hvg.hu/kkv/20200609_cosmopolitan_nyomtatas_helyett_online) (a lapot nyomtatott formában a Central Médiacsoport állíttatta le, amelytől 2022 márciusában került el a márka), a lap 2020 augusztusától csak online formában jelenik meg. 2022 június 2-án bejelenti a Hearts Magazines International és a Milkovics Pál vezette Michaeli, Schwartz & Brit Média -amelynek a Hearts Magazines International átadta a Csosmopolitan jogait 2022 június elejétől - hogy ismét nyomtatott formában is megjelenik a Cosmopolitan hamarosan. A Cosmopolitan a legnagyobb példányszámban eladott, fiatal nőknek szóló magazin a világon. A Michaeli, Schwartz & Brit Media tulajdonosa Shabi Michaeli (Shabtai Michaeli) izraeli-grúz állampolgár és Milkovics Pál. Shabi Michaeli 2021-ben vált társtulajdonossá az eredetileg csak Brit Media néven ismert cégben, ahová a 168 Óra és a Pesti Hírlap, valamint a Neokohn, és 2022 eleje óta a Jazzy Rádió és a Klasszik Rádió is tartozik, valamint kisebbségi részesedésük van a Klubrádióban.[167]
  • 1998-ban a Magyarország címen megjelent politikai hetilap megszűnt.
  • 1998-ban a Színház folyóirat kiadója a Magyar Színházművészeti Szövetség jogutódja, a Magyar Színházi Társaság lesz.
  • 1999 szeptemberében elindul a Heti Hetes közéleti szórakoztató műsor az RTL Klubon. Műsorvezetője először Csiszár Jenő volt, majd a második évadtól Jáksó László. 2012 októberétől a műsor az RTL2 csatornára költözött át. 2017-re 40 helyett már csak 16 adást terveztek március–április, majd október–novemberben megosztva ezzel változtatva a műsort, azonban 2017. február 22-én bejelentették, hogy megszűnik a Heti Hetes. A műsor formátuma a német RTL csatorna 1996 és 2005 között futó 7 Tage – 7 Köpfe című műsorának kissé módosított változata, amelyben a résztvevők az adott hét aktuális érdekes híreire reagálnak. A műsor igazi elődje azonban mégis inkább a Rádiókabaré Kft. című havonta jelentkező rádióműsor volt. A Heti Hetesben Verebes István, Farkasházy Tivadar, Hernádi Judit, Gálvölgyi János, Bajor Imre (ő 2014-ben bekövetkezett haláláig), Kern András és más alkalmanként változó szereplők reflektáltak az előző hónap közéleti eseményeire. A műsor producere 1999-től 2016-ig Ónodi György volt.
  • A Hét hírműsor 2003-ban megszűnt a Magyar Televízióban (itt utolsó főszerkesztője Baló György volt 2002-től 2003-ig és 1987-től kezdve 1-2-3 évente változtak a főszerkesztői), később a TV3 Online oldalán futó, hetente jelentkező hírműsora lett.
  • Magyar Wikipédia megindítása (amely egy ideig tartalmazott társoldalként Wikihíreket is, majd beszüntették és csak a magyar Wikipédia kezdőoldalán szerepeltek a legfontosabb hírek, illetve feldolgozott és közreadott újságírók életrajzait, egyes fontosabb eseményeket (mint pl. covid-világjárvány Magyarországon, orosz-ukrán háború) is).
  • Echo TV, Hír Tv, Lánchíd Rádió, Simicska Lajos
  • Sajtóklub, Bayer Show
  • 2006. április 16-án a Szent Korona Rádió megindul. A Hazafi Rádióból kilépett 13 műsorvezető alapította meg a Szent Korona Rádiót. Ez egy egész nap sugárzó internetes „nemzeti radikális” rádió. Célja a magyar kultúra népszerűsítése, elsősorban magyar népdalok, magyar költők verseinek, novelláinak, írásainak segítségével. A rádió együttműködött a Magyar Jelen című újsággal, sokszor a rádió cikkei is helyet kapnak a lapban. 2007 áprilisában a Szent Korona Rádió munkatársai megalapították a Szent Korona Rádió Egyesületet, amely azóta is végzi a rádió képviseletét, üzemeltetését. 2007. április 18-án indult el a Szent Korona Rádió új honlapja.
  • 2008. október 20-án megindult a Színház folyóirat online-kiadása, amelyet kezdetben Kutszegi Csaba, 2015-től Rádai Andrea szerkeszt.
  • 2009 májusában megjelenik a Barikád (a címlapon bar!kád formában) első próbaszáma, júniusban pedig az első hivatalos száma. Kezdetben havilapként, majd 2010 januárjától hetilapként jelent meg. Az átalakulással egyidőben lett a lap főszerkesztője Pörzse Sándor, a Jobbik országgyűlési képviselője. A lap kiadója a Magyar Hírek Kft. volt, melynek egyik tulajdonosa Vona Gábor, a Jobbik egykori elnöke volt. Jogilag nem volt kapcsolat a barikád.hu (azóta alfahir.hu-ra átnevezett) hírportál és a hetilap között, azonban azt honlapjuknak tekintették, és a névazonosság mellett emblémájuk is gyakorlatilag megegyezett, valamint a szerkesztőgárdában is voltak átfedések. A domainnév birtokosa Farkas Gergely, a Jobbik országgyűlési képviselője volt. Digitális formában a 2012/21-es számtól (2012. május 24.) kezdve volt vásárolható. 2017. február 9-én bejelentették, hogy a hetilap megszűnik.
  • 2014. nov. 6-án bejelentik, hogy A Project029 Kft megvette a Story 4 és Story 5 tv csatornákat a Central Médiacsoport Zrt.-től. A tulajdonosváltás után is marad Borsány-Gyenes András a Story tv-k vezérigazgatója. A Projekt029 Kft a csatornaképviseletekben is előre lép: továbbra is ők képviselik az SPI csatornákat (Filmbox adók) és ezentúl hozzájuk tartozik a Scripps Network csatornáit, a Travel Channelt, a Food Networköt és Fine Livinget is.-->https://sat-tv-radio.hu/friss-hirek/uj-tulajdonosnal-a-story-4-es-a-story-5.html
  • Kolossváry Balázs 2016 májusában vette át az 1998 óta megjelenő Story magazin főszerkesztői feladatait, 2018 januárja és 2020 január között pedig a Best magazint is vezette.-->https://media1.hu/2020/05/27/tavozik-a-story-magazin-foszerkesztoje/
  • NER meghirdetése

2010 után az MTI nem ad ki több Ki kicsoda kötetet.

Orbán Viktor hatalomrajutása 2010-ben - ezzel elkezdődött egy máig tartó hosszú korszak a baloldali, jobboldali és független magyar médiában és összegzés (Soros György volt a fő célpont (mettől?), majd 2021 őszén Karácsony Gergely, majd ugyancsak 2021 őszétől Gyurcsány Ferenc, a Márky-Zay Péterrel vívott küzdelmében is Gyurcsány Ferenccel azonosítva őt).

2010 szeptemberében Szanyi Tibor, az MSZP kampányfőnöke arról beszélt, hogy a jövőben az MSZP tagság egyik feltételéül a Népszava előfizetését tenné meg a párt vezetése.[168]

2010-ben megszűnik a Képes Újság hetilap a 48. számmal.

2010. december 20-án eljuttatnak a HVG-hez egy sajtóközleményt, hogy "Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság hetilap Amerikai Népszava néven elindította új, magyar nyelvű internetes hírportálját, amely a magyarországi olvasókat is célközönségének tekinti. Az Amerikai Népszava nem tartozik a magyarországi médiatörvény alá. A honlap www.nepszava.com internetes címen érhető el."[169] Az Amerikai Népszava online kiadása (nepszava.us) a nyugati világ legnagyobb magyar nyelvű online lapja. Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság a New York Community Media Alliance és a nationwide New America Media nevű ethnic media szervezetek tagja.

Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság létrejötte 2010-ben.

2011. január 4-én megalapította a Sanoma Budapest Kiadói Rt a Story4 (2018-ig Story5) kereskedelmi kábeltelevíziós csatornát, akkoriban még Story5 néven, az akkori nevén Story4 spin-off adójaként, amit 2010 decemberében jelentették be.[170]

A Kárpátalja.ma-t, az első kárpátaljai magyar hírportált 2011 februárjában hívta életre a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet. 2014-től – a kárpátaljai magyar sajtóorgánumok közül elsőként – ukrán rovatot indított a lap. Fontosabb híreik 2018-tól angol nyelven is olvashatóak.[171]

2012 júniusában arról írt több lap a Hvg-re hivatkozva, hogy a Népszava Lapkiadó Kft. megszerezte a "közelmúltban" a stop.hu-t fenntartó Commonline Zrt.-t.[172]

2012 augusztusában a Népszava szakszervezete az MTI OS-en keresztül nyílt levélben fordult a svájci tulajdonosához (a Népszavát 99 százalékban a Svájcban bejegyzett TGD Intermedia SA nevű cég birtokolta), hogy adja át a kiadói jogot és a logót a szerkesztőségnek, mivel úgy vélik, hogy a tulajdonos nem tudja életben tartani a lapot, és a politikai támadásoktól sem védi meg. [173]

A História folyóirat megszűnése 2012-ben. A további kiadványok – a História időszakos közleményei, a História Könyvek és a Történelmi Tár – ezért online formában (www. historia.hu) lettek olvashatók a honlapon.[174]

A Cink - ami sajátos stílusú magyar nyelvű hírblog volt - 2013. január 2-tól megjelenik. A lapot Szily László alapította, főszerkesztője Gazda Albert volt, a Gawker új közösségi platformja, a Kinja első kiemelt blogjaként. Egyedi hangvételét az információkat a hírműfajon túllépő tálalása, a valamennyi politikai pártnak odaszúró publicisztikája adta.

2013-ban (pontosan mikor?) megindult a PestiSrácok.hu a GerillaPresS Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft. fenntartásában, budapesti (pesterzsébeti) székhellyel. Felelős kiadói és főszerkesztői Huth Gergely és Szenvedi Zoltán voltak, lapigazgatója Stefka István volt. A PestiSrácok.hu blogterébe tartoznak még a Nullahategy.hu, a Tutiblog.com és AzÖreg.hu weboldalak is. A „Magyar ugar” rovatba belpolitikai témájú, illetve politikai botrányokhoz kötődő cikkek tartoznak, „Az alvilág titkai” rovat a magyarországi szervezett bűnözés szereplőivel, „A hálózat örök?” című rovat pedig a rendszerváltás előtti titkosszolgálati személyekkel, esetenként azok rendszerváltás utáni életével, szerepével foglalkozik. További rovatok még az „Arcok”, a „Betegségügy” és a „Forró drót”. Ugyancsak a nyitólap felső részéről érhető el az „Előreelítélve.hu” társoldal.

2013. április 29-én elindul a 444.hu Uj Péter főszerkesztésével.[175]

2013 novemberétől Sáling Gergő az Origo.hu új főszerkesztője.

2014 júniusában Sáling Gergő, az Origo.hu főszerkesztője közös megegyezéssel távozik a médiavállalattól, Magyarország piacvezető online portáljának szerkesztőségi irányítását pedig Pálmai L. Ákos veszi át, aki az azt megelőző négy évben az Origo Zrt. televíziós és webvideo üzletágát irányította.[176] Sáling távozásával a portál jelentős szerkesztői állománya - a fél szerkesztőség - is felmondott.[177] Sáling menesztését a megváltozott médiafogyasztási szokásokkal indokolták, de a váltást hírek szerint a választást megnyerő Fidesz miniszterelnökségi miniszterének, Lázár Jánosnak külföldi hotelszámlájáról szóló cikke váltotta ki (aminek az adataihoz csak peres úton sikerült hozzáférni). Értesülések szerint Lázár már 2013-ban megegyezett az Origo Zrt.-t tulajdonló Magyar Telekom akkori igazgatójával, hogy cserébe az állam által biztosított frekvenciákért, melyek létfontosságúak voltak a Telekom elsődleges bevételeihez, a Telekom odahat az Origóra, hogy kevésbé legyen kormánykritikus.

