Szerkesztő:Al Ross/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


Multipor[szerkesztés]

Bevezető[szerkesztés]

Magyarországon a Multipor, a pórusbeton hőszigetelő ásványi lapok építőanyag ipari márkaneve. A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol és a szálas anyagú termékekkel azonosítják, ám a 2000-es évek óta megjelentek a stabil, ásványi kristályszerkezetű Multipor hőszigetelő lapok is. A Multipor nem tartalmaz szálas összetevőket, ásványi, tömör mégis jó hőszigetelő. Az apró pórusokba zárt levegő biztosítja az építőanyag hőszigetelő képességét. A kapilláraktív tulajdonság és a speciális szerkezeti adottságok miatt belső oldali hőszigetelésként is alkalmazható. Használata során nincs szükség párazáró rétegre. Alkalmas továbbá alulról hűlő födémszerkezetek (mélygarázsok, pincék, átjárók) valamint homlokzati falak külső oldali hőszigetelésére is.

Története[szerkesztés]

A Multipor hőszigetelő lapokat gyakorlatilag a pórusbetonból fejlesztették tovább a pórusok számának növelésével, és az így létrejött szigetelőanyag Németországban Multipor néven került forgalomba. Az eredmény egy alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m³) hőszigetelő lap lett. Az első kereskedelmi mennyiségű gyártások Stulln-ban indultak egy speciális gyárban, ahol a technológiát kifejezetten a Multipor előállítására fejlesztették ki. 2008-tól a Köln melletti Porz-ban is megkezdődött az alacsony testsűrűségű pórusbeton hőszigetelő lapok gyártása. Magyarországon a hőszigetelő lap először 2008 szeptemberében került kereskedelmi forgalomba.

Gyártás[szerkesztés]

"A gyártás főbb alapanyagai: kvarchomok, mész, cement, víz, pórusképző adalékszer. (..) A homokot felhasználás előtt finomra őrlik, ezáltal csökkentve a szemcseméretét és növelve a reakció képességét. Az alapanyagokat számítógépes vezérléssel bemérik, a megfelelő arányban összekeverik, majd a keverék öntőformába kerül. A keveréket az öntőformákban 24 órán át megfelelő hőmérsékleten tartva tárolják, ezen előérlelés közben az anyag eléri a végleges térfogatát, mely folyamat során zárt pórusok milliói jönnek létre. Az így kialakult pórusszerkezet biztosítja a termék kiváló hőszigetelő képességét. A tárolás során előszilárdult tömböket a vágógépre helyezik át, ahol a kívánt vastagságban acél huzalokkal méretre vágják azokat. A vágási hulladék a gyártás folyamán újra felhasználásra kerül. A méretre vágott, még kis nyomószilárdságú elemek gőzérlelés során szilárdulnak meg, a termék e folyamat végén éri el végleges fizikai tulajdonságait. Ezután a hőszigetelő lapokat vízüveggel impregnálják, ezzel csökkentve az anyag nedvszívó képességét. A gyártási folyamat végén – a minőségellenőrzés után – a termékek szárítási eljáráson esnek át, ezután pedig a csomagolósorra kerülnek."[1]

.

Környezetvédelem[szerkesztés]

Összetevőiből adódóan a Multipor ökológiailag kifogástalan építőanyag. Nem tartalmaz rostokat vagy egyéb káros anyagokat. Az ásványi hőszigetelő lapok nyersanyag- és energia- megtakarítással készülnek, ezért a Multipor megkapta a Magyar Környezetbarát Termék Tanúsítványt.

Termékek és szolgáltatások[szerkesztés]

  • hőszigetelőlapok
  • ragasztóhabarcs

Multiporral szigetelt épületek:[szerkesztés]

  • Sopron, Soproni Bíróság
  • Hévíz, Termál Gyógyfürdő és Kórház
  • Győr, Diák Olimpiai Szállás
  • Budapest, Passzív ház
  • Szeged, Passzív társasház
  • Budapest, MKT Stadion
  • Budapest, CEU Egyetem

Források[szerkesztés]

www.ytong.hu


  1. mediasales: Xella - Multipor (hu-HU nyelven). www.ytong.hu. (Hozzáférés: 2017. május 23.)