Szerkesztő:12akd/próbalap

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Enciklopédia[szerkesztés]

 • enciklopédia, enciklopédiája
 • Mărculeţ, Vasile, Ştefănescu, Alexandru, Marcu, George ş.a., Dicţionarul domnilor Ţării Româneşti şi ai Moldovei, Editura Meronia, Bucureşti, 2009
 • Rezachevici, Constantin, Enciclopedia Domnilor Români. Cronologia domnilor din Ţara Românească şi Moldova, vol. 1, sec. XIV-XVI, Editura Enciclopedică, Bucureşti, 2001
 • Radu Lungu, Domnitori si Principi ai Tărilor Române, 2010
 • Enciclopedia română, W. Kraft, 1898-1904

Zene[szerkesztés]

 • Youtube: A Temple in Flames The Final Battle for Jerusalem and the Destruction of the Second Temple (Jeruzsálem ostroma, 70)
 • Uuno Klami: Kalevala Suite, five tone pictures for large orchestra, Op. 23

Lexikon közkincsszabály[szerkesztés]

A Szjt. szerint:
 • 6. § (1) Az együttesen létrehozott műre (pl. nemzeti szabványra) a szerzők jogutódjaként azt a természetes vagy jogi személyt illeti meg a szerzői jog, akinek vagy amelynek kezdeményezésére és irányításával a művet létrehozták, és aki vagy amely azt a saját nevében nyilvánosságra hozta.
 • (2) Együttesen létrehozottnak minősül a mű, ha a megalkotásában együttműködő szerzők hozzájárulásai olyan módon egyesülnek a létrejövő egységes műben, hogy nem lehetséges az egyes szerzők jogait külön-külön meghatározni.
Azonban:
 • 31. § (1) A szerzői jogok a szerző életében és halálától számított hetven éven át részesülnek védelemben.
 • (2) A hetvenéves védelmi időt a szerző halálát követő év első napjától, közös művek esetében az utoljára elhunyt szerzőtárs halálát követő év első napjától kell számítani.
 • (3) Ha a szerző személye nem állapítható meg, a védelmi idő a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év. Ha azonban ez alatt az idő alatt a szerző jelentkezik, a védelmi időt a (2) bekezdés szerint kell számítani.
 • (4) Több részben nyilvánosságra hozott mű esetében az első nyilvánosságra hozatal évét részenként kell számítani.
 • (5) Az együttesen létrehozott mű védelmi ideje a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év.
vagyis amikor a szerzőket külön nem ismerjük (és vélhetően ez a Pallas esetében is a helyzet) akkor a személyes szerzői jog tekintetében ugyan a szerkesztő személye számít (tehát pl. ő tiltakozhat a személyét vagy az alkotók személyeit sértő esetekben), aki lehet akár Gerő akár Bokor József, de a védelmi idő nem a halálukhoz, hanem a mű megjelenéséhez van kötve. Emiatt a Pallas esetében a 70 év a kiadás (vagy az egyes kiadások) dátumához kapcsolódik.

Képekhez licensz[szerkesztés]

Köszönöm, hogy beraktad a megfelelő licenszet a Szentgyörgyis képhez. Több más képet is feltöltöttem [1], ahol néha nem ismert a szerző, de maga a mű 1949 előtt jött létre. Ott is változtatni kellene a {{PD-Art|PD-old-70}}-t {{PD-Art|PD-HU-unknown}}-ra? És ha igen, ezt a feltöltésnél közvetlenül is ki lehet választani? 12akd vita 2019. október 6., 07:54 (CEST)

@12akd: Amint a sablon és leírása is írja, ez a címke az 1943-ig, Magyarországon nyilvánosságra hozott művekre vonatkozik (a magyar és az amerikai szerzői jogi törvények és a két ország közötti egyezmények szövevényes változásai miatt jön ki ez az év, ami jövőre és tíz év múlva is 1943 lesz, tehát nem nő évente egy évvel, mint a csak Magyarországon érvényes dátum), amennyiben nyomós indokkal alátámasztható a szerző ismeretlensége (tehát a „nem volt kedvem utánanézni” nem jó, de a „nem volt feltüntetve a könyvben” már minden bizonnyal igen). Az 1943 után nyilvánosságra hozott művek az Egyesült Államokban jogvédettnek számítanak a közzétételtől számított 95 évig, tehát ami 1944-ben jelent meg, az 2050. január 1-jétől tölthető fel a Commonsba (lásd még: c:Commons:Hirtle chart). A Feltöltésvarázslóban van egy „Fent nem említett egyéb ok” opció, oda elvileg be tudod másolni a wikikódot (nem próbáltam ki, hogy tényleg átengedi-e). – Tacsipacsi vita 2019. október 6., 11:23 (CEST)