2015. szeptember 3-án megszűnt a Cink hírportál.

2015-ben a Magyar Telekom meghirdette eladásra az Origót, miután a német anyacég Deutsche Telekom Európában mindenhol csökkentette médiaérdekeltségeit. A cég végül az év végén a Száraz István vezette, VS.hu-t is birtokló New Wave Mediához került. Pálmai L. Ákos a tranzakciót követően távozott az Origótól, helyét György Bence vette át.[178]

2016 január elejétől az Insider Media Lapkiadó Kft. adta ki a PestiSrácok.hu-t, amelyben a Gerilla PresS Kft. 60 százalékos részesedéssel bírt (az új befektető Tóth Gábor Szilárd volt, akinek Insideren belüli üzletrésze 40 százalékos arány volt, az osztalékból 60 százalékkal részesedik). Az új kiadó ügyvezetője Szenvedi Zoltán lett, aki nemcsak a portál munkatársa volt, hanem a Gerilla PresS résztulajdonosa is.[179] 2016-ban az új főszerkesztője a PestiSrácok.hu-nak Huth Gergely lett.

2016. december 12-én a Népszabadság kiadó tulajdonosa, a a Mediaworks Zrt. hivatalosan is közölte, hogy megszüntetik a Népszabadságot, mert nem látják sem racionális lehetőségét, sem gazdasági megalapozottságát a Népszabadság újraindításának.

2017 januárjában a Fővárosi Törvényszék jogerős ítéletében kimondta, hogy a Mediaworks Zrt. jogellenesen járt el, mert a munkavállalók előzetes tájékoztatása nélkül döntött a Népszabadság felszámolásáról, és a munkavállalók munkavégzés alóli felmentéséről.

2017 március elején több korábbi munkatárs is távozott az Origótól, voltak, akiket kirúgtak és voltak, akik szolidaritásból mondtak fel. Értesülések szerint erre a portál megváltozott, kormánybarát hangneme miatt került sor. A „leépítés” olyan kollégákat érintett, akik kevesebb mint három éve dolgoznak a portálnál, így a cégnek nem kell végkielégítést fizetnie, bár az egyhavi felmondási idő alatt a kirúgottaknak már nem kell bejárniuk és dolgozniuk.[180]

2017. április 13-án az Anonymus hackercsoport a portál összes cikke alatt kommentek ezreit jelentette meg, ezzel a szöveggel: „Nem tágítunk innen, amíg az origo ki nem vonszolja magát a kormánypártok végbeléből, és az egész putyinista propagandaoldal be nem zárja kapuit.” Az Origón ezután megszüntették a kommentelés lehetőségét, melyet azóta sem állítottak vissza.[181]

2017 áprilisában Száraz István köremailben tudatta, hogy az Origo Media nevet változtatott New Wave Media Group Zrt.-re.[182]

2017. június 1-én megszerezte Tombor András, illetve az általa néhány hete megalapított Mandiner Press Kft. a Mandiner.hu polgári konzervatív véleményportált.[183] Gerényi Gábor, Bukovics Martin és Bakó Beáta erre eltávoztak korábbi munkahelyükről, a Mandiner hírportáltól, annak tulajdonosváltása miatt. Gerényi Gábor a Mandinert kiadó vállalkozás ügyvezetője volt. Bukovics Martin és Bakó Beáta készítették az Azonnali kérdések című parlamenti videósorozatot, melyben parlamenti képviselőket kérdeztek. A Kreatívon aznap délután bejelentették: Gerényi YouTube-csatornakezelő céget alapít a két ex-mandineres újságíróval. Nem sokkal a bejelentés után az is kiderült, hogy az azonnali.hu nevű oldalon indítják meg a tevékenységüket.

2017. június 28-án adták hírül, hogy az Origo Matolcsy Ádámhoz, Matolcsy György jegybankelnök fiához került, miután Száraz István eladta a New Wave Media Group Zrt.-t a Matolcsy Ádám tulajdonában lévő Magyar Stratégiai Zrt.-nek.[184]

2017. szeptember 21-én György Bence távozott az Origo éléről.[185] 2017 októberére hivatalosan már Száraz István is kikerült a New Wave Media Group Zrt. vezetői közül, míg Matolcsy Ádám bekerült oda vezérigazgatóként, aki augusztus óta cégvezetőként regisztrált.[186][187]

2018-ban megindul a Magyar 7 szlovákiai magyar nyelvű hetilap, Dunaszerdahelyen kiadva a Pro Media Alapítvány által. Főszerkesztője Molnár Judit.

2018. május 26-án az LMP országgyűlési képviselője, Ungár Péter is beszállt az Azonnaliba az eddigi tulajdonos, Gerényi Gábor mellé.[188]

2018. augusztus 3.: Borókai Gábor Heti Válasz Lap- és Könyvkiadó Kft. ügyvezetői tisztségéről történt lemondása (2018. jún. 20) után, augusztus 3-tól új ügyvezetője van a kft-nek (Kovács Ildikó). Aug. 3-tól a kft. online felületén, a valasz.hu-n a tartalomszolgáltatás megszűnik.

2018. augusztus 15.: Leváltották az ellenzékieskedő régi gárdát, minden korábbinál konzervatívabb lesz a Kommentár (index.hu)

2018 őszétől megindul Partizán közéleti-politikai csatorna a YouTube felületén. Vezető szerkesztője Gulyás Márton. Elődje a 2018-as magyarországi országgyűlési választást megelőzően a szintén Gulyás által szerkesztett Slejm – A torkon ragadt politika című csatorna volt.[189]

2018. szept. 23.: Megszűnik Bolgár György rovata a 168 Órában.[190]

2018. szept. 24.: Egy kormánykritikus tanulmány miatt bevonták a Századvég folyóiratot, lemondott a szerkesztőbizottság.[191], másnap az Index azt írta, hogy az utolsó szám úgy terjed a neten, mint a szamizdat-irodalom a nyolcvanas években.[192]

Ugyanaznap bejelentették, hogy a Zoom.hu főszerkesztői székét szeptember végével otthagyja Kustánczi Norbert, aki kevesebb mint egy éven irányította a lapot és azalatt számos újságírót kirúgott (a távozás bejelentését megelőző héten is két embernek). A főszerkesztői feladatokat 2018. október 1-től megbízott főszerkesztőként a lap addigi főszerkesztő-helyettese, Farkas Csilla veszi át, aki a Zoom.hu-hoz érkezését megelőzően, 2013 és 2017 között a 24.hu felelős szerkesztőjeként dolgozott: Távozik a Zoom.hu főszerkesztője (ATV), Távozik a Zoom.hu főszerkesztője, átszervezések az újságnál (zoom.hu).

2018. szept. 27.: Nem engedték be a kormányinfóra az Azonnali.hu és a Magyar Hang munkatársait.[193]

2018. nov. 28.: Újabb gigaüzlet: minden vidéki napilap Mészáros Lőrincé lett, eladományozza médiacégeit (forbes.hu): a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt. megvásárolta a Magyar Idők kiadóját (a Magyar Idők Lapkiadó Kft.-t). Leányvállalata, a Mediaworks, pedig tovább bővítette regionális lappiaci érdekeltségeit: a Kisalföld, a Délmagyarország, a Bors, az Észak- Magyarország, a Kelet- Magyarország, a Hajdú Bihari Napló kiadóvállalatai mellett megvásárolta a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó Kft.-t. Ez utóbbi gondozásában jelenik meg a Szabadföld, valamint a Vidék Íze, és a Diéta & Fitnesz magazin.

Közvetett tulajdonába került a Lapcom (eddig ez Andy Vajnáé volt), az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat. Az újabb vásárlások célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza.

Tíz kiadóvállalat csatlakozott a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványhoz. A tíz médiavállalkozás:

  • az Echo Penisola Kft. (a Part FM médiaszolgáltatója);
  • a kecskeméti Gong Rádió Kft. (a Gong FM médiaszolgáltatója (81,7 %));
  • a HírTV Zrt. (a HírTV médiaszolgáltatója);
  • a Hold Reklám Kft. (a Retro Rádió médiaszolgáltatója);
  • a Hung-Ister Zrt. (film-, videó-, televízióműsor-gyártó);
  • a K4A Lapkiadó Kft. (a Figyelő hetilap kiadója);
  • a Mandiner Press Kft. (a mandiner.hu hírportál kiadója);
  • a Modern Media Group Zrt. (a Lokál, a Lokál extra lapok, a lokal.hu és a 888.hu kiadója);
  • a Napfénymédia és Marketing Kft. (a Déli Szó és a szegedma.hu internetes hírportál kiadója);
  • a Ripost Média Kft. (a Ripost napilap, a Hello! magazin, a ripost.hu és a faktor.hu internetes hírportálok kiadója).

És érkeztek újabb “felajánlások” is:

  • Opus Press Zrt. (a Mediaworks anyavállalata),
  • Echo Hungária Tv Zrt. (az Echo TV működtetője),
  • Magyar Idők Kft. (az azonos című politikai napilap kiadója),
  • New Wave Media Group (az Origo.hu és a Vs.hu kiadója).

2018. november 29-én tájékoztatták a sajtót, miután Puch László eladta a Szabad Földet a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworksnak[194], integrálja a Vasárnapi Híreket a Népszavába.[195]

2018. dec. 21. Azonnali hatállyal megszűnt a Zoom.hu internetes hírportál. A Strat-Pol Kft., aki a Zoom.hu internetes hírportált üzemeltette, tovább üzemel, de a média és a tájékoztatási piac területéről kivonul.[196]


Az Amerikai Magyar Népszava Szabadság nyomtatott kiadása 2019. január 1-től megszűnt. Online formában működik tovább Amerikai Népszava néven (lásd fentebb).[197]

Media1 megindítása 2019-ben.

2019. április 1-én a fideszes médiaholding beolvasztotta az Echo TV-t a Hír TV-be.

2019. április 12-én bejelentik a sajtónak, hogy eladta a Népszavát Puch László Leisztinger Tamás egyik cégének, a Proton Zrt-nek.[198]

2019 novemberében bejelentik, hogy megszűnik a magyar Playboy magazin.[199] A magyar kiadás 2020 januárjában szűnt meg.

A Central Médiacsoport -amely a Story, a 24.hu és a Nők Lapja, illetve több más online és nyomtatott médium kiadója - a hazai médiapiacon elsők között vezetett be 2020 márciusában takarékossági intézkedéseket, mely költségvágással, a munkaidő csökkentésével és ezen keresztül a bérek átmeneti csökkentésével is járt.[200]

2020 májusában Vaszily Miklós a TV2 Média Csoport Zrt. székházában megalapította a Progress Media Hungary céget. Lásd lent: Pesti TV megindulása.

