Szerbiai Szocialista Párt

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Szerbiai Szocialista Párt
Adatok
Elnök Ivica Dačić
Frakcióvezető Ivica Dačić

Alapítva 1990. július 27.
Székház Belgrád, Studentski trg 15.

Ideológia szocializmus
Politikai elhelyezkedés bal
Nemzetközi szövetségek nincs
EP-frakció nincs
Hivatalos színei vörös
Weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Szerbiai Szocialista Párt témájú médiaállományokat.

A Szerbiai Szocialista Párt (szerbül Социјалистичка партија Србије / Socijalistička partija Srbije) egy szerbiai politikai párt. 1990. július 27-én alapította Slobodan Milošević.

Története[szerkesztés]

A '90-es évek első felében[szerkesztés]

A párt az első választásokat megnyerte, 194 képviselőihelyet szerezve a 250-ből. A szavazatok 46,1%-át szerezte meg. 1992-től kezdve más pártokkal kormányzott koalícióban, elsősorban a Szerb Radikális Párttal, 1993-tól pedig az Új Demokráciával (ma: Szerbia Liberálisai). A választásokon a Jugoszláv Baloldallal együtt vett részt, amelyet egyébként Milošević felesége, Mirjana Marković vezetett.

Az 1996-os választási csalás[szerkesztés]

Az 1996-os helyi választásokon a párt helyi vezetői megmásították a szavazás eredményeit azokon a helyeken, ahol a jelöltjeik veszítettek a demokratikus ellenzék Együtt (szerbül Zajedno) koalíciójától. Tüntetések kezdődtek először Nišben, majd egész Szerbia területén. A tüntetések végig tartottak 1996/1997 telén, és végül úgy értek véget, hogy Miloševićék elismerték az eredményeket.

A '90-es évek második felében[szerkesztés]

Habár ez megrendítette Milošević és az SZSZP hatalmát, és némi változást eredményezett a párton belül, a kormány folytatta káros tevékenységét. Az állami vezetésben egyre nagyobb szerepet kapott Mirjana Marković, Milošević felesége, és pártja, a Jugoszláv Baloldal. Ez kiváltotta az SZSZP régebbi tagjainak elégedetlenségét, de ez távolról sem volt elég arra, hogy megállítsák azt az értelmetlen politikát, amelynek eredménye lett Jugoszlávia NATO bombázása és a koszovói fiaskó.

A párt hatalmának elveszítése[szerkesztés]

2000. szeptember 24-én (többek között) elnökválasztásokat is tartottak Jugoszláviában. Az SZSZP jelöltje Slobodan Milošević volt, még a Szerbiai Demokratikus Ellenzék jelöltje Vojislav Koštunica. A szavazás első fordulójában Koštunica megszerezte a szavazatok több mint 50%-át, ezt viszont az SZSZP-s vezetés nem ismerte el, hivatalosan második fordulóra volt szükség. Ismét tüntetésekre került sor, amely 2000. október 5-én forradalomba torkollott: gyakorlatilag ezen a napon veszítette el Milošević és az SZSZP a hatalmát.

A 2000. december 23-án megtartott szerb parlamenti választásokon a 6.508.856 választópolgár 3.752.170 leadott szavazatból 516.326 szavazatot kapott, amely 37 képviselői helyet jelentett a 250 fős parlamentben. Milošević hatalmának 2000-es megdöntését követően a párt ellenzékbe került.

A párt lassú hanyatlása[szerkesztés]

A 2003-as szerb parlamenti választásokon a párt a szavazatok 7,6%-át nyerte el, amellyel 22 képviselői helyet szerzett a 250 fős parlamentben. A választások utáni kisebbségi kormánykoalíciót kívülről támogatta. Cserébe számos szerbiai állami vállalat igazgatói állását kapták meg a párt funkcionárisai. A 2004-es elnökválasztásokon az SZSZP jelöltje, Ivica Dačić a szavazatok 3,6%-ával az ötödik helyen végzett.

A 2007-es szerbiai parlamenti választásokon az SZSZP 227.580 szavazatot, a voksok 5,64%-át kapta, amellyel 16 képviselői helyet szerzett a 250-ből. Önálló frakciót alapított, amelynek vezetője Ivica Dačić, helyettese pedig Žarko Obradović.

Nemzetközi kapcsolatok[szerkesztés]

A párt megpróbált csatlakozni a Szocialista Internacionáléhoz, de a felvételi kérelmét majdnem egyhangúlag visszautasították. Csak a görög PASOK és a Francia Szocialista Párt szavazott a felvétele mellett, míg az összes többi (több mint 160 párt több mint 130 országból) ellenezte azt. Az SZSZP-t nacionalizmussal és háborús uszítással vádolták, valamint azzal, hogy okozója az emberek szenvedésének.

Külső hivatkozások[szerkesztés]