Köszönöm, értem. Akkor egyéb esetben (azaz 1944-1949-ban megjelent, nem ismert szerzőjű kép) csak a {{PD-Art|PD-old-70}}-t tölthető fel? 12akd vita 2019. október 6., 11:29 (CEST)

@12akd: Nem, az 1944-ben vagy később, Magyarországon megjelent művek egyáltalán nem tölthetők fel a közzétételtől számított 95 évig (kivéve persze amikor a jogtulajdonos engedélyezi a feltöltést, például saját képeknél vagy OTRS-be küldött engedély esetén). A {{c:PD-old-70}}, ahogy a dokumentációja írja, akkor alkalmazható, ha a szerző legalább 70 éve meghalt – ismeretlen szerzőről ilyet értelemszerűen nem lehet kijelenteni, tehát ennek alkalmazása teljességgel hibás (abszolút jogosan jelölték törlésre a szóban forgó képet, amikor ez a licenc volt rajta). – Tacsipacsi vita 2019. október 6., 11:39 (CEST)

Rendben. De ugye csak a Magyar Wikipédiára feltölthető eszerint: "Ha a szerző személye nem állapítható meg, a védelmi idő a mű első nyilvánosságra hozatalát követő év első napjától számított hetven év. Ha azonban ez alatt az idő alatt a szerző jelentkezik, a védelmi időt a (2) bekezdés szerint kell számítani." (1999. évi LXXVI. törvény a szerzői jogról/31§. /3)? 12akd vita 2019. október 7., 09:51 (CEST)

@12akd: Bár nem találtam erre vonatkozóan semmit, de emlékeim szerint igen, a Wikipédián el szoktuk fogadni a csak magyar szerzői jog szerint közkincs műveket is (de ha mégsem, akkor nem én mondtam ;-)). Viszont arra figyelj, hogy amit 1949-ben hoztak nyilvánosságra, azt a fenti bekezdés szerint 1950. január 1-jétől számított hetven évig, azaz 2019. december 31-ig védi a szerzői jog. – Tacsipacsi vita 2019. október 7., 21:37 (CEST)

Köszönöm szépen. Közben meg is találtam: https://hu.wikipedia.org/wiki/Speci%C3%A1lis:Felt%C3%B6lt%C3%A9s (a licenc fülnél lehet kiválasztani: "Régi kép, a szerzője nem ismert, a nyilvánosságra hozatal 70 évnél régebben történt"). Üdvözlettel: 12akd vita 2019. október 8., 09:49 (CEST)

@12akd: Nem akarlak elkeseríteni, de a (MediaWiki:licenses lapon definiált) lista szerintem semmilyen szabályozásnak nem tekinthető, csak a meglévő szabályozásra reflektál(na); a sor beszúráskor sem volt semmiféle utalás közösségi döntésre. – Tacsipacsi vita 2019. október 9., 00:32 (CEST)

Nem is keserítesz el. (De addig, amíg az meg nem változik, adottnak tekintem.) 12akd vita 2019. október 9., 09:13 (CEST)

Ne haragudj, de két kérdés még eszembe jutott a témakörrel kapcsolatban, hátha mint szakértő, tudsz rájuk válaszolni:

 1. Eset: Régi (már nem jogvédett) könyv díszes borítójának készítője nem ismert. Ugyanaz vonatkozik a borító szkennelt változatára, mint magára a könyvre?
 2. Eset: Régen elhunyt szerző műve új kiadásban megjelenik. Kiadják például Anonymust, Rákóczit, Kossuthot ismét. Mikortól közkincs? Megjelenést + 70 év? 12akd vita 2019. október 13., 09:45 (CEST)

@12akd: Olyan nincs, hogy „magára a könyvre”. A könyv ilyen tekintetben összekapcsolt mű (Szjt. 5. § (2) bek.), tehát a borítónak is van egy szerzői jogi védelme és a szövegnek is van egy szerzői jogi védelme (persze ha az egész könyvet szeretnéd replikálni, akkor mindkét szerzői jog tulajdonosától engedélyt kéne kérned). Ha a borító szerzője ismeretlen (tehát sehol nincs feltüntetve a könyvben, és mondjuk a MOKKA-ban sincs róla infó), akkor nyilvánosságra hozás + 70 év (Magyarországon; az USA-ban továbbra is az 1943-ig megjelent művek). A szövegtartalomnak ettől független a szerzői joga, tehát Kossuth szövegei már szabadon felhasználhatók (a Geszta modern fordításai viszont nem feltétlenül, hiszen a fordítót is védi a szerzői jog!). – Tacsipacsi vita 2019. október 13., 11:12 (CEST)

Tehát az új kiadás szövege IGEN, de nem maga a mű. Ha jól értem: Rákóczi fohászai: [2] nem szkennelhető be, mert itt van még szerkesztő, fordító, borítódísz készítő. 12akd vita 2019. október 13., 11:15 (CEST)