2020 májusában a Nők Lapjának is újabb online felületet indított a Central Médiacsoport (A régóta működő NLC mellé indított egy másik, fizetős, női oldalt a Central Médiacsoport).[201]

2020. július 1-jétől Hegedűs Noémi veszi át a Story magazin főszerkesztői feladatait Kolossváry Balázs főszerkesztőtől. A tájékoztatás szerint Hegedűs Noémi, megtartva korábbi munkakörét ezentúl is ellátja a Meglepetés magazin főszerkesztői feladatait, így a jövőben párhuzamosan vezeti a két szerkesztőséget, a Meglepetést és a Story-t. A Central Médiacsoportnál a koronavírus miatt csökkenő árbevételekkel, takarékossági intézkedésekkel magyarázták a váltást.[202]

2020. július 22-én Bodolai László, a Magyar Fejlődésért Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki a munkáltatói jogok gyakorlója az Indexben, felmondott az Index főszerkesztőjének, Dull Szabolcsnak. Bodolai emellett bejelentette, hogy felkérte az Index vezérigazgatói pozíciójára Szombathy Pált, az igazgatótanács egyik tagját, aki elfogadta a felkérést. Az Index igazgatótanácsába bekerült új emberként Sztankóczy András.[203]

2020. július 24-én kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint nyolcvan munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását.[204]

A távozó indexesek Facebook-oldalt indítottak, ahol 2020. augusztus 31-én búcsúvideót tettek közzé. Ebben Munk Veronika arról beszélt, hogy a volt munkatársak előfizetéses alapú hírportált hoznak létre.[205]

2020. szeptember 4-én bejelenti Munk Veronika, a Telex.hu főszerkesztője a Telex.hu indulásáról szóló tervet.[206] A kiadó cég tulajdonosa és ügyvezetője Kárpáti Márton. Az induláskor a Telexet az Index volt munkatársai készítették, bár az Indextől távozottak közül nem mindenki csatlakozott a Telexhez. A hírportál végül 2020. október 2-án indult el.[207]

2020 szeptemberében megindul a Pesti TV. Lásd fent: Progress Media Hungary megalapítása. Ez egy magyar, politikai-közéleti tartalmakat sugárzó, jobboldali irányultságú televízióadó, amelynek műsorkészítője a Pesti Srácok.

2021 júliusától kivezeti szolgáltatási portfóliójából a posta a címezetlen reklámkiadványok terjesztésének minden típusát, így a kereskedelmi, az ingyenes sajtótermékek és a politikai reklámkiadványok terjesztését is. Szintén gazdaságossági indokok miatt a cég július elsejétől kivonul az országos napilapkézbesítési piacról, csak a hetilapok, magazinok, színeslapok feldolgozását, terjesztését és kézbesítését tartja meg.[208]

2021. szeptember 1-én Bukovics Martin alapító-társfőszerkesztőt elbocsátotta a tulajdonos Azonnali Média Kft., melyet hatáskörtúllépéssel és vezetői kommunikációs problémákkal indokolt. Bukovics vitatja a döntés jogszerűségét. A helyét Pintér Bence, az ugytudjuk.hu főmunkatársa és aki korábban már dolgozott az Azonnali főszerkesztő-helyetteseként, vette át megbízott főszerkesztőként.[209]

2021. október 21-től Németh Péter a Népszava új főszerkesztője - aki már azelőtt egyszer már volt főszerkesztő a Népszava élén 2001-től 2017-ig, utána pedig tiszteletbeli főszerkesztő lett -, azelőtt Friss Róbert volt a főszerkesztő.[210]

2021. október 22-én bejelentik, hogy Kósa Andrást nevezték ki az Azonnali főszerkesztőjének, aki azelőtt a Népszava újságírója volt. A szerkesztőségi közleményben azt írják, az Azonnali „épp az átalakulás időszakát éli”, az elmúlt két hónapban a szerkesztőség egy része lecserélődött. A HVG-hez szerződött Tarnay Kristóf Ábel, és a következő hetekben még két másik újságíró, Tóth Csaba Tibor és Petróczi Rafael is távozik a laptól.[211]

2021. november 18-án megjelenik Kiss Csaba és Szalay-Berzeviczy András szerkesztésében Címlapon Magyarország: Hazánk története a nyugati sajtó tükrében, 1848-2020 című kötete, amelyet a TranzPress ad ki. A kötetbe Hermann Róbert, ifj. Bertényi Iván, Romsics Ignác, Eörsi László, Valuch Tubor, Tölgyessy Péter, Szalay-Berzeviczy András írták a fejezeteket.

2022. ápr. 14-én a Médiatanács korábban élő adásba került szexuális utalásokra és káromkodásra hivatkozva döntött úgy, hogy nem hosszabbítja meg a Tilos Rádió médiaszolgáltatási jogosultságát az egyetlen frekvenciáján.

2022. április 30.: Elbocsátják a 168 Óra teljes szerkesztőségét, leépítés a Pesti Hírlapnál is. A vezérigazgató azt ígéri, a lap a tömeges elbocsátás után is megjelenik, az újságot ezután külső szerzőktől vásárolt tartalmakkal töltik meg. Megerősítették azt is, hogy a kiadó másik termékénél, a Pesti Hírlapnál is elbocsátások voltak a hetilapos megjelenésre való átállás miatt.[212] Távozik posztjáról Makai József, a lap főszerkesztője is, de őt nem elbocsátják, hanem maga döntött így, mert nem ért egyet azzal a struktúraváltással, amit a vezérigazgató kezdeményezett.[213] A lapot kiadó cégbe 2021-ben vásárolta be magát egy Rogán-közeli üzletember[214].

2022. május 2: a Hírklikknél leépítések várhatóak. A főszerkesztő, Wirth Zoltán hat külsős munkatárstól válik meg, valamint a Klikk FM-et is megszünteti. "A Media1 a helyzet esetleges Fidesz-győzelemmel való kapcsolatáról is kérdezte a főszerkesztőt, aki elismerte, hogy a cégek kevésbé mernek ellenzéki portálokon hirdetni."[215]

2022. május 4: Nyugdíjba vonul Dobos Menyhért, a közmédia vezérigazgatója. Dobos 2015 óta töltötte be a pozíciót a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt.-nél (de már 2011-ben megválasztották a Duna TV Zrt. vezérigazgatójának), vezetése alatt számos botrány és súlyos cenzúrák történtek a Duna Médiaszolgáltatónál.[216]

2022. május 9-én elindult a szlovák Denník N magyar nyelvű újságja, a Napunk.[217]

2022. május 9-én bejelentik, hogy július közepén megszűnik a Pesti TV. Ezt az április 3-i választás után nem sokkal döntöttek így. A Pesti TV adása a lap információi szerint július 10-én éjfélkor áll le. A Pesti TV épp akkor szűnik meg, amikor kormányközeli tulajdonba került a 4iG és ezen keresztül a DIGI, mely azonnal bevette kínálatába a Pesti TV-t.[218]

2022. máj. 10-én bejelenti a Michaeli, Schwartz & Brit Media Zrt. vezérigazgatója, Milkovics Pál, hogy hozzájuk kerül a mostanáig a Central Médiacsoporthoz tartozó Cosmopolitan.[219]

2022. május 17-én bejelenti a Jövő Tv a Media1-nek, hogy a Jövő TV tartalomgyártása május 31-én véget ér. Az Ökopolisz Alapítvány révén a Jövő TV az LMP-hez volt köthető. Több mint két évig működött.[220]

2022. május 17-én bejelenti Iványi Gábor, hogy Oltalom Rádiót indít, amely közösségi, közösségépítő rádió és az Oltalom Karitatív Egyesülethez kapcsolódik, "ami mindarról szólna, amit mi csinálunk, ami bennünket érdekel, amivel kapcsolatban üzenni akarunk a világnak." A Klubrádióval vagy hasonló szemléletű újságokkal, médiumokkal szeretne együttműködni. Felépíteni egy médiaoktatást is, többek között az oknyomozó újságírás terén. 24 órás adásidőben sugároznak, ennek egy része zene. Egy kölcsönös együttműködés keretében kapnának megszólalási lehetőséget az adott önkormányzatok is a tevékenységük bemutatásával. Bárki szót kaphat a rádióban, a kormányt kivéve. Róluk csak beszélnek.[221]

2022. május 24-én bejelentik, hogy Mádai Vivien lett az Elle magazin főszerkesztője és az ELLE márka hazai nagykövete is ő lesz. A nyomtatott magazinon túl a későbbiekben az online megjelenésekért és a márkakiterjesztésekért is ő felel majd.[222]

2022. május 27-én arról értesült a Media1, hogy a BBC History magazint - 11 év után - nem a Kossuth Kiadó adja ki, okként a kiadás költségeinek nagy mértékű megugrását, a lap veszteséges működését felhozva. 2022 júliusától a Kocsis Kiadó Zrt. adja ki.

2022. június 1-én bejelenti a Humen Magazin honlapjukon, hogy a 2011 októberében indult a Humen Media Hungary nem adja ki többé nyomtatott formában a Humen Magazint, Magyarország egyetlen ingyenesen megjelenő nyomtatott LMBTQ magazinjának nyomtatott kiadását. Erdei Zsolt volt a Humen Media Group alapítója és a Humen Magazin lapigazgatója. Online formában továbbra is megjelenik. Az összeolvadással egy olyan új platform jön létre, ami a közösséget érintő friss hírek mellett LMBTQ kulturális, közéleti és életmód témákkal is jelentkezik.[223]

Bő másfél éves jogi tusakodás után június közepén hosszú időre eldőlt az egyik legértékesebb budapesti rádiófrekvencia sorsa: a következő tíz évben Németh Szilárd egyesületének rádiója, a Spirit FM sugározhat a budapesti 92,9-es FM-frekvencián. Ez az egyik legjelentősebb elérést biztosító frekvencia a főváros vonzáskörzetben. A döntés nyomán tovább terjeszkedik a Hit Gyülekezetét vezető család médiaportfóliója: Németh Szilárd, a Hit Gyülekezetét irányító és a médiabirodalom jelentős részét tulajdonló Németh Sándor lelkész fia ugyanis az ATV televízió vezérigazgatója is egyben.

A 92,9-es frekvencia hét éven keresztül volt a Klubrádióé, miután három év politikai csatározás végén 2014-ben a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) beleeegyezett, hogy Arató András csatornája közösségi médiaszolgáltatóként használhassa ezt a frekvenciát. Akkor 7+5 évre kapta meg az ellenzéki hangvételű csatorna a használati jogokat, azaz a hatóság az első periódus lejárta után felülvizsgálatra volt jogosult.

2020 szeptemberében az NMHH közleményben jelezte: ismételt jogsértések miatt nem hosszabbítja meg a 2021. február 14-én lejáró médiaszolgáltatási jogosultságot. A hatóság azzal érvelt, hogy a médiaszolgáltató a működése során „ismételten vagy súlyosan” megszegte a médiatörvény rendelkezéseit, és ez a jogosultság megújítását kizáró okként van feltüntetve a szerződésben. A Klubrádió az érvelés szerint több alkalommal elmulasztotta beszolgáltatni a műsorstruktúrára vonatkozó adatokat. Arató nem ismerte el az ítélet jogosságát, azzal reagált, hogy „ha lett volna számottevő szabálytalanságunk, akkor számottevő büntetést szabtak volna ki ránk, ilyen azonban sohasem történt (...) mondhatták volna inkább azt, hogy nem szeretik a Klubrádiót”.

Az ATV-vel szoros szimbiózisban működő Spirit FM 2019 őszén kezdett sugározni a 87,6-os frekvencián, miután nem sokkal korábban Németh Szilárd megvásárolta a Broadway Rádiót, és átvette az üzemeltető KRE vezetését. A 87,6-os egy alig néhány belvárosi kerületben fogható frekvencia, az pedig kezdettől sejthető volt, hogy az ATV-kör ambíciói nagyobbak.

A Hit Gyülekezetének 1996 óta van rádiója, de a Hit Rádió – alapító-főszerkesztő: Németh Sándor – sosem tört világi befolyásra: a műsoridő döntő részét az istentiszteletek és tanítások hanganyagai teszik ki, a hívek igényei szerint. Ellenben a Spirit-projekt olyan fontos lett Némethéknek, hogy rövid úton átvették a Hit Rádió által használt stúdiót az ATV Szent László téri stúdiójának szomszédságában, és megkezdték a berendezkedést. (A Hit Rádió egy Kresz Géza utcai stúdióban húzza meg magát azóta.) Korvin Tibor programigazgató a rádiós piacon ismert nevekkel indította el a Spirit-adást (Holló Márta, Gajdos Tamás, Schwajda Gergő, Beleznay Endre), és azonnal hosszú távú tervekről beszélt.

