Szentlélek-templom (Veresegyház)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Szentlélek-templom
Vallás Római katolikus
Egyházmegye Váci egyházmegye
Névadója Szentlélek
Védőszent Szentlélek
Építési adatok
Építése 2015–2016
Tervezője Nagy László
Felszentelés 2016. május 14.
Felszentelő Beer Miklós
Alapadatok
Befogadóképesség 400
Magasság31 m
Belső tér területe1680 m2
Elérhetőség
Település Veresegyház
Hely Szentlélek tér 1-3.
Elhelyezkedése
Szentlélek-templom (Pest vármegye)
Szentlélek-templom
Szentlélek-templom
Pozíció Pest vármegye térképén
é. sz. 47° 39′ 30″, k. h. 19° 16′ 59″Koordináták: é. sz. 47° 39′ 30″, k. h. 19° 16′ 59″
A Szentlélek-templom weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Szentlélek-templom témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A veresegyházi Szentlélek-templom egy 2016-ban felszentelt római katolikus templom Veresegyházon.

A templom építésének története[szerkesztés]

Veresegyház korábbi, Szent Erzsébetről elnevezett temploma 1778-ban épült, az akkor 800 lakost számláló falu számára. A barokk stílusú templom a település 18 000-re növekedett lakossága igényeit egyre kevésbé tudta biztosítani, ezért a város vezetősége 2013-ban egy új, korszerű, nagyobb befogadó képességű Isten háza építése mellett döntött.

Szentlélek-templom (Veresegyház) légi fotón

A Szentlélek-templom megtervezéssel Nagy László veresegyházi építészmérnököt bízták meg, aki az egy éves rekordidő alatt megépült templom felszentelésekor ezt mondta: "Különleges összefogás eredményeként jött létre a tér, amelynek üzenetértéke vitathatatlan a jelen kor keresztény világa számára. Európa közepén, Magyarországon egy település – Veresegyház, egy közösség saját elhatározásából és erejéből templomot emelt. Az örökkévalóságot és egyetemességet szimbolizáló kör alaprajzú terekből komponált együttes középpontjában maga a feltámadott Jézus Krisztus áll. A templomtérben a tizenkét apostol oltalmazó gyűrűjében – életük példájából erőt merítve – az ő szavuk hallatán találkozzon a ma élő keresztény közösség, a feltámadott Jézus Krisztussal és valósuljon meg közöttük az egység, melyért Jézus imádkozott az elfogatását megelőző éjszakán. (János 17,20-25.) Legyen a keletre tájolt Szentségi kápolna az a hely, ahol az Oltáriszentséggel találkozva megerősödhetünk a hétköznapokban. A nyugat felé nyúló, földalatti kupolás urnaterem pedig méltó helye az örök nyugalomra tért testvéreinknek. Kívánom, hogy minden e templom falai közé betérő ember találja meg a neki szóló személyes Krisztusi üzenetet mellyel hitem szerint a Mennyei Atya az Ő szeretetéből Szentlelkének közreműködése által minden embert folyamatosan megajándékoz. Az Úristen áldása legyen mindnyájunkon! Veresegyház, 2016. május 14-én".

A 400 hívő befogadására alkalmas Szentlélek-templomot dr Beer Miklós váci megyés-püspök szentelte fel.

Adatok

Összes hasznos terület: 1680 m², a kupola átmérője: 20 m, a torony legmagasabb pontja 31 m. Az urnatemető 136 db egy urnás, és 363 db három urnás helyet foglal magában.

A beruházás költségeinek túlnyomó részét a helyi önkormányzat finanszírozta, - összesen körülbelül egymilliárd forinttal járultak hozzá a beruházáshoz. A jó kialakításnak és a közös megegyezésnek megfelelően a templomegyüttes számos helyi és akár országos érdeklődésre számot tevő kulturális eseménynek is otthont tud adni.

Beltér

A főoltár fölött függő, hatalmas, kereszt nélküli Krisztus szobor, és a kupolát tartó 12 oszlopon megjelenített 12 apostol látványa maghatározó hatással van a templomba belépőre. A kör alaprajzú templomtérben Köpönyeges Mária, és Keresztelő Szent János színes kerámia szobrok is láthatók. A templom orgonája Dunakeszin, harangjai Őrbottyánban készültek.

Galéria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

http://ujtemplom.veresegyhaz.hu/

Címe: 2112 Veresegyház, Szentlélek tér 1-3.