@12akd: Nem, ebben a konkrét esetben a szöveg sem, hiszen a 4. § (2) bek. alapján a fordítókat is megilleti a szerzői jog, és a könyvforrásokból is elérhető MOKKA szerint mindketten élnek, nemhogy több mint 70 haltak volna meg. A borító tekintetében egyébként sem a szerkesztőnek, sem a fordítóknak nincs szerzői joguk, de a borító díszítőjének igen (ha meg az ő neve ismeretlen lenne, akkor 2002. január 1-jétől ketyegne a 70 év). – Tacsipacsi vita 2019. október 13., 11:34 (CEST)

Köszönöm a jogi tanácsadást. Akkor például a fentiből egyenesen semmi... 12akd vita 2019. október 13., 11:42 (CEST)


Saját képekhez nincs még életrajz[szerkesztés]

 • Katona Ernő, Lucien Rugger, Bácsi József, P. Soós István, Bercsényi Móric, Jirka Alajos, Enyvvári Jenő, Laczkó Márta, Pokorny Emánuel, Szele Miklós, Incze József, Murányi János, Fodor Sándor, Koch Nándor, Buzsáky Imre, Glatz Károly, Bogsch László, Barna Jakab, Albrecht János

Egyéb: Hollós József, Dóczi Imre

Elbontott épületek[szerkesztés]

 • Ki kicsoda?
 • Kempelen Béla: Magyar nemes családok. Budapest, Grill Károly Könyvkiadóvállalata, 1911-1932.
 • Budapest: Haas-palota, Elevátor-ház, Osztálysorsjáték Palota, Regnum Marianum (templom), Iparcsarnok (Budapest), Petőfi Csarnok, Nemzeti Színház, Népszínház (Budapest, 1875–1908)
 • Vidék: Debreceni vasútállomás, Nyíregyháza vasútállomás, Egri zsinagóga, Makói zsinagóga, Marcali zsinagóga, Székesfehérvári zsinagóga, Salgótarjáni zsinagóga, Miskolci Palóczy úti zsinagóga zsinagóga, Balassagyarmati zsinagóga, Debreceni zsinagóga, Siófoki zsinagóga, Békéscsabai zsinagóga (2)
 • Török-magyarkori Okmánytár, Erdélyi Országgyűlési emlékek, Monumenta Hungariae Historica, Történelmi tár, Hazai okmánytár, Vatikáni magyar okmánytár, Egyháztörténelmi emlékek a magyar hitújítás korából, Archivum Rakoczianum, Magyar történelmi tár, Magyar történelmi emlékek, Erdélyi történelmi adatok, Anjou-kori okmánytár, Magyarország újabbkori történetének forrásai.
 • Pintér Jenő (1928), II. kötet: Gergely István, Kőszegi László

Könyvsorozatok[szerkesztés]

KÖNYVKIADÓK ÁTNÉZENDŐK+

Icons8 flat camcorder pro.svg Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Kinprojekciilo.svg Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Crystal Clear app camera.png Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Crystal Clear app camera.png Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Crystal Clear app camera.png Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Emojione BW 1F3A5.svg Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Android Emoji 1f3a5.svg Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Facetime video font awesome.svg Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Icon Camera.svg Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Maki-cinema-11.svg Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Maki-cinema-15.svg [https://www.youtube.com/watch?v=pDzb5LWTeM4&list=PLjowWpkPqgCjbHM8zJFrBHqC08XZOKBKK Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2]

[[File:|20px]] Stephen Albert (1941-1992): Symphony No. 2

Félig kiadott művek[szerkesztés]

Megcsinálandó:

 • Ókori kiskönyvtár
 • egyéb: kislexikon, enciklopédia, enciklopédiája, kisenciklopédia szavak alapján keresés
 • MTDA útleírásokig
 • Bánhegyi Jób
 • 8 kötetes keresztény történelem
 • Tower Vilmos
 • Jézus dosszié
 • Az ember testi és lelki élete, egyéni és faji sajátságai I-II.
 • Mi épül?
 • Különleges elmék. Találkozás 111 híres tudóssal. [3]
 • Castle of Sammezzano in Urgent Need of Repairs
 • Budapest 2017. Így változott [4]
 • Geréb József: Olimposz, Athenaeum Irod. és Nyomdai Rt., 1915

Szövegminta[szerkesztés]

Antu view-media-playlist.svg [ Tavaszi áldozat ] (Sztravinszkij)
Antu view-media-playlist.svg Sztravinszkij:
[ Tavaszi áldozat ]

Szövegminták[szerkesztés]

Antu view-media-playlist.svg

A mű eredeti címe
Adelson e Salvini

SPAN STYLE:

Antu view-media-playlist.svg [Sztravinszkij: Tavaszi áldozat]