2019 őszén. Némethék megvették a Broadwayt. Mivel a Hit Rádió csak online volt fogható, és tényleges körzeti rádiós tevékenységet sosem végzett, elengedhetetlennek látszott mielőbb belépni a rádiós piacra.[224]

A Mediaworks Hungary Zrt. a Világgazdaság napilap és a Figyelő hetilap nyomtatott kiadásait június 30-a után határozatlan időre felfüggeszti. A két lap online megjelenése megmarad, és a kiadó jelentős szerkezeti átalakítást hajt végre, illetve új erőforrásokat csoportosít át az online gazdasági tartalomgyártás további fejlesztése érdekében.[225]

2022. július 11-től a kedvezőtlen gazdasági környezet, a háborús infláció miatt határozatlan időre felfüggeszti a Magyar Hírlap napilap nyomtatott kiadásainak megjelentetését a Magyar Hírlap Kiadói Kft. Az újság online megjelenése azonban megmarad, folyamatos, a magyarhirlap.hu oldalon elérhető - tudatták, hozzátéve, hogy a kiadó fő tevékenysége erre a platformra helyeződik át.[226]

Varga Endre, a Matolcsy György féle MNB volt osztályvezetője a Totalcar ügyvezetője, az Index.hu lapigazgatója, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete (MTE) elnöke ideje alatt 2022 júliusában többen felmondtak (Papp Tibor, a Totalcar rovatvezetője, aki 8 évig főszerkesztő is volt a lapnál; Andróczi Balázs, a Totalcar hírszerkesztője is, aki 22 évet töltött a lapnál, vagyis gyakorlatilag a kezdetektől a csapat tagja volt). A Totalcar az Indamedián keresztül 2020 óta Ziegler Gábor mellett Vaszily Miklós, a Mészáros Lőrinchez közeli üzletember vállalkozása. Az autós lap kiadója üzletileg nem igazán tűnt sikeresnek. A lap láthatóan már emberhiánnyal küzdött 2022 júliusában. A lap mostanában gyakran egykori, ma már versenytársaknál lévő volt munkatársak évekkel ezelőtti anyagait is újraközli.[227]

2022. augusztus 4-én a Media1 arról adott hírt, hogy befejezi működését az Azonnali.hu gazdasági okok miatt (a cég évek óta veszteséges volt, a gazdasági kilátások rendkívül bizonytalanná váltak).[228]

2022. augusztus 4-én azt írta a hvg360.hu, hogy megkezdte vidéki lapcsaládjának átnevezését vármegyei lapokra a kormányközeli Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány központi cége, a Mediaworks Hungary Zrt.[229]

2022. augusztus 5-én megindul Magyarország egyik sportcsatornája, a MATCH4, amely a Network4 csoport televíziója.[230]

2022. szeptember 1-én - miután a KESMA kurátorainak mandátuma augusztus 31-én lejárt - a Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) elnöke lett Liszkay Gábor, a Mediaworks volt, 2020 tavaszán távozó elnöke. Tagja lettek Szánthó Miklós és Hegedűs Zoltán.[231]

Adatvédelemhez kapcsolódó zűrös szócikkek (fogalom, személy egyaránt)[szerkesztés]

  • Adatvédelem: már rögtön az elején az derül ki a sablonból, hogy csak magyarországi nézőpontból tárgyalja a szócikk a dolgokat. Ez nem tudom mennyire igaz még, mert van Európai adatvédelmi rendelet szakasza is. Ahhoz képest, hogy nagy terjedelmű szócikk, a szöveg tartalmi részében csak három kékítés szerepel (személyes adat, kétharmados szabályozású törvények, európai adatvédelmi rendelet. Két halott hivatkozás a ppos.hu/jogszabalyok_linkek/ oldalról a jegyzetek között. Kapcsolódó szócikkek: A személyes adatok védelme, Kulcsár Zoltán (miért ő? Ő talán az ország egyetlen olyan adatvédelmi jogásza, akinek magyar nyelvű szócikke van:-)?)
  • A személyes adatok védelme: 2017. febr. 10: Országspecifikus sablon kapása; 2017. jún. 24: összevonási javaslat az Adatvédelem szócikkel. A wikipédiában a magyar szócikknek nincs idegen nyelvű wikipárja: (Wd|Q1295987). Források, jegyzetek szakasz van a szócikkben, viszont alattuk nincsen semmi a források, jegyzetek szakaszban. Ellenben a végére odabiggyesztve Az adatvédelmi biztos éves beszámolói szakasz, alatta a beszámolók linkjeivel 2003-tól 2008-ig (mindegyik halott hivatkozás, mert mindegyik a ppos.hu/jogszabalyok_linkek/ oldalról származik - archiválással még kinyerhetők ezek, külön vicc, hogy InternetArchiveBot 2018. no. 12-én ugyan járt a szócikkben, de ezeket nem archiválta, csak a szócikkben lévő nem refes linket), viszont nem derül ki, hogy ezek a linkek eredetileg mik lettek volna? 2009. máj. 1-én egy anon linkelte be az adatvédelmi biztos éves beszámolóit önálló szakaszba - vagyis ezek szerint további információk. A szócikk történetéhez még annyit, hogy eredetileg tényleg voltak jegyzetei a szócikknek a Hivatkozások szakasz alatt, később egy anon 2013. febr. 25-én Az összegyűjtött személyes adatok védelmének kritériumai szakaszt összes jegyzetével együtt kitörölte olyan szerköffel, hogy a A szakaszban hivatkozott 1992. évi LXIII. törvény nem hatályos, azt a 2011. évi CXII. törvény váltotta föl.. A csattanó az, hogy az anon ugyan kapott utána néhány perc múlva egy figyelmeztetést, hogy ne töröljön ki teljes bekezdéseket vagy egész oldalakat és vissza is állította az oldalt a figyelmeztető, ám egy admin visszavonta azt. Ez önmagában nem lett volna baj, hiszen elavult volt a szakasz, csak éppen így a Hivatkozások maradt üresen. A jegyzetek nélküli Hivatkozások szakasz alatta jegyzet sablonnal 2017. febr. 10-én egy régi, megerősített szerkesztő által két szakasszá (Források és Jegyzetek) vált - aminek nem volt sok értelme, mivel a Források szakasz alá se került semmi.
  • Kulcsár Zoltán: a szócikk alapjait 2018 októberében fektették le; a bevezetőből kiderül a születési év (hónap, nap nélkül), szülőhely és hogy LL. M. adatvédelmi szakjogász, a PPOS adatvédelmi auditálási eljárás kitalálója és megalkotója, Privacy Policy Online Services cégvezetője. A szócikkben bár vannak refes jegyzetek, viszont teli van nem refes linkekkel (itt jegyzem meg, hogy viszont nincsen se Jegyzetek, se Hivatkozások szakasza, tehát a refes linkek lényegében egy szakasz nélküli részben jelenik meg a lap alján). A Publikációk, az Újságcikkek, az Interjúk, szereplések szakaszok egybeterelendők (a 3 youtube-interjúra szükség van egyáltalán?) A Források szakaszban az Index-cikk mire volt forrás?

Még egy fontos megjegyzés: bár a szócikkben van Kulcsárzoltan szerkesztőtől önmagáról kép (október 30-án feltöltve), de a szócikk a Fotó nélküli Személy infobox sablont tartalmazó lapok kategóriájában szerepelt, mert infoboxon kívül volt. Erről szóltam Regasteriosnak külön, ő már intézkedett képügyben, betéve az infoboxba.

  • És itt van a 2018. november 24-i szócikk, az adatsértés: egyetlen kékítéssel, egyetlen jegyzettel (pontosabban jegyzetnek még az idegen nyelvű wikikre hivatkozott, de azt töröltem, mert az idegen nyelvű wikik nem lehetnek refes jegyzetek). A szerkesztő egyébként szerköfjében azt írta, hogy a Data Breachot fordította le, ám valóságban nyúlfrakknyi - akarom mondani, nyúlfarknyi - az angol wiki, sőt a német wiki szócikkéhez képest is. Egyenlőre nincsen kategóriába téve. Kapcsolódó szócikkek: adatvédelem

A média viszonya a Facebookhoz és a Twitterhez[szerkesztés]