Antu view-media-playlist.svg [Sztravinszkij:
Tavaszi áldozat
]
 Antu view-media-playlist.svg [[|]] 


 Antu view-media-playlist.svg [Tavaszi áldozat]
mmff 

 Antu view-media-playlist.svg Tavaszi
áldozat
 
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Megcsinálandó[szerkesztés]

 • Sárközy Miklós, Kurucz György, Romhányi Beatrix, Horváth Csaba, Balaton Petra, Hidán Csaba, Bognár Zalán, Kincses Katalin, Csízy Katalin, Legéndy Kristóf, Csoma Zsigmond, Fábián Zoltán, Tóth Árpád, Kendeffy Gábor, Imregh Mónika, Semsey Viktória, Simonfi Zsuzsanna, Bene Sándor, Sarnyai Csaba, Vassányi Miklós, Bubnó Hedvig, Mester Zsolt , Kodácsy Tamás, Várady Zoltán, Ö. Kovács József
 • Tudományos kézikönyvek gyüjteménye. Arad, 1911. Ingusz ny. - 7. Kara Győző: Kortani táblák az egyetemes történethez. 1. rész. Ókor. 1911. 120 l.
 • http://www.termeszetvilaga.hu/tv98/tv9812/tudomany.html
 • Frecskay Mesterségek szótára
 • atlaszok, szótárak, életrajzok, bibliográfiák listája
 • Nagy művészeti könyv 1880-as évek
 • A magyar irodalomtörténet képekben
 • Az osztrák_magyar monarchia írásban és képben
 • Népszerű csillagászat
 • Verses Biblia
 • Magyar könyvtár/soroyat
 • Sobó Jenő műve
 • Magyar költők kincsestára
 • Diós István
 • Tower Vilmos
 • Jean-Marie Guyau
 • Adolf Harnack
 • politikai Magyarország
 • Politikai lexikon 1914-1929
 • p. Szathmáry művelődéstörténete
 • A 2 Rézbányai művei
 • A katholikus hitoktatás kézikönyve I-III.
 • Nagy Antal, másik példatár
 • Osztrák-magyar monarchia írásban és képen
 • többi díszmű
 • albumok
 • gyárak
 • lexikonok
 • ismerettár
 • hagiográfia
 • egyház-, filozófia-, és világtörténeti nagy művek
 • háztartástani művek

Tudomány sablon[szerkesztés]

Zeneelmélet
musica
Laurent de La Hyre: A Zene allegóriája (Párizs, 1649)
Laurent de La Hyre: A Zene allegóriája (Párizs, 1649)

Tárgya a zenében előforduló formai és lejátszási szabályok
Jelentős kézikönyvei Avasi Béla: Zeneelmélet (Budapest, 1973)

Hosszú élet[szerkesztés]

Megveendő[szerkesztés]

 • Első könyvem a szintetizátorról
 • Számítógép a történettudományban
 • Mi micsoda Junior - Otthonunk működése
 • 101 ujjgyakorlat számítógépre
 • Mit tud a számítógépem?
 • Bártfai Barnabás: Hogyan használjam?
 • Ron White: Így működik a számítógép
 • Így működik a számítógépes multimédia
 • Számítógépek alapjai
 • Számítógép és internet (Gyermek enciklopédia)
 • A csodálatos számítógép
 • Számítógép használata lépésről-lépésre
 • A számítógép tegnaptól holnapig
 • Az Internet - Csatlakozás a World Wide Web-re
 • Számítógépek - Ismerd meg és fedezd fel az állandóan változó, izgalmas világot!
 • Magyar nyelvű halotti beszédek a XVII. századból
 • Római szerzők 17. századi magyar fordításai
 • Dubnov: a zsidóság története
 • Zalka-Zsihovics Szentek élete V.
 • Lakatos László: Szentek virágoskertje
 • Puskely Mária: Virágos kert vala...
 • Claude Cahen: Az iszlám - a kezdetektől az Oszmán Birodalom létrejöttéig
 • Vásáry István: A régi Belső-Ázsia története
 • Anderle-Dornbach-Homódi: Két világ találkozása
 • Kohut Sándor zsidók története

Egyéb[szerkesztés]

12akd/próbalap
Élete
Született [[]] körül
[[]]
Elhunyt [[]] (Hiba a kifejezésben: - egyik operandusa hiányzik évesen)Hiba a kifejezésben: nem várt < operátor
[[]]


12akd/próbalap
Életrajzi adatok


12akd/próbalap
Konstantinápoly püspöke
Elhunyt [[]]
Konstantinápoly
Püspökségi ideje
[[]] – [[]]
Előző püspök
Következő püspök
konstantinápolyi pátriárka
konstantinápolyi pátriárka
(ejtsd: ’’ [hagyományos (erazmista) kiejtés], ’’ [helyreállított (restituált) kiejtés]),