1. pont: A közösségi média jó oldala: a közösségi média gyorsabbá és demokratikusabbá tette a hírfolyamot
2. pont: A közösségi média hátránya: az egyik amerikai elnök a közösségi média oldalain vagdalkozott és mivel az ellenfelei is nézik ezt, így tudják, hogy aznap milyen hangulatban van. Ráadásul ez az amerikai elnök és a magyar miniszterelnök (O. V.) kritikus médiumokat egyaránt szeret fake news-gyárnak nevezni - ami azért baj, mert ezzel a fogalom használata is hiteltelenné válik, márpedig a fake news fogalma először "éppen a tény és a valótlanság elhatárolására jött létre" és csak később lett belőle politikai kategória (utóbbit Bene Márton állapítja meg[232]).
3. pont: A legnagyobb kihívás a közösségi médiában a fake news, vagyis az álhírek (olyan álhíreket is terjeszthet, amik nem igazak - akár a rákkal kapcsolatban is). Az álhírek egy része kivédhető, Google-keresésekkel meg lehet találni egy-egy álhírrel kapcsolatban a cáfolatot. Viszont Bene Márton megállapítása szerint médiatudatosság és ezekhez szükséges készségek nem feltétlenül alakul ki minden emberben. A Népszava cikkírója részéről hozzátették, hogy a Nemzeti alaptantervben[233] nem lesz önálló középiskolai tantárgy a mozgóképkultúra és médiaismeret.
4. pont: Tévhitek a közösségi médiáról: pl. a buborékhatás, hogy azonos véleményekből épít a kattintásainkat elemző algoritmus. "Az emberek általában minden ismerősüket összegyűjtik, és a személyes ismeretségek ritkán alapulnak politikai szimpátián. Legtöbbször profán kapcsolódások vannak, volt iskola- és munkatársak tartalmait látják elsősorban, politikai oldalakat csak egy aktívabb réteg követ nagyobb számban. Több ellentétes véleménnyel találkoznak a Facebookon, mint amikor hagyományos médiatermékeket fogyasztanak vagy ismerőseikkel beszélgetnek az utcán."
Bene Márton úgy véli, a magyar közösségimédia-használó politikai kommunikáció látványosan professzionalizálódik, megfelelő szakértelemmel akár nagyobb ráfordítás nélkül is komoly sikereket lehet elérni a magyar Facebookon. Amíg 2014 körül a kormányoldal még nem annyira vette komolyan ezt a csatornát, addig négy évvel később komoly szakértelmet és forrást tett a közösségimédia-kampányokba. És nem csak a híveiknek hirdetnek.
Idegnyugtatásul: The Beatles - Yellow Submarine.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Kiemelten, de más műsorok is, melyekre rá lehet mondani, hogy a sajtó részei, pl. Telesport, A Hét (hírműsor) (ez inkább politikai magazinműsor volt, mint hírműsor) stb.
  2. Egyértelműsítő lap kellene az Amerikai Magyar Népszava miatt, keverhetik a kettőt: Népszava (egyértelműsítő lap)
  3. A Simicska által feladott Magyar Nemzet utódja Magyar Hang lett: Kiutálták mostani helyéről a Magyar Hang szerkesztőségét (HVG. 2018. júl. 18) Szerintem nem lesz tartós lap. Online változata: https://hang.hu/
  4. Itt csak a két eddigi legnevezetesebb lapot említettem meg, a többi a Magyar Kurír (egyértelműsítő lap)on szerepel
  5. Megjelenik online változatban is. A lap vidéken a Pesti hírlap pénteki számának mellékleteként jelent meg (1994). Kiadta: Budapest : PR Piac Rt. (1996), Budapest : Bp. Piac Rt. (1997-2004), Budapest : Budapesti Piac Marketing Kft. (2005-2009) Kiadó: 19. évf. 1. sz. (2010. jan.)-tól: Budapesti Piac, 19.évf. 19.sz. (2010. máj.12.)-től: Pop Print és Online Piac Kft. Testvérlapja a Pest megyében 2003 óta terjesztett Budapesti Piac Plusz volt, illetve 2008-tól a kiadó tulajdonába tartozott a Budapesti Újság City (korábban Busz) is.
  6. Neve 2008 szeptemberig Busz volt. Az újságot másik két hetilapja (Budapesti Piac és Budapesti Piac Plusz) mellett a Budapesti Piac Marketing Kft. adta ki. 2011 decemberében szűnt meg. Eredetileg a Busz Marketing Kft adta ki, aztán Budapest : Budapesti Piac Zrt. (2010), Budapest : POP Print és Online Piac Kft. (2011).
  7. Főszerkesztője Farkasházy Tivadar. Online formában is megjelenik. Eredetileg a Co-nexus Printer adta ki, 1997-től a Hócipő Kft.
  8. a Magyar Kommunista Párt földmíves hetilapja (1945-től). Aktuális alcím: a magyar vidék lapja : a vidék családi hetilapja. Megjelenik online változatban is.
  9. A Vasárnapi Újság (egyértelműsítő lap)ra hivatkozás hiányzik mindkét Vasárnapi Újság hetilap mellől.
  10. Kiadója 1957. május 17-től 1994-ig a Lapkiadó Vállalat. Az 1956 októberében megszűnt Színház és Mozi című hetilapot volt hivatva pótolni. Első főszerkesztője Fejér István volt. Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Pallas (1987-1990), Budapest : "Film-Színház" Alapítv. (1991), Budapest : Regionál Kft. (1994). A kiadvány rendszeres megjelenése a 34.évf. 40.sz. (1990. okt. 6.) szám után szünetel, ezt követően megjelentek: Karneváli [ksz.] (1991. szept.), Ú.f., bemutatkozó sz. (1994. nov.)
  11. 1996 júliusában jelent meg egy alkalommal. A Soltész Reklám Kft. adta ki.
  12. Ebből egyértelműsítő lesz, mert 1923–1944 (lásd: Rassay Károly) és 1990-1998 között is volt ilyen lap.
  13. Egyértelműsítő legyen? Vagy mégsem? Elvégre pont csak az nem derült ki belőle, hogy 1. Már a Kádár-korban is volt 2. És hogy volt egy nagy, kikényszerített változás 168 óra rádióműsorból és újságból 16 órára (hetenként egyszeri rádióműsor) és 168 órára (hetilap). 3. valamint a vasárnaponként reggel 6 és fél 9 óra között sugárzott műsora volt Ööööö... Honnan van ez az infó? Én mintha kicsit másképp emlékeznék erre.
  14. 1945-től 1992-ig, évtizedeken keresztül az ország egyedüli vicclapja. 1956. október 25. és 1957. február 21. közt aztán nem jelent meg az újság. Spánn Gábor főszerkesztősége alatt (1996–1999) kétheti lapként újraindították. Később Ludas Matyi címen kéthetenként skandináv rejtvénymagazin jelent meg, amelyben az eredeti profilra humoros karikatúrák emlékeztettek. 2001-ben kiadványai évszakonként, Ludas Magazin- Tavasz, Nyár, Ősz, Tél címen jelentek meg. A 2010-es évektől napjainkig, skandináv típusú keresztrejtvényekkel, Ludas Matyi Rejtvénymagazin néven, kéthavonta jelenik meg a lap. Karikatúrák csak a rejtvények illusztrációiként szerepelnek az újságban. Dluhopolszky László, az újság egykori és leendő főszerkesztője 2007 szeptember-októberétől új Ludas Matyit indított.-->https://web.archive.org/web/20070927005111/http://www.magyarhirlap.hu/cikk.php?cikk=128031
  15. A Ludas Matyi szerkesztősége a rendszerváltozás küszöbén azzal az igénnyel lépett fel, hogy önállósítsa magát az állami Hírlapkiadó Vállalattól, amely veszteséges lapjai közt osztotta ki a Ludas profitját, a vállalat azonban nem adta a lapnevet. Az 1990. március 7-én megjelent szám után a szerkesztőség a Mai Nap Rt.-hez ment át, és Új Ludas néven új hetilapot indított. Az Új Ludas szerkesztősége Balázs-Piri Balázzsal az élen 1992 után még néhány évig kiadta az Árkus által elkeresztelt Úritök című élclapot, de ez sem tudott tartósan fennmaradni.
  16. Egyértelműsítő kell ide. Megoldva Akela által.
  17. Hetilap, a Magyar rendőr utódja, megjelent 1992–2023 között.
  18. Rossz helyre mutat a Best szó, mert John Bestre. Egyértelműsítő lap kell ide, mert földrajzi név és lemezalbum is van ilyen néven.
  19. Egyértelműsítő lap kell ide, mert földrajzi név és lemezalbum is van ilyen néven.
  20. Először kéthetenként jelent meg, 1958-tól kéthetenként. Első főszerkesztője Bölöni György volt, aki 1959-ben meghalt. Előzménye az az Irodalmi Újság volt. Közreadó: Magyar Írók Szövetsége (1959-1963), Élet és Irodalom Baráti Társaság (1990-1991), ÉS Alapítvány (2007-), ÉS Baráti Társaság (2007-). Eredetileg a Lapkiadó Vállalat adta ki. Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Pallas (1987-1989), Budapest : Arany Lapok Kft. (1990-1991), Budapest : Élet és Irodalom Kft. (1992), Budapest : Élet és Irodalom Rt. (1992-1993), Budapest : Irodalom Kft. (1994-), ÉS Alapítvány (2007-), ÉS Baráti Társaság (2007-). Aktuális alcím: irodalmi és politikai hetilap. Megjelenik online változatban is.
  21. Társadalmi hetilap Budapesten. Főszerkesztője a keresztényszocialista Giesswein Sándor volt. 1923-ban Szabó Dezső vette át a főszerkesztést, s „A magyar demokrácia” alcímet adta a hetilapnak, de Szabó nacionalista nézetei miatt a korábbi publicisták elpártoltak a laptól.
  22. Alapítója George Bacaloglu ezredes. Mint hetilap 1922. december 24-én indult George A. Petre költő, Keresztury Sándor (Alexandru Olteanu) és Salamon László szerkesztésében, a 8. számtól kezdve hetenként jelent meg, a szerkesztésébe bekapcsolódott Tiron Albani közíró és Korda Béla. Utolsó, 14. száma 1923. június 15-én hagyta el a nyomdát.
  23. Szétbontásra kerüljön? Egyébként egyértelműsítőre hivatkozás hiányzik belőle. És az Észak-Magyarország (egyértelműsítő lap) is.
  24. Egyértelműsítő kell ide? Az alapítvány miatt.
  25. Egyértelműsítő kell ide.
  26. Közreadó: Magyar Képzőművészek Szövetsége (1960-1971, 1973-1977), Magyar Képző- és Iparűvészek Szövetsége (1977-1989), Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetsége (1990). Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Lapkiadó (1966-1987), Budapest : Pallas (1987-1990). Kiadója 1960-1990 között a Képzőművészeti Alap Kiadóvállalata volt. Fel. szerk. Pogány Ö Gábor volt 1972-ig.
  27. Egyértelműsítő kell ide.
  28. Egyértelműsítő bővítése (História (egyértelműsítő lap), min. a Karl Friedrich Stroheker és Gerold Walse alapította Historia folyóirat miatt.
  29. Utóbbiról majdnem semmi sem derül ki belőle. Egyértelműsíteni kell a nevét, mert másik Magyar Szemle is van.
  30. Hiányzik a lapról az Irodalomtörténet (egyértelműsítő lap)ra való hivatkozás.
  31. A Magyarország (egyértelműsítő lap)on Magyarország (újság) meghatározását (E címen több újság és folyóirat jelent meg 1867 és 1996 között finomítani kell, mert ez így használhatatlan meghatározása a Magyarország címet viselő újságoknak.) Segítségül: 50 éve jelent meg a Magyarország című hetilap. MTVA.hu
  32. Rossz helyre mutat a Life szó, mert egy amerikai filmre mutat. Egyértelműsítő lapra kell hogy mutasson, az kell ide.