Egyetemes magyar encyclopaedia[szerkesztés]


 • Inchoro: Kyrie XVIII B
 • átnézve:
 1. 1. kötet [5] → kész
 2. 2. kötet [6] → *Alexander (Akoimenétosz)
 3. 3. kötet [7] → Anasztáz (antiochiai), Antiochiai János (2), *Aquila, *Arrhidaeus
 4. 4. kötet [8] → kész
 5. 5/a) kötet [9] → kész
 6. 5/b) kötet [10] → kész
 7. 6. kötet [11] → kész
 8. 7. kötet [12] → *Confessor
 9. 8. kötet [13] → kész
 10. 9. kötet [14] → Hengist
 11. 10. kötet [15] → kész
 • nincs átnézve:
 1. 11. kötet
 2. 12. kötet
 3. 13. kötet

Történetírók[szerkesztés]

|- | [[]] | | ' |

Lista[szerkesztés]

Zsidó irodalom (Pallas)[szerkesztés]

Újkor[szerkesztés]

Kell mégː Rási - Zóhár

 • Zóhár
 • Sulchan Aruch (Luzsénszky és a több kötetes)
 • Szemelvényes könyv
 • Wellesz Gyula: Abraham de Balmes mint nyelvész

Német fejedelmek[szerkesztés]

 • Károly Teodor (1724-1799)
 • Richard rolle
 • Walter hilton
 • Norwichi Julianna
 • nagy sz. Terézia (kibővítése)
 • Blosius

Próbahely[szerkesztés]

Szilágyi Sándor (szerk.). A Hunyadiak és a Jagellók kora (1440–1526), A magyar nemzet története (magyar nyelven). Budapest: Athenaeum Irodalmi és Nyomdai Részvénytársulat (1894–1898). Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 3. 

Marczali Henrik (szerk.). Az ellenreformáció kora, Nagy képes világtörténet. Franklin-Társulat Magyar Irod. Intézet és Könyvnyomda – Révai Testvérek Irodalmi Intézet Részvénytársaság (Elektronikus kiadás: Arcanum Adatbázis Kft. és Magyar Elektronikus Könyvtár) (1898–1905). Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 3. 

Hóman BálintSzekfű Gyula (szerk.). Küzdelem a török ellen, Magyar történet. Királyi Magyar Egyetemi Nyomda (1928). Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 3. 

Hóman BálintSzekfű Gyula (szerk.). Marathon, Egyetemes történet. Révai Testvérek Irodalmi Intézet Rt. (1935–1937). Hozzáférés ideje: 2015. augusztus 3. 


Patrologia Graeca[szerkesztés]

  • 119-ik kötetig kész a kisebb írók.
 • Wen-ti (541-604)
 • Hung-vu (1328-1398)
 • Yung-lo (1360-1424)
 • Kangxi (1654-1722)
 • Csien-lung (1711-1799)
N
Név
Miniszterelnök
Megjegyzés
[.] [[]] ([[]]. [[.]] – [[]]. [[.]]) miniszterelnök: [[]]. [[.]] – [[]]. [[.]]

Pátriárka[szerkesztés]

Sablon[szerkesztés]

Jacques Paul Migne (szerk.). Patrologia Graeca ( → hely: [16]) (1857–1866) 

{{cite book | author = [[Jacques Paul Migne]] (szerk.) | title = [[Patrologia Graeca]] ( → hely: [http://patristica.net/graeca/]) | publisher = | year = 1857–1866 | id = | chapter = 82. kötet | chapterurl = http://patristica.net/graeca/#t082 | accessdate = 2015-07-06 }}

Jacques Paul Migne (szerk.). 82. kötet, Patrologia Graeca ( → hely: [17]) (1857–1866). Hozzáférés ideje: 2015. július 6. 

Sablon[szerkesztés]

Portré
Uralkodó
Uralkodott
Megjegyzés
Modena, Ferrara és Reggio Este-házból származó hercegei 1471 - 1597
[[Kép:|80px]]
[[]] – [[]]

Kereszténység főbb ágai[szerkesztés]

Vegyes[szerkesztés]

 • adaddsagsgiiziivbMNO.nahtlos-braun.L.n.l.ntthhhhhhhhhhhhhhhhhhhhee

xxxxx

Oktatás[szerkesztés]

BA[szerkesztés]

2012/2013 I.