  33. Itt a magyar részt muszáj lenne bővíteni. Pl. nem derül ki belőle, hogy Magyarországon 1989-ben látott napvilágot a Playboy hazai kiadása, amely 1994-ben megszűnt : HVG. 1997. Más forrás szerint 1989 decemberétől 1993 júliusáig: Borsos Éva - Lakatos Attila: A rendszerváltás sajtója 1988-1990. Vértessy Péter volt volt a lap magyar nyelvű kiadásának alapító főszerkesztője. Majd később újraindult a folyóirat, kérdés mikor.
  34. Szétválasztása a 19. és 21. századi folyóiratnak ill. egyértelműsítő készítése. Itt a 21. századi folyóirat miatt került be a felsorolásba.
  35. New York-i nyomdászok alapították 1899 decemberében, 1904-től Berkovitz (Berkó D.) Géza napilappá fejlesztette, és 1927-ben bekövetkezett haláláig szerkesztette. A kétkezi munkások, bányászok, kohókban dolgozó magyar munkások szociáldemokrata érzelmű lapja volt. Az Amerikai Magyar Népszava a New Yorkban letelepedett szabadelvű magyar polgári radikális értelmiség lapja volt. Az újság 1948-ban beolvadt az 1891-ben alapított, cleveland-i Szabadság című újságba, amelynek olvasótábora a századforduló környékén kivándorolt magyar parasztok vasmunkások voltak és ezzel egyidejűleg Amerikai Magyar Népszava Szabadság címmel hetilappá vált. A kilencvenes években Kálnoky Gyula tulajdonában is hetilapként működött, Nádai Éva szerkesztette 2006-ig. 2004-től Bartus László lett a szerkesztője, majd 2005-ben Kálnoky Gyula neki adta el a lapot. A nyomtatott kiadás 2019. január 1-től megszűnt. Online formában működik tovább (2010 decemberétől).
  36. A Luxfunk Rádióról és Klamancsek Krisztiánról nem lehet szócikket készíteni, közben mindkettő belinkelve benne és az olyan műsornevek miatt, melyekben a Luxfunk szó szerepelt, csak részlegesen van megvilágosítva a helyzet.
  37. Egyértelműsítő kell ide.
  38. Egyértelműsítő kell ide.
  39. Egyértelműsítő kell ide és a Korallnak az egyértelműsítőre kell mutatnia, nem a virágállatokra.
  40. Kritika (egyértelműsítő lap)ra utalás kell a szócikkbe.
  41. Az Új Magyar Szó jogutódja vagy csak ugyanazt a médiaszerepet helyettesíti be a romániai magyar sajtó piacán, mint amit az Új Magyar Szó képviselt? Mert ha nem jogutódja, akkor érdemesebb önálló szócikként (Új Magyar Szó), ha jogutód, akkor talán igen, talán nem.
  42. Valóban szükséges a zárójeles tag? Szerintem a Magyar Pedagógia a Magyar Rádióhoz hasonló eset. Ott is érthetném másképp a magyar rádió szót (pláne, mivel több magyar rádió van), de mégis érthető a nagybetűs szavak miatt, hogy emitt a közszolgálati rádióról, amott a folyóiratról van szó és nem a magyar pedagógiáról.
  43. Ez így szétbontásra érdemes és az Athenaeum (egyértelműsítő lap) is finomításra szorul emiatt.
  44. Egyértelműsítő kell ide.
  45. Egyértelműsítő kell ide.
  46. Ez így szétbontásra érdemes és a Híd (egyértelműsítő lap) is finomításra szorul emiatt.
  47. 1.évf. 1.sz. (1957. jan. 5.)-33.évf. 21. (1989. máj. 26.). Közreadó: Magyar Forradalmi Ifjúmunkás Szövetség (-1957), Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (1957-1989), Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetség (1989-), ILK (1989)
  48. 1950-től 1993-ig jelent meg havonta. Szünetelt: 1956, 10.sz.-11.évf. 1.sz. (1957. márc.) számok között. A Demokratikus Ifjúsági Világszövetséghez és a Magyar Ifjúság Népi Szövetsége Külügyi Osztályához kötődött. Kiadója eredetileg 1950-ben a Magyar Ifjúság Népi Szövetsége Külügyi Osztálya volt. Közreadói még: Demokratikus Ifjúsági Világszövetség (1950-1972), Dolgozó Ifjúság Szövetsége. Agit.-Prop. Osztály (1950-1951), Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (1973-1989). Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Dolgozó Ifj. Szövets. Agit.-Prop. Oszt. (1950-1951), Budapest : ILK (1952-1990), Budapest : Erasmus Press (1993)
  49. Nem derül ki belőle, hogy a Regélő folyóirat folytatása volt.
  50. Egyértelműsítő kell ide.
  51. Egyértelműsítő kell ide.
  52. Egyértelműsítő kell ide. A jelképnek egyértelműsítőre kell mutatnia.
  53. Egyértelműsítő kell ide. Összetéveszthető a librariussal, mivel hu nélkül is szokták emlegetni a az internetes oldalt.
  54. Egy ingyenes programújság Magyarországon, amely a helyi kulturális és szabadidős programok átfogó kínálatával szolgál. Kiadója az Est Média és elsősorban a mozik előterében szerezhető be.
  55. Az Országos Színészegyesület és Nyugdíjintézet kiadásában jelent meg (1945-1949)
  56. 1995-től Kende Péter főszerkesztésével a Pesti Műsor Lap- és Könyvkiadó kiadásában jelenik meg. 2008-ig hetenként, 2009-2010 között kéthetenként, 2010-től havonként jelent meg. Aktuális alcím: kultúrmagazin. Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Pesti Műsor Lap- és Kvk. Kft. (1997-2002), Budapest : Geomédia (2003-2006), Budapest : Geopress (2007-).
  57. Egyértelműsítő kell ide.
  58. Egyértelműsítő lap már van, de az egyértelműsítő lap jelzése kell viszont a szócikkbe, vagy annak jelzése, hogy van Négy évszak zenemű is.
  59. Érdekes helyzet. Az egyértelműsítőben Látóhatár (folyóirat)ként szerepel 1950-1989 közötti időszakkal, az Új Látóhatár szócikk viszont önálló szakaszként tárgyalja inkább szárazon, mint részletgazdagon, amikor Látóhatár volt a neve a magyar emigránsok irodalmi és politikai folyóiratának 1950-1958 között.
  60. Egyértelműsítő kell ide, mert ezenkívül Nők Lapja címmel két lap is indult az 1870-es években, az egyik 1871-ben, és ezt Egloffstein Amália szerkesztette; és egy másik, 1872-ben, Krátky János szerkesztésében. Ez utóbbi nem volt hosszú életű. A XX. század elején pedig ilyen címmel – Spády Adél szerkesztésében – a Feministák Egyesülete adott ki lapot.. Ambrus Attiláné Kéri Katalin: Női lapok a 18-19. század Európájában. Világtörténet. 1997. ősz-tél
  61. Egyértelműsítő kell ide, mert 1945 előtt is és az 50-es években Nyugaton is volt ilyen emigrációs lap.
  62. Ennek vagy a Világtörténelem (egyértelműsítő lap)on (film is van Világtörténelem címen Mel Brooks rendezésében) vagy Világtörténet (egyértelműsítő lap)on kell szerepelnie (Weisz Jánosnak is volt ilyen 22 darabból álló kötetsorozata 1896-1905 között).
  63. Egyértelműsítő kell ide, akár Macska (egyértelműsítő lap) néven.
  64. Egyértelműsítő kell ide, akár Kutya (egyértelműsítő lap) néven.
  65. Egyértelműsítő kell ide.
  66. Ide kell annak jelölése, hogy van egyértelműsítő lap.
  67. Egyértelműsítő kell ide.
  68. Egyértelműsítő kell ide ill. a Heteknek az egyértelműsítőre kell mutatnia.
  69. Egyértelműsítő kell ide, márcsak a The Observer miatt is.
  70. Havonként kétszer 1979-ig, 1980-tól havonta. Megjelenési adatok: Budapest : Pallas (1987-1990), Budapest : Arany János Kft. (1990-1991), Budapest : Filmvilág Alapítvány (1991-)
  71. Egyértelműsítő jelzése kell ide ill. egyértelműsítő lap.
  72. 1957-ben alapították. A lap eredetileg a Magyar Úttörők Szövetsége 1957-86, az Állami Ifjúsági Lapkiadó 1986-91, 1991-től a Lutra Kiadó, 1993-tól pedig az Adoc-Semic gondozásában jelent meg. 2011 júniusától a Drize Kiadói Kft. vette át a kiadvány megjelentetését a felszámolás alatt levő Semic kiadótól. A lap jelenleg kéthavonta jelenik meg, minden páratlan hónap első hetében.
  73. Jelzés kell a szócikkben, hogy van egyértelműsítő lapja is a szócikknek.
  74. Egyértelműsítő kell ide, mert a Kisdobosról az alsós kisdobos is eszébe juthat bárkinek.
  75. Szétválasztásra szorul, egyértelműsítő kell ide.
  76. Egyértelműsítő kell ide.
  77. Egyértelműsítő kell ide?
  78. Egyértelműsítő kell ide.
  79. Egyértelműsítő kell ide.
  80. Egyértelműsítő kell ide.
  81. Egyértelműsítő kell ide.
  82. Szerkesztője Szilágyi Ferenc történész volt, aki korábban a Magyar Hírlap, majd a Sürgöny nevű lapok szerkesztését végezte. A Magyar Hírlap napilap folytatása. A két lap közti különbség alapvetően az volt, hogy míg a Magyar Hírlapot a kormány csupán használhatta céljaira, és felügyeletét személyesen Pest rendőrfőnöke, Josef Protmann látta el, a Budapesti Hírlapot a kormány már saját lapjaként ismerte el, felügyelete pedig átkerült a Helytartótanácshoz. Az 1853. január 1-jén induló új lap a bécsi Wiener Zeitung magyar nyelvű hasonmása volt. 1857-től Nádaskay Lajos a szerkesztője (lényegében főszerkesztője). 1860 őszén Nádaskay elhunyt, Vértei Ernő vette át a (fő)szerkesztői feladatokat, feltehetően ez a változás adta meg az utolsó löketet ahhoz, hogy a lapot minden előzetes értesítés nélkül megszüntessék, és helyette egy új napilapot indítsanak: a Sürgönyt. Az utolsó lapszám 1860. november 30-án jelent meg.
  83. Ehhez segítségül: Fejérmegyei Napló (Magyar Katolikus Lexikon szócikke)
  84. Ez kevés és zavaros, mert Illyés Gyula szélsőjobboldali lapban szerepelt?
  85. Ez napilap, nem folyóirat. Átnevezésre szorul.
  86. Nincs benne a Nagyvilág (egyértelműsítő lap)ra hivatkozás.
  87. Nincs benne a Nagyvilág (egyértelműsítő lap)ra hivatkozás.
  88. Kell Népújság (egyértelműsítő lap). Ezek miatt: Maros megyei napilap, szlovéniai hetilap, Népújság (Marosvásárhely, 1948-1951), Népújság (Eger), Népújság (Brassó), Tolna Megyei Népújság, Heves Megyei Népújság, Békés Megyei Népújság
  89. Zöld maradjon?
  90. Nincs benne Vasárnap (egyértelműsítő lap)ra hivatkozás.
  91. Nincs benne Vasárnap (egyértelműsítő lap)ra hivatkozás.
  92. 1951-től, 1992-ig havonként kétszer, 1993-tól kéthetenként. Aktuális alcím: a vezető magazin. Megjelenik online változatban is. Szünetelt a 9.évf. 20.sz. (1956. okt. 15.) és a 10.évf. 1.sz. (1957. febr. 1.) között.
  93. Reform (egyértelműsítő lap) kell.
  94. Zöld maradjon? Igen.
  95. Nincs benne Tükör (egyértelműsítő lap)ra hivatkozás.
  96. Főszerkesztői: 1964. március 16-tól Bognár Károly, 1968. április 16-tól Vető József, 1974. november 5-től dr. Ibos Ferenc. Kiadta a Hírlapkiadó, majd a Lapkiadó Vállalat, nyomta az Athenaeum. Főcíme az 1976/13. lapszámtól Új Tükör-re változott, ekkortól a főszerkesztő Csanádi Imre költő, később 1986-tól megszűnéséig Fekete Sándor író.
  97. Felelős szerkesztője Schulik (később Sulik) Kálmán. Szocialista szellemiség és erősen pacifista, háborúellenes beállítottság jellemezte, de gyakran foglalkozott társadalmi kérdésekkel. Ugyanakkor nyíltan szembefordult a bolsevizmussal, a magyar Tanácsköztársasággal. 1921-ben, az újságírósztrájk idején napilapként jelentkezett, a szervezet kiadásában, majd beszüntette megjelenését.
  98. Kiadója a Lapkiadó. Közreadó: Magyar Színházművészeti Szövetség (1968-1976, 1990-1998) 1976-ban a Színház impresszumából kikerült a szövetség neve, és 1976. júniustól a lap mint „Színházművészeti, elméleti és kritikai folyóirat” határozta meg önmagát.), Magyar Színházi Társaság (1998-), Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (2005-2016). Budapest : Pallas (1987-1989, 1989-1990), Budapest : Lapkiadó (1989), Budapest : Arany János Lap- és Kvk. (1990-1992). Közreadó még és kiadó 1992-től: Színház Alapítvány. 1990-től a folyóirat állami kiadása és finanszírozása megszűnt, ettől kezdve a szerkesztőség lett a független lap gazdaságilag önálló kiadója a Magyar Színházművészeti Szövetség jogutódja, a Magyar Színházi Társaság égisze alatt. 2008. október 20-án indult a folyóirat online-kiadása, amelyet kezdetben Kutszegi Csaba, 2015-től Rádai Andrea szerkeszt. 2016-ban a nyomtatott folyóirat finanszírozási problémák miatt átmenetileg megszűnt, de két hónappal később újra megjelent.
  99. Taps (egyértelműsítő lap) kell.
  100. Magyar konyha szónak bizonyos hogy nem a magyar gasztronómiára kell mutatnia, mert lap is van ilyen.
  101. Kell Muzsika (egyértelműsítő lap)?
  102. Legyen Fidelio (egyértelműsítő lap)?
  103. Folyóirat adatai
  104. Reggeli Újság (egyértelműsítő lap) kell, mert több ilyen lap volt.
  105. Rossz egyértelműsítés esetén Zala (egyértelműsítő lap).
  106. Nevem Senki (egyértelműsítő lap) kell.
  107. Ezt SportKlubnak szerencsés írni.
  108. Kell In medias res (egyértelműsítő lap).
  109. 1. Friss Újság (egyértelműsítő lap)pá alakítás 2. Külön szócikk a Friss Újságoknak.
  110. Egyértelműsítő kell róla. Jelenleg a szócikk- és egyértelműsítő funkció egy szócikkbe van összecsapva, miközben külön szócikk kell mindkettőnek + külön egyértelműsítő lap.
  111. A szócikk címének helyesírása bizonytalan. Fix TV? FIX TV? Fix.tv?
  112. A szócikk címének helyesírása bizonytalan. FIXHD? FixHD? Fix HD? Fixhd?
  113. A szócikk egyrészt az előzménylappal, az Új idővel foglalkozik, másrészt a Brassói Lapokkal. Biztos, hogy egy szócikkben kell tartani a két lapról szóló szócikket? Az Új időre van zöld jelzés egyébként.
  114. Egyértelműsítő lap hiányzik.
  115. Egyértelműsítő lapra való hivatkozás hiányzik.
  116. Egyben maradjon? Különválasztódjon?
  117. Jazz (egyértelműsítő lap)on sem szerepel. 1982-ben alapították, 1989-ben szűnt meg: [1].
  118. Gramofon (egyértelműsítő lap) kell ide.
  119. Tánc (egyértelműsítő lap) kell ide.
  120. Táncművészet (egyértelműsítő lap) kell ide.
  121. A szócikk több szócikk szétbontására és egyértelműsítő lap létrehozására szorul. Az Új Magyar Sion elnevezés pedig arra a szócikkre kell hogy mutasson, amelyiknek ez a neve.
  122. Aktuális alcím: rejtvényben az első! : heti rejtvénymagazin : IQ Press rejtvénylap-portfolió, Füles rejtvénylapcsalád. Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Ifjúsági Lapk. (1957-1992), Budapest : Erasmus Press Kiadói Kft. (1992-1997), Budapest : VNU Budapest Lapk. Rt. (1999-2002), Budapest : Sanoma Budapest (2002-2009). Kiadó: 53. évf. 31. sz. (2009. júl. 28.)-tól: IQ Press Lapk.
  123. Füles (egyértelműsítő lap)ra hivatkozás kell a szócikkbe.
  124. Parlando (egyértelműsítő lap)ra van szükség.
  125. Nincsen Tekintet (egyértelműsítő lap). Kell egyértelműsítő lap?
  126. Előfizetéses online napilapot indít az Index volt főszerkesztője Hvg.hu. 2017. nov. 20.
  127. A magazin megálmodójáról: Bakos József ill. Szerkesztő:Bakos Jozsef. Nem azonos az 1990-1994 közötti Holnap (folyóirat)tal.
  128. Angol nyelvű beköszönő szövegének kezdete: We wish our readers a Happy New Year, and take this opportunity to introduce our “Daily News – Neueste Nachrichten” – a title which clearly reflects the present newspaper’s programme.
  129. Magyarázatként, hogy miért került bele a magyar nyelvű médiába: Daily News (1967-1994) (mediatortenet.wordpress.com)
  130. Budapester Neueste Nachrichten Abendblatt (mediatortenet.wordpress.com)
  131. itt egyértelműsítés szükséges.
  132. itt egyértelműsítés szükséges.
  133. itt egyértelműsítés szükséges.
  134. 2021. július 28-án új régészeti folyóiratot indít el a Magyar Nemzeti Múzeum. A Glaeba online folyóirat nem csupán tudományos fóruma a Magyar Nemzeti Múzeum Régészeti Örökségvédelmi Igazgatósága munkatársainak, hanem gyorsan és könnyen hozzáférhetővé teszi a legfrissebb leleteket, feltárásokat és kutatási eredményeket a nagyközönség számára is.
  135. A Magyar irodalmi lexikon (1965.) szerint 1910-től.
  136. Egyértelműsítő lap kell ide.
  137. Stöckert Gábor: Megszűnik a nyomtatott PC World, és a neten működik tovább. Telex.hu. 2022. okt. 5.
  138. Az egyik legrégebb óta működő magyar informatikai lap volt, 1992 januárjában indult. A PC World átlagjúzereknek szólt.
  139. (1949, tél-1993. dec.). Rendszertelenül, évenként többször (1949-1952), negyedévenként (1953), kéthavonként (1954-1956), havonként (1957-1993). Melléklap: Ádám (1977-1985), Andi-Bandi (1988-1990), Átváltoztatjuk! magazin (1985-1988), Család (1977), Eto modno (1987-1990), Gabi (1977-1979), Gabi-mami (1980-1985), Kismama (1977-1983), Mami (1976-1979), Molett módi (1986-1987), Rómeó (1987-1988), Szabadidő (1976-1985)
  140. az Ez a Divat különszáma (1977-2000): Rendszertelenül jelent meg. Szünetelt: 1986-1988, 1993-2000 között. Társlapok: Család (1977) ; Gabi (1977-1979) ; Gabi-mami (1980-1985) ; Kismama (1977-1983) ; Mami (1977-1979) ; Szabadidő (1977-1979) ; Szabadidő magazin (1979-1985)
  141. A kiadvány honlapja szerint „kelet- és közép-európai design és életmód magazin, amely az innovációról, a városi életről és a kreatív ökoszisztémáról szól”, és ahol bemutatják „azokat az egyedi történeteket, karaktereket, különleges tárgyakat és tájakat, amelyek a világ ezen részét alakítják”. 2021 óta a magazin angol nyelvű kiadása nyomtatott formában is készül, az EU-n kívül a nagy angolszász államokban is árusítják. A Hype&Hyper magazint az immáron (2022. máj. 22--i hír) állami Batthyány Lajos Alapítvány kizárólagos tulajdonába tartozó BL Nonprofit Kft. adja ki.
  142. a Szilágyi Erzsébet Erdélyi Nőegylet hiv. lapja : háztartási és szépirodalmi folyóirat (1926-1938)
  143. gazdasszonyok lapja, háztartási és szépirodalmi folyóirat (1925-1926)
  144. sporthetilap (1939-1944); a mindenkori állami sportvezetés hetilapja (1954-1992). 1992 februárjában beolvadt a Nemzeti Sportba, Képes Nemzeti Sport néven; 2003 őszén került piacra az újabb Képes Sport hetilap a Ringier Kiadó Kft. kiadásában. A lap olyan olvasókhoz szól, akik leginkább a külföldi és hazai sztárokról olvasnak szívesen, és nem kötődnek különösebben egyik sportághoz sem, érdeklődési körük a sportágak tekintetében meglehetősen széles. 2014 október elsején a Ringier-Axel Springer fúzió/értékesítés eredményeképp a Képes Sport kiadója megváltozott, ettől a naptól kezdve a kiadó a MédiaWorks Kiadó lett. 2020 tavaszától a koronavírus-járvány miatt a lap csak online volt elérhető. Szeptemberben a kiadó bejelentette, hogy a Képes Sport önálló lapként megszűnik és a Nemzeti Sport hétvégi melléklete lesz.
  145. Eredetileg a Műszaki Könyvkiadó ata ki. Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Lapk. (1966-1988), Budapest : Pallas (1989-1991), Budapest : Hírlapk. (1992-1996), Budapest : Kossuth Ny. Rt. (1997-2001), Budapest : Magazin Média Kft. (2002), Budapest : Magazin Média Kft. (2002), Budapest : Révai Gábor fel.k. (2003-2004), Budapest : Editorial Kft. (2005), Budapest : Szabad Lap Kiadói Kft. (2006-2007), 52. évf. 1. sz. (2008)-tól: Geomédia
  146. Kiadja: Osztrák Ifjúsági Szervezetek Országos Szövetsége
  147. Közreadó: Kulturális Kapcsolatok Intézete (1957-1958), Magyar - Szovjet Baráti Társaság (1958-1989). Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Pallas (1987-1991), Budapest : Gutenberg Kft. (1991-1992)
  148. Kezdeti főszerkesztője Eck Gyula, szerkesztője Bolgár István. 1990-ig közreadója a Hazafias Népfront. Kiadója Hírlapkiadó Vállalat volt, 1991-től pedig Faktum Lap- és Kvk. Kft. Ez utóbbi kiadó több átalakuláson eset át az évek során. Később a Képes Újság Kiadói és Szolgáltató Kft. (2002-2004), Editorial Kft. (2005-2009) és utolsóként 2009. máj. 14.-től a Solaria volt a hetilap gazdája.
  149. Az ILK adta ki 1965-2000 között. Közreadó: Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség (-1989). Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Erasmus Press Kft. (1993-1998), Budapest : VNU Rt. (1999), Budapest : IQ Press Kft. (2000)
  150. Havonként 2010-ig. 2011-ben kéthavonként, 2012-től megint havonként. Kiadó kezdetben Talentum Reflex Szerkesztőség, aztán Budapest : Talentum Kulturális Fórum (1990), Budapest : Globomedia (1991-1997), Budapest : JMG Magazin (1998-1999), Budapest : Axel Springer-Budapest Kiadói Kft. (2000-2011), 2011, 5-től: Újlengyel : Skyble Media, 2013, 3-tól: Debrecen : Rockinform
  151. 1992, 1.sz. (máj.)-tól. Havonként 1992-ben, kéthetenként 1993-tól 2009-ig. 2010-től újra havonként. Aktuális alcím: sztárok, sztorik... Neked! Eredeti kiadója Euromédia, 2010, 1. (jan.)-tól: Ringier, 2014, 11. (nov.)-tól: Mediaworks K. és Ny., 2016. júl.-tól: Mediaworks Hungary. Megjelenik online változatban is.
  152. 1998, 1. sz. (febr. 18/24.)-1999, 37. sz. (szept.). főszerk. Buzgó József ; fel.szerk. Ballai Attila. Euromédia Bt adta ki. Az eredeti kiadás címe: Bravo-Sport, megjelenési adatai: München : Heinrich Bauer - Spezialzeitschr. Verl. KG (1998)
  153. 1997, 1.sz. (szept. 18.)-2015, 6. sz. (2015. dec./2016. jan.). Havonként 2011-ig. Kéthavonként 2012-től. Utolsó alcím: csak csajoknak! Eredetileg Fenyő János adta ki. Kiadja: München : Heinrich Bauer - Spezialzeitschriftenverlag KG (1997), Budapest : Euromédia Bt. (1998-2010), 2010, 3 (márc.)-tól: Ringier, 2014, 6 (dec./jan.)-tól: Mediaworks K. és Ny. Részben átveszi az eredeti kiadás anyagát. Megjelenik online változatban is. Egyéb adatként a kolofonban: Vico (1999-2000). főszerk. Somfai Jutta