BEVEZETÉS A MUZEOLÓGIÁBA Csoma Zsigmond Lajos Bevezetés a néprajzba Csoma Zsigmond Lajos BEVEZETÉS A TÖRTÉNETI FÖLDRAJZBA Bognár Zalán Bevezetés a történettudományba Gergely András BEVEZETÉS A VALLÁSTÖRTÉNETBE Fábián Zoltán Imre

Ókori Görögország történelme Fehér Bence Ókori Kelet történelme Fábián Zoltán Imre Ókori Kelet történelme Fábián Zoltán Imre Őstörténet Mester Zsolt Régészeti alapfogalmak Várady Zoltán Történeti Segédtudomány I. Várady Zoltán (+ Latin I-III., felmentés) Tréning-hét: • Az ellenség szeretetéről Máté 5,43-48 • Bolíviáról Rozsa Flores kapcsán (Semsey Viktória)

2012/2013 II.

Antropológia - A jelenkor "néprajza" Tóth Árpád Egyházismeret Kodácsy Tamás Filozófiatörténet Dr. Kendeffy Gábor KÖZÉPKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 476-1000 Gálffy László KÖZÉPKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 476-1000 Bubnó Hedvig KÖZÉPKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM –ÁRPÁD-KOR 896-1301 Várady Zoltán KÖZÉPKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 896-1301 Fülöppné Dr. habil. Romhányi Beatrix

ÓKORI RÓMA Imregh Mónika ÓKORI RÓMA TÖRTÉNELME Fehér Bence Régiók és Interetnikus kapcsolatok Popély Gyula Régiók Európán kivül Semsey Viktória

Tréning-hét: • A köznevelési rendszer jogi szabályozása (Borosán Lívia) • Mi múlik rajtad? - A Föld kövője (Simonfi Zsuzsanna)

2013/2014 I. BEVEZETÉS A MŰVÉSZETTÖRTÉNETBE Fábián Zoltán Imre, Imregh Mónika

Etnikum- és kisebbségkutatás Makkai Béla Etnikum- és kisebbségkutatás Popély Gyula Etnikum- és kisebbségkutatás Makkai Béla Iszlám világ Papp Sándor László Iszlám világ II Papp Sándor László Károli műhely Bubnó Hedvig, Gálffy László KORA ÚJKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 1492-1648 Dusnoki József Endre Kora újkori egyetemes történelem 1492–1648 Papp Sándor László KÖZÉPKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 1000-1492 Bubnó Hedvig KÖZÉPKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1301-1526 Fülöppné Dr. Romhányi Beatrix Mitológia és régi magyar irodalom Bene Sándor Régiók Európán kívül Kun Miklós


Tréning-hét: • Szüleink és nagyszüleink vidéki történetei (Ö. Kovács József) • Ember az űrben - beszélgetés Farkas Bertalannal

2013/2014 II.

Japán vallástörténet Nemeshegyi Péter KORA ÚJKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 1648 -1789 Kurucz György József KORA ÚJKORI ÉS ÚJKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1686-1867 Papp Sándor László KORA ÚJKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1526 – 1790 Papp Sándor László Kremlinológia- A hidegháború évei az emlékiratok tükrében Kun Miklós Kremlinológia- Bevezetés a Kremlinológiába Kun Miklós LEVÉLTÁRI ALAPISMERETEK Dusnoki József Endre Régiók és Intretnikus kapcsolatok Popély Gyula Segédtudomány III Kovács Dávid Történeti segédtudomány II Csoma Zsigmond Lajos ÚJKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1790 – 1867 Gergely András Vallásközi párbeszéd Sarnyai Csaba Máté


Tréning-hét: • A modernizáció ingája (Sík Domonkos) • Vizsolyi kirándulás, önkéntes munka

2014/2015 I. Etnikum- és kisebbségkutatás Makkai Béla (vizsgakurzus) Iszlám világ III Fehér Bence Könyvtárismeret Pénzes Tiborc Szabolcs KÖZÉPKORI ÉS KORA ÚJKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1301-1686 Hidán Csaba László Régiók Európán kívül Semsey Viktória Segédtudomány IV. Kovács Dávid ÚJ ÉS JELENKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 1815 – 1914 SZEMINÁRIUM Popély Gyula ÚJ- ÉS JELENKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1867 – 1918 Gergely András ÚJ- ÉS JELENKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1867 – 1918 Földesi Margit ÚJKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 1815 – 1914 Makkai Béla

Tréning-hét: • Az ír nyelv helyzete Írországban • Hit és kételkedés Bejárás: • Keleti vallástörténet (Nemeshegyi Péter)

2014/2015 II. Bevezetés a magyar művelődéstörténetbe Csoma Zsigmond Lajos

JELENKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 1920-2000 Popély Gyula JELENKORI EGYETEMES TÖRTÉNELEM 1920-2000 Popély Gyula JELENKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1920 – 2000 Szakály Sándor Jelenkori magyar történelem 1920-1945 Szakály Sándor JELENKORI MAGYAR TÖRTÉNELEM 1945 – 2000 Bognár Zalán Kremlinológia- A szovjet katonai blokk szétesése Kun Miklós Régiók és Interetnikus kapcsolatok Popély Gyula Városok, kultúrák, művészet a Selyemút mentén Iránban és Közép-Ázsiában Sárközy Miklós Záródolgozat Hermann Róbert

Tréning-hét: • A szeretet és az igazság kapcsolata • Hitvalló Maximos teológiája (Vassányi Miklós)

2015/2016 I.