  154. Magyar és világirodalmi tanulmányokat idegen nyelveken (német, francia, orosz, angol) közreadó periodika. Kiadó: Magyar Tudományos Akadémia. Főszerkesztő: Tolnai Gábor (–1990).
  155. A magyar orientalisztika a témája. Első főszerkesztője Ligeti Lajos. 2019-től az Acta Orientalia Academiae Scientiarum Hungaricae főszerkesztője Kósa Gábor. Az Akadémiai Kiadó kiadó gondozásában jelenik meg. Jelenleg évi négy füzet jelenik meg egy kötetben. Online formában is megjelenik.
  156. Szerkesztője Bodor Aladár volt.
  157. a hazai irodalom népszerűsítésére indította Kisfaludy Károly 1822-ben. 1830-ban bekövetkezett halála után Bajza József vette át a szerkesztést. A kiadó a Trattner-Károlyi Nyomda volt. Kapcsolatban állt a Tudományos Gyűjteménnyel is, hiszen Vörösmarty a Tudományos Gyűjtemény szerkesztője, Zádor György pedig a a Tudományos Gyűjtemény segédszerkesztője volt. A Conversations-lexikoni pör kapcsán viszont az Aurora-kör szerzői szembekerültek a Közhasznú Esmeretek Tára szerzőgárdájával. Bajza József pedig Toldy Ferenccel állt szembe, mivel elégedetlen volt a szerb dalok fordításával, mivel nem találta elég naivnak, természetesnek, könnyednek.
  158. Közreadta a Deák Ferenc Társaság. Először is fóruma kívánt lenni a reformkort megidéző katolikus reformmozgalomnak, amely szigorúan békés eszközökkel akarta a társadalmi modernizáció munkáját folytatni. Másrészt a növekvő háborús veszély, a német fenyegetéssel és a vele járó embertelen eszmékkel szemben egyfajta szellemi honvédelmet hirdetett meg. Az 1937 márciusában megjelenő első szám vezércikkét Barankovics István, a lap mindvégig meghatározó szerkesztője írta. A konzervatív nacionalizmus jegyében indult Az Ország Útja. A szerkesztőgárda majdnem teljesen egybe esett az 1938-ban induló Magyar Nemzet publicistáival.
  159. Az alcímei gyakran változtak. Fél év múlva bővült: vasárnapi leckékkel, egyszersmind keresztyén ifjúsági közlöny. Hat év múlva rövidült: Keresztyén folyóirat. Miután 1905-ben hivatalosan is elismerték a magyarországi baptistákat, ez tükröződött a Békehírnök 1906. januári első számától kezdve a megjelölésben is: A magyarországi baptisták hivatalos közlönye. A fejlécben csaknem húsz éven át ez volt olvasható, mígnem 1925-től a nagyobb alakban és hetilapként megjelenő lap A magyarországi baptisták hetilapja lett. Eredetileg kéthetenként jelent tmeg. A Rákosi-korszakban, 1950-ben papírhiányra való hivatkozással betiltották a megjelenését. 1957-ben jelent meg újra. Ezután a létrejött Magyarországi Szabadegyházak Tanácsához tartozó más kisegyházak hírei is bekerültek a lapba, akik szintén megvásárolták az újságot.
  160. Olyan újságírók alapították, akik korábban különböző budai újságok és televíziók szerkesztőségében dolgoztak. Az újságot Budán ingyenesen, míg országos szinten előfizetéses rendszerben terjesztik. A lap ötlete Halász Lajos főszerkesztőtől származott, aki 2000 környékén gondolt először egy egész Budát átfogó újság létrehozására. Halász az Újbuda TV-től történt 2007 májusi távozása után látott hozzá az új újság megszervezésének, amely a Buda Lapja címet kapta.
  161. 2014-ig kéthetenként, 2016-tól rendszertelenül, évenként többször. Fel.szerk. Tódor János. Online változatban is. Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : II. ker. Önkormányzat (2004-2008). Kiadó: 17. évf. 14. sz. (2008. jún. 11.)-től Budai Polgár Kht., 18. évf. 23. sz. (2009. nov. 13.)-tól: Budai Polgár Nonprofit Kft.
  162. Kasza János: 35. születésnapjára ünnepi műsorfolyammal készül a Bartók Rádió. Media1. 2022. márc. 16.
  163. Révész Béla: A Fekete Doboz – 20 éve. Beszélo.c3.hu. 2007 július-augusztus
  164. Szigeti Ferenc Albert: Mérföldkövek - A Fekete Doboz Roma Média Iskolája. Metropolis. 2004. 2. sz.
  165. Kárpátalja anno: 23 éves az Irka magazin. Karpatalja.ma. 2017. máj. 11.
  166. 2008-ig hetenként, 2009-2010 között kéthetenként, 2010-től havonként jelent meg. Aktuális alcím: kultúrmagazin. Megváltozott megjelenési adatok: Budapest : Pesti Műsor Lap- és Kvk. Kft. (1997-2002), Budapest : Geomédia (2003-2006), Budapest : Geopress (2007-).
  167. Itt a hivatalos bejelentés: nyomtatásban is visszatér új kiadójánál a két éve bezárt Cosmopolitan és megújult a cosmopolitan.hu. Media1.hu. 2022. június 2.
  168. Nyílt levélben kérik a népszavások a lap eladását. Index.hu. 2012. aug. 15.
  169. Elindult az Amerikai Népszava online. Hvg.hu. 2010. dec. 20.
  170. Januárban indul a Story TV4 testvércsatornája. Origo.hu. 2010. december 16.
  171. Együttműködünk a Kárpátalja.ma oldallal!. Kulugyimuhelyalapitvany.hu. 2020. nov. 12.
  172. Felvásárolta a Stop.hu-t a Népszava. Mediainfo.hu. 2012. jún. 21.
  173. Nyílt levélben kérik a népszavások a lap eladását. Index.hu. 2012. aug. 15.
  174. Megszűnik a História folyóirat. 168.hu. 2013. április 11.
  175. Elindult a 444.hu - Uj Péter köszöntője. 444.hu. ápr. 29.
  176. Új főszerkesztő az Origo.hu élén. Origo.hu. 2014. június 3.
  177. Figyelő: A Fideszben bekattant, hogy az Origo beperelte a kormányt. Hvg.hu. 2014. jún. 12.
  178. György Bence az Origo új főszerkesztője. 444.hu. 2016. márc. 17.
  179. https://hvg.hu/itthon/20151205_Uj_kiadot_kap_a_Pesti_Sracok Itthon: Új kiadót kap a Pesti Srácok]. Hvg.hu. 2015. dec. 5.
  180. Újabb újságírókat rúgtak ki az Origótól. Index.hu. 2017. márc. 2.
  181. Még nem döntött az Origo, mit tegyen a kommentháborúban. 2017. ápr. 25.
  182. Ezt a nem akármilyen e-mailt kapták az Origo munkatársai Száraz Istvántól. 24.hu. 2017. ápr. 21.
  183. Habony Árpád hitelezőjéé lett a Mandiner. 24.hu. 2017. jún. 1.
  184. Matolcsy fiához került az Origo. 2017. jún. 28.
  185. Távozik György Bence, az Origo tartalomigazgatója. Hvg.hu. 2017. szept. 21.
  186. Már Matolcsy fia a vezérigazgató az Origónál. 24.hu. 2017. okt. 17.
  187. Matolcsy már aláírhat az Origo nevében, de még sincs nyoma tulajdonosváltásnak. 24.hu. 2017. aug. 22.
  188. Gaymobil: Tőkeemelés új tulajdonos bevonásával. Azonnali.hu. 2018. máj. 26.
  189. Telitalálat a Partizán - Gulyás Márton arról kérdez, amiről kell. Népszava, 2021. március 20.
  190. Megszűnik Bolgár György rovata a 168 Órában Index.hu. 2018. szep. 23.
  191. Egy kormánykritikus tanulmány miatt bevonták a Századvég folyóiratot, lemondott a szerkesztőbizottság. Index.hu. 2018. szept. 24.
  192. Mit kell ahhoz írni 2018-ban, hogy el akarjanak tüntetni egy folyóiratot?. Index.hu. 2018. szept. 25.
  193. Két kormánykritikus újságot sem engedtek be a kormanyinfóra. Index.hu. 2018. szept. 27.)
  194. Előre szóltak néhány szocinak, hogy eladják a Szabd Földet. Hvg.hu. 2018. nov. 28.
  195. Megszűnik a Vasárnapi Hírek, beleolvad a Népszavába. Hvg.hu. 2018. nov. 29.
  196. Azonnali hatállyal megszűnt a Zoom.hu. Szeretlekmagyarorszag.hu. 2018. dec. 21.
  197. Rólunk - Amerikai Népszava. Nepszava.us
  198. Eladta a Népszavát Puch László. 24.hu. 2019. ápr. 12.
  199. Megszűnik a magyar Playboy magazin. 24.hu. 2019. nov. 11.
  200. Koronavírus: Átmeneti gazdasági megszorítóintézkedések a Central Médiacsoportnál. Media1.hu. 2020. márc. 25.
  201. Vállalkozás: Anyák napján indult a fizetős Nőklapja.hu. Hvg.hu. 2020. máj. 3.
  202. Távozik a Story magazin főszerkesztője. Media1.hu. 2020. máj. 27.
  203. Elbocsátották az Index főszerkesztőjét. Index.hu. 2020. júl. 22.
  204. Távozik az Index szerkesztőségének vezetése és szinte minden munkatárs. Index.hu. 2022. júl. 24.
  205. Sajtótörténeti fotók: Kiürült Index, távozó régiek. Media1.hu. 2020. aug. 31.
  206. Telex néven folytatják. Index.hu. 2020. szept. 4.
  207. Elindult a Telex, a volt indexesek lapja. 24.hu. 2020. okt. 2.
  208. Kiszáll a Magyar Posta a címezetlen reklámkiadványok terjesztéséből. Nepszava.hu. 2021. márc. 10.
  209. Kirúgták Bukovics Martint, az Azonnali egyik alapító főszerkesztőjét, bíróságon támadja meg a felmondást. Azonnali.hu. 2021. szept. 1.
  210. távozik Friss Róbert a Népszava főszerkesztője, megvan ki jön helyére: Nyugatifeny.hu. 2021. okt. 18.
  211. A Népszavától igazolt főszerkesztőt az Azonnali. Telex.hu. 2021. okt. 22.
  212. Elbocsátják a 168 Óra teljes szerkesztőségét, leépítés a Pesti Hírlapnál is. Media1.hu. 2022. ápr. 30.
  213. Elbocsátják a 168 Óra teljes stábját, felmondott Makai József főszerkesztő. Leépítés van a Pesti Hírlapnál is. Telex.hu. 2022. ápr. 30.
  214. Megszűnik a 168 óra? Elbocsájtották a szerkesztőséget: Ezalenyeg. 2022. máj. 3.
  215. Több külsős újságírót is elbocsátanak a kormánykritikus Hírklikktől. Hvg.hu. 2022. máj. 2.
  216. Nyugdíjba vonul Dobos Menyhért, a közmédia vezérigazgatója. Media1.hu
  217. Elindult a szlovák Denník N magyar nyelvű újságja, a Napunk. Telex.hu. 2022. máj. 9.
  218. Eldőlt: megszűnik a Pesti TV!. Media1. 2022. máj. 9.
  219. Milkovics Pálék megszerezték a Cosmopolitan licencjogait. Media1. 2022. máj. 10.
  220. Megszűnik a Jövő TV. Media1. 2022. máj. 17.
  221. Oltalom Rádiót indít Iványi Gábor közössége. Hirklikk.hu 2022. máj. 17.
  222. Mádai Vivien, az ELLE új főszerkesztője a 101 éves Keleti Ágnes sportikont tette a lap címlapjára, hogy így ünnepelje az életet. Media1.hu. 2022. máj. 25.
  223. Megszűnik a magyar LMBTQ-lap, a Humen Magazin nyomtatott kiadása. Media1.hu. 2022. jún. 1.
  224. https://444.hu/tldr/2022/07/06/sajat-mediatorvenyet-is-kijatszotta-a-hatalom-hogy-bebetonozhassa-a-nemeth-csalad-radiojat
  225. https://figyelo.hu/hirek/csutortokon-jelenik-meg-utoljara-nyomtatasban-a-figyelo-174443/
  226. https://nepszava.hu/3162612_felfuggesztik-magyar-hirlap-nyomtatott-valtozatanak-megjelenteteset
  227. https://nepszava.hu/3164099_totalcar-indamedia-tomeges-felmondas
  228. Szalay Dániel: Megszűnik az Azonnali. Media1. 2022. aug. 4.
  229. Az újabb alkotmánymódosítás miatt átnevezi vidéki lapjainak egy részét a Mediaworks. 24.hu. 2022. aug. 4.
  230. Ma indítják el Magyarország legújabb tévécsatornáját. Blikk.hu. 2022. aug. 5.
  231. Liszkay Gábor lett a kormánypárti médiagólem, a KESMA elnöke. Media1.hu. 2022. szept. 1.
  232. Bene Mártonnak később Virális politika: Politikai kommunikáció a Facebookon című könyve is megjelenik.
  233. Ez egy hiányos szócikk.