Vallás és természettudomány Vassányi Miklós

Tréning-hét: • Bibliai apokrifek (Geher-Balassa Eszter) • Isten és a (magyar) történelem (Kovács Géza) Bejárás: • Középkori teológusok (Vassányi Miklós, levelező) • Ókeresztény filozófiai áramlatok (Kendeffy Gábor, 2 óra) • Történetfilozófia (Fehér Bence)

Egyéb alkalmi előadások, események • Gergely András – történettudomány • Sarnyai Csaba Máté – kisebbségkutatás • Hidán Csaba – Kerepesi tanulmányi kirándulás • Sárközi Miklós – Budapesti tanulmányi kirándulás • Popély Gyula – 70. életévre készült tanulmánykötet • Hermann Róbert–Hóvári János–Bubnó Hedvig – a történészi hivatás • Bognár Zalán – deportálások 1945-től • Vallástudományi Szemle 2015/I. szám bemutatója • Vallástudományi Szemle 2015/II. szám bemutatója

Hosszabb beszélgetések egyes tanárokkal: • Makkai Béla – politikai helyzet, magyarságtudat • Popély Gyula – politikai helyzet, magyarságtudat (több alkalommal) • Bognár Zalán – 1945 utáni deportálások mellőzöttsége a történettudományban • Nemeshegyi Péter – lelki kérdések, egyháztörténelem • Imregh Monika – reneszánsz filozófia • Sárközy Miklós – Belső-ázsiai történelem • Csomag Zsigmond – magyar paraszti élet • Gergely András – a mai fiatalok • Papp Sándor – román történelemírás • Mester Zsolt – társadalmi kérdések • Várady Zoltán – politikai helyzet • Kodácsy Tamás – keresztény életgyakorlás • Tóth Árpád – megváltozott világ

Egyetemen kívüli ismeretbővítések 2012-től:

Előadások: • Raffay Ernő – liberalizmus • Kalmár Ferenc – határon túli magyarság • Tompó László – iszlám és kereszténység Beszélgetések: • Nagymamám (Czinege Katalin) – az úri világ • Nagymamám osztálytársai – az úri világ • Hevenesi János atya – az úri világ, kommunizmus • Véghelyi Jánosné (Ili néni) – az úri világ • Kováts Frigyes – az úri világ • Nagyiváni öreg parasztemberek és parasztasszonyok – az úri világ • Bárdos József – az úri világ • Kovács Géza baptista pap – a keresztény élet lehetőségei a XXI. században • Jehova Tanúi (több alkalommal) – a keresztény élet lehetőségei a XXI. században • Evangéliumi testvérgyülekezet – a keresztény élet lehetőségei a XXI. században • Imrényi Tibor – keleti kereszténység • ELTE-’s fiatalember – kultúrált ifjúság Film megtekintés: • Csillagászati filmsorozat megtekintése • Rendszerváltásról szóló film megtekintése • ÁVO-ról szóló film megtekintése • Pincebörtönök c. film megtekintése • Politikai televízióműsorok megtekintése • Komolyzenei darabok megismerése Egyéb: • M62 nap (2015) – vasút járművek megtekintése • Múzeumok éjszakája (2015) – Keleti pályaudvar vasúti műhelye • Kutatók éjszakája (2015) – Mezőgazdasági Múzeum, Planetárium • Wikipédia-szerkesztés • igen sok könyv olvasmány • írott és elektronikus sajtó olvasása • Budapesti ipari körzetek bejárása

MA[szerkesztés]

 • 2016/17 I.

MTD 1210 Demokratikus és monolitikus politikai rendszerek 3 1 (Kun Miklós) MTD 1211 Demokratikus és monolitikus politikai rendszerek 2 1 (Bognár Zalán) W62MS02S Keresztes hadjárat és világbéke: Pierre Dubois tervei a "De recuperatione Terre Sancte" c. traktátus 0 1 (Leonas Alex ) W62TR11S Mit mond Augustinus az idő fogalmáról? 0 1 (Fehér B. tr. hét) MTD 0150 Történeti ökológia, környezettörténet 3 1 (Balaton Petra) MTD 1242 Társadalmak, hadseregek, hadszínterek 3 1 (Horváth Csaba János) MTD 0010 Historiográfia 2 1 (Hermann Róbert) MKO 9710 A modernitás társadalom és kultúrelméletei 2 1 ( Dr. Legéndy Kristóf) MTD 0020 A történelemkutatás módszertana 2 1 (Balaton Petra) MTD 1240 Társadalmak, hadseregek, hadszínterek 3 1 (Szakály Sándor) MTD 0120 Gazdasági és társadalmi struktúrák Európában (Gálffy László)

 • 2016/17 II.

MTD 0170 Politikai struktúrák és államok Európában az ókortól napjainkig 3 1 (Makkai) MTD 1270 Politikai eszmerendszerek története az ókortól napjainkig 3 1 (Kocsisné Csízy Katalin Erzsébet) MTD 0130 Elit kultúra és tradícionális népi kultúra Európában 3 1 ( Kincses Katalin) W71TA01S Mindenkocka érték-Reformáció 500 Keszi Kovács László kiállítás 0 1 (Tari János Mihály, tr. hét) MTD 0151 Történeti ökológia, környezettörténet 2 1 (Fülöppné Dr. Romhányi Beatrix) MTD 0021 A történelemkutatás módszertana 2 1 (Gálffy László) MTD 1236 A háborúk és a hadművészet története 1. 2 1 (Bognár Zalán) W71TR04S Amikor Mohamed megy a hegyhez - perzsa útinaplók Magyarországról 0 1 (Sárközy Miklós, tr. hét) MTD 0140 Történeti demográfia, történeti statisztika 3 1 (Balaton Petra, Fülöppné Dr. Romhányi Beatrix, Gálffy László, Makkai Béla) MTD 1230 A háborúk és a hadművészet története 3 1 (Horváth Csaba) MVT 9451 Szent Ágoston vitái 2 1 (Kendeffy) MTD 1212 Demokratikus és monolitikus politikai rendszerek 3 1 (Makkai) + Legéndyre bejárás


 • 2017/18 I.

MVT 9450 Bevezetés alexandriai Philón filozófiájába 2 1 (Leonas) MTD 1220 Államok, nemzetek és kisebbségek Európában 3 1 (Makkai) MTD 0160 Egyháztörténet 3 1 (Romhányi) MTD 9609 Társadalom- és mentalitástörténet (1867–1918) 2 1 (Balaton) MTD 0022 A történelemkutatás módszertana 2 1 (Romhányi) MTD 1232 A háborúk és a hadművészet története 2 1 (Horváth Csaba) MTD 1221 Államok, nemzetek és kisebbségek Európában 2 1 (Balaton P.) MTD 0171 Politikai struktúrák és államok Európában az ókortól napjainkig 3 (Makkai) MTD 9601 A hadviselés művészete, emberi tényezők 3 1 (Hidán Csaba) MTD 0131 Elit kultúra és tradícionális népi kultúra Európában 3 1 (Csoma) MTD 0030 Történetfilozófia, történelemelmélet (Gálffy)

 • 2017/18 II.
    MTD 0180	Idegennyelvű forrás- és szakszövegolvasás	2	1		(Kurucz György József)

W81HTK06 Református egyház a kommunista diktatúrában 0 1 (Földváryné K. Réka, tr. hét) MTD 1281 Politikai gyakorlat és civil társadalom 2 1 (Balaton Petra, Monarchia csak a végére könyvet kellett elolvasni) MTD 9000 Záróvizsga 0 1 MTD 1272 Politikai eszmerendszerek története az ókortól napjainkig 3 1 (Semsey Viktória) MTD 0040 Történetfilozófia, történelemelmélet 2 1 (Fehér B.) MTD 0172 Politikai struktúrák és államok Európában az ókortól napjainkig 3 1 (Fehér Bence, Fülöppné Dr. Romhányi Beatrix, Gálffy László, Hermann Róbert, Makkai Béla) MTD 0260 Egyháztörténet 3 1 (Sarnyai, nem teljesít.) MTD 2260 Diplomamunka 20 1 MTD 1222 Államok, nemzetek és kisebbségek Európában 3 1 (Makkai Béla nem teljes.) W81AN11S Beszámoló hallgatói felmérésekről: oktatói munka hallgatói véleményezése, hallgatói elégedettségméré 0 1 (Pődör Dóra, tr. hét) MTD 9997 Kutatásmódszertan 2 1 (Gálffy László) MTD 1271 Politikai eszmerendszerek története az ókortól napjainkig (Gálffy László)

 • 2018/19 I.

W82TR06S "Mire jó a történelem?" - A nemzeti emlékezetről 0 1 (Máthé Áron, tr. hét) MTD 0260 Egyháztörténet 3 2 (sarnyai vizsgakurzus.) W82VE06S Nagy Lajos és a Titkok titka. Egy középkori királyi kódex Oxfordban (nem volt megtartva) + Legéndy 2x (csüt., péntek.)

Kopt szentek[szerkesztés]

Szerkesztő:12akd/Kopt Szentek

|- |. | jeruzsálemi görög pátriárka (*[[]]. [[.]]) | [[]], †[[]]. [[.